X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teqz kazdy ma swoj rozum i sam wie do czego chce sie zastosowac a do czego nie ;) a nie napisalam niczego nieprawdziwego jak to dlaczego to spanie tak czy inaczej jest takie slynne podkreslajac ze za duzy szum wokol tego i tak naprawde nie jest tak ze ABSOLUTNIE powinno sie jakos spac...
    A straszyc nie strasze tylko pisze naukowe fakty i jakby male ryzyko nie bylo (napewno nie jest az tak male jak ryzyko ze spadnie jutro kometa ;) ) to jednak jest i jest to fakt... a kazdy sam moze zadecydowac co z tym faktem zrobic...

Zrozumialabym oburzenie jakbym wpierala jak masa ludzi i co najsmieszniejsze poloznych ze mozna tylko i wylacznie na lewym bo inaczej to tragedia i hanba ale nie napisalam niczego takiego jak i niczego co byloby nieprawda... jedynie wytlumaczylam czemu krazy takie przekonanie...

mi88, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • welonka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyjmowalam na bakterie ale w pochwie

age.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą żurawiną, to nie jestem pewna, jak jest do końca. Wiadomo, że żurawina dobrze działa, ale praktycznie wszystkie dostępne w sklepach są z cukrem. A cukier na infekcję to najgorsze, co można zrobić.
    Za to na 100% polecam taką żurawinę suszoną, którą można czasem kupić w herbaciarniach. To są po prostu suche owoce, bez żadnych dodatków. http://herbaty-ziola.pl/ziola-mieszanki-ziolowe-susze-taheebo-esencja-natury/584-jarzebina-100-g.html

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • teqz Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Teqz kazdy ma swoj rozum i sam wie do czego chce sie zastosowac a do czego nie ;) a nie napisalam niczego nieprawdziwego jak to dlaczego to spanie tak czy inaczej jest takie slynne podkreslajac ze za duzy szum wokol tego i tak naprawde nie jest tak ze ABSOLUTNIE powinno sie jakos spac...
    A straszyc nie strasze tylko pisze naukowe fakty i jakby male ryzyko nie bylo (napewno nie jest az tak male jak ryzyko ze spadnie jutro kometa ;) ) to jednak jest i jest to fakt... a kazdy sam moze zadecydowac co z tym faktem zrobic...

Zrozumialabym oburzenie jakbym wpierala jak masa ludzi i co najsmieszniejsze poloznych ze mozna tylko i wylacznie na lewym bo inaczej to tragedia i hanba ale nie napisalam niczego takiego jak i niczego co byloby nieprawda... jedynie wytlumaczylam czemu krazy takie przekonanie...
    Ale gdzie tu te oburzenie o którym wspominasz? Bo ja nigdzie nie widzę :)
    Myśle, ze temat wyczerpany. Ja wkleiłam link, gdzie jest to wytłumaczone i może być przydatne dla koleżanki, która się pytała o sposób spania. Więcej na ten temat raczej się nie da powiedzieć ;)

• teqz Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Z tą żurawiną, to nie jestem pewna, jak jest do końca. Wiadomo, że żurawina dobrze działa, ale praktycznie wszystkie dostępne w sklepach są z cukrem. A cukier na infekcję to najgorsze, co można zrobić.
    Za to na 100% polecam taką żurawinę suszoną, którą można czasem kupić w herbaciarniach. To są po prostu suche owoce, bez żadnych dodatków. http://herbaty-ziola.pl/ziola-mieszanki-ziolowe-susze-taheebo-esencja-natury/584-jarzebina-100-g.html
    Dlatego tez wspomniałam o suszonej i o herbacie, szczerze powiem, ze z cukrem nigdy nie widziałam żurawiny, ale takie rzeczy nie kupuje w markecie a raczej w aptekach lub sklepach z naturalnymi herbatami itp wiec może dlatego.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam pare tyg temu leukocyty w moczu i liczne bakterie. Moja gin tez przeciwniczka leków także fajnie, bralam tylko urosept przez tydzien, duzo pilam wody i kupiłam prawdziwy sok z żurawiny w aptece. Po tyg wszystko pięknie. Antybiotyk to ostatnie co bym wzięła.

Vanilka kazda ulotkę znajdziesz w necie.

Dla mnie mamaginekolog to nie żaden specjalista i wyrocznia, jeszcze ma za malo doświadczenia jako lekarz. Tak jak mówi cierpliwa najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsadek w tym wszystkim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 22:14

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny jutro odwiedze apteke i sie zaopatrze i zaczne brac od czwartku po poludniu bo rano musze jeszcze ta krzywa zrobic :/ dzis bylam u siebie w osrodku zdrowia( gdzie przyjmuje i diabetolog i inni lekarze) ale pani w labolatorium stwierdzila ze oni nie robia krzywej ciezarnym bo moglabym zemdlec i odeslala mnie z kwitkiem i musze specjalnie sie wybrac do szpitala zeby ja zrobic.
    Troche to dla mnie nie pojete ze tam gdzie sa lekarze i pielegniarka nie moglam zrobic krzywej bo w ciazy wieksze ryzyko omdlenia i ze w szpitalu udziela mi lepszej opieki w razie w.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Ja myślałam że poczekam długo na ruchy, bo mam te łożysko na przodzie niby, ale od tygodnia jakoś czuję, i to codziennie, najbardziej wieczorem i po jedzeniu ( po lodach i po kawie ! )
    A dziś pierwszy raz widziałam jak uniosła się skóra podczas ruchu, potem myślałam że się powtórzy i chciałam nagrać i dupa, nic już nie było :p
    Jak czuje ruchy,to tak wewnątrz, mąż wtedy przykłada rękę i nic nie czuje :p
    Ale na to jeszcze na pewno czas, mówię, dopiero dziś zobaczyłam sama pierwsze wybrzuszenie.

Ja póki co jestem za tym wózkiem bebetto bresso premium class 2w1, po świętach pójdę zobaczyć na żywo :) i zobaczę czym się różni wersja premium, bo jest 500 zł droższa.

Widać już u mnie brzuch, ale nie jest duży. Dziewczyny, może głupie pytanie... skoro mi nie przeszkadza to mogę spać dalej jak chcę ? Na brzuchu, na każdym boku ? :)
    Coś mi się kiedyś obiło że nie można po 5 miesiącu, ale może to zabobon ?

Też myślałam nad bebetto bresso premium class, ale okazało się, że różni się tylko wyglądem od wersji podstawowej, więc stwierdziliśmy, że nie będziemy dopłacać za to 500zł i kupiliśmy normalną wersję ;)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    Ja tez sie zwykle na prawym boku na lewym nie potrafie zasnac. Bylam dzis na badaniach moczu i morfologi. Morfologia wszystko ok jednak w moczu wykryto bakterie i podwyzszone leukocyty :/ Objawow infekcji brak. Wizyte mam dopiero w przyszlym tyg. Znow zaczynam sie martwic. CZy ktoras z Was leczyła podwyzszone leukocyty w moczu? Tylko antybiotyk wchodzi w gre? czy jakies inne dorazne srodki tez sa brane pod uwage?
    Tez tak miałam liczne bakterie leukocyty a nawet erytrocyty bez dodatkowych objawow nic nie piekło itp. Poszłam do rodzinnej chciała mi dac antybiotyk powiedziałam, ze chce najpierw sprawdzić czy z nerkami wszytsko oki w skrócie wyciągnęłam od niej skierowanie bo inaczej się tego nie da nazwać nasłuchałam się bo antybiotyk najłatwiej .Zeobilam usg nerek byłam u nefrologa wszystko oki. W maju mam przyjść znowu a do tego czasu na każda wizytę robię posiew i mocz, żeby sprawdzić czy coś się tam nie rozwija. Bardzo ważny jest sposob pobierania moczu i nie na wc bo mogą wyjść cuda wianki.Zalecala pic sok z żurawiny można kupić w aptece żurawinę tez, ale nie te ze sklepu worek cukru maja.Ograniczyc słodkie za to kwaśne rzeczy ogórki, kapusta. Gin zaleciła raz na tydzień pic tutaj dziewczyny wspominały taka saszetkę nie pamietam nazwy i co jakiś czas lactovaginal dla wyrównania flory. Od tamtej pory robię sobie regularnie mocz i są bakterie bo nefrolog powiedział,ze jałowo tez nie może być, ale żadnych antybiotyków bo mogą tylko narobić więcej szkód niże pożytku. Za to leukocyty i erytrocyty zniknęły podstawa to dobre pobranie moczu. U ciebie tez przy kolejny pm badaniu może się okazać, ze jest ok obserwuj :)
    Co do pozycji w szkole rodzenia pielęgniarka odradzała spania na brzuchu, o plecach nic nie mowila wiadomo najlepiej na lewym boku, ale można i na prawym wszystko zależy tez od wielkości dziecka i brzuszka naszego jak nam wygodnie :) Miłego dnia Co do fotelików tej marki się nie wypowiem mam dwa typy trochę różnych filmików widziałam i musimy podjechać do specjalistów w tej dziedzinie z autem :) A lokatora na początku nie chcialam brac, ale na kursie doradzili, żeby lepiej wziąć bo nie wiemy jak z laktacja możesz będzie trzeba ja troszkę podkręcić albo odwrotnie będzie sporo pokarmu dziecko po urodzeniu nie jest az tak głodne i dla własnego komfortu lepiej mieć. Chciałabym karmić piersią wiec ręczny mam nadzieje wystarczy u nas w szpitalu nie maja laktatorów w razie w. Kilka dziewczyn poleciło Canpol coś koło 50zl teraz chyba promka jest ostatnio na targach babeczka mi Lovi pokazywała, ale droższy. Jak macie pod ręka potem jakiś sklep to można dokładnie mezowi napisać jaki w razie potrzeby kupić, żeby biedak zawału nie dostał u nas zaraz obok szpitala jest Pati i Maks a obok domu Akpol wiec rzut beretem

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi badania moczu za pierwszym razem wyszły koszmarne, badanie powtórzyłam i zrobiłam posiew i wyszły idealne. Teraz też robiłam badanie i wszystko w normie. Jak coś jest nie tak, to najlepiej powtórzyć badanie i wtedy zobaczyć.

pilik lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info o spaniu :) :) Poczytałam artykuł :)

Ja mam aktualnie bakterie w moczu i leukocyty i miałam brać przez tydzień furagine 3 x2 tabletki. Jutro powtarzam wyniki.

Co do wózka, zobaczę na żywo i też może się okaże że wezmę zwykłą wersję :) zobaczymy w ogóle jak będzie mi się go prowadzić :)

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Też myślałam nad bebetto bresso premium class, ale okazało się, że różni się tylko wyglądem od wersji podstawowej, więc stwierdziliśmy, że nie będziemy dopłacać za to 500zł i kupiliśmy normalną wersję ;)

Ja też chcę bebetto bresso 2w1 ale właśnie chcę dopłacić do koloru bo nie podoba mi się w wersji podstawowej ta biała ekoskóra, nie boisz się, że będzie problem z jej utrzymaniem? A w wersji premium jest czarna :)

Ja na bakterie biorę żurawit 1x dziennie, w składzie prócz substancji z których jest tabletka znajduje się tylko żurawina. Zaczęłam jak przy pierwszym badaniu moczu miałam liczne bakterie, później znikły, teraz mam nieliczne albo pojedyncze. Mocz badam co miesiąc na każdą wizytę. Miałam posiew z moczu na początku też i wyszły mi na nim te same bakterie co na posiewie z pochwy, więc pewnie była to kwestia złego pobrania wtedy próbki. I na nie miałam maxmiror 500 globulki. Na szczęście nie miałam leukocytów i innych więc nie wiem co trzeba zabrać :( najlepiej żeby lekarz doradził.
    Ja robię badania zawsze na max. 2 dni przed wizytą żeby się właśnie nie stresować czy mam iść do niego szybciej :) trochę to nierozsądne bo przez 4 tygodnie tyle może się wydarzyć ale póki nic się nie dzieję wolę sobie odpuścić stresy :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Ja też chcę bebetto bresso 2w1 ale właśnie chcę dopłacić do koloru bo nie podoba mi się w wersji podstawowej ta biała ekoskóra, nie boisz się, że będzie problem z jej utrzymaniem? A w wersji premium jest czarna :)

W wersji premium class też jest biała skóra na spacerówce. Specjalnie patrzyłam jakie modele mają czarną i na pewno Tito ma, ale akurat z wyglądu aż tak mi się nie podoba ten model. Rozmawiałam z kimś kto używa spacerówki bebetto bresso i nie miał problemu z czyszczeniem ewentualnych zabrudzeń, wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką, przy jakiś mocniejszych rzeczach zwykłe środki czystości pomagają.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym spaniem to u mnie problem. Śpię na lewym lub prawym boku. Ale moja ulubiona pozycja przed ciążą to na brzuchu. Ciężko się przyzwyczaić, tym bardziej, że biodra bolą. Ale od początku miałam opory spania na brzuchu. Takie psychiczne, bo żadnych innych przeciwwskazań nie było.

Co do laktatorów to ja myślę o elektrycznym Medela swing (ale ostatnio czytałam, że głośny), Lovi elektryczny expert albo Lovi Prolactis. Koleżanka mi ostatnio powiedziała, że jak dziecko mało je, a będę ściągać pokarm to też od razu pobudza do większej produkcji. I takie błędne koło.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    W wersji premium class też jest biała skóra na spacerówce. Specjalnie patrzyłam jakie modele mają czarną i na pewno Tito ma, ale akurat z wyglądu aż tak mi się nie podoba ten model. Rozmawiałam z kimś kto używa spacerówki bebetto bresso i nie miał problemu z czyszczeniem ewentualnych zabrudzeń, wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką, przy jakiś mocniejszych rzeczach zwykłe środki czystości pomagają.

Chodziło mi, że ma też czarną, a w podstawowej nie ma w ogóle.
    Tito w wersji premium mi się nie podoba, ale chciałabym w zwykłej wersji go zobaczyć bo jest wtedy 500zł tańszy od bresso w wersji premium, a też wizualnie mi odpowiada :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zdecyduje chyba na laktator elektryczne lansinoh

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Ja sie zdecyduje chyba na laktator elektryczne lansinoh
    Ja tez go kupie :) dobre opinie o nim czytałam, nie jest tak głośny jak madela no i chyba o polowe tańszy. Na blogu sroki dziewczyny w komentarzach bardzo go polecały.

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Chodziło mi, że ma też czarną, a w podstawowej nie ma w ogóle.
    Tito w wersji premium mi się nie podoba, ale chciałabym w zwykłej wersji go zobaczyć bo jest wtedy 500zł tańszy od bresso w wersji premium, a też wizualnie mi odpowiada :)

Teraz zauważyłam, że w tej nowej kolorystyce premium jest czarna, bo w starej była tylko biała właśnie ;)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillka ja bym powtórzyła badanie jutro, na wszelki wypadek z posiewem (jakby jednak był zły wynik posiew od razu pokaże czym najlepiej leczyć). Dwa razy mi w ciąży wyszedł źle mocz, oba powtórzyłam i wyszło, że ze złego pobrania (raz w szpitalu, po ich usg i bez możliwości umycia, kazali zrobić badanie, ale potem mówili żeby na wynik nie patrzeć... a drugi raz byłam totalnie nie przytomna pamietam). Od tej pory pobieram pod prysznicem, myje się samą wodą, wycieram wacikami albo ręcznikiem papierowym, kucam i pobieram środkowy strumień. Warto powtórzyć przed leczeniem ;) a z naturalnych tak jak dziewczyny pisały - sok z żurawiny naturalny i urosept (ziołowy i dozwolony w ciąży).
    A laktator ja właśnie rozważam lovi prolactis, aventa albo tego lanisoh. Przed porodem spisze gdzie jaki można kupić bo postanowiłam że kupię po porodzie, jeżeli będzie taka potrzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 23:50

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez o nim same dobre rzeczy slyszalam stad moj wybor...
    Kupuje idrazu bo mi nie bedzie potrzebny tylki w wypadku jak nie bede miala ani kropli mleka w innych napewno bede uzywac bo chce larmic mieszanie - piers i idciagniete z butli - wiec jesli mleka starczy to bede codziennie chociaz porcje odciagac...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ