X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Brzuszek to sprawa indywidualna ;) jednym rosnie szybciej inne do polowy ciazy nie maja nic...
    U mnie juz w 11tc bylo widac a w 14tc juz ewidentnie jest ciazowy... ostatnio na imprezie firmowej meza zona jego szefa byla w szoku ze juz tak widac mowila ze ona taki w 8 miesiacu dopiero miala...
    Ciesz sie ze narazie nic nie ma jeszcze zdazysz sie nim nacieszyc

W sumie tak, wszystko zalezy jaka sie ma figurę, uwarunkowania genetyczne itp itp. Mnie do teraz mowią, że mam maly i nie widac po mnie 8mca. Tia nie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Dzięki welonka, lekarz mówi że to jest najważniejsze i że niby nie jest blisko malucha chociaż mi na zdjęciu wydaje się ze to jest od razu obok. Ale staram się być dobrej myśli ;)
    Ja po miesięcznym pobycie w szpitalu stwierdziłam ze krwiaki w ciąży to bardzo częsta przypadłość,tutaj na belli jest również sporo dziewczyn u których byl krwiak. U mnie krwiak odklejał kosmówkę ale teraz jest wszystko dobrze 20tc lekarz powiedzial żebym myślała o przyjemniejszych rzeczach niż krwiak. Oszczędny tryb i będzie dobrze :) ale jeszcze niedawno również panikowałam z powodu krwiaka:p

Mi tez nikt nie wierzy ze jestem w 6 miesiącu kazdy myśli ze jestem góra w 4.

veritaserum, pilik lubią tę wiadomość

age.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam, do kiedy mniej-więcej będę pracować. Chciałabym do czasu, póki będę się dobrze czuła. Kiedy zwykle ciąża zaczyna ciążyć? :) Koło końca 7 miesiąca, czy wcześniej?

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Tak się zastanawiam, do kiedy mniej-więcej będę pracować. Chciałabym do czasu, póki będę się dobrze czuła. Kiedy zwykle ciąża zaczyna ciążyć? :) Koło końca 7 miesiąca, czy wcześniej?
    Tak jak z wielkoscia brzucha, mysle ze to zalezy od organizmu kobiety. Ja np od 6 tc do 20tc zupelnie nie nadawalam sie do pracy. Potem juz nie mialam gdzie wrocic bo jest zastepstwo ;p Dopiero pod koniec 2 trymestru sie dobrze poczulam, przyszla energia, za to urosl brzuch, ciezko sie oddycha, kluje, pobolewa lono itp. A niektore dziewczyny jak sarenki do konca :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 12 tygodniu miałam anginę dostałam zwolnienie od lekarza rodzinnego, aż na 2 tygodnie, w ostatnim dniu zwolnienie poszłam do dyrektora i powiedziałam o ciąży bo wcześniej nikt nic nie wiedział. A ten do mnie żebym sobie już poszla na L4 do końca ciąży :D że ciąża to wyjątkowy stan nie życzy mi źle ale gdyby się coś działo to będę przynosić zwolnienia a tak weźmie teraz osobę na zastępstwo a ja przejdę niebawem na ZUS.

Obecnie czuję się dobrze i trochę jestem zła że nie pracuje ale przynajmniej mam czas dla siebie, na naukę bo kończę studia i spotkania z koleżankami :)

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja do was dołączę :) Podczytuję was czasami ale jakoś sie nie udzielałam :) Już 13 tydzień dobiega końca, wg USG w niedzielę kończę 14 tydzień :)
    Co do zwolnienia, chcę pracować do końca czerwca, a rodzić mam około 20 sierpnia. Głównie dlatego chcę tak długo bo fenomenalnie się czuję, od samego początku nic mi nie dolegało :) No i po planowałam sobie zajęcia z młodzieżą w lesie i muszę je sama zorganizować bo to takie moje oczko w głowie :)
    Zastanawiam się kiedy zacząć myśleć nad wyprawką? Mamy chustę do noszenia i tyle :D

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgadzam się z Edwardą każda z nas inaczej przechodzi ciążę . Ja na zwolnieniu jestem od 6tc i już zostanę do końca , nawet mój pracodawca nie chciałby żebym juz wracała;p

Zuuziia lubi tę wiadomość

age.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Zastanawiam się kiedy zacząć myśleć nad wyprawką? Mamy chustę do noszenia i tyle :D

Ja nie mam jeszcze nic, w ten weekend mam egzamin a po nim zamierzam dopiero zrobić listę wyprawkowa żeby się nie pogubić w tym wszystkim :)

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tak przyjemną pracę, że mi szkoda, no i mieszkam 3 minuty pieszo od biura... Pracuje w biurze, mogę jeździć w teren kiedy tylko chcę, czasem mam zajęcia edukacyjne i szefostwo bardzo sympatyczne.
    Ale jak ktoś źle się czuje, czy ma kiepską pracę to jasne :)
    Z wyprawowych rzeczy też dużo dostaniemy, siostra ma łóżeczko, wanienkę, przewijak, być może wózek też dostaniemy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 14:56

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę miała trochę rzeczy od siostry, fajnie się złożyło bo ona rodziła w ub roku w połowie lipca i też chłopiec. :) Wiec mam nadzieję że mój dzidziuś będzie rósł podobnie i wszystkie rzeczy będę idealne z porą roku :)

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja zaczelam szalec z wyprawką po usg polówkowym. I powiem szczerze, że jak sie kupuje wszystko nowe tak jak ja, to troche schodzi z tymi rzeczami. Jest tego naprawde duzo. Mnie sporo czasu zajelo szukanie informacji, opinii i recenzji w internecie. Aha i 95% zamowilam przez internet, tylko pare ciuszkow kupilam stacjonarnie, wiec sporo czasu zaoszczedzilam nie muszac biegac po sklepach :)

Zuuziia lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje w sądzie i niestety protokolujac na sali nie raz jak weszlam na nią o 9 to wychodziłam o 15 ciężko było zrobić przerwę na siku już nie mówiąc o zjedzeniu czegokolwiek :/ i wstawanie po 5 też było dla mnie coraz gorsze..

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedze w domu juz od czasu punkcji

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam plan pracować do końca marca, ale niestety bóle brzucha, krzyża a ostatecznie plamienia zdecydowały, że poszłam na L4 w 20 tygodniu. Mimo L4 pozostaję w kontakcie z pracą i pewnie tak jeszcze będzie przez kilka tygodni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 15:28

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Edwarda za patent ;) spróbuję. Chociaż wolę wersje papierowe, kalendarze i te sprawy. Ale tu spróbuję, bo od razu sobie wszystko podlinkuje. Dotąd robiłam screeny, ale to nie zdaje egzaminu.
    Dziś nie mogłam zasnąć do 3 i dzięki temu wymyśliłam jak będzie wyglądał pokoik synka ;)

A no i w ogóle byliśmy dziś na połówkowych. Syn pozostaje w dalszym ciągu synem na 100% ;) jest zdrowy i waży już 444g ;) dodatkowo nasz lekarz jest świetnym specjalistą od wad serca i zrobił echo. Wg niego wszystko jest ok ;) ale badanie bolesne. Cholera przyciskał mi tam dziś jak nie wiem. Młody wiercipięta, ale ogólnie współpracował ;)

Elleilah ja w 10 tc już h siebie widziałam różnicę, ale to bardzo możliwe, że od sporych torbieli i ogólnie po punkcji. Teraz ma spory brzuszek i każdy się dziwi. Koleżanka stwierdziła, że taki miała w 7 mc. Ale nie można porównywać. Każda z nas jest innej budowy. Ja jestem szczupła i tylko piłeczka wystaje. Podobno u szczupłych osób szybciej widać, ale z naciskiem na podobno ;)

Mi ja pracowałam króciutko do 2 mca. Mdłości i te sprawy. Torbiele. W pracy też im było na rękę. Prace mam taką, że dużo w samochodzie i wolałam nie ryzykować. Od 3 mc kręgosłup i biodra taki ból, że większość czasu leżenie. I to ciągniecie brzucha. Dopiero od 2 dni lepiej mi się chodzi.
    Mi jak teściowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2018, 09:19

mi88 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, nie chcesz sama zrobić karuzeli? Ja planuje kupić tylko drewniany uchwyt a ozdoby uszyję z filcu albo zrobię origami z kolorowego papieru. Te kupne, które mi się podobają kosztują krocie i też są hand made.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 16:32

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    Edwarda, nie chcesz sama zrobić karuzeli? Ja planuje kupić tylko drewniany uchwyt a ozdoby uszyję z filcu albo zrobię origami z kolorowego papieru. Te kupne, które mi się podobają kosztują krocie i też są hand made.

Nie jestem zdolna do takich rzeczy niestety. 2 lewe ręce, moj mąz jeszcze gorzej niestety ;p To prawda, drogie są jak cholera.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki.Dzisiaj dzwoniła do mnie moja gin ZUS zażyczył sobie cała dokumentacje ciąży ja ostatnio tez dostałam pismo, ze mam przesłać kartę ciąży. Wiec jak widać czasami sobie kontrola ciężarne nie tylko na działalności. Tez nie mam brzuszka jakiegoś dużego czasami wyglądam jak wzdeta heh zaraz Frankowi puszczę jakas muzyczkę do brzuszka.Co do wyprawki to spokojnie damy radę ze wszystkim :) Ja wszystko notuje i chętnie się potem podzielę :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Witam nowe koleżanki.Dzisiaj dzwoniła do mnie moja gin ZUS zażyczył sobie cała dokumentacje ciąży ja ostatnio tez dostałam pismo, ze mam przesłać kartę ciąży. Wiec jak widać czasami sobie kontrola ciężarne nie tylko na działalności. Tez nie mam brzuszka jakiegoś dużego czasami wyglądam jak wzdeta heh zaraz Frankowi puszczę jakas muzyczkę do brzuszka.Co do wyprawki to spokojnie damy radę ze wszystkim :) Ja wszystko notuje i chętnie się potem podzielę :)

serio? Myślałam że bardziej robią naloty do domu.. :/

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    serio? Myślałam że bardziej robią naloty do domu.. :/
    No w domu tzn. podobno zostawiają jakas kartkę, ale ja nic takiego nie dostałam ostatnio byłam podziebiona i często czekałam na kurriera wiec byłam w domu wiec moim zdaniem ich nie było wiec nic nie wiem heh

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ