X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka22 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaDi wrote:
    Hee, bo tak zaleca Towrzystwo ginekologów i położników, ze względu na możliwe powikłania.. no tylko jak jesteśmy pod kontrolą i nic się nie dzieje.. to głównie nerwy dla kobiety i cierpienie bo dają balonik jak nie ma jeszcze żadnego rozwarcia 🤦‍♀️ i w ogóle te indukcje jak tu widzę u dziewczyn, często wcale nie wychodzą i kończy się cc na cito albo inną krzywą akcją 🙄
    No właśnie skoro jesteśmy pod kontrolą i nic złego się nie dzieje to po co narażać nas kobiety na dodatkowe stresy i cierpienia..... I tak nie mamy łatwo z tą cukrzycą to jeszcze i to. Dla dziecka też podejrzewam że tak indukcja wcale nie jest taka dobra. A u Ciebie to już pewne że w 38+0 idziesz na indukcję czy może się coś jeszcze zmienić?

preg.png
  • Hdfs Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Bzdura, cukrzyca na diecie GDM1 - 2 stopień referencyjności, cukrzyca na insulinie GDM2 - 3 stopień referencyjności szpitala. Nie ma znaczenia ile jednostek. 🫣

I 12 jednostek to mało. Przyjmuję teraz 26, w szpitalu leżałam z dziewczyną co miała 60 j., a moja diabetolog mówiła, że ma pacjentki, które potrzebują 200j. Wysokie cukry są niebezpiecznie dla łożyska i dziecka, bo muszą je przerobić, a nie insulina.

Przeczytaj co napisałam dokładnie. Napisałam, że na tak wczesnym etapie ciąży 12 j to sporo, jezeli zwieksza codziennie o 2 jednostki, bo z wiekiem ciazy wzrasta podaż na insulinę. W tym przypadku może skończyć i na 60 czy na 200 j. Może dla Ciebie bzdura ale tak jak dziewczyny pisały, że odsyłają je ze względu na ilość jednostek do innego szpitala to nie bzdura tylko fakt.

MaDi lubi tę wiadomość

👸🏻97🤴🏻89
    2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
    11.2024 stymulacja
    9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
    14.12 transfer +eb ✖️
    26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
    4dpt II kreska- cień
    6dpt beta 22,
    7dpt beta 23,5.
    8dpt beta 31.18
    10 dpt beta 54,43
    12 dpt beta 134,
    14 dpt beta 354
    16dpt beta 847
    20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
    21 dpt beta 5106
    23 dpt pęcherzyk żółtkowy
    29 dpt 25506 beta
    30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
    8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
    9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
    11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
    13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
    18+3 tc 322g 🩵
    preg.png
  • promykk Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hdfs wrote:
    Przeczytaj co napisałam dokładnie. Napisałam, że na tak wczesnym etapie ciąży 12 j to sporo, jezeli zwieksza codziennie o 2 jednostki, bo z wiekiem ciazy wzrasta podaż na insulinę. W tym przypadku może skończyć i na 60 czy na 200 j. Może dla Ciebie bzdura ale tak jak dziewczyny pisały, że odsyłają je ze względu na ilość jednostek do innego szpitala to nie bzdura tylko fakt.
    No właśnie to nie jest sporo, po co straszysz dziewczynę, jak jej 12j. obniżyło cukier do 85 to nie będzie codziennie zwiększać. 🤦‍♀️

Bzdura, że odsyłają przez ilość jednostek, odsyłają przez cukrzycę ciążową na insulinie.

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    08.07 1600g 🧁

preg.png
  • MaDi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    No właśnie to nie jest sporo, po co straszysz dziewczynę, jak jej 12j. obniżyło cukier do 85 to nie będzie codziennie zwiększać. 🤦‍♀️

Bzdura, że odsyłają przez ilość jednostek, odsyłają przez cukrzycę ciążową na insulinie.

Tak, obniżyło cukier do 85, ale spójrz na tc. Za kolejny tydzień z dużym prawdopodobieństwem już może być za mało i znów dawkę trzeba będzie zwiększać. Nikt nie straszy, chodzi o świadomość, to co jemy przez cały dzień też ma wpływ na cukry poranne, a ładowanie coraz więcej insuliny też nie jest super opcją.
    A ilość jednostek, bzdura nie bzdura- ja mówię o swoim przypadku co mi lekarz powiedział, inne dziewczyny również, że przez samo przyklejenie cukrzycy nie są odsyłane, więc widocznie zasady swoje, a praktyka swoje.

Hdfs lubi tę wiadomość

Starania od 2020
    Diagnoza: wodniak jajowodu
    ♀️ KIR AA
    ♂️ HLA-C - C2

Gameta Gdynia od 2024
    08.2024-> laparoskopia,
    obustronne usunięcie jajowodów 😢

10.2024 -> IVF
    26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
    orgalutran
    6.11-> Punkcja, 4 🥚
    11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
    12.12 ✨️-> FET 4.1.2
    8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
    02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
    6+5 -> accofil
    7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
    preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako, że już jestem po porodzie to powiem tak:
    - czy indukcja będzie wcześniej czy nie to zależy od lekarza; ja prowadziłam ciążę w prywatnej klinice i tam też rodziłam, miałam indukcję w terminie porodu z USG, ale ze względu na to, że po całym dniu indukcji rozwarcie w ogóle nie ruszyło to wieczorem miałam pilne cesarskie cięcie,
    - zaczynałam cukrzycę jakoś w 10tc i już po tygodniu wprowadzono mi insulinę; miałam zwiększać po 2 dniach cukrów powyżej 90 o 1 jednostkę; cukier normował mi się na jakiś czas przy różnych jednostkach, ale ostatecznie w końcu znowu zaczynał rosnąć; po 30 tc to już było jak lawina snieżna i cukier leciał non stop w górę i non stop zwiększałam jednostki co 2 dni; na końcu ciąży przyjmowałam już 54 jednostki; insulinę odstawiłam od razu po porodzie,
    - po 34tc wprowadzono mi też insulinę doposiłkową (5 jednostek do głównych posiłków), bo nawet cukry po zbilansowanych posiłkach zaczęły mi skakać,
    - całą ciążę byłam na bardzo ścisłej diecie, której przestrzegałam bardzo rzetelnie; ciążę zaczynałam z wagą 86.6 kg, a skończyłam z wagą 87 kg; praktycznie od razu po porodzie zeszło mi 13 kg i obecnie ważę 74 kg,
    - po porodzie nie miałam problemów z kp, córka od razu przystawiła się do piersi i miałam sporo mleka; niestety stres związany ze śmiercią mojego taty zaraz po porodzie sprawił, że laktacja mi się gwałtowanie zatrzymała i postanowiłam, że nie będę już na siłę o nią walczyć (teraz trochę żałuję),
    - krzywa cukrowa po porodzie wyszła mi super i gdy teraz raz na jakiś czas sprawdzam się glukometrem też wszystko jest ok,
    - córka przez całą ciążę rozwijała się bardzo dobrze (miałam trzy badania prenatalne i echo serca płodu); na siatce centylowej mieściła się w normie, ale była zdecydowanie z tych drobniejszych okazów,
    - córka urodziła się zdrowa, 3370 gramów i 55 cm; jutro kończy 4 miesiące, waży 6 kg i niedługo wskakujemy na rozmiar 68; jest wesoła, silna i baaardzo ciekawa świata. 😊

Jako osoba, która bardzo rzetelnie podeszła do tematu cukrzycy ciążowej mogę doradzić, żebyście zrezygnowały całkowicie z cukru na ten czas - wiem, że czasami ciężko jest się oprzeć, ale naprawdę myślę, że przez te kilka miesięcy warto się zawziąć. Dodatkowo, czasami ten cukier skacze nie wiadomo dlaczego — wy się staracie, robicie wszystko jak trzeba, a cukier i tak leci w górę. Pamiętajcie, że to też duża zależność od hormonów i nie ma się co przesadnie biczować, gdy mimo starań coś nie wychodzi. Ważne są badania i jeżeli lekarze nie wnoszą żadnych wątpliwości co do zdrowia maluszka to nie szukajcie na siłę — chyba, że Wasza matczyna intuicja naprawdę Was męczy, wtedy sprawdźcie dwa razy.

Trzymam za Was kciuki, dacie radę. Nie jest to tragedia, każdego dnia mamy z cukrzycą ciążową rodzą zdrowe dzieci i tak też na pewno będzie u Was. 😊

Hdfs, A-6, promykk lubią tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • A-6 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Powiem wam że nie wiedziałam o tych wytycznych. W moim mieście (powiatowym) szpital ma 2stopien referencyjności i nie wydaje mi się żebym musiała wyjeżdżać do miasta wojewódzkiego przez cukrzycę 🫣 żeby tam urodzic. Trochę wydaje mi się to przesadzone żeby do 3 stopnia uderzać. Być może w miastach gdzie jest kilka szpitali z porodowkami to tak sobie odsyłają ciężarną jak im się podoba, ale w realnym innym miejscu w kraju gdzie jest jeden szpital na cały powiat 😅 to gruba przesada
    Mieszkam w aglomeracji katowickiej, z cukrzycą i niewielką dawką insuliny na noc (7j.) przyjęli mnie bez żadnego problemu do 1 st. nie odsyłali nigdzie, mimo że blisko mam wszelkie stopnie 😅

♀️♂️'96

PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    14.10 - beta 86,81 🥹
    17.10 - beta 238,8 🍀
    19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
    21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
    24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
    08.12 - wizyta
    19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
    09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
    19.01 - 203 gramy cudu 💫
    30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
    age.png
  • Sunday92 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się mogę wypowiedzieć w temacie szpitala jak wygląda sytuacja u mnie w mieście. Cukrzyce ciazowa na diecie ogarniają wszystkie szpitale: 3 szpitale o IIst ref i szpital o III stopniu referencyjności. Na insulinie jeden szpital o II st i III stopień. Szpital który ja wybrałam gdy o to zapytalam na dniu otwartym (II st), udzielił mi info, że cukrzyca na diecie, ewentualnie minimalne dawki insuliny bazowej.
    Ja mam stwierdzoną cukrzyce ciazowa od 14tc, na szczęście obyło się bez insuliny, mój ostatni wynik hba1c to 4.5% takze dobrze unormowane cukry. Jeśli wszystko będzie ok z przepływami, afi i przyrostem dziecka, to ewentualną indukcja u mbie dopiero po 40tc.

preg.png
    👶06.2023 G. 💙
‹‹ 147 148 149 150 151
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ