Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam podobnie, jak Paulina - nie widzę różnicy między grubym kocykiem a kołderką I chyba głównie o to jej chodzi.
W ogóle całe to kompletowanie wyprawki to wyzwanie, bo wszędzie tyle różnych opinii, zakazów i możliwości. A dużo z tego to też marketing - czasem trudno się w tym odnaleźć.
Pielucha, czy cienki kocyk wydają się bezpieczniejsze - nawet jeśli maluch będzie miał przykrytą buzię, będzie w stanie oddychać.
Ale wydaje mi się, że tak przy kołderkach, jak i cienkich kocykach najważniejsze, żeby brzegi wsadzać pod materacyk, aż dzidziuś nie zacznie sam się sprawnie obracać. W rożkach, otulaczach i śpiworkach to mamy od razu - nic się nie zawinie przypadkiem. A kołderkę i kocyk trzeba w ten sposób zabezpieczyć.
Ja na początek chyba spróbuję z pieluchami, otulaczem i kocykiem, który robię na szydełku
Odnośnie zakazów - ostatnio byłam na weselu, piłam wodę gazowaną. I wywiązała się dyskusja, oczywiście między facetami, że woda gazowana w ciąży to niezdrowo, bo pobudza. A żeby się tą wódką, którą sobie polewali, zakrztusili.Paulinaaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Wszystko zależy od wielu czynników. Jeżeli dziecko urodzi się jako wcześniak czujność musi być większa. Zawitkowski ostatnio tłumaczył ogólnie bardzo polecam jego książki jestem w trakcie czytania jednej i byłam na wykładzie fajna sprawa,ze zdrowe dziecko tsk jak i starsze dzieci czy dorośli łapią bezdech w nocy po kilka razy na kilka sekund i jest to normalne,dlatego ja nie kupuje nic do kontrolowania oddechu.Oczywiscie nie mówimy nie mowie o tym,żeby nie być czujnym
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Ineczka wrote:ze zdrowe dziecko tsk jak i starsze dzieci czy dorośli łapią bezdech w nocy po kilka razy na kilka sekund i jest to normalne
Przyznam, że ja mam nianię i monitor oddechu na liście, ale póki co jeszcze nie wchodziłam w temat w ogóle
Niania się przyda jeśli nie teraz, to przy kolejnym dziecku, bo startujemy z budową domu - ale trochę się zastanawiam, czy nie kupić jej w momencie, kiedy faktycznie okaże się, że potrzebujemy "już".
Ale monitor oddechu - nie wiem jeszcze, jak to z nim jest.
A, dziś podjęłam decyzję - kupuję sobie hulajnogę, bo mnie zżera z zazdrości, jak patrzę na rowery Jeździłam dziś po Decathlonie pośród tego tłumu ludzi i dzieciaków, które też testowały hulajnogipilik lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyMojej koleżanki synek miał straszne kolki. Polozyla go spać w rożku, przebudziła się w nocy, a on w tym rożku, główka przykryta. Te kolki tak go męczyły, ze strasznie się wiercił. Mówiła ze myślała, ze zawału dostanie. Teraz tylko w otulaczu go kładzie.
Ja zakupiłam śpiworki, dostanę tez jeden otulacz.mi88 lubi tę wiadomość
-
Ja monitor kupuje i nianie tez...
Mi88 monitor dziala tak ze dopiero po 10 czy 20 swkundach bezdechu wlacza sie alarm takze nie tak ze 2 sekundy bezdechu juz go uruchomia...mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Edwarda,ja się boję, że ze strachu w ogóle spać nie będę.. mam nadzieję, że jakoś nad tym zapanuję po porodzie.
A jak Wy się czujecie z Heniem? Pierwszy spacer już za Wami? -
edwarda20 wrote:Używam monitora oddechu na pieluszke i tak, on po kilkunastu sekundach braku ruchu najpierw wibruje a po następnych kilku bez ruchu wydaje dźwięk. Jestem ciut spokojniejsza jak go wlacze ale i tak czuwam :p matki chyba tak maja
Ale super się patrzy na Twój suwaczek
mi88 wrote:Ale w takim razie te czujniki oddechu muszą mieć ustawione, że reagują dopiero po upływie tych kilku sekund?
Przyznam, że ja mam nianię i monitor oddechu na liście, ale póki co jeszcze nie wchodziłam w temat w ogóle
Niania się przyda jeśli nie teraz, to przy kolejnym dziecku, bo startujemy z budową domu - ale trochę się zastanawiam, czy nie kupić jej w momencie, kiedy faktycznie okaże się, że potrzebujemy "już".
Ale monitor oddechu - nie wiem jeszcze, jak to z nim jest.
A, dziś podjęłam decyzję - kupuję sobie hulajnogę, bo mnie zżera z zazdrości, jak patrzę na rowery Jeździłam dziś po Decathlonie pośród tego tłumu ludzi i dzieciaków, które też testowały hulajnogi
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Ja to chyba odwlekam mocno zakupy. Pytałam mamę o kocyk i kołderkę. Małemu dziecko ciężko jest zarzucić kołdrę na siebie, a kocyk nawet szybciej bo jest lekki. Latem pewnie będę przykrywa kocyki i mam taki śpiwór robiony na drutach, a na zimę cienka kołdra,bo mamy ciepłe mieszkanie.
-
https://www.mituapi.pl/pl/c/Produkty-do-lozeczka-i-wozka-bawelna-minky/102/2 - nie wiem czy ten sklep ma dobre materiały??
Dziś na niego trafiłam i jest promocja do dzis - 15 % na wszystko, więc można trochę zaoszczędzić
Wychodzi ok 300 zł za całość na łóżko a ok 400 z bajerami do wózka. Nie wiem czy to dużo ? Ale Wyprawka kropeczki + minky strasznie mi się podoba.
Wszędzie tu są opcje do wybrania czy kołderka do łożka i do wózka z wypełnieniem czy bez. Rodząc pod koniec sierpnia myślę że do wozka to chyba z wypełnieniem bo jednak zaraz jesien...nie wiem czy dobrze mysle ? Ale do domu hmmm przeciez sie grzeje, to czy wypełnienie potrzebne, czy lepiej leciutka, wtedy ala kocyk ?
Ja chyba za monitor oddechu podziękuję, nie miałam póki co w planach.
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Paulina z ta jesienia to roznie bywa bo czesto pozniej wrzesien jest cieply albo cieplejszy od lata... za tym sie nie nadazy wiec warto miec i cos lzejszego i grubszego do wozka...
A do domu to juz zalezy czy dziecko bedzie bardziej zimnolubne czy cieplolubne..
Co do monitorow my docelowo kupujemy do lozeczka ale zastanawiam sie nad tym do pieluszki zeby miec na wyjazdy itp...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cccierpliwa wrote:Paulina z ta jesienia to roznie bywa bo czesto pozniej wrzesien jest cieply albo cieplejszy od lata... za tym sie nie nadazy wiec warto miec i cos lzejszego i grubszego do wozka...
A do domu to juz zalezy czy dziecko bedzie bardziej zimnolubne czy cieplolubne..
Co do monitorow my docelowo kupujemy do lozeczka ale zastanawiam sie nad tym do pieluszki zeby miec na wyjazdy itp...
A zwracałam na to uwagę przez ostatnie lata, bo brałam ślub we wrześniu
Monitory to dla mnie wciąż niewiadoma. W ogóle boję się wpaść w pułapkę takiego poczucia bezpieczeństwa, które może mi zapewnić monitor - bo co jeśli kupię monitor do łóżeczka, przyzwyczaję się do niego i będę się przez to bała np. podczas wizyt u rodziców, kiedy dziecko będzie spało w innym łóżeczku, czy gdzieś chociażby na spacerze albo w nosidełku?
Wiem, że w takich sytuacjach jest ten na pieluszkę, ale nie chcę też przesadzać w drugą stronę i mieć potrzebę ciągłego monitorowania oddechu, kiedy tylko maluch będzie spał...
I zastanawiam się nad tym pieluszkowym, żeby właśnie w razie czego był na każdą okazję. Cccierpliwa, robiłaś już rozeznanie i z jakiegoś powodu myślisz o dwóch rodzajach?
edwarda20 wrote:Używam monitora oddechu na pieluszke i tak, on po kilkunastu sekundach braku ruchu najpierw wibruje a po następnych kilku bez ruchu wydaje dźwięk. Jestem ciut spokojniejsza jak go wlacze ale i tak czuwam :p matki chyba tak maja