X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2024, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Piszesz o różnicy 20 jednostek … sprecyzuj proszę czy zawyża czy zaniża o te 20 j glukometr względem sensora czy odwrotnie ?
    Ja używam Librę 5ty dzień i kurcze nie chciałabym go już w życiu na glukometr zamienić . Jestem mega zadowolona. Widzę, że po ziemniakach wybija mi szybko (po około 30 min od zjedzenia ) do prawie 190 😳 po czym po godzinie jest poniżej 140, glukometrem nigdy bym tego nie wyłapała (no chyba,że bym mierzyła co 20 min 🤪) .
    Jedynie co zauważyłam, że cukier w nicy spada między 50 a 70, mam wrażenie,że dzieje się to wtedy , gdy śpię na tej ręce gdzie założony sensor (masz podobnie ?). Natomiast odkąd mierzę sensorem mam bardzo ładne cukry na czczo, nie dopuszczam do podniesienia (po jak zacznę coś robić to wybija mi około 100) tylko przy łóżku mam kanapkę lekką i szybko zjadam- czasem jest to już 6:30 (nienawidzę tak wcześnie jeść ale cóż ).
    Zobaczymy jak będzie się sensor sprawdzał po wymianach bo różne opinie czytałam (że jeden super a inny po wymianie już nawalał ). Generalnie bardzo na plus .

U mnie sensor raczej podaje niższe wartości niż glukometr.
    Ogólnie dużo dziewczyn pisało, żeby właśnie nie spać na tej ręce, na której jest sensor, bo przez to on wariuje i te wyniki w nocy wychodzą mocno zakłamane - także tak, to pewnie przez to, że właśnie śpisz na tej ręce. :D Dlatego ja założyłam sobie na rękę prawą, bo wiem, że większość czasu śpię na lewym boku. :D
    Ja ogólnie też jestem zadowolona, aczkolwiek ja mam sensor za pełną kwotę. Zobaczymy jak na niego zareaguje moja diabetolog, bo może wg niej to nie jest dobry sprzęt i nie wypisze mi refundacji. :/ Wtedy chyba niestety nie będę kontynuować, bo jednak 300 zł co 2 tygodnie to spory koszt.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺
    Prenatalne nr 3 - 15.01.2025 🩺
    Kolejna wizyta - 10.02.2025

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Insulina nocna - 30 jednostek. 💉
    Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , ja założyłam 3 dni temu nowy sensor i kurde znów dylemat cukry idealne nawet po posiłkach max 100-110 i spada po chwili i utrzymuje się 85 . Teraz taki głupi dylemat czy mi się ustabilizowało czy sensor świruje . Na czczo 90-84 .
    Czy insulina którą biorę na noc 6j , może stabilizować też cukry w dzień?
    Czy może spożywam za dużo białka?
    Czy cieszyć się że jest dobrze czy nie 🙈😂

• Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już głupieje i nawet myślałam że może za wysoko założyłam sensor na ramieniu .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2024, 19:43

• Ania40 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    U mnie sensor raczej podaje niższe wartości niż glukometr.
    Ogólnie dużo dziewczyn pisało, żeby właśnie nie spać na tej ręce, na której jest sensor, bo przez to on wariuje i te wyniki w nocy wychodzą mocno zakłamane - także tak, to pewnie przez to, że właśnie śpisz na tej ręce. :D Dlatego ja założyłam sobie na rękę prawą, bo wiem, że większość czasu śpię na lewym boku. :D
    Ja ogólnie też jestem zadowolona, aczkolwiek ja mam sensor za pełną kwotę. Zobaczymy jak na niego zareaguje moja diabetolog, bo może wg niej to nie jest dobry sprzęt i nie wypisze mi refundacji. :/ Wtedy chyba niestety nie będę kontynuować, bo jednak 300 zł co 2 tygodnie to spory koszt.

Tez bym nie używała go za pełną kwotę.
    Czemu zakładasz z góry, ze Twoja diabetolog będzie przeciwna? Moja bardzo chętnie do tematu podeszła, nawet miała pokazowy bym sobie lookneła 🤪. Myślę że te 150 zł miesięcznie to kwota ok, natomiast sorry ale 600 zł też bym nie dała, mimo, że mogłabym sobie na to pozwolić, uważam, że to za wysoka cena.

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    Hej dziewczyny , ja założyłam 3 dni temu nowy sensor i kurde znów dylemat cukry idealne nawet po posiłkach max 100-110 i spada po chwili i utrzymuje się 85 . Teraz taki głupi dylemat czy mi się ustabilizowało czy sensor świruje . Na czczo 90-84 .

Ciężko stwierdzić tak na surowo. A ketony w moczu masz na czczo? Jeżeli tak to możliwe, że rzeczywiście za mało węglowodanów złożonych. Ja biorę 13 j. insuliny i raczej nie zauważyłam, żeby miała wpływ na moje dzienne cukru, raczej tylko na czczo, ale nie wiem w zasadzie...

Ania40 wrote:
    Tez bym nie używała go za pełną kwotę.
    Czemu zakładasz z góry, ze Twoja diabetolog będzie przeciwna? Moja bardzo chętnie do tematu podeszła, nawet miała pokazowy bym sobie lookneła 🤪. Myślę że te 150 zł miesięcznie to kwota ok, natomiast sorry ale 600 zł też bym nie dała, mimo, że mogłabym sobie na to pozwolić, uważam, że to za wysoka cena.

Bo nie zaproponowała mi go w ogóle do tej pory + nawet nic o nim nie wspomniała. 🤣 Ale zobaczymy, w czwartek mam wizytę.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Ania40 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:

Napisz co zjadasz?
    Ja mogę jeść warzyw z patelni z kurczakiem (bez panierki) ile się da i nawet mi nie drgnie cukier 🤪, śledzie to samo. Natomiast pieczywo i ziemniaki wybijają mocno cukier. Z pieczywa na chwilę obecną zjadam Tylko lekkie pieczywo Sonko żytnie lubi razowe.
    Skyr z otrębami zjadam przed gruszką i też ładnie , natomiast mandarynka już wybija.
    Zaczynam szukać nowych smaków bo ile można jeść jajek i kuraka ;). Polecam też grejpfruty, bigosy, zupy.

le_bonheur lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ania40 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    Bo nie zaproponowała mi go w ogóle do tej pory + nawet nic o nim nie wspomniała. 🤣 Ale zobaczymy, w czwartek mam wizytę.
    Eee moja też nic nie wspomniała . Generalnie jakaś taka jest bierna i co jej powiem to ok ;( na insulinę przy niej bałabym się wejść ! 🤦‍♀️

Też mam wizytę w czwartek, waham się czy iść o ile będę trzymać cukier w ryzach …

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj akurat jadłam wszystko jak normalny człowiek 😂 bo chciałam sprawdzić i nic nie drgnęło w górę , nawet pizzę jadłam na obiad ziemniaki z sosem i schabowe no nie wiem już o co chodzi .

Ania40 lubi tę wiadomość

• Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ketony miałam robione tylko w szpitalu jak byłam i wyniki były dobre hemoglobina glikowana 5,1

• Ania40 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    Dzisiaj akurat jadłam wszystko jak normalny człowiek 😂 bo chciałam sprawdzić i nic nie drgnęło w górę , nawet pizzę jadłam na obiad ziemniaki z sosem i schabowe no nie wiem już o co chodzi .
    Wow zazdroszczę! Być może masz ta cukrzycę lekką .
    U mnie trzecia ciąża z cc i jest ciężej .

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale przed insulina to właśnie wskakiwało mi na 150 nawet nie raz i teraz taki szok bo w librze prawie prosty wykres lekko unoszący się nad 100 przez cały dzień.

• Ania40 Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2024, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    No ale przed insulina to właśnie wskakiwało mi na 150 nawet nie raz i teraz taki szok bo w librze prawie prosty wykres lekko unoszący się nad 100 przez cały dzień.
    Ja nie wiem jak to jest na insulinie … nie mam pojęcia . Czyli przed każdym posiłkiem wstrzykujesz ?

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 17 listopada 2024, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko insulina nocna , ogólnie rozpoznanie miałam tylko na czczo po posiłkach dobre były wyniki

• le_bonheur Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2024, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ssue, a nie próbowałaś mierzyć glukometrem, żeby się upewnić, że na pewno jest ok? Pizza, schabowy, ziemniaki - brzmi hardcorowo, moje cukry by po takim kombo wystrzeliły chyba w kosmos...

Ania40 lubi tę wiadomość

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyłam różnica z glukometru około 10-15 więc w granicach normy też , dlatego mnie to dziwi , aż się zawzięłam i mierzyłam później po dwóch i trzech godzinach żeby sprawdzić czy czasem później nie wystrzeli i też nic 🫡 więc już sama nie wiem

• Ania40 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    @Ssue, a nie próbowałaś mierzyć glukometrem, żeby się upewnić, że na pewno jest ok? Pizza, schabowy, ziemniaki - brzmi hardcorowo, moje cukry by po takim kombo wystrzeliły chyba w kosmos...
    Moje niestety też ….

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ania40 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    Mierzyłam różnica z glukometru około 10-15 więc w granicach normy też , dlatego mnie to dziwi , aż się zawzięłam i mierzyłam później po dwóch i trzech godzinach żeby sprawdzić czy czasem później nie wystrzeli i też nic 🫡 więc już sama nie wiem

A jakie miałaś cukry na czczo, że wdrożono insulinę ?

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo 104 , przy diecie spadły do 84-88 ale wdrożyli bo mała ma za duży brzuszek podobno . Ale ostatnio byłam u mojego lekarza i powiedział mi że specjalnie dali insulinę żebym rodziła u nich bo jest walka o pacjenta ze względu na bardzo mała ilość porodów ☹️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2024, 11:19

• bluebell Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    Na czczo 104 , przy diecie spadły do 84-88 ale wdrożyli bo mała ma za duży brzuszek podobno . Ale ostatnio byłam u mojego lekarza i powiedział mi że specjalnie dali insulinę żebym rodziła u nich bo jest walka o pacjenta ze względu na bardzo mała ilość porodów ☹️

Cześć, jaką dietę stosowałaś że tak ładnie spadły na czczo ? Mam ten sam problem, tylko na czczo podwyższone :/ mam wrażenie że im „ normalniej” jem tym na czczo lepiej, a im bardziej stosuje się do zaleceń cukrzycowych w trakcie dnia tym gorzej na czczo 😡

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek

👨🏻 32
    Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
    Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok

💊 supramen, maca, wit C, omega 3

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dieta szpitalna byłam w szpitalu 6 dni miałam dietę cukrzycową lekkostrawną , białe twarogi ,chude szynki drobiowe , gotowane schaby, serki suche kasze ryże ciemne , gotowane mięsa , szpinak jogurty naturalne soki pomidorowe kisiele bez cukru , kompoty bez cukru ogólnie jedzenie bez smaku kartonowe . Raz na dzień owoc jabłko albo mandarynka do 100g max . Późna kolacja o 21.30

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ