Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja przychodzę z pytaniem do insulinowych mam, a w zasadzie do tych, które mają przepisaną insulinę nocną...
Jestem na insulinie nocnej, wstrzykuję ją sobie codziennie o godzinie 22:00-22:30 i później od razu kładę się do łóżka, nigdy nie zdarzyło mi się wstrzyknąć jej później - nie miałam okazji. 😛 Odkąd mam cukrzycę ciążową staram się kłaść właśnie w okolicach 22:00-22:30 i wstawać w okolicach 6:00-7:00, żeby też mieć unormowany tryb dnia, żeby te cukry nie szalały, bo zauważyłam, że u mnie utrzymanie tych godzin dużo pomaga.
W związku z powyższym mam pytanie odnośnie sporadycznych sytuacji, gdy np. czeka nas trochę dłuższa nocna aktywność (wyjście ze znajomymi, wesele, spektakl w teatrze, cokolwiek), jak wtedy rozwiązujecie kwestię insuliny? Czy wstrzykujecie ją sobie później i czy w ogóle tak można? Czy nie wpływa to później negatywnie na cukry w następnych dniach, nie rozregulowuje to ich na długi czas? -
Ssue wrote:Dziewczyny ile ważyły ważne cukrowe pociechy w 30tc ?
Nie powiem Ci ile ważyły w 30tc ale w dwóch poprzednich ciążach również miałam cukrzycę ciążową i dzieciaki urodziły się :
Córka w 37 tc- 2350 gram ale u nas była wada serca
Synek w 39 tc - 3200 gram -
Ja mam Insulinę nocna 4j od prawie 2 tyg cukry rano się unormowały po około 2 dniach
Ale zauważyłam że dzienne zaczęły mi dziwnie skakać a nie miałam z nimi problemów .
Czy wasza insulina ma zapach ? Taki dziwny jakby zwierzęcy ? Bo nie wiem czy nie jest zepsuta - założyli mi ją w szpitalu i kazali mieć max 2tyg . -
Ssue wrote:Ja mam Insulinę nocna 4j od prawie 2 tyg cukry rano się unormowały po około 2 dniach
Ale zauważyłam że dzienne zaczęły mi dziwnie skakać a nie miałam z nimi problemów .
Czy wasza insulina ma zapach ? Taki dziwny jakby zwierzęcy ? Bo nie wiem czy nie jest zepsuta - założyli mi ją w szpitalu i kazali mieć max 2tyg .
Moja ma zapach, nie wiem czy nazwałabym go zwierzęcym, ale na pewno nie jest to za ładny zapach. Dziwny, wg mnie taki medyczny, szpitalny. Prawdopodobnie jest to zasługa substancji pomocniczych zawartych w insulinie. -
le_bonheur wrote:A ja przychodzę z pytaniem do insulinowych mam, a w zasadzie do tych, które mają przepisaną insulinę nocną...
Jestem na insulinie nocnej, wstrzykuję ją sobie codziennie o godzinie 22:00-22:30 i później od razu kładę się do łóżka, nigdy nie zdarzyło mi się wstrzyknąć jej później - nie miałam okazji. 😛 Odkąd mam cukrzycę ciążową staram się kłaść właśnie w okolicach 22:00-22:30 i wstawać w okolicach 6:00-7:00, żeby też mieć unormowany tryb dnia, żeby te cukry nie szalały, bo zauważyłam, że u mnie utrzymanie tych godzin dużo pomaga.
W związku z powyższym mam pytanie odnośnie sporadycznych sytuacji, gdy np. czeka nas trochę dłuższa nocna aktywność (wyjście ze znajomymi, wesele, spektakl w teatrze, cokolwiek), jak wtedy rozwiązujecie kwestię insuliny? Czy wstrzykujecie ją sobie później i czy w ogóle tak można? Czy nie wpływa to później negatywnie na cukry w następnych dniach, nie rozregulowuje to ich na długi czas?le_bonheur lubi tę wiadomość
Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
Cykl stymulowany Aromek 💊 i Ovitrelle 💉 i mamy ⏸️ 03/07/2024
🫶 4/07 Beta 10,8 prog. 37,69
🫶 06/07 Beta 58,6 prog. 39 🥹
🫶 08/07 Beta 160,2 prog. 47,16 🥹
🫶 10/07 Beta 487,9 prog. 42,98 🥹
🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)
🩺👩⚕️ Badania prenatalne wrzesień 2024 - niskie ryzyka 🩷
🩺👩⚕️ Badania połówkowe i echo serduszka Małej - prawidłowe 591 g Szczęścia 🩷
Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗 + cukrzyca ciążowa.
Dla Małego Cudu WSZYSTKO 💪✊ -
Piszę, żeby się pochwalić, że właśnie "zamontowałam" na swoim ramieniu swój pierwszy w życiu sensor. Bałam się bardzo, ale okazało się, że nic a nic nie boli. Na razie sensor się "rozgrzewa" do pracy, zostało jeszcze 42 minuty i zobaczymy co tam się dzieje ostatnio w tych moich cukrach.
Ogólnie czuję taki lekki dyskomfort w ręce, nie mogę powiedzieć, że nie czuję, że tam coś jest, bo czuję, ale nie jest to ból. Myślę, że to będzie kwestia przyzwyczajenia.Mami_35, Ania40 lubią tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:Piszę, żeby się pochwalić, że właśnie "zamontowałam" na swoim ramieniu swój pierwszy w życiu sensor. Bałam się bardzo, ale okazało się, że nic a nic nie boli. Na razie sensor się "rozgrzewa" do pracy, zostało jeszcze 42 minuty i zobaczymy co tam się dzieje ostatnio w tych moich cukrach.
Ogólnie czuję taki lekki dyskomfort w ręce, nie mogę powiedzieć, że nie czuję, że tam coś jest, bo czuję, ale nie jest to ból. Myślę, że to będzie kwestia przyzwyczajenia.
Witaj w klubie ,
Ja od wczoraj wieczora mam Freestyle Librę 2.
Chyba z godzinę próbowałam go sobie założyć aż w końcu przypadkiem wystrzeliło i …. Kompletnie nic nie poczułam
Mam pytanko dla tych co użytkują sensor .
Wybiło mi po 20 minutach od posiłku prawie 200 !!! ( nigdy wcześniej w dwóch poprzednich ciążach nie miałam mierzonej glukozy wcześniej niż po 1h więc zdenerwowałam się bardzo . Po godzinie było 132 a po drugiej 98…. Jak to interpretować ?
Mam też dylemat z cukrem na czczo bo budzę się i mam 80 a po kilku minutach krzątaniny wskakuje na 100.
Czy to prawda, ze jak się „wejdzie” na insuline -załóżmy tą nocną - to już zostanie .?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2024, 16:56
-
Ania40 wrote:Mam pytanko dla tych co użytkują sensor .
Wybiło mi po 20 minutach od posiłku prawie 200 !!! ( nigdy wcześniej w dwóch poprzednich ciążach nie miałam mierzonej glukozy wcześniej niż po 1h więc zdenerwowałam się bardzo . Po godzinie było 132 a po drugiej 98…. Jak to interpretować ?
Mam też dylemat z cukrem na czczo bo budzę się i mam 80 a po kilku minutach krzątaniny wskakuje na 100.
Czy to prawda, ze jak się „wejdzie” na insuline -załóżmy tą nocną - to już zostanie .?
1. Ogólnie pytanie z cukrem od razu po posiłku to najlepiej skonsultować z diabetologiem - wydaje się sporo, ja np. dzisiaj 20 minut po śniadaniu miałam 96 wg sensora. 🤷♀️ Mi na razie po posiłkach podnosi się dosyć miarowo i nie przekroczyło jeszcze 140 ani razu, może akurat w posiłku było coś, co Ci nie służy?
2. U mnie jest tak samo z cukrem rano. Dzisiaj miałam 86 w łóżku od razu po przebudzeniu, wstałam, poszłam umyć ręce do mierzenia na czczo glukometrem i już było 100. Ogólnie zauważyłam, że jak zaczynam coś robić - sprzątać, zmywać, itp. to cukier wg sensora zaczyna powoli rosnąć, by później stopniowo opadać. Także to może kwestia wprawienia ciała w ruch, szybszego krążenia krwi, nie wiem... 21.11 mam wizytę u diabetologa, więc sama na pewno o to zapytam, bo mnie to ciekawi, tym bardziej, że niby mam spoko cukier, a zanim umyję ręce to już mi skacze do ponad 100... 😒
3. Z insuliną chyba nie do końca prawda. Ogólnie wczoraj słuchałam sobie podcastu przypadkowo znalezionego, gdzie pani mówiła, że insulina jest potrzebna głównie do zdrowego rozwoju łożyska, więc jak już rodzimy, to po porodzie od razu odstawiamy insulinę, bo już nie ma łożyska. Aczkolwiek moja diabetolog powiedziała mi przy wprowadzeniu insuliny, że na razie do końca ciąży insulina, a później zobaczymy. Moja siostra miała cukrzycę ciążową (cukry uregulowane dietą, bez insuliny), z której niestety nie wyszła po porodzie, okazało się, że wpadła w hipoglikemię reaktywną, z którą boryka się do dzisiaj (3,5 roku po porodzie). Także to jest ruletka trochę, zależy jak Twój organizm podejdzie do tematu i jak poradzi sobie z cukrami po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 08:47
Ania40 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny czy myślicie że jeśli w librze po podaniu insuliny nocnej o 22 cukier trzyma się zawsze powyżej 100 cała noc (102,104) rzadko ale spada do 97,98 trzeba zwiększyć dawkę insuliny ? Na czczo zawsze spadnie do 90-92 . Wizytę mam za tydzień i nie wiem co zrobić .
Mam też sensor do wymiany dziś i zauważyłam że dwa dni przed wymiana zaczął trochę świrować i teraz nie wiem czy to ja coś robię czy on coś świruje . Miałyście też tak przy końcu daty libry ?
Wiem że na początku z 2 dni musi się przystosować ale na końcu się słyszałam nic o tym -
Ssue wrote:Hej dziewczyny czy myślicie że jeśli w librze po podaniu insuliny nocnej o 22 cukier trzyma się zawsze powyżej 100 cała noc (102,104) rzadko ale spada do 97,98 trzeba zwiększyć dawkę insuliny ? Na czczo zawsze spadnie do 90-92 . Wizytę mam za tydzień i nie wiem co zrobić .
Mam też sensor do wymiany dziś i zauważyłam że dwa dni przed wymiana zaczął trochę świrować i teraz nie wiem czy to ja coś robię czy on coś świruje . Miałyście też tak przy końcu daty libry ?
Wiem że na początku z 2 dni musi się przystosować ale na końcu się słyszałam nic o tym
Myślę, że to kwestie do uzgodnienia z lekarzem - diabetologiem. Nie wiem jakie miałaś zalecenia, ja np. mam zalecenie żebym sama sobie zwiększała dawkę insuliny jeżeli 2 dni z rzędu mam za wysokie cukry na czczo, ale jeżeli u Ciebie lekarz nic nie mówił o zwiększaniu to nie działałabym na własną rękę. Pamiętajmy, że insulina to lek. -
Ssue wrote:Hej dziewczyny czy myślicie że jeśli w librze po podaniu insuliny nocnej o 22 cukier trzyma się zawsze powyżej 100 cała noc (102,104) rzadko ale spada do 97,98 trzeba zwiększyć dawkę insuliny ? Na czczo zawsze spadnie do 90-92 . Wizytę mam za tydzień i nie wiem co zrobić .
Wiem że na początku z 2 dni musi się przystosować ale na końcu się słyszałam nic o tym -
Kochane moje dostalam a końcu sensor po walce z kasą chorych ....
Niestety jestem mega niezadowolona jest on z firmy Dexcon g7 . On zaniża wyniki o ponad 30!
Poza tym opóźnia się o 20 min w czasie.
Dalej strzelam w palucha bo są to dla mnie normy realne.
Czy robie (w sumie nie robię nic) coś źle czy ten sensor jest źle ustawiony?
Często włączał się alarm że cukier spadł poniżej 60 zrobiłam z palucha a tam ponad 100. Jestem mega wściekła i idę w poniedziałek oddac to badziewie. Tutaj roczny koszt sensora to ponad 2 tys euro ok placi kasa ale za bubla po co.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Ssue wrote:Ja mam Insulinę nocna 4j od prawie 2 tyg cukry rano się unormowały po około 2 dniach
Czy wasza insulina ma zapach ? Taki dziwny jakby zwierzęcy ? Bo nie wiem czy nie jest zepsuta - założyli mi ją w szpitalu i kazali mieć max 2tyg .
Synek 22.06.2010
28.09.2024 II
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Malwinka14 wrote:Kochane moje dostalam a końcu sensor po walce z kasą chorych ....
Niestety jestem mega niezadowolona jest on z firmy Dexcon g7 . On zaniża wyniki o ponad 30!
Często włączał się alarm że cukier spadł poniżej 60 zrobiłam z palucha a tam ponad 100. Jestem mega wściekła i idę w poniedziałek oddac to badziewie. Tutaj roczny koszt sensora to ponad 2 tys euro ok placi kasa ale za bubla po co.
Nie pomogę mam libre na refundacji , nie słyszałam nawet o takim urządzeniu . Może też potrzebuje z dwa dni jak libra żeby się skalibrować porządnie
-
Ssue wrote:Nie pomogę mam libre na refundacji , nie słyszałam nawet o takim urządzeniu . Może też potrzebuje z dwa dni jak libra żeby się skalibrować porządnie
Synek 22.06.2010
28.09.2024 II
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Malwinka14 wrote:Kochane moje dostalam a końcu sensor po walce z kasą chorych ....
1. Dexcom jest droższy też w Polsce i używany głównie przez diabetyków chorujących na cukrzycę typu 1, i z tego, co wiem to jest bardzo przez nich chwalony. W Polsce refundowany dla kobiet z cukrzycą ciążową jest chyba tylko Freestyle Libre 2.
2. Nigdy nie porównuje się pomiaru z glukometru i sensora w tym samym czasie. Na glukometrze mierzysz cukier z krwi włośniczkowej, czyli z naczynek w Twoim palcu, sensor natomiast pobiera pomiary z płynu międzytkankowego i żeby glukoza z krwi dotarła do płynu międzytkankowego to musi minąć około 15 minut. Także najpierw glukometr, po 15 minutach porównujesz z sensorem.
3. Ja przedwczoraj założyłam sobie sensor Freestyle Libre 2 - kupiłam na własny koszt, żeby zobaczyć czy w ogóle warto i czy mi to pasuje. Nadal 4x dziennie mierzę krew z palca i ogólnie w dużej mierze te wyniki jako tako się pokrywają. Różnica jest do 20 jednostek, ale skoro sam producent dopuszcza różnice na poziomie nawet 20% to się nie czepiam. Najbardziej zależało mi, żeby zobaczyć trend mojej glukozy - kiedy gwałtownie rośnie, kiedy jest stabilna i głównie jak zachowuje się w nocy.Ania40 lubi tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:1. Dexcom jest droższy też w Polsce i używany głównie przez diabetyków chorujących na cukrzycę typu 1, i z tego, co wiem to jest bardzo przez nich chwalony. W Polsce refundowany dla kobiet z cukrzycą ciążową jest chyba tylko Freestyle Libre 2.
2. Nigdy nie porównuje się pomiaru z glukometru i sensora w tym samym czasie. Na glukometrze mierzysz cukier z krwi włośniczkowej, czyli z naczynek w Twoim palcu, sensor natomiast pobiera pomiary z płynu międzytkankowego i żeby glukoza z krwi dotarła do płynu międzytkankowego to musi minąć około 15 minut. Także najpierw glukometr, po 15 minutach porównujesz z sensorem.
3. Ja przedwczoraj założyłam sobie sensor Freestyle Libre 2 - kupiłam na własny koszt, żeby zobaczyć czy w ogóle warto i czy mi to pasuje. Nadal 4x dziennie mierzę krew z palca i ogólnie w dużej mierze te wyniki jako tako się pokrywają. Różnica jest do 20 jednostek, ale skoro sam producent dopuszcza różnice na poziomie nawet 20% to się nie czepiam. Najbardziej zależało mi, żeby zobaczyć trend mojej glukozy - kiedy gwałtownie rośnie, kiedy jest stabilna i głównie jak zachowuje się w nocy.
Synek 22.06.2010
28.09.2024 II
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
le_bonheur wrote:1. Dexcom jest droższy też w Polsce i używany głównie przez diabetyków chorujących na cukrzycę typu 1, i z tego, co wiem to jest bardzo przez nich chwalony. W Polsce refundowany dla kobiet z cukrzycą ciążową jest chyba tylko Freestyle Libre 2.
3. Ja przedwczoraj założyłam sobie sensor Freestyle Libre 2 - kupiłam na własny koszt, żeby zobaczyć czy w ogóle warto i czy mi to pasuje. Nadal 4x dziennie mierzę krew z palca i ogólnie w dużej mierze te wyniki jako tako się pokrywają. Różnica jest do 20 jednostek, ale skoro sam producent dopuszcza różnice na poziomie nawet 20% to się nie czepiam. Najbardziej zależało mi, żeby zobaczyć trend mojej glukozy - kiedy gwałtownie rośnie, kiedy jest stabilna i głównie jak zachowuje się w nocy.
Piszesz o różnicy 20 jednostek … sprecyzuj proszę czy zawyża czy zaniża o te 20 j glukometr względem sensora czy odwrotnie ?
Ja używam Librę 5ty dzień i kurcze nie chciałabym go już w życiu na glukometr zamienić . Jestem mega zadowolona. Widzę, że po ziemniakach wybija mi szybko (po około 30 min od zjedzenia ) do prawie 190 😳 po czym po godzinie jest poniżej 140, glukometrem nigdy bym tego nie wyłapała (no chyba,że bym mierzyła co 20 min 🤪) .
Jedynie co zauważyłam, że cukier w nicy spada między 50 a 70, mam wrażenie,że dzieje się to wtedy , gdy śpię na tej ręce gdzie założony sensor (masz podobnie ?). Natomiast odkąd mierzę sensorem mam bardzo ładne cukry na czczo, nie dopuszczam do podniesienia (po jak zacznę coś robić to wybija mi około 100) tylko przy łóżku mam kanapkę lekką i szybko zjadam- czasem jest to już 6:30 (nienawidzę tak wcześnie jeść ale cóż ).
Zobaczymy jak będzie się sensor sprawdzał po wymianach bo różne opinie czytałam (że jeden super a inny po wymianie już nawalał ). Generalnie bardzo na plus .