X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka22 Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaDi wrote:
    Chyba tutaj chodzi o to, że dzidziuś zaczyna sam produkować insulinę i dlatego zmniejsza się zapotrzebowanie. Oczywiście mogę coś mylić 🙈 Wczoraj byłam na ostatniej wizycie i dr mówił, że łożysko jest okej, dzidzi okej, ale i tak za tydzień indukcja.. 🙄 Oby to szybko poszło, ale nie czuję się gotowa, ani żadnych zwiastunów porodu nie ma... i mam żal do losu, że tak to się potoczyło.. 😑

No właśnie ja też mam żal o te indukcję ☹️ i tak jak pisałyśmy wcześniej w ogóle tego nie rozumiem skoro wszystko jest dobrze. Mam nadzieję że pójdzie u Ciebie szybko i bezboleśnie. Czekam na Twoją historię porodową bo u mnie za 2,5 tygodnia

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaDi, Niezapominajka, rozumiem Wasze rozgoryczenie przedterminową indukcją porodu. Sama też byłabym bardzo niezadowolona, gdyby podjęto taką decyzję, mimo, że nie ma wskazań do wcześniejszego rozwiązania ciąży. Nie zupełnie też rozumiem takie podejście, jeśli cukrzyca jest unormowana i z dzieckiem wszystko w porządku.
    W poprzedniej ciąży też miałam cukrzycę ciążową. W związku z tym miałam rozmowę z lekarzem w szpitalu na miesiąc przed porodem. Po badaniu i wywiadzie, lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku i żebym stawiła się na indukcję w terminie porodu.
    Mam nadzieję, że tym razem też nie będę musiała rodzić wcześniej. Osobiście jestem zdania, że im dłużej bobasek jest w brzuchu, tym dla niego lepiej.
    Oczywiście w sytuacji, gdy wszystko przebiega książkowo i nic złego się nie dzieje (z łożyskiem, przepływami itd).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 19:43

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
    14 dpt: ß-HCG - 1571
    16 dpt: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 😍
    25 dpt (6+2): serduszko ❤️
  • aglo Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, dziewczyny a czy na cc trzeba zdjąć sensor? :)

34l. 👧 36l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    Cukrzyca ciążowa 🍫
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g 🦊
    10.06.2025 28+1 1280g 🐼
    01.07.2025 31+1 1853g 🐶
    22.07.2025 34+1 2650g 🦁
    12.08.2025 37+1 🩺
    19 sierpnia ? Widzimy się synku 🤩
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Hejka, dziewczyny a czy na cc trzeba zdjąć sensor? :)

Ja nie ściągałam.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    MaDi, Niezapominajka, rozumiem Wasze rozgoryczenie przedterminową indukcją porodu. Sama też byłabym bardzo niezadowolona, gdyby podjęto taką decyzję, mimo, że nie ma wskazań do wcześniejszego rozwiązania ciąży. Nie zupełnie też rozumiem takie podejście, jeśli cukrzyca jest unormowana i z dzieckiem wszystko w porządku.
    W poprzedniej ciąży też miałam cukrzycę ciążową. W związku z tym miałam rozmowę z lekarzem w szpitalu na miesiąc przed porodem. Po badaniu i wywiadzie, lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku i żebym stawiła się na indukcję w terminie porodu.
    Mam nadzieję, że tym razem też nie będę musiała rodzić wcześniej. Osobiście jestem zdania, że im dłużej bobasek jest w brzuchu, tym dla niego lepiej.
    Oczywiście w sytuacji, gdy wszystko przebiega książkowo i nic złego się nie dzieje (z łożyskiem, przepływami itd).

Nie moge sobie przypomnieć kto, ale pamietam, ze była jedna dziewczyna, która nie zgadzała sie na wcześniejszą indukcje mimo cukrzycy ciążowej. Wlasnie dlatego, ze to bylo jedyne wskazanie, a poza tym wszystko bylo w porzadku.
    Nie wiem jednak jak sie to ma w poszczególnych szpitalach i jak lekarze na to patrza 🤔

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
‹‹ 151 152 153 154 155
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ