Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry Dawno mnie tutaj nie było
Edwarda ogromne gratulacje tego co nam w szkole rodzenia mówili jak dziecko wejdzie w kanał to jest za późno na cesarkę i trzeba rodzic naturalnie co jak trwa za długo jest niebezpieczne dla dziecka i dla mamy wiec super, ze tak sprawnie u was poszło
Pilik mój mąż jeździ dużo na rowerze zawsze się denerwuje czy jakiś debil w niego nie wjedzie. Gówniarz zasłużył na coś więcej niż głupie 1000zl nie jest to jego pierwszy raz wiec niczego się nie nauczył.Wiem, ze takie sprawy trwają długo i mozesz nie czuć się na siłach, ale może warto zleciic to firmie dobrze, ze mąż z każdym dniem będzie się lepiej czuł . Same wiemy ile kosztują różne rzeczy w ciąży badania, leki na NFZ nie ma co liczyć chyba, ze jakimś cudem się uda a pieniądze z odszkodowania przydadzą się na rehabilitacje i inne rzeczy. Trzeba takie osoby karać bo to co się dzieje ostatnio na drogach przechodzi ludzkie pojęcie.
Mi88 sporo dziewczyn narzeka na jakość tych ubranek. Byłam ostatnio na warsztatach i była mowa o poscielach ,ubrankach itp. Te z Chin nie maja certyfikatów, nie wiadomo z jakich materiałów są uszyte a takie małe dziecko jak bardzo podatne podobnie z rzeczami na pierwszy rzut najlepiej białe 100% bawełny możemy kupić w jakiś delikatnych kolorach, sle nie czarny i czerwony bo nawet jak jest napisane 100% bawełny to w tym wypadku to bzdura bo trzeba nadać kolor a kolor jest nadawany sztucznie i często dziecko ma alergie na te barwniki.Podobnie z poscielami jak dziecko ma np atopowe zapalenie skory i będzie spało pod piekna drukowana pościelą z dajmy na to z Kubusiem puchatkiem tez może mieć odczyn alergiczny.Wiadomo,zeb to są przypadki dzieci z alergiami, ale nigdy nie wiemy jak będzie z naszym maluszkiem wiec po co mu jeszcze dodawać Dla takich alergikow najlepszy jest len
Przyszło do mnie osttanio zamówienie z Gemini większość już mamy zostanie ootem zamówienie jakich podstawowych leków w razie w i innych drobiazgów typu wanienka. Przeniosłam się z komody do szafy a mimo tego Franka rzeczy nie mieszczą się w komodzie wiadomo mam tam inne rsecxyboorocx ciuchów, ale sporo tego. Kupiliśmy na 56 z 5 potem sporo na 62 najwiecej pajacyki rozpinane ponoć najlepiej się sprawdzają a body kopertowe albo z tymi rozcięciami na ramionach .Milego dnia
mi88 lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
nick nieaktualnyIneczka, ja mojemu Frankowi tez już komodę zwolniłam najlepiej dałam jedną szufladę, potem drugą, trzecią i w końcu przeniosłam swoje rzeczy
Mój mąż tez jeździ rowerem i boje się czy jakiś debil nie wjedzie w niego. Kiedyś na wycieczce rowerowej, dosłownie 5 min przed nami mężczyzna wjechał na ścieżkę rowerową zabijając kobietę i bardzo dotkliwie potrącając dwie osoby. To było straszne. A przerażajace bylo, ze policja pozwoliła kolegom kierowcy opróżnić samochód z podejrzanych pakunków, na naszych oczach. Mężczyzna, który spowodował wypadek był UWAGA! na zwolnieniu lekarskim z więzienia. Bezkarność jest straszna. Pilik, ogromnie żal mi Ciebie i Twojego męża. Mam nadzieje, ze nic poważnego mu się nie stało, a tamten gnojek poniesie odpowiedzialność za swoje czyny. Wiem, ze nie masz na to teraz sily, ale Walcz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2018, 11:03
-
My sprawę na pewno komuś zlecimy. Spotkaliśmy się już z doradcą z firmy, która się wszystkim zajmuje, a w poniedziałek spotykamy się z innym jeszcze adwokatem i zobaczymy. Jak będziemy musieli przy nim inwestować i sami więcej robić to wolimy dać wyższą prowizje firmie, ale jednak chcemy poznać opcje zanim podejmiemy decyzje. W poniedziałek udało mi się umówić emka na kontrole do polecanego ortopedy. W ogóle ma skierowanie po wypadku w trybie pilnym i pierwszy termin na NFZ - połowa maja!!! A w szpitalu gdzie zalecali, że ma iść na polowe czerwca. Kpina jakaś... na lux med dobrego ortopedę znalazłam bez problemu na termin który nam odpowiadał, na już...
A co do bawełny, szyje trochę i „siedzę” w materiałach i widzę różnica w chińskiej bawełnie a europejskiej... pomijając delikatność to właśnie farbowanie - te chińskie mogą mieć niestety jakieś toksyczne substancje dlatego też nie polecam kupowania ubranek i akcesoriów z niepewnego źródła...
A i jeszcze ku przestrodze - jak widzicie na Allegro kokony, kocyki i inne akcesoria w bardzo niskich cenach możecie być pewne że są uszyte z bardzo kiepskiej jakości materiałów, a w wielu przypadkach są prosto z Chin... lepiej kupić mniej a lepsze . Dla przykładu - ja za materiał na kokon zapłaciłam 80zl, za sam materiał! A gdzie robocizna? Uszycie kokonu trwa minimum 3 godziny (jak ktoś jest wprawiony), więc jeżeli jest tańszy niż 150-200zl to nie jest warty uwagi...
Plus jak kupujecie proście o informacje z jakiej bawełny uszyte, choć wiadomo że oszustów nie brakuje niestety...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2018, 14:41
Czara lubi tę wiadomość
-
Pilik no wlasnie ja bym chciala rozek z samej bawetly i zestaw do wozka bawelna z minky i w de sie na nic nie doczytam jaka gramatura bawelny i jak w pl zaczelam szukac to tez malo gdzie jest podane czy to ta lepsza grubsza bawelna
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa - lepsza bawełna nie jest grubsza szukaj czy ma certyfikat bo to jest ważne. One są tak samo cienkie, ale splot inny i czuć jak się dotknie różnice ogromną.
U nas tak wygląda certyfikat, może zamów sobie w pl? Na pewno są zaufane firmy wysyłające do de .
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6837c9235b63.jpg -
Oeko-Tex Standard 100 to również niemiecki certyfikat i w wielu sklepach można rzeczy z tym znaczkiem znaleźć Tylko się właśnie zastanawiam czy ten certyfikat można łatwo zdobyć lub oszukać czy jest rzeczywiście potwierdzeniem jakości.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Cccierpliwa wrote:Pilik no wlasnie ja bym chciala rozek z samej bawetly i zestaw do wozka bawelna z minky i w de sie na nic nie doczytam jaka gramatura bawelny i jak w pl zaczelam szukac to tez malo gdzie jest podane czy to ta lepsza grubsza bawelna
Cierpliwa, ja się zdecydowałam na rożek Motherhood z wyjmowanym wkładem kokosowym (są też bez wkładu). Cała powłoka jest z bawełny i ma ten atest, o którym pisała pilik w poście wyżej. -
No wlaanie to to i u nas jest ale wiwm ze sa tr ciensze bawelny czy moze z innym aplotem zwal.jak zwal w kazdym razie roznia sie gramatura i po kilkukrptnym praniu widac roznice miedzy tymi o tej mniejszej gramaturze a tej wiwkszej bodajze 150... jesli chodzi o zamawianie z pl jest to o tyle problematyczne ze nawet jesli juz znajdzie sie firme ktora wysyla do de czy sprzedajacego na allegro pojawia sie problem z platnoscia bo moze 1% takich firm ma konto walutowe czy paypal zebym za to mogla zaplacic juz nie wspominajac ze ceny przesylek sa poprostu prawie takie same jak cena kocyka no najtansza przeaylke widzialam za 40zl no.ale co sie dziwic jak kolezanka do de mala paczuszke wysylala ok 0,5kg a placila prawie 60zl...
Wiec zamawiając jedna rzecz zaplacilabym duuuuzo wiecej za zestaw do wozka niz zamawiajac tutaj i to taki paradoks
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mam pytanko do Was dziewczyny Czy kupujecie dla Maluszków pościel ? poduszki ? kołderki ? Czytam na necie i w książce "Pierwszy rok z życia dziecka" że nie zaleca się już pościeli, ani tych ochraniaczy na łóżeczko ...hmmm ... że teraz dzieci śpią w śpiworach? otulaczach ? rożkach ?? Jak powiedziałam dziś to mojej mamie to ją zatkało, że jak to dziecko bez kołdry.
Jakie Wy macie zdanie na ten temat?
Przyznam, że ja jeszcze nie mam żadnego...
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Cierpliwa masz racje z tymi wysyłkami... siostra mieszka we fr i bardziej jej się opłaca tam kupić coś sporo drożej nie raz niż kupić u nas i wysyłać... ale niestety takie ceny przesyłek ;/.
Paulinaaa ja planuje jedynie kocyki. I oczywiście śpiworki . Poduszek i ochraniaczy na pewno nie. Ochraniacze jak mi mała zacznie się obracać już sama. Do spania chce w śpiworku na chłodniejsze dni a na cieplejsze sam pajac lub body + taka piżamka/sukienka jakby, ma długi rękaw i jest dluuuga (zakrywa nóżki i jeszcze ma luz na pewno).Paulinaaa lubi tę wiadomość
-
Paulinaaa wrote:Mam pytanko do Was dziewczyny Czy kupujecie dla Maluszków pościel ? poduszki ? kołderki ? Czytam na necie i w książce "Pierwszy rok z życia dziecka" że nie zaleca się już pościeli, ani tych ochraniaczy na łóżeczko ...hmmm ... że teraz dzieci śpią w śpiworach? otulaczach ? rożkach ?? Jak powiedziałam dziś to mojej mamie to ją zatkało, że jak to dziecko bez kołdry.
Jakie Wy macie zdanie na ten temat?
Przyznam, że ja jeszcze nie mam żadnego...
Do 1 roku zadnych kolderek, kocykow itp. Powinno sie wlasnie uzywac spiworkow, rozkow i otulaczy, czyli rzeczy ktorymi dziecko sie nie nakryje samo. A taki maluch macha konczynami zupelnie nieskoordynowanie. Ja kupilam rozek i otulacz, ale poki co mamy w mieszkaniu taka duchote ze otulam synka pieluszką. Zimą na pewno będzie w spiworku.
Paulinaaa lubi tę wiadomość
-
Bylam dzis z maluszkiem na 1 spacerku Wozek sie sprawdzil - przyznam, ze troche sie obawialam, pomimo ze research jaki zrobilam przed jego zakupem byl bardzooo doglebny - prowadzi sie super, amortyzacja super, gloweczka nie lata, wygodny. Oczywiscie bede chodzic z nim tylko po miescie, wokol mam dobre chodniki. Nie wiem jak zachowalby sie na dziurach, podejrzewam ze jak kazdy wozek, pewnie by nim telepalo. Jestem zadowolona Gdybym do tego wiedziala jak ubrac dzieciaczka na taka pogode to w ogole bylaby pelnia szczescia.
Paulinaaa, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Pilik dla mnie jakwieksza paranoja jest ze jak szukalam wozka z wysylja do de to vicco 2w1 wtsylka 100zl a kocyk 40zl normalnie smiech na sali... a szukalam sprzsdawct ktory ma i wozek i kocyki i in e potrzebne mi rzeczy i bez szans...
Paulina ja nie kupuje zadnych spiworkow i otulaczy bo to do mnie kompletnie nie przemawia... otulaczy nie lubie a w spiworki i tak dziecko ma rece na wierzchu...
Kupie rozek na poczatek ale watpie ze bedzie uzywany skoro rodze w lecie no a przykrywac bede na poczatku w upaly pieluszka a w chlodniejsze dni kocykiem albo poprostu zawijac/opatulac... zima kolderka a kupuje juz teraz bo nie bede później specjalnie za tym biegac no i w zestawie np komplet poscieli ochraniacze rozek itp wychodzi korzystniej a ochraniacze bede miala w 100% i nawet baldachim wszystkie dzieci w rodzinie i znajomych maja i zyja dla mnie to taki sam remat jak karmienie czy rozszerzanie diety afera nakreca afere za sprawa internetu...
Spiworek myslalam jakis jeden kupic ale stwierdzilam ze jednak szkoda kady bo nie znam w rodzinie ani jednego dziecka ktore by w nim spalo wszystkie bez wyjatku (a urodzila sie ich 6tka w ciagu ostatnich 5 lat) darly sie w tych spiworkach i ostatecznie konczyly pod kocykiem...Paulinaaa lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dzieci kuzynki a ma ich dwoje od piczatlu spia pod kolderkami i zyja...
I kocykiem i pieluszka mozna sie przykryc jak i kolderka...
Kazdy robi jak uwaza za sluszne...
Ja nie zamierzam glupiec bo tak naprawde wg zalecen w internetach to nawet nie karmienie piersia zwieksza ryzyko smierci lozeczkowej tak samo jak ochraniacze... a kiedys mial kazdy i tez bylo dobrze... poza tym przeciez np bezdwch moze wyatapic jeszcze nawet u kilku miesiecznego dziecka a wtefy wszyscu ochraniacze juz zakladaja jakby to roznice teraz a pozniej sprawialo...
Kazdy powinien robic jak mu rozum podpowiada
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Czara to obie zostałyśmy wyeksmitowane z komody przez Frania
Ja zamówiłam kocyk, ale bardziej do wózka niż do łóżeczka w komplecie bedzie tez ochraniacz, ale chce go wykorzystać, żeby od ściany zimno nie szło czyli bardziej wzdłuż a jak dziecko zacznie się obracać to normalnie go założymy. Zamówiłam dzisiaj bambusowa pieluszkę taka większa można fajnie w nią dziecko owinąć a oprócz tego planuje kocyk bambusowy z lulujo latem fajnie chłodzi ,zima grzeje, nie przechodzą tez przez niego promienie mozna zawinąć jak rożek:)
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
kocyk bambusowy z lulujo - fajna sprawa - dzięki za polecenie . Ok czyli nie ma jednoznacznego zdania/opinii - trzeba wyrobić sobie samemu .. kurcze sama nie wiem bo tyle czasu wszyscy spali pod kołderkami a teraz nowe mody, ale z drugiej strony rozumiem obawy przed zakryciem główki przez kołderkę.
Jedynie co mnie przeraża w tych śpiworkach to wygląd ;p jak taki wielki kokon, dziwne to ;p no i pytanie czy dziecko które śpi łatwo się w to wkłada hmm..
Dzięki za Wasze opinie, będę dalej szperać
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Ja kupilam od razu koldre mam zamiar uzywac juz na jesien , posciel tez mam od razu ochraniacze chce uzywac tak od 3miesiaca.
Ja kupilam rozek i kocyk w ciagu dnia bede okrywac pieluszka . Co do otulacza nie kupowalam(nie przemawiaja do mnie ) zawsze mozna zawinac w fieluszke flanelowa czy bambusowa. Dostalam spiworek zobaczymy czy bedzie sprawdzal sie . Koldre czy kocyk zawsze mozna wsunac pod materac przeciez dziecko nie wyciagnie , ale w tej kwestii kazdy robi jak uwaza za sluszne i kazde dziecko jest inne:)
Ja kupilam na allegro kocyk minky od goscia z tym certyfikatem koc wypralam wywirowalam i jest idealny balam sie ze po praniu zbije sie. Chociaz tez mam wrazenie ze taki znaczek mozna podrobic ale takie portale jak allegro chyba powinny to sprawdzac .
Paulina a ja sie zastaniam czy w nocy wygodnie podnosi sie dziecko w tym spiworku bo nie widzi mi sie do kazdego karmienia wyciagac dziecko to juz lepszy rozek , ale zobaczymy moze spodoba mi spiworek )
-
Paulina to nie chodzi o modę a nowe badania odnośnie śmierci łóżeczkowej. Jeżeli jest coś co może zminimalizować stres to ja zamierzam to robić. Nie rozumiem np. kupowania monitorów oddechu i przykrywania kołdrą/kocykiem bo skoro już się ma obawy i kupuje monitor to na logikę lepiej też na przynajmniej te pierwsze pół roku zrezygnować z kocy i kołderkę. Oczywiście nie mówię o drzemce w dzień czy w wózku kiedy dziecko masz na oku, a o spaniu w nocy.
Ja np. nie kupuje monitora oddechu, ale skoro mniejsze ryzyko jest kiedy dziecko śpi w spiworku to tak będziemy próbować.
Dopóki nic się nie dzieje to super, ale jakby coś się jednak stało przez głupią kołderkę czy ochraniacz na łóżeczko to nigdy był sobie nie wybaczyła, więc to raczej kwestia psychiki i Twojego podejściasummer86, Alphelia, Andziula_1988 lubią tę wiadomość