Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomarańczowa wrote:Musisz trzymać dietę? Jakie masz zalecenie?
Tak, jestem na samej diecie bez włączania insuliny.02/2025- cb 💔
11.05 ⏸️
12.05- beta 144, prog 26,89
14.05- beta 300, prog 24,18
19.05- beta 2482, prog 17,77
03.06- 1 wizyta 🤞🏼 9 mm dzidzi z bijącym serduszkiem 🥰
02.07- dzidzia rośnie 4 cm 🥰
10.07- zdrowy chłopiec naprawdopodobniej 🩵
30.07- zdrowy chłopiec 🩵
27.08- 268 g szczęścia 🩵
11.09- połówkowe 🤞🏼
-
Hej dziewczyny!
Od dziś mam sensor, FreeStyle Libre 2 czy napisałby ktoś jakie są wasze spostrzeżenia i rady przy użytkowaniu ? W 1 ciazy używałam tylko glukometru AccuCheck Instant bo to był 2021 i wtedy nie było refundacji na sensory. Ale pamiętam że glukometr to dla mnie była porażka, pilnowanie tej godziny po posiłku i te kłucie... Dlatego teraz na próbę zakupiłam 3 sensory, zobaczymy czy się polubimy 75zł/szt trochę drogo ale czego się nie robi dla większej wygody. Tak z ciekawości ile teraz kosztuja paski do glukometru z refundacja, ktoś się orientuje?
-
Liversiak wrote:Hej dziewczyny!
Od dziś mam sensor, FreeStyle Libre 2 czy napisałby ktoś jakie są wasze spostrzeżenia i rady przy użytkowaniu ? W 1 ciazy używałam tylko glukometru AccuCheck Instant bo to był 2021 i wtedy nie było refundacji na sensory. Ale pamiętam że glukometr to dla mnie była porażka, pilnowanie tej godziny po posiłku i te kłucie... Dlatego teraz na próbę zakupiłam 3 sensory, zobaczymy czy się polubimy 75zł/szt trochę drogo ale czego się nie robi dla większej wygody. Tak z ciekawości ile teraz kosztuja paski do glukometru z refundacja, ktoś się orientuje?
Pierwsze 24h może dawać dziwne wyniki i czasem w nocy może zaniżyć jeżeli śpisz na atronie po której masz sensor. Reklamacje działają bardzo sprawnieMi sensor się sprawdza ale jak pokazuje jakiś "dziwny" wynik to warto sobie sprawdzic glukometrem czy nie wariuje. Za 100 pasków płaciłam 22zł i do twgo lancety już bez refundacji z allegro. Nie warto też sprawdzać co chwile i ten wynik który pokazuje "teraz" może się przekalibrować bo skok nie jest tak duży, po strzałkach też widać, że to bardziej prognozy.
Dla mnie wygodna sprawa, ale jak masz tendencje do zahaczania się o meble 😅 to polecam dodatkowe plastry dla ochrony sensora. -
Ja też chwalę sobie sensor, to była/jest wygoda (zostały mi 4 sensory z ciąży więc teraz jeden sobiebwykorzytuje w połogu) a potem może bardziej na jesieni sobie przykleję zobaczę jak reaguje na jakieś duże jedzeniowe „grzeszki”. Teraz mam wykresy naprawdę spoko 😉 ale w sumie mało jem bo nie ma kiedy
I dokładnie nie ma co patrzeć na pomiary w danej minucie tylko patrzeć na wykres jak sie ustabilizuje i na średni pomiar glukozy w czasie. Na czczo tylko glukometr używać i tylebez stresu
Paski ostatnio w ciąży kupowałam w aptece pełnopłatne ok 40zl do glukometru Contour plus bo mi dosłownie kilkanaście sztuk zabrakło na koniec 🤐 z refundacją chyba coś koło 12zl płaciłam za paski, już nie pamiętam dokładnie. Jak masz refundację na sensor to pasków z refundacją należy się tylko 50szt/msc
-
A jak np po zjedzeniu posiłku po ok 20 minut od posiłku glukozę pokazuje powyżej 140 ale po 1h od zjedzenia jest już okej to znaczy że posiłek był źle zbilansowany czy patrzeć tylko na wyniki po godzinie ?
-
Cześć , dostałam dziś mój pierwszy sensor i przy zakładaniu zostało przebite naczynko i polała się krew 🙄 Sensor oczywiście nie działa i musiałam go usunąć (aplikacja wariowała a w końcu mówiła że mam go zdjąć i założyć nowy którego nie mam 🙄) czy miałyście może tak kiedyś ? I czy po zdjęciu zawsze jest siniak i opuchlizna czy to ja jestem takim szczególnym przypadkiem 🤔🫢♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
7.05 IUI ❌
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
30.06 5+3 CRL 2,8mm zarodek z echem
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
18.08 12+4 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
-
Cześć dziewczyny czy miałyście takie pomiary, że po godzinie od posiłku macie poniżej 90? Czasami wartości wynoszą 79-85. Wizytę u diabetologa mam za 2 tygodnie i zastanawiam się czy to normalne. Oczywiście chat GPT już mi powiedział, że jest to bardziej bezpieczne dla dziecka niż wysoki cukier, ale jestem ciekawa czy miałyście takie przypadki i co lekarz Wam mówił. Dodam, że diety dla kobiet z cukrzycą ciążową nie trzymam już od ponad miesiąca a cukry są właśnie w normie lub poniżej normy.
-
Cześć Mamusie, ja miałam robioną krzywą w 24+3 naczczo mialam lekko podwyższony wynik 94 i dostałam Akkucheck i sobie mierze i pilnuje diety.
Zastanawia mnie jednak inna kwestia. Przestałam przybierać na wadze. A nawet dzisiaj mialam nieznacznie mniej, w dniu krzywej u lekarza wazylam 65,7, a dzisiaj w domu 65. Myślę,że może to mieć związek z lepszym odzywywianiem , ale mimo to mam obawy. Moje maleństwo jest w 20 centulu, jest malutki i bardzo chcę,żeby przybierał na wadze. Czy któraś z Was po wprowadzeniu diety też przestała przybierać na wadze? Czy jest możliwe,że dziecko przybiera mimo,że moja waga tego nie pokazuje?
-
Babsi wrote:Cześć Mamusie, ja miałam robioną krzywą w 24+3 naczczo mialam lekko podwyższony wynik 94 i dostałam Akkucheck i sobie mierze i pilnuje diety.
Zastanawia mnie jednak inna kwestia. Przestałam przybierać na wadze. A nawet dzisiaj mialam nieznacznie mniej, w dniu krzywej u lekarza wazylam 65,7, a dzisiaj w domu 65. Myślę,że może to mieć związek z lepszym odzywywianiem , ale mimo to mam obawy. Moje maleństwo jest w 20 centulu, jest malutki i bardzo chcę,żeby przybierał na wadze. Czy któraś z Was po wprowadzeniu diety też przestała przybierać na wadze? Czy jest możliwe,że dziecko przybiera mimo,że moja waga tego nie pokazuje?
Tak ja tak miałam. Start ciąży - 74kg, potem 77,5kg. Diagnoza cukrzycy i oscylowałam resztę ciąży w okolicach 76kg, a ostatecznie w dniu porodu na wadze „tylko” 75,5kg 🫣.
Syn na USG cały czas był szacowany na 50/60centyl więc „spoko” i nikt się go nie czepiał, na usg na porodówce wymierzony był na 3050g, a ostatecznie urodził się 2790g w 37tc.. w granicach błędu ale to już tylko 10centyl (a teraz idzie kanałem pomiędzy 3-5 centylem)…. Eh także totalne zaskoczenie i włączymy teraz o przyrosty 🫠
Teraz jestem prawie 4tyg po i ważę 65kg. Zeszło tak ze mnie, okazało się że dieta mi pomogła w ciąży lepiej niż bym się za to brała poza ciążą 🫠🤦♀️ naprawdę przykładałam się do jedzenia poprawnie bez przekroczeń itp. Mi gin mówił że tak często bywa jak staruje się z nadwaga (czyli jak ja) i że jak z USG na usg dziecko idzie swoim tempem to nie ma stresu.. bo ja też się martwiłam że nic nie przybieram i jak to tak (myślałam że dowalę pod 90kg 🤭) -
Dziękuję Aglo. Mam nadzieję,że mały będzie przybierał. Obecnie szacują, że jest w 20 centyli, więc dość mały. Też widzę,że w ciazy jest mi łatwiej trzymać dietę. Chyba motywacja silniejsza.
-