Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Sunday92 wrote:Z tymi szpitalami to jest trochę samowolka, bo nie ma nigdzie wytycznych który stopien referencyjności kiedy (od jakich dawek insuliny np.). Teoretycznie każdy II st ref powinien ogarnac cukrzyce ciazowa na insulinie (wskazaniem do III jest tylko cukrzyca sprzed ciazy).
Ale tak jak pisałam wcześniej, ja sprawdzałam wszystkie poznańskie szpitale i cukrzyca na diecie to wszędzie bez problemu. Na insulnie natomiast Polna i Lutycka, w Raszei mi powiedziano na dniu otwartym, że na diecie, ewentualnie niskie dawki insuliny bazowej i jeszcze najlepiej jak lekarz prowadzący jest od nich (podobno w sw. Rodzinie jest tak samo). Wstawiam info jakby ktoś z Poznania się zastanawial
Myślę, że wszędzie takie zawirowania, dlatego właśnie najlepiej wcześniej dopytać. Ostatecznie cieszę się, bo tak jak mój gin małomówny, tak tutaj sam powiedział jak to widzi i super, bo byłabym mocno zawiedziona, gdyby się okazało, że nie mogę rodzić tam gdzie chcę, a nie miałam świadomości, że tak to może wyglądać i że cukrzyca w ciąży jest aż tak traktowana. Mam wrażenie, że 90% koleżanek miało cukrzycę, ale z tą różnicą, że nie zgadzały się na insulinę. Ja nawet nie sądziłam, że mogę odmówić 😅 z resztą ze strachu i tak bym nie rozważała odmówić. 😶🌫️Starania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
-
W poprzedniej ciąży diabetolog pytał mnie, co myślę o tym, żeby wprowadzić insulinę na noc (miałam problem z cukrem na czczo). Poprosiłam go, żeby dał mi tydzień i że może uda mi się jeszcze coś poprawić w diecie, ruchu, nawodnieniu, czasie snu itd. Niestety mimo moich starań, wyniki były nadal podwyższone i zgodziłam się na insulinę. Dla mnie najważniejsze było zdrowie maleństwa i jeżeli insulina miała mi pomóc, to nie widziałam powodu by się przed nią wzbraniać.
-
Byłam właśnie na wizycie u mojej diabetolog. Dziś cukier na czczo spadł poniżej 70, także mam zejść do 10 jednostek. Jeśli nadal będzie nisko, to mam dalej redukować. Powiedziała, że takie skoki jak moje bardziej szkodzą dziecku niż insulina i mam się nie przejmować, że od samego początku biorę tyle jednostek. Mówiła, że ma pacjentki, które biorą 90, ale też takie, które praktycznie przez całą ciążę nie musiały jej zwiększać.
Jestem od 2 dni w domu i już widzę, że mi się wyniki poprawiły. Mam nadzieję, że z czasem będzie jeszcze lepiej. Za tydzień mam wysłać jej wyniki i wtedy zdecydujemy co dalej. -
aglo, pytałaś mnie kiedyś, czy mam nowy glukometr i paski.
Zapytałam dziś lekarki czy z racji, że mój glukometr ma już dwa lata, to czy powinnam go jakoś skalibrować. Ona stwierdziła, że po takim czasie można go już wymienić i dała mi nowy.
Właśnie zmierzyłam w nim cukier. Z tej samej kropli krwi zmierzyłam też w tym starym, żeby mieć porównanie. Ku mojej radości, w nowym wyszło o 7 jednostek niżej.
Także może te moje cukry wcale nie są takie złe 😊aglo, A-6 lubią tę wiadomość
-
Giosiek wrote:aglo, pytałaś mnie kiedyś, czy mam nowy glukometr i paski.
Zapytałam dziś lekarki czy z racji, że mój glukometr ma już dwa lata, to czy powinnam go jakoś skalibrować. Ona stwierdziła, że po takim czasie można go już wymienić i dała mi nowy.
Właśnie zmierzyłam w nim cukier. Z tej samej kropli krwi zmierzyłam też w tym starym, żeby mieć porównanie. Ku mojej radości, w nowym wyszło o 7 jednostek niżej.
Także może te moje cukry wcale nie są takie złe 😊
No to super że wyszło mniej i że dała nowywłaśnie takie urządzenia mogą dużo przekłamywać
34l. 👧 36l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
Cukrzyca ciążowa 🍫
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 1853g 🐶
22.07.2025 34+1 2650g 🦁
12.08.2025 37+1 🩺
19 sierpnia ? Widzimy się synku 🤩 -
MaDi wrote:Myślę, że wszędzie takie zawirowania, dlatego właśnie najlepiej wcześniej dopytać. Ostatecznie cieszę się, bo tak jak mój gin małomówny, tak tutaj sam powiedział jak to widzi i super, bo byłabym mocno zawiedziona, gdyby się okazało, że nie mogę rodzić tam gdzie chcę, a nie miałam świadomości, że tak to może wyglądać i że cukrzyca w ciąży jest aż tak traktowana. Mam wrażenie, że 90% koleżanek miało cukrzycę, ale z tą różnicą, że nie zgadzały się na insulinę. Ja nawet nie sądziłam, że mogę odmówić 😅 z resztą ze strachu i tak bym nie rozważała odmówić. 😶🌫️
Mam nadzieję, że uda się uniknąć indukcji i że synek nie będzie miał żadnych komplikacji z tytułu tej cukrzycy ciążowej i że z karmieniem też będzie ok. -
Także może te moje cukry wcale nie są takie złe 😊
Co do tego miałam tak samo dostałam od taty jakiś jego stary którego nie używał, i używałam sama na początku i tam cukry zawsze powyżej 90. A na nowym od diabetolog cukry idealne. Również jak robiłam na starym pomiary I wychodziły powyżej 90, robiąc sama glukozę zawsze wychodziła poniżej 90.aglo lubi tę wiadomość
👸🏻97🤴🏻89
2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
-
Hej dziewczyny 💕
Niestety i ja dołączam do wątku. To moja druga ciąża i druga ciąża z cukrzycą. W pierwszej cukrzyca wyszła w 2 trymestrze i na czczo wyniki były super, więc udało mi się wszystko wyregulować dietą. Po porodzie cukier wrócił do normy. Teraz niestety problem zaczął się bardzo szybko, bo już w 6 tygodniu. I cukry po jedzeniu są idealne, często nie przekraczają 110, ale na czczo już jest gorzej, około 94.
Martwi mnie to, że ta cukrzyca zaczęła się tak szybko, czy jest tu ktoś w podobnej sytuacji - gdzie przed ciążą nie miał problemu z cukrem? Czy komukolwiek udało się uregulować cukier poranny samą dietą, czy to nierealne i zawsze kończy się na insulinie?
Pozdrawiam ciepło 🌷👶25. 01.2024 🤍
❣️ 👶termin 6.03.2026 -
Także może te moje cukry wcale nie są takie złe 😊♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
anka8823 wrote:Hej dziewczyny 💕
Niestety i ja dołączam do wątku. To moja druga ciąża i druga ciąża z cukrzycą. W pierwszej cukrzyca wyszła w 2 trymestrze i na czczo wyniki były super, więc udało mi się wszystko wyregulować dietą. Po porodzie cukier wrócił do normy. Teraz niestety problem zaczął się bardzo szybko, bo już w 6 tygodniu. I cukry po jedzeniu są idealne, często nie przekraczają 110, ale na czczo już jest gorzej, około 94.
Martwi mnie to, że ta cukrzyca zaczęła się tak szybko, czy jest tu ktoś w podobnej sytuacji - gdzie przed ciążą nie miał problemu z cukrem? Czy komukolwiek udało się uregulować cukier poranny samą dietą, czy to nierealne i zawsze kończy się na insulinie?
Pozdrawiam ciepło 🌷
Myślę że większość kobiet tutaj, przed ciaza nie miała problemów z cukrem. Ja przy takich cukrach jak Twoje dostałam insulinę w 16 tc. A cukry od początku skakały ranne od 80 do 94 więc czekałyśmy i próbowałam dietą.👸🏻97🤴🏻89
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
-
anka8823 wrote:Hej dziewczyny 💕
Pozdrawiam ciepło 🌷
Na czczo przy pierwszym badaniu w 8tc. Miałam 94, w normie więc ginekolog nie zwrócił uwagi, a dodatkowo krzywą miałam później niż powinnam przez pewne zawirowania i wyszły tam kwiatki. Na szczęście szybko dobra diabetolog i najpierw dieta, potem niestety już nic nie dawała i choć bardzo nie chciałam, musiałam włączyć insulinę. Zaczęłam od 4 jednostek na noc i doszłam tylko do 7, także nie jest źle.
Teraz jestem po cukrze na czczo w 7 t.c i wyszło mi 84, także lepiej niż w pierwszej. Zobaczymy co dalej♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
MaDi wrote:Ojej, współczuję Ci takiej ciężkiej sytuacji
Jeśli chodzi o insulinę to podchodź z głową, bo jeśli już masz 10j, to do końca ciąży może tego wyjść dużo. Nie wiem gdzie zamierzasz rodzić, ale lepiej w swoim szpitalu dopytać, do jakiej dawki akceptują, bo im większe dawki tym pewniej zostanie szpital najwyższej referencyjności.
Ja wczoraj miałam absurdalną wizytę i na szczęście już ostatnią. Zaczęłam częściej sprawdzać wyniki i też sprawdzać rano 2 razy na czczo bo z różnicą kilka minut potrafi wyjść np. 92 i 88 🙃 Wczoraj z palca 93, w labie 84 i w takiej sytuacji ja nie zwiększam dawki, cukry w ciągu dnia mam opanowane. Dla Pani dr glukometr ważniejszy i nakłaniała mnie, że mam zwiekszyć dawkę insuliny 😏😏 Generalnie największy skok zaliczyłam, gdy za radą dr do kolacji wypiłam jeszcze mleko i nagle z 87 skoczyło na drugi dzień do 101 🫤 Więc kijowe takie rady i zaczęłam słuchać swojego organizmu. Zostało mi 4 tygodnie i tak będę teraz działać, dzięki temu mniej się stresuję, najważniejsze to pilnuję, aby dzidzi nie przygłodzić na tej diecie.. na usg w tym tygodniu wszystko było w porządku, ketony nie wychodzą, więc pozostaje dotrwać do końca 🙌
Rozumiem ze jestes lekarzem ze prognozujesz u mnie wysokie dawki insuliny, na razie dwa tygodnie mam taką samą dawkę i ciągle mam dobre wyniki, lekarka zaczęła od takiej dawki, nie brałam mniej tylko od razu 10, nie dlatego ze miałam ekstremalnie prekroczone poranne wyniki tylko jak stwierdziła ona zaczyna od takich, bo chce aby bylo bezpiecznie,rano mam nawet w 70 ,kilka, każda z nas jest inna i organizm jest inny i wcale nie oznacza ze będę musiała brać nie wiadomo ile tej insuliny, utzrzymuej caly czas diete i mama duzo ruchu nie mam nadwagi ,nie napisałam tutaj aby mnie ktoś straszył ze musze rodzic w specjalnym szpitalu, mam trochę czasu jescze bo dopiero jestem w 5 miesiącu, jak przyjdzie czas to pewnie lekarz mnie pokieruje tam gdzie trzeba, rodzi sie na pewno w specjalnym szpitalu jak dziecko ma jakies wady z powodu cukrzycy, moje póki co rozwija się dobrze,Sama insulina nie jest automatycznym wskazaniem do porodu w specjalistycznym szpitalu. Decyzja o miejscu porodu zależy od wielu czynników, w tym od stopnia kontroli cukrzycy, ewentualnych powikłań, stanu zdrowia matki i dziecka. Jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, a ciąża przebiega bez powikłań, poród może odbyć się w każdym szpitalu. WWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 11:12
-
małgorzatek wrote:Rozumiem ze jestes lekarzem ze prognozujesz u mnie wysokie dawki insuliny, na razie dwa tygodnie mam taką samą dawkę i ciągle mam dobre wyniki, lekarka zaczęła od takiej dawki, nie brałam mniej tylko od razu 10, nie dlatego ze miałam ekstremalnie prekroczone poranne wyniki tylko jak stwierdziła ona zaczyna od takich, bo chce aby bylo bezpiecznie,rano mam nawet w 70 ,kilka, każda z nas jest inna i organizm jest inny i wcale nie oznacza ze będę musiała brać nie wiadomo ile tej insuliny, utzrzymuej caly czas diete i mama duzo ruchu nie mam nadwagi ,nie napisałam tutaj aby mnie ktoś straszył ze musze rodzic w specjalnym szpitalu, mam trochę czasu jescze bo dopiero jestem w 5 miesiącu, jak przyjdzie czas to pewnie lekarz mnie pokieruje tam gdzie trzeba, rodzi sie na pewno w specjalnym szpitalu jak dziecko ma jakies wady z powodu cukrzycy, moje póki co rozwija się dobrze,Sama insulina nie jest automatycznym wskazaniem do porodu w specjalistycznym szpitalu. Decyzja o miejscu porodu zależy od wielu czynników, w tym od stopnia kontroli cukrzycy, ewentualnych powikłań, stanu zdrowia matki i dziecka. Jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, a ciąża przebiega bez powikłań, poród może odbyć się w każdym szpitalu. W
Wspomniałam o tym mojej diabetolog na wczorajszej wizycie i powiedziała, żeby nie słuchać innych, bo niekoniecznie tak będzie. Mówiła, że ma pacjentki, które doszły do 90 jednostek oraz takie, które jedynie minimalnie zwiększyły dawkę. Myślę, że to zależy od wielu czynników i nie da się tego z góry przewidzieć.
Nie do końca rozumiem ten strach przed większymi dawkami insuliny. Czy jest coś o czym nie wiem? Są jakieś poważne skutki uboczne?
Bo z tego co wiem, to insulina nie przenika przez łożysko i nie ma negatywnego wpływu na dziecko. To co szkodzi dziecku, to zbyt wysokie poziomy glukozy. Więc jeżeli potrzebuję 12 jednostek, by kontrolować cukrzycę, to tyle właśnie będę brała. -
Hdfs wrote:Co do tego miałam tak samo dostałam od taty jakiś jego stary którego nie używał, i używałam sama na początku i tam cukry zawsze powyżej 90. A na nowym od diabetolog cukry idealne. Również jak robiłam na starym pomiary I wychodziły powyżej 90, robiąc sama glukozę zawsze wychodziła poniżej 90.
A macie do Waszych glukometrów jakieś specjalne płyny do kalibracji? W moim nic takiego nie było, więc pewnie jest jakiś kiepski po prostu, ale to też widać po rozbieżnościach pomiarów. Przy czym tak niedokładny glukometr, a moja dr już 91 uznaje za nieprawidłowy wynik i na jego podstawie kazała zwiększać jednostki 😒Starania od 2020
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
10.2024 -> IVF
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
-
małgorzatek wrote:Rozumiem ze jestes lekarzem ze prognozujesz u mnie wysokie dawki insuliny, na razie dwa tygodnie mam taką samą dawkę i ciągle mam dobre wyniki, lekarka zaczęła od takiej dawki, nie brałam mniej tylko od razu 10, nie dlatego ze miałam ekstremalnie prekroczone poranne wyniki tylko jak stwierdziła ona zaczyna od takich, bo chce aby bylo bezpiecznie,rano mam nawet w 70 ,kilka, każda z nas jest inna i organizm jest inny i wcale nie oznacza ze będę musiała brać nie wiadomo ile tej insuliny, utzrzymuej caly czas diete i mama duzo ruchu nie mam nadwagi ,nie napisałam tutaj aby mnie ktoś straszył ze musze rodzic w specjalnym szpitalu, mam trochę czasu jescze bo dopiero jestem w 5 miesiącu, jak przyjdzie czas to pewnie lekarz mnie pokieruje tam gdzie trzeba, rodzi sie na pewno w specjalnym szpitalu jak dziecko ma jakies wady z powodu cukrzycy, moje póki co rozwija się dobrze,Sama insulina nie jest automatycznym wskazaniem do porodu w specjalistycznym szpitalu. Decyzja o miejscu porodu zależy od wielu czynników, w tym od stopnia kontroli cukrzycy, ewentualnych powikłań, stanu zdrowia matki i dziecka. Jeśli cukrzyca jest dobrze kontrolowana, a ciąża przebiega bez powikłań, poród może odbyć się w każdym szpitalu. W
A Ty przeczytałaś całą wypowiedź, czy tylko wybrany fragment? 😅 Chyba widzisz w jakim kontekście napisałam to. Jak conajmniej kilka dziewczyn wspomniało, różnie szpitale podchodzą, jednym obojętna dawka, inni powyżej 10 już odsyłają, inne osoby twierdzą, że sama cukrzyca z insuliną to już poród w szpitalu 3 referencyjności. Tylko dlatego to napisałam, bo uważam to za istotną informację i sama chciałabym to wiedzieć.
Nie jest żadną tajemnicą, że zapotrzebowanie na insulinę do pewnego tygodnia ciąży wzrasta, jak wspomniałaś jesteś dopiero w 5 miesiącu, więc tak, może być prawdobodne, że będziesz zwiększać dawkę.
To jest wątek o cukrzycy ciążowej, więc dziwisz się, że dostałaś o cukrzycy wypowiedź? I teraz co, każdy lekarz inaczej podchodzi, mówisz, że masz glukozę nawet 70, moja lekarka uznaje to już za zbyt nisko i powiedziała, że to może już dziecku szkodzić, powiesz że znów straszę? To jest forum i tu każdy może napisać swoje doświadczenia.
Ja tu od dziewczyn dużo informacji wyciągnęłam, co pomogło mi opanować problem.
Nic nie zostało napisane jako przytyk, a Ty się unosisz ✌️
Wiesz, zrobiło mi się autentycznie przykro, jak przeczytałam z czym się mierzysz, ale widzę, że świetnie sobie radzisz z trudną sytuacją rodzinną, także i z cukrzycą sobie świetnie poradzisz sama.Hdfs, A-6 lubią tę wiadomość
Starania od 2020
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
10.2024 -> IVF
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
-
Jak widać każdy lekarz ma swoje sposoby, by prowadzić cukrzycę ciążową 🤷♀️
Niektóre dziewczyny dostają 4 jednostki i mają się ich trzymać, mimo, że cukry na czczo są za wysokie. A inne zaczynają od 10 i mają się ich trzymać, mimo, że wynik jest za niski.
Ja zaczęłam od 4 jednostek i miałam zwiększać aż cukier na czczo będzie w normie. Tym sposobem doszłam do 12 jednostek. Wczoraj cukier spadł mi poniżej 70, więc dostałam zalecenie by zmniejszyć dawkę do 10. Jeśli nadal będzie zbyt niski, to mam ją dalej redukować.
Hdfs, to chyba Ty pisałaś, że niebezpieczne jest takie manewrowanie dawkami. Zastanawiam się dlaczego. Możesz rozwinąć temat?
Edit: Znalazłam Twoją wypowiedź 😊
„ …wogle uważam że skakanie z 12 na 10 potem znowu na 12 i w takim tempie to jest dziwne może źle zrozumiałaś lekarza?”Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 13:41
-
Tak jak piszecie każdy lekarz jest inny i ma inne podejście. Któraś z dziewczyn kilka stron temu pisała że jej lekarz akceptuje poranne cukry do 95. Moja diabetolog powiedziała żeby utrzymywać cukry do 88-89. Jeżeli są wyższe przez 3 dni z rzędu to o 1 j. zwiększać. Mówiła też żeby nie bać się zwiększać dawek bo insulina w żaden sposób dziecku nie szkodzi za to za wysokie cukry już tak.
Czekając na ostatnią wizytę w kolejce spotkałam dziewczynę z cukrzycą przedciążowa, która urodziła 3 miesiące temu zdrowe dziecko. Przed ciążą brała 50 j. insuliny dziennie a w ciąży jej zapotrzebowanie wzrosło do prawie 150. Dziecko urodziło się zupełnie zdrowe i cukry też miało w porządku więc bardzo mnie tym uspokoiła 😉 i mam nadzieję że my wszystkie też urodzimy zupełnie zdrowe dzieciaczki i tego nam wszystkim tutaj życzę 😉Giosiek lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka22 wrote:Któraś z dziewczyn kilka stron temu pisała że jej lekarz akceptuje poranne cukry do 95.
Zapewne chodzi o mnie 😊
Mieszkam w Niemczech i tutaj normy to:
<95 na czczo
<140 godzinę po jedzeniu.
-
MaDi wrote:A macie do Waszych glukometrów jakieś specjalne płyny do kalibracji? W moim nic takiego nie było, więc pewnie jest jakiś kiepski po prostu, ale to też widać po rozbieżnościach pomiarów. Przy czym tak niedokładny glukometr, a moja dr już 91 uznaje za nieprawidłowy wynik i na jego podstawie kazała zwiększać jednostki 😒
Moja także uważa 91 już za zły wynik👸🏻97🤴🏻89
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,