Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Z mojego doświadczenia wynika, że poniżej 180 jest ok, a 180 i więcej to już niestety cukrzyca ciążowa, także pewnie dlatego dostałaś skierowanie do diabetologa.
Na początek pewnie będzie mierzenie cukru glukometrem godzinę po rozpoczęciu posiłków. Fajnie, że te wyniki po posiłkach są w miarę proste do ogarnięcia dietą. ☺️ -
Hej dziewczyny,
Jestem słodką mamą i trochę się gubię w mojej cukrzycy ciążowej 😔
Moje cukry na czczo wynoszą 92–108 mg/dl. Czy to aż tak tragiczne? Jakie Wy macie wyniki przy cukrzycy w ciąży?
Nie mam pojęcia już, co robić – cukrzyca wymyka mi się całkowicie spod kontroli.
Jem niskowęglowodanowo, ale jeśli zjem zbyt mało węgli, pojawiają się ketony (i tu zdania są podzielone – jedni mówią, że nie trzeba się nimi przejmować, inni, że absolutnie nie mogą się pojawiać).
Jeśli zwiększam węgle – cukry skaczą w górę.
Najbardziej nie umiem wyregulować cukrów na czczo – systematycznie zwiększam insulinę, ale nadal wartości są wysokie.
Jestem w 35. tygodniu ciąży, słabo sypiam i martwi mnie wszystko.
Dodatkowo (34+6) miałam 3 prenatalne i wyszło, że bąbel waży 2800 g, a AC było wysokie, co oznacza ryzyko dysocjacji barkowej 😟
Jak Wy sobie radzicie z cukrzycą w 3 trymestrze?
Dla pełnego obrazu:
Staram się jeść regularnie
Dużo spaceruję
Insulina 15 j (o 22:00)
Kolacja o 18:30
Cukry w ciągu dnia przy ruchu są dobre, najgorsze są poranne
Będę wdzięczna za wszystkie rady, triki, wsparcie! 💛
Ps. Miałam sensor nosiłam kilka miesięcy, pokazywał takie bzdury, że zrezygnowałam z noszenia.
-
Ja już jestem trochę po porodzie, ale dosyć wcześnie zostałam zdiagnozowana z cukrzycą ciążową i też miałam głównie problemy z cukrami na czczo, a pod koniec ciąży to już w ogóle się działy cyrki. 🤡 Skopiuję tutaj jeden z moich wcześniejszych postów, może coś pomogę. ☺️
- Zaczynałam cukrzycę jakoś w 10tc i już po tygodniu wprowadzono mi insulinę; miałam zwiększać po 2 dniach cukrów powyżej 90 o 1 jednostkę; cukier normował mi się na jakiś czas przy różnych jednostkach, ale ostatecznie w końcu znowu zaczynał rosnąć; po 30 tc to już było jak lawina snieżna i cukier leciał non stop w górę i non stop zwiększałam jednostki co 2 dni; na końcu ciąży przyjmowałam już 54 jednostki; insulinę odstawiłam od razu po porodzie.
- Po 34tc wprowadzono mi też insulinę doposiłkową (5 jednostek do głównych posiłków), bo nawet cukry po zbilansowanych posiłkach zaczęły mi skakać.
- Całą ciążę byłam na bardzo ścisłej diecie, której przestrzegałam bardzo rzetelnie; ciążę zaczynałam z wagą 86.6 kg, a kończyłam z wagą 87 kg; praktycznie od razu po porodzie zeszło mi 13 kg i obecnie ważę 74 kg. Także wyszła super dieta. 🤣
- Krzywa cukrowa po porodzie wyszła mi super i gdy teraz raz na jakiś czas sprawdzam się glukometrem też wszystko jest ok.
- Córka przez całą ciążę rozwijała się bardzo dobrze (miałam trzy badania prenatalne i echo serca płodu); na siatce centylowej mieściła się w normie, ale była zdecydowanie z tych drobniejszych okazów. Obecnie też jest wysoka, ale szczuplutka.
- Córka urodziła się zdrowa, 3370 gramów i 55 cm; wczoraj skończyła 10 miesięcy, waży 8,3 kg i niedawno wskoczyliśmy na rozmiar 74.
Jako osoba, która bardzo rzetelnie podeszła do tematu cukrzycy ciążowej mogę doradzić, żebyś zrezygnowała całkowicie z cukru na ten czas - wiem, że czasami ciężko jest się oprzeć, ale naprawdę myślę, że warto.
Ketony wg mnie są ważne — mój lekarz ginekolog, ale także moja diabetolog, bardzo tego pilnowali. Tłumaczyli mi, że ketony w ciąży = głodne dzieciątko. Ja codziennie praktycznie przed samym spaniem jadłam sobie jedną malutką kanapkę (chleb żytni razowy) z serem, wędliną i ogórkiem (dzień w dzień 😵💫) - dzięki temu nie miałam ketonów, gdy opuściłam taką mini drugą kolację to ketony od razu się pojawiały. Na początku też fajnie pomagało mi to zatrzymywać poranne skoki cukru, ale pod koniec to już nic mi nie pomagało, mimo srogiego trzymania się wytycznych. Niektórym pomaga też zjedzenie kilku łyżeczek jogurtu naturalnego przed snem albo serka wiejskiego z orzechami.
Pamiętaj, że czasami skoki cukru rano wynikają z głodu — zbyt długiej przerwy między ostatnim a pierwszym posiłkiem. Dodatkowo wiele zależy też od tego kiedy mierzysz cukier na czczo — najlepiej jest mierzyć od razu po wstaniu. Każdy rozruch = skok cukru.
Cukrzyca ciążowa to próby i błędy, niestety. Każdej słodkiej mamie pasuje co innego, co innego wyrzuca cukry i co innego je uspokaja.
Dodatkowo, czasami ten cukier skacze nie wiadomo dlaczego — ty się starasz, robisz wszystko jak trzeba, a cukier i tak leci w górę. Pamiętaj, że to też duża zależność od hormonów i nie ma się co przesadnie biczować, gdy mimo starań coś nie wychodzi.
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że będzie u Ciebie wszystko dobrze. 🙏🏻 -
Hej, jesli kolacja o 18.30 to Twój ostatni posiłek, to wydaje mi się, że powinnaś zjeść dodatkową, małą kolację bliżej godz. 22, najlepiej białkową. Sprawdź, czy to poprawi cukry. Powodzenia!aniaaniak wrote:Hej dziewczyny,
Moje cukry na czczo wynoszą 92–108 mg/dl. Czy to aż tak tragiczne? Jakie Wy macie wyniki przy cukrzycy w ciąży?
Nie mam pojęcia już, co robić – cukrzyca wymyka mi się całkowicie spod kontroli.
Jem niskowęglowodanowo, ale jeśli zjem zbyt mało węgli, pojawiają się ketony (i tu zdania są podzielone – jedni mówią, że nie trzeba się nimi przejmować, inni, że absolutnie nie mogą się pojawiać).
Najbardziej nie umiem wyregulować cukrów na czczo – systematycznie zwiększam insulinę, ale nadal wartości są wysokie.
Dodatkowo (34+6) miałam 3 prenatalne i wyszło, że bąbel waży 2800 g, a AC było wysokie, co oznacza ryzyko dysocjacji barkowej 😟
Dla pełnego obrazu:
Dużo spaceruję
Ps. Miałam sensor nosiłam kilka miesięcy, pokazywał takie bzdury, że zrezygnowałam z noszenia. -
aniaaniak wrote:Hej dziewczyny,
Dla pełnego obrazu:
Dużo spaceruję
Ps. Miałam sensor nosiłam kilka miesięcy, pokazywał takie bzdury, że zrezygnowałam z noszenia.
Ja mierzyłam cukier o 3 w nocy i jeśli był większy niż 90 zwiększyłam dawkę insuliny, zapytaj o to diabetologa. No I lekki posiłek tuż przed snem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 22:03
-