WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkflower, też wychodzi, że jem co 1,5-2h. Ja już drugi raz zrobiłam takie combo, że zjadłam małą kanapkę i po kanapce od razu serek wiejski - na dłuższy czas mnie to syci, cukier nie przekroczył mi 130 i rósł bardzo powoli, i powoli opadał. Więc to chyba prawda, że białko wydłuża czas wchłaniania się cukrów i łagodzi skoki.

bluebell, Pinkflower lubią tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    Jakie osiągasz wyniki na czczo będąc na insulinie a jakie miałaś przed wdrożeniem insuliny ?
    Ja mam wahania między 89 a 95 (przeważnie 91,92) i póki co bez insuliny ale podobno bliżej 30 tc może się pogorszyć ….

To ciężko określić, bo tak jak sama mówisz po 30 tyg faktycznie sie pogarsza. Zaraz po krzywej w 25 tygodniu miałam takie 90-96, a z biegiem czasu coraz gorzej, koło 27 tygodnia zaczęłam coraz częściej przekraczać 100 i dostałam insulinę. Insulinę cały czas zwiększałam i zwiększałam, teraz mam 24 jednostki i 100 już odpukać nie przekraczam od jakichś 2 tygodni.

Ania40 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkflower wrote:
    Midi, a nie chcesz poprosić o sensor ? Nie musiałabyś się kłuc. Mi teraz diabetolog kazał na czczo mierzyć też glukometrem I mi z kolei krew sika, pewnie przez leki rozrzedzające krew.

Blubell, no rozumiem to już zaraz 🥰 a jeśli mogę wiedzieć czemu będziesz mieć cc ? Czy po prostu Ty chcesz ? Bo ja rozważam różne opcje

Le_bonheur, ja to już jem nawet co 2 albo 1.5 h. Zjadłam serek wiejski z bananem i po godzinie 120 i zasyciło mnie bardziej niz zupa. Oby nie wywaliło zaraz. I tak jak też patrzę żeby spadl nawet do 100 bo jak nie to może być jazda.

Mam wskazania okulistyczne do cc, duża wada wzroku + zwyrodnienia siatkówki

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluebell wrote:
    Mam wskazania okulistyczne do cc, duża wada wzroku + zwyrodnienia siatkówki

Rozumiem, 10 dni i bobas będzie z Wami 🥰🥰🥰

bluebell lubi tę wiadomość

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
    18.11 544 g słodkiej 🍓
    09.12 874 g 🩷
    23.12 1119 g 👸
    Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

age.png
  • Midi Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkflower wrote:
    Midi, a nie chcesz poprosić o sensor ? Nie musiałabyś się kłuc. Mi teraz diabetolog kazał na czczo mierzyć też glukometrem I mi z kolei krew sika, pewnie przez leki rozrzedzające krew.

Blubell, no rozumiem to już zaraz 🥰 a jeśli mogę wiedzieć czemu będziesz mieć cc ? Czy po prostu Ty chcesz ? Bo ja rozważam różne opcje

Le_bonheur, ja to już jem nawet co 2 albo 1.5 h. Zjadłam serek wiejski z bananem i po godzinie 120 i zasyciło mnie bardziej niz zupa. Oby nie wywaliło zaraz. I tak jak też patrzę żeby spadl nawet do 100 bo jak nie to może być jazda.

Tak, sensor koniecznie, wizytę mam 10, bo chyba wszyscy na ferie pojechali teraz i nie ma lekarzy 🤪zawsze miałem problem z krążeniem i teraz to widać strasznie, tyle dobrze, że nadciśnienia nie mam.
    Wow podziwiam tak często jeść, bo mi trudno nawet te 5, przy wielu obowiązkach …

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, któraś korzysta z glukometru contour one plus? Kupiłam bo taki świetny ponoć ale muszę przyznać, że pomiary cukru na nim mam jakieś abstrakcyjne w stosunku do drugiego.
    Rano wstałam i zmierzyłam dwa razy, jeden po drugim- wyniki 98 i 106. Na moim drugim glukometrze one touch plus dwa pomiary zaraz po minucie 81 i 83.

Teraz się zastanawiam czy kupiłam jakiś felerny egzemplarz. Zacznę jeszcze porównywać wszystkie pomiary po posiłku. Do tej pory raz sprawdziłam po obfitym posiłku i contour wywalił mi wynik wyżej o 40 niż ten drugi 😶‍🌫️
    Planuję pójść na krzywą więc może mi się troche wyjaśni sytuacja ale te pomiary i glukometry mnie załamują :/
    A jakie macie sensory?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 08:38

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Paulina1106 Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Hej, któraś korzysta z glukometru contour one plus? Kupiłam bo taki świetny ponoć ale muszę przyznać, że pomiary cukru na nim mam jakieś abstrakcyjne w stosunku do drugiego.
    Rano wstałam i zmierzyłam dwa razy, jeden po drugim- wyniki 98 i 106. Na moim drugim glukometrze one touch plus dwa pomiary zaraz po minucie 81 i 83.

Teraz się zastanawiam czy kupiłam jakiś felerny egzemplarz. Zacznę jeszcze porównywać wszystkie pomiary po posiłku. Do tej pory raz sprawdziłam po obfitym posiłku i contour wywalił mi wynik wyżej o 40 niż ten drugi 😶‍🌫️
    Planuję pójść na krzywą więc może mi się troche wyjaśni sytuacja ale te pomiary i glukometry mnie załamują :/
    A jakie macie sensory?

Smoothie a ten Twój drugi glukometr jest nowy czy trochę starszy? Bo one lubią się rozkalibrować po jakimś czasie i stąd mogą być różnice…
    Ja mam contoura i wydaje się ok.

A sensor mam freestyle libre 2, chyba większość dziewczyn ma taki:)

Jak się czujesz?

smoothie lubi tę wiadomość

👩‍💼 35
    👨‍💼 39

08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼

MTFR hetero😿 PAI homo😿
    KIR BX nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

14.11.2022 ⏸️ 🙏🏻
    03.08.2023 👶🏻 Izabela
    3920g, 57cm💪🏻

age.png

22.06.2024 ⏸️ 🙏🏻
    20.02.2025 👶🏼
    3120g, 55cm🍬

age.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:

A jakie macie sensory?

1. Tak, jak napisała Paulina1106 - glukometr można używać przez około rok, później się rozkalibrowuje i podaje błędne wyniki.
    2. Glukometry mają próg błędu (około 15-20%), także pomiary nigdy nie będą identyczne, a biorąc pod uwagę ten próg błędu - Twoje pomiary z obu glukometrów nadal mogą być poprawne, bo mieszczą się w tej granicy. 😆 Dodatkowo pamiętajmy, że krew ciągle krąży w naszym organizmie i wyniki - nawet te wykonywane chwilę po chwili - też nigdy nie będą identyczne.
    3. Ja korzystam z Contour Plus One i sensora FreeStyle Libre 2 - porównując wyniki z obu urządzeń, są bardzo zbliżone do siebie, więc nie mogę narzekać na ten glukometr. Należy jednak pamiętać, że porównując wyniki glukometr-sensor trzeba pamiętać, że sensor ma "opóźnienie" do nawet 15-20 minut; czyli najpierw jak coś mierzymy glukometrem i dopiero po około 15 minutach porównujemy wynik z glukometru z wynikiem z sensora. :)

smoothie lubi tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny!
    Te progi błędu znam ale bez jaj, jednak na czczo wynik jest ważny i nie chciałabym wpakować się za szybko w insulinę bo co glukometr to inaczej🧐
    Czuję się jak wariatka bo kupiłam trzeci, nowy one touch i wtedy porównam 🙃
    Ten mój to rocznik 2023 więc ok grzecznie go wymienię.
    Znając życie od diabetologa dostanę kolejny 😂 bo pewnie sensor to nie łaska. Swoją drogą za te wydatki to już dawno miałabym sensor 🙄

Fizycznie czuję się ok, trochę straszą mnie te cukry i jakoś ogólnie zestresowana jestem ostatnio.

Paulina ciąża donoszona ♥️ a jak samopoczucie na końcówce ?
    Patrzę ma Wasze suwaczki to zaraz będziecie się żegnać z cukrzycową zołzą 😃

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Znając życie od diabetologa dostanę kolejny 😂 bo pewnie sensor to nie łaska. Swoją drogą za te wydatki to już dawno miałabym sensor 🙄

Poproś! Jesteś w gronie osób, które wliczają się do refundacji, myślę, że nie powinien Ci odmówić! :)

age.png
  • Karcia33 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w czwartek na wizycie będę prosić o sensor.
    W ogóle od mniej więcej tygodnia budzę się o 2-3 w nocy tak bardzo głodna, a jem jak zawsze kanapkę o 22 i było do tej pory ok. Ciężko mi się zwlec i zmierzyć wtedy cukier, ale chyba muszę to w koncu sprawdzić.

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    1. Tak, jak napisała Paulina1106 - glukometr można używać przez około rok, później się rozkalibrowuje i podaje błędne wyniki.
    2. Glukometry mają próg błędu (około 15-20%), także pomiary nigdy nie będą identyczne, a biorąc pod uwagę ten próg błędu - Twoje pomiary z obu glukometrów nadal mogą być poprawne, bo mieszczą się w tej granicy. 😆 Dodatkowo pamiętajmy, że krew ciągle krąży w naszym organizmie i wyniki - nawet te wykonywane chwilę po chwili - też nigdy nie będą identyczne.
    3. Ja korzystam z Contour Plus One i sensora FreeStyle Libre 2 - porównując wyniki z obu urządzeń, są bardzo zbliżone do siebie, więc nie mogę narzekać na ten glukometr. Należy jednak pamiętać, że porównując wyniki glukometr-sensor trzeba pamiętać, że sensor ma "opóźnienie" do nawet 15-20 minut; czyli najpierw jak coś mierzymy glukometrem i dopiero po około 15 minutach porównujemy wynik z glukometru z wynikiem z sensora. :)

Co ciekawe to jak reklamowałam sensory na infolinii to mi zawsze podkreślali że opóźnienie jest „do 10 minut”, a w mailu to mi w ogóle pisali o kilkuminutowym opóźnieniu

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Midi Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie wczoraj piękne cukry, ale dziś rano znów nie mogłam pobrać i wycisnęłam krew, więc wyszło 108 na czczo:( nie wiem, czy to przekłamanie znów. Na wizytę dopiero za tydzień, co by sensor dostać…
    Czy regularność posilkoq też Wam tak utrudnia życie? Ciężko gdzieś wyjść, bo trzeba zaraz posiłek szykować, albo brać ze sobą…

preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluebell wrote:
    Co ciekawe to jak reklamowałam sensory na infolinii to mi zawsze podkreślali że opóźnienie jest „do 10 minut”, a w mailu to mi w ogóle pisali o kilkuminutowym opóźnieniu

Każdy mówi co innego, ale teoretycznie ludzie związani z firmą powinni wiedzieć najlepiej, więc może jak coś to trzeba się trzymać tych 10 minut.

Midi wrote:
    Cześć, u mnie wczoraj piękne cukry, ale dziś rano znów nie mogłam pobrać i wycisnęłam krew, więc wyszło 108 na czczo:( nie wiem, czy to przekłamanie znów. Na wizytę dopiero za tydzień, co by sensor dostać…
    Czy regularność posilkoq też Wam tak utrudnia życie? Ciężko gdzieś wyjść, bo trzeba zaraz posiłek szykować, albo brać ze sobą…

A próbowałaś myć przed mierzeniem ręce ciepłą wodą, jak tutaj polecała jedna z dziewczyn? Ale taką naprawdę ciepłą i przez dłuższą chwilę, żeby pobudzić to krążenie? Warto też po nakłuciu spuścić na chwilę bezwładnie rękę, żeby powisiała tak trochę - u mnie to zawsze skutkuje wielką kroplą krwi.
    Pamiętaj też, żeby kłuć bardziej w bok opuszka, a nie gdzieś w środek czy na górze.

bluebell lubi tę wiadomość

age.png
  • Midi Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    A próbowałaś myć przed mierzeniem ręce ciepłą wodą, jak tutaj polecała jedna z dziewczyn? Ale taką naprawdę ciepłą i przez dłuższą chwilę, żeby pobudzić to krążenie? Warto też po nakłuciu spuścić na chwilę bezwładnie rękę, żeby powisiała tak trochę - u mnie to zawsze skutkuje wielką kroplą krwi.
    Pamiętaj też, żeby kłuć bardziej w bok opuszka, a nie gdzieś w środek czy na górze.

Tak robię, ja ogólnie mam słabe krążenie, nawet w ciąży ciśnienie bardzo niskie i zawsze się śmiałam, że mam ‘martwe palce’, skostniałe ciągle. Czasem przy starszych smartfonach to nawet nie chciały się klikać rzeczy 🤪
    W każdym razie dzięki za podpowiedzi, czasem to idzie, ale najtrudniej z rana, bo jeszcze nie jestem rozruszana chyba.

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Midi wrote:

Co do regularności to tak, przez ten okres odkąd mam cukrzycę cały czas mam wrażenie, że życie kręci się wokół posiłków. Nawet na wigilię brałam swój chleb ig :) jedyne pocieszenie to że czas szybko leci :) a po takiej ciąży wszystko będzie smakować 100x lepiej, nawet zwykła kajzerka

Złamałam się dzisiaj i wypiłam szklankę soku pomarańczowego do drugiego śniadania, po kilkunastu minutach tak mi wystrzeliło pionowa linia że aż sensor alarm włączył :D maks osiągnęło 143 i po kilku minutach już spadło. A zwykły niewinny soczek 100% :(

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Midi Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluebell wrote:
    Co do regularności to tak, przez ten okres odkąd mam cukrzycę cały czas mam wrażenie, że życie kręci się wokół posiłków. Nawet na wigilię brałam swój chleb ig :) jedyne pocieszenie to że czas szybko leci :) a po takiej ciąży wszystko będzie smakować 100x lepiej, nawet zwykła kajzerka

Złamałam się dzisiaj i wypiłam szklankę soku pomarańczowego do drugiego śniadania, po kilkunastu minutach tak mi wystrzeliło pionowa linia że aż sensor alarm włączył :D maks osiągnęło 143 i po kilku minutach już spadło. A zwykły niewinny soczek 100% :(
    Oj to nawet już teraz wszystko bardziej smakuje, jakoś chyba się tym delektuję, bo mniej na raz się je 😅 no właśnie, dobrze to ujęłaś, ze wszystko się kręci wokół posiłków.

Wow jak na sok to i tak wynik spoko :)

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dawno sie nie odzywałam. U mnie cukry super wręcz ( odpukac) rewelacyjne. Nie wiem co ale nawet po posiłku zaczęły być niewiarygodnie niskie. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy coś nie tak ... Zjem i po godzinie czasem mam poniżej 100 co się nie zdarzało. Jedyny minus to to ,że zaraz zaczynam być głodna i ciągnie mnie do słodkiego 🙈 nie ukrywam ,że teraz sobie czasem zgrzeszę. Odkąd wiem ,że już nie mam wizyty u diabetolog to mniej się stresuje tymi cukrami . Mimo zwiększenia porcji cukry wychodzą super po posiłkach. Dzisiaj poraz pierwszy od diagnozy na noc wypiłam szklankę mleka. Przedtem unikałam w wieczornych posiłkach produktów nabiałowych . Ciekawe co pokażą poranne pomiary. Nadal jestem na 6 jednostkach insuliny.

le_bonheur, Midi, Karcia33 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Malwinka14 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeżyłam dziś szok cukrowy.
    Ponieważ mialam bardzo ważny termin rano i nie mialam czasu przygotować śniadania zjadłam 2 kromeczki (są dość male) chleba słonecznikowego z plastrem pomidora i krakowskiej...

Cukier po 30 min z 84 na 179🤦‍♀️

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • Malwinka14 Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeleczka wrote:
    Hej. Dawno sie nie odzywałam. U mnie cukry super wręcz ( odpukac) rewelacyjne. Nie wiem co ale nawet po posiłku zaczęły być niewiarygodnie niskie. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy coś nie tak ... Zjem i po godzinie czasem mam poniżej 100 co się nie zdarzało. Jedyny minus to to ,że zaraz zaczynam być głodna i ciągnie mnie do słodkiego 🙈 nie ukrywam ,że teraz sobie czasem zgrzeszę. Odkąd wiem ,że już nie mam wizyty u diabetolog to mniej się stresuje tymi cukrami . Mimo zwiększenia porcji cukry wychodzą super po posiłkach. Dzisiaj poraz pierwszy od diagnozy na noc wypiłam szklankę mleka. Przedtem unikałam w wieczornych posiłkach produktów nabiałowych . Ciekawe co pokażą poranne pomiary. Nadal jestem na 6 jednostkach insuliny.
    Daj znać jak z mlekiem. Ja do tej pory Jogurt ale on kwasny trochę a mleko słodkie. Ja uwielbiam zuoy mleczne więc jestem ciekawa. Tez jestem na 6j 10.2 mam termin u diabetolog

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ