X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Alczii Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Wizytę u diabetologa mam za tydzień, ale zrobiłam już krzywą. Chyba nie uniknę kolejnej cukrzycy ciążowej..
    I Glukowa naczczo 104
    Wyniki krzywej: 90 -> 188 -> 124
    Do tego rano mierzę od jakiegoś miesiąca glukoze z palca i wyniki wachają się od 97 do 115. U mnie to dopiero 10tc, ale moze i lepiej, że tak szybko bedzie diagnoza i kontrola. Mam nadzieję, że tym razem też wystarczy sama dieta 😒

• Olkafar Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daryna wrote:
    Cześć wszystkim. Mam problem z cukrami na czczo (okolice 100-110) i mój diabetolog chce wdrożyć insulinę. Czy można się nie zgodzić? Są jakieś alternatywy? Panicznie boję się igieł i mam problem z mierzeniem cukru, a co dopiero ze wstrzykiwaniem sobie czegoś. Od dwóch tygodni kombinuję na różne sposoby z kolacją, żeby ten cukier poranny unormować, ale bezskutecznie. Mega stresuję się następną wizytą u lekarza. Czy jest tu ktoś kto odmówił podawania insuliny?

Tak jak napisała Niezapominajka22 myślę, że dla dobra dziecka nie powinno się ingerować w decyzje lekarza, tym bardziej, że nieleczona cukrzyca ciążowa niesie za soba wiele powikłań zarówno dla dziecka, ale też matki. Spróbuj zmienić nawyki przed wizytą u diabetologa, zapisuj sobie wyniki w dzienniczku, na czczo oraz godzinę po głównych posiłkach. Unikaj cukrów prostych, w diecie powinny przeważać warzywa nad owocami, wprowadź ruch. Takie proste rzeczy, a naprawdę działają cuda, ja zeszłam sama dieta o 10 jednostek w dół na czczo w badaniach laboratoryjnych. Trzeba pamiętać, że glukometr może trochę zakłamywać wynik i zazwyczaj pokaże trochę mniejszą wartość niż badanie laboratoryjne. Jesli nie dostałaś jeszcze skierowania od swojego lekarza prowadzącego, do diabetologa to powtórz krzywa po zmianie nawyków.
    Co do cukrów porannych na czczo, ja jestem tzw. drugą kolację przed samym snem i jest to zazwyczaj szklanka kefiru i parę orzechów, albo kawałeczek ciemnego chleba z hummusem i plaster pomidora. Spróbuj czegoś takiego i daj znać jak glukoza na czczo :)

02/2025- cb 💔

11.05 ⏸️
    12.05- beta 144, prog 26,89
    14.05- beta 300, prog 24,18
    19.05- beta 2482, prog 17,77
    03.06- 1 wizyta 🤞🏼 9 mm dzidzi z bijącym serduszkiem 🥰
    02.07- dzidzia rośnie 4 cm 🥰
    10.07- zdrowy chłopiec naprawdopodobniej 🩵
    30.07- zdrowy chłopiec 🩵
    27.08- kolejna wizyta 🍀
    11.09- połówkowe 🤞🏼

preg.png
  • Olkafar Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alczii wrote:
    Hej.

Wizytę u diabetologa mam za tydzień, ale zrobiłam już krzywą. Chyba nie uniknę kolejnej cukrzycy ciążowej..
    I Glukowa naczczo 104
    Wyniki krzywej: 90 -> 188 -> 124
    Do tego rano mierzę od jakiegoś miesiąca glukoze z palca i wyniki wachają się od 97 do 115. U mnie to dopiero 10tc, ale moze i lepiej, że tak szybko bedzie diagnoza i kontrola. Mam nadzieję, że tym razem też wystarczy sama dieta 😒

A wprowadziłaś już może jakieś nawyki? Myślę, że mierzenie glukozy glukometrem bez poprawy nawyków żywieniowych i wprowadzenia ruchu nie mają sensu. „Udowodnij” lekarzowi, że jesteś przykładną pacjentką i od początku zaangażuj się w dietę

02/2025- cb 💔

11.05 ⏸️
    12.05- beta 144, prog 26,89
    14.05- beta 300, prog 24,18
    19.05- beta 2482, prog 17,77
    03.06- 1 wizyta 🤞🏼 9 mm dzidzi z bijącym serduszkiem 🥰
    02.07- dzidzia rośnie 4 cm 🥰
    10.07- zdrowy chłopiec naprawdopodobniej 🩵
    30.07- zdrowy chłopiec 🩵
    27.08- kolejna wizyta 🍀
    11.09- połówkowe 🤞🏼

preg.png
‹‹ 153 154 155 156 157
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ