Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja polecam Jogurt naturalny bez dodatkow smakowych i oczywiście bez owoców. Skyr lub taki proteinowy. U mnie kupuje w Kaufland.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
A tak jeszcze co do KTG to u mnie na chwilę obecną też nikt nic nie mówił w tym temacie. Nie nakręcam się, bo też nie odczuwam żadnych skurczy i na razie na spokojnie wszystko, więc myślę, że będę miała KTG już bliżej porodu po prostu - wiem też, że zazwyczaj KTG robią już w tych końcowych tygodniach.
A na echo mnie skierował lekarz, który robił mi drugie prenatalne. Wtedy pani w rejestracji powiedziała mi, że to standardowa procedura przy słodkich mamach i żebym się nie przejmowała (bo przyznam szczerze, że wtedy nie wiedziałam o tym i byłam przerażona, bo myślałam, że doktor na prenatalnych zobaczył, że coś jest nie tak z serduszkiem małej). Wtedy też powiedziała mi, że umówi mnie właśnie bliżej 30 tc, żeby dziecko było już większe, bo wtedy łatwiej będzie złapać i ocenić serduszko.
---
U mnie dzisiaj na czczo 84, a po śniadaniu 122. Oby tak dalej - niech te 30 jednostek na noc będzie taką symboliczną ilością insuliny i obym nie musiała już więcej zwiększać.bluebell, Biedronka@, Paulina1106, Nosa lubią tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:A tak jeszcze co do KTG to u mnie na chwilę obecną też nikt nic nie mówił w tym temacie. Nie nakręcam się, bo też nie odczuwam żadnych skurczy i na razie na spokojnie wszystko, więc myślę, że będę miała KTG już bliżej porodu po prostu - wiem też, że zazwyczaj KTG robią już w tych końcowych tygodniach.
A na echo mnie skierował lekarz, który robił mi drugie prenatalne. Wtedy pani w rejestracji powiedziała mi, że to standardowa procedura przy słodkich mamach i żebym się nie przejmowała (bo przyznam szczerze, że wtedy nie wiedziałam o tym i byłam przerażona, bo myślałam, że doktor na prenatalnych zobaczył, że coś jest nie tak z serduszkiem małej). Wtedy też powiedziała mi, że umówi mnie właśnie bliżej 30 tc, żeby dziecko było już większe, bo wtedy łatwiej będzie złapać i ocenić serduszko.
---
U mnie dzisiaj na czczo 84, a po śniadaniu 122. Oby tak dalej - niech te 30 jednostek na noc będzie taką symboliczną ilością insuliny i obym nie musiała już więcej zwiększać.
Uff trochę mi ulżyłomi cukrzyce zdiagnozowano w 25 tyg, wcześniej miałam ok cukry. Na 3 prenatalnych nic lekarz o echu nie mówił, mimo że mówiłam że mam cukrzycę 🤔 zapytam dziś prowadzącego i o KTG i o to echo
Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Le_bonheur, piękny cukier 🥰 u mnie glukometr 103 a po tych 10 minutach sensor 97 więc już mniejsza rozbieżnośc.
Le_bonheur, my łeb w łeb idziemy jutro 30+0 szok normalnie 🥰
Powiem Wam dziewczyny że odnośnie ktg też pytałam znajome i rodzinę i mówiły że dopiero miały robione jak ciąża jest przenoszona.le_bonheur, bluebell lubią tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Cześć dziewczyny!
Dopiero początek mojej ciąży, ale już cukier na czczo 91. W poprzedniej podobnie i krzywa cukrowa nie za dobrze. Nie byłam jeszcze u diabetologa.
Czy któraś korzystała z gotowych diet pudełkowych typu niski IG i była zadowolona? Cukier był dobry?
Miałam przez krótki czas dietę niski ig z kuchniavikinga, ale średnio mi smakowała i był np w surowce biały cukier nierozpuszczony. 😑 -
Ja korzystam z diety pudełkowej ,,zdrowy catering" z niskim ig, ale nie jestem zadowolona. Jedzenie często niedobre no i mi po tym często cukier i tak i tak wywala, albo z góry wiem, że nie mogę tego zjesc, bo wywali. Mąż więcej ma z tego niż ja, na pewno więcej nie wezmę.
promykk lubi tę wiadomość
-
Dieta IG to raczej nie przy cukrzycy ciążowej. Niestety wiele produktów IG u nas wyrzuca ten cukier. Ma ona dosyć sporo tłuszczy w sobie i one często trochę przekłamują glikemię, bo wyrzucają cukier później niż ten czas, w którym musimy cukier zmierzyć, np. po 2-3h. U nas też niestety występuje często nietolerancja na niektóre produkty - każda słodka mama może tak naprawdę jeść co innego.
Tutaj chodzi raczej o zastąpienie węglowodanów prostych węglowodanami złożonymi i jedzenie oooooogromnej ilości surowych warzyw do posiłków.
Jest taka zasada talerzyka, wrzucam zdjęcie poniżej. Ważne jest też, żeby najpierw jeść te warzywa, później źródła białka, a na koniec węglowodany i powiem szczerze, że u mnie to np. działa, chociaż jest to bardzo niewygodne, bo jednak lubię zjeść sobie posiłek całościowo, a nie najpierw surówkę, później mięso, a na koniec kaszę. 😅
Kiki12 lubi tę wiadomość
-
Też bym się nie pokusiła na gotowce.
Dziewczyny ja chyba przechodzę renesans moich cukrów. Na serio wydaje mi się ,że mogę jeść i jeść. Dzisiaj na kolację 3 kanapeczki i cukier w normie. Dawniej nie do pomyślenia ... Po jednej już mi wybijało. Jutro będę dalej eksperymentować. 😊Kiki12, le_bonheur, Biedronka@ lubią tę wiadomość
-
Ja dziś znowu 106 na czczo, muszę zwiększyć insulinę
Jestem po kontroli u ginekologa, zalecił ktg od przyszłego tyg ale nie dostałam skierowani nic, więc chyba muszę sobie prywatnie zrobić. Ile płacicie za ktg?
Lekarz mnie uprzedził, że jakby nagle zaczęły cukry spadać to jak najszybciej przyjść na kontrolę, bo to może być problem z łożyskiem i trzeba sprawdzić przepływyStarania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Nie wiem jak to u was działa ale u mnie przychodzi się do poradnii K ( tej w której jestem zapisana i w której pracuje mój lekarz do którego chodzę prywatnie ) rejestruje się i zabierają na ktg w tym samym dniu. najlepiej przyjść sobie rano żeby nie siedzieć w kolejkach bo czasem się zdarzy ,że przychodzą inne ciężarne. Następnie zapis ocenia lekarz dyżurujący w poradnii czyli niekoniecznie mój. Ale przeważnie każe przychodzić na ktg wtedy kiedy on jest więc odrazu wie co i jak. To jest na NFZ więc nic się nie płaci . Ja chodzę prywatnie do doktora ale wszystkie badania mam na NFZ , zgłaszam się tylko do tej poradnii w której on pracuje . Czyli tak jakby prowadzę ciążę prywatnie i na NFZ.
-
kropeleczka wrote:Nie wiem jak to u was działa ale u mnie przychodzi się do poradnii K ( tej w której jestem zapisana i w której pracuje mój lekarz do którego chodzę prywatnie ) rejestruje się i zabierają na ktg w tym samym dniu. najlepiej przyjść sobie rano żeby nie siedzieć w kolejkach bo czasem się zdarzy ,że przychodzą inne ciężarne. Następnie zapis ocenia lekarz dyżurujący w poradnii czyli niekoniecznie mój. Ale przeważnie każe przychodzić na ktg wtedy kiedy on jest więc odrazu wie co i jak. To jest na NFZ więc nic się nie płaci . Ja chodzę prywatnie do doktora ale wszystkie badania mam na NFZ , zgłaszam się tylko do tej poradnii w której on pracuje . Czyli tak jakby prowadzę ciążę prywatnie i na NFZ.
Aha, to ja niestety nic na NFZ to pewnie będę musiała płacićspróbuję jeszcze dopytać w przyszłym tygodniu w medicover, bo widziałam że w ramach prowadzenia ciąży jest tam KTG bodajże 4 razy
Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Bluebell szkoda płacić jak Ci się to należy. Dziwi mnie, że Twój lekarz nic Ci nie ułatwia i nie daje skierowań skoro zaleca ktg już.
Zawsze możesz podjechać na izbę przyjęć położniczą w Twoim szpitalu, powiedzieć że martwi Cię, że czujesz mniej ruchów a też masz cukrzycę i czy mogą Ci to sprawdzić i Cię wezmą na ktg- no i obejmą Cię już opieką i pewnie każą przychodzić co jakiś czas. Ja bym tak zrobiła:)bluebell lubi tę wiadomość
-
Bluebell ja ciążę prowadzę prywatnie i w pierwszej ciąży też wszystko prywatnie, a na ktg chodziłam do szpitala, w moim mieście są dwa i wyglada to tak, ze idzie się na sor ginekologiczno-położniczy i mówi się, że na ktg i nie ma najmniejszego problemu o każdej porze dnia. Zorientuj się jak to wygląda u Ciebie. Ja w pierwszej ciąży chodziłam bodajże od 37 tc
bluebell lubi tę wiadomość
-
bluebell wrote:Ja dziś znowu 106 na czczo, muszę zwiększyć insulinę
Jestem po kontroli u ginekologa, zalecił ktg od przyszłego tyg ale nie dostałam skierowani nic, więc chyba muszę sobie prywatnie zrobić. Ile płacicie za ktg?
Lekarz mnie uprzedził, że jakby nagle zaczęły cukry spadać to jak najszybciej przyjść na kontrolę, bo to może być problem z łożyskiem i trzeba sprawdzić przepływy
U mnie dzisiaj rano 120 - mój rekord. Wczoraj zjadłam rogala maślanego z mlekiem i mam za swoje, nie wiem co mnie podkusiło, bo już było tak pięknie. 😒
Wczoraj byłam na takich warsztatach z przygotowania do porodu i ktoś właśnie zapytał o KTG, i położna mówiła, że KTG robi się w zasadzie w kilku przypadkach:
- albo jak są skurcze, żeby zobaczyć czy to już akcja porodowa czy nie,
- albo jak słabo czuć ruchy dziecka, czy z jakiegoś innego powodu kobieta się niepokoi,
- albo jak mija już termin porodu, żeby zobaczyć czy poród się zbliża czy nie.
Także ja na razie w ogóle o KTG nie myślę - małą czuję, ruchy ma systematyczne, skurczy żadnych nie mam. -
Widze dobre wiesci u Was dziewczyny - z wizyt. Te skaczace cukry są bardzo irytujące. Przyjęłam wczoraj pierwszy raz na noc insulinę (zaczynam od 6j.) I rano cukier 101 mnie zdołował 😅 zobaczę co będzie jutro. Także nowa przygoda w życiu przede mną!
le_bonheur lubi tę wiadomość
38👩& 37🧔
PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
Kariotypy ✅️
28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione
13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
🩺 08.05. 2614g wiercipiętka 💙 (34t)
🩺 21.05. następna wizyta (35t6d)
-
Nosa powodzenia!
Dziewczyny a ja zaczęłam się ostro stresować..
Odkąd przyjmuję insulinę cukry na czczo były czesto na samej granicy, 89-90, najniżej było 84. Od kilku dni mam cukry 74-76. Martwi mnie taki nagły spadek, w diecie nic nie zmieniałam 😔Nosa lubi tę wiadomość
-
kropeleczka wrote:Karcia33 ja właśnie to samo. Dzisiaj rano 79 . Przestraszyłam się bo zawsze 85-89 miałam. A dzisiaj taki wynik... I jeszcze ketony doszły ... Od dwóch dni mam śladowe ilości , a jem normalnie ,a nawet więcej.
Ja dopiero zbliżam się do połowy i boje się, że coś nie tak, że te cukry tak spadły. Ginekolog dopiero 23 stycznia, a diabetolog 6 lutego 😔 -
Generalnie dopóki nie spada poniżej 70 to mieści się w normie, więc chyba nie martwiłabym się na zapas - to wręcz dobrze. Tym bardziej jeżeli cukry w ciągu dnia utrzymują się na dobrym poziomie i nie spadają gwałtownie.
Aczkolwiek jeżeli będą spadać jeszcze mocniej i będą się utrzymywać przez całe dnie, to może to oznaczać problemy z łożyskiem i przepływami - wtedy koniecznie kontaktowałabym się z ginekologiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 10:18
bluebell lubi tę wiadomość
-
kropeleczka wrote:Karcia33 ja właśnie to samo. Dzisiaj rano 79 . Przestraszyłam się bo zawsze 85-89 miałam. A dzisiaj taki wynik... I jeszcze ketony doszły ... Od dwóch dni mam śladowe ilości , a jem normalnie ,a nawet więcej.
Mowilam w poniedziałek o tym lekarzowi mowil bym uważała na to poniżej 80 ! To zle. Niedocukrzenie jest też zle. Radzę dopytać lekarza moze trzeba zmniejszyć insuline.
Rogal i mleko to strzał w kolano skarbie.
Ale powiem szczerze że mam straszny apetyt na zupę mleczna ale wiem że cukier mi wybije mleko bardziej niż kostka czekolady.
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883)