X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • terka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Pamiętajcie ze tata moze wziac 2tyg opieki zdrowotnej czyli l4 na żonę po cc lub trudnym sn-tutaj liczy sie opinia lekarza. Mój dzieki temu mial miesiąc urlopu:)

Ale chyba wlasnie od lekarza zależy czy wystawi czy nie, prawda?
    Bo moze uznać ze w sumie to nie potrzebna jest opieka nad żona bo wszystko bylo ok :P

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Hehe :) Ja miałam taką sytuację w przychodni. Zauważyłam, że w dokumentacji mają wciąż mój stary adres i poprosiłam o aktualizację na nowy (choćby po to, żeby później na L4 dobry wpisywali). Pielęgniarka do mnie "proszę dowód". Daje jej, a ona "ale tu nie ma informacji o adresie, proszę o inny dokument z adresem albo zaświadczenie z urzędu". Zaj...iście.

Bezsensu, na zwolnieniu powinnaś mieć adres pod którym będziesz przebywać w czasie choroby, więc niepotrzebnie zmieniałaś :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też będę musiała się szybko zameldować bo będę się przeprowadzać na koniec ciąży jakoś.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Edwarda, liczyłam na twoją odp i doświadczenie ;p

Ok czyli USC najpierw i tam też pesel ( a nie w urzedzie miasta jak na starych stronach )

Właśnie ja nie wiem co mam zrobić z zameldowaniem, hmm kupilismy mieszkanie i maz jest juz tu zameldowany, ja dalej u rodzicow ( nie chciałam zmieniac bo po 1. bym musiala zmieniac tez dane w dzialalnosci, 2. rodzice beda mieszkali juz tam zawsze a nasze mieszkanie 2 pokoje wiec na jakies 5-7 lat maks, stad pomyslalam ze po co zmieniac, po 3. zmienialam rok temu prawko po slubie, i teraz mam tam adres rodzicow wiec zmieniajac zameldowanie bym znowu musiala placic za prawko .... ) i chcialam zostawic jak jest, ale z drugiej strony nie wiem teraz czy chcę zeby dziecko bylo zameldowane u moich rodzicow , skoro dostaje meldunek moj hmmm, a mozna ten meldunek dziecka zmienic od reki od razu ? czy nie, bo papiery beda juz na nas czekaly z meldunkiem moim ktory wezma ze szpitala? czy moze w szpitali mozna podac inny meldunek dziecka? Nie wiem jak to rozegrac ;/ zeby bylo dla wszystkich dobrze.

co do przychodni, okej rozejrze sie tutaj, bo tez uwazam ze lepiej jak najblizej miejsca zamieszkania, chociaz zupelnie nie wiem gdzie tu są przychodnie a mieszkam juz pol roku :D a kiedy jest pierwsza wizyta z dzidzia ? bo rozumiem ze zapisac dziecko do przychodni przed porodem, ale potem trzeba zapisac po porodzie sie na jakas pierwsza wizyte? są one narzucone z gory, ze kiedy trzeba isc ? hmm bo pewnie jakies skierowania musza dac przeciez. ;p

Ajjjj pytan jeszcze sporo, dobrze ze jeszcze 2 miesiace :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę się rozeznać z tymi formalnosciami w takim razie. Szczególnie w pracy jak to wygląda. Jak szybko trzeba pojechać do pracy i zawiadomić. Bo ciężko widzę żeby zaraz po porodzie tam jechać.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Też muszę się rozeznać z tymi formalnosciami w takim razie. Szczególnie w pracy jak to wygląda. Jak szybko trzeba pojechać do pracy i zawiadomić. Bo ciężko widzę żeby zaraz po porodzie tam jechać.

Masz 14 dni od porodu na złożenie wniosku o urlop macierzyński i rodzicielski (jeżeli chcesz mieć płatne 80% prze całe 52 tygodnie)
    Do wniosku należy dołączyć akt urodzenia dziecka (ksero) jeżeli zdarzyłoby się, że ustalą Ci termin późniejszy na odbiór aktu to koniecznie zabierz ze szpitala zaświadczenie o porodzie. Większość pracodawców wypłaci Ci wtedy od razu macierzyński, bardziej upierdliwi zrobią to z następną wypłata jak do doniesiesz akt urodzenia :)

Bardzo ważne o czym rodzice zapominają! Jedno z rodziców musi zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego! Możesz to być Ty lub mąż. Ale ktoś musi! Do tego potrzebny jest pesel ale sam numer bez zaświadczenia :)

Co mi się w pracy zdarzało to problem z od kiedy macierzyński, co do zasady od dnia porodu chyba, że np. wystąpiłaby przerwa w zwolnieniu lekarskim wtedy od następnego dnia po zwolnieniu żeby zachować ciągłość. Poród przerywa automatycznie zwolnienie.

Co tatuś :)
    Chcąc zabrać urlop ojcowski, musi to zrobić na 7 dni przed urlopem ojcowskim, do wniosku musi załączyć akt urodzenia dziecka.

Może, złożyć oświadczenie o tym, że chce korzystać z 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem z art. 188, jednocześnie może nie wyrazić zgody na pracę w nocy, godzinach nadliczbowych i delegację, aż do ukończenia 4 roku życia przez dziecko ( z tych uprawnień korzysta jeden z rodziców)

I urlop okolicznościowy, może wziąć wcześniej, później przynieść akt urodzenia do wglądu, żeby potwierdzić że owa okoliczność wystąpiła. Ma za urodzenie dziecka 2 dni :)

Uwaga, tylko urlop okolicznościowy wymaga zgody przełożonego. Opieka z art. 188, urlop ojcowski czy macierzyński nie podlega dyskusji i przy zachowaniu terminów pracodawca nie może odmówić :)

Mmma lubi tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka dokladnie tak. I ojcowski tez można wziac w częściach chyba dwóch. Mój mąż rozbil na dwa bo po drodze wypadala majówka:)

Paulina nie mam pojecia co z meldunkiem dziecka. Zadzwon do urzędu, wszystko powiedzą. Ja sie zameldowalam zeby miec z głowy a tez w sumie na max 2 lata. Ale nie chcialo mi sie wojowac. A no i prawka nie bede wymieniac jesli dowodow nie trzeba to i tego tym bardziej :) Tylko papier o nowym adresie trzeba wwrzucic gdzies do auta.

Co do przychodni to zapisalam sie przed porodem. Wyszlismy w 3dobie. W 4maz zadzwonil ze juz dziecko jest, tego samego dnia zadzwonila polozna srodowiskowa czy moze przyjsx nastepnego dnia czyli w 5dobie. Fajnie ze tak szybko bo bardzo pomogla i doradzila. W książeczce jest miejsce na 6 wizyt. Powinna tez odbyć sie jedna wizyta patronazowa pediatry. U nas nie byl, poszliśmy sami bo kikut nam krwawil. Zadzwoniłam i normalnie go zapisalam.

Mmma, Paulinaaa lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eillen papiery o macierzyński możesz wyslac mailem a mąż zawiezie oryginaly albo wyslac poczta. Tak bedzie szybciej.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Masz 14 dni od porodu na złożenie wniosku o urlop macierzyński i rodzicielski (jeżeli chcesz mieć płatne 80% prze całe 52 tygodnie)
    Do wniosku należy dołączyć akt urodzenia dziecka (ksero) jeżeli zdarzyłoby się, że ustalą Ci termin późniejszy na odbiór aktu to koniecznie zabierz ze szpitala zaświadczenie o porodzie. Większość pracodawców wypłaci Ci wtedy od razu macierzyński, bardziej upierdliwi zrobią to z następną wypłata jak do doniesiesz akt urodzenia :)

Bardzo ważne o czym rodzice zapominają! Jedno z rodziców musi zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego! Możesz to być Ty lub mąż. Ale ktoś musi! Do tego potrzebny jest pesel ale sam numer bez zaświadczenia :)

Co mi się w pracy zdarzało to problem z od kiedy macierzyński, co do zasady od dnia porodu chyba, że np. wystąpiłaby przerwa w zwolnieniu lekarskim wtedy od następnego dnia po zwolnieniu żeby zachować ciągłość. Poród przerywa automatycznie zwolnienie.

Co tatuś :)
    Chcąc zabrać urlop ojcowski, musi to zrobić na 7 dni przed urlopem ojcowskim, do wniosku musi załączyć akt urodzenia dziecka.

Może, złożyć oświadczenie o tym, że chce korzystać z 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem z art. 188, jednocześnie może nie wyrazić zgody na pracę w nocy, godzinach nadliczbowych i delegację, aż do ukończenia 4 roku życia przez dziecko ( z tych uprawnień korzysta jeden z rodziców)

I urlop okolicznościowy, może wziąć wcześniej, później przynieść akt urodzenia do wglądu, żeby potwierdzić że owa okoliczność wystąpiła. Ma za urodzenie dziecka 2 dni :)

Uwaga, tylko urlop okolicznościowy wymaga zgody przełożonego. Opieka z art. 188, urlop ojcowski czy macierzyński nie podlega dyskusji i przy zachowaniu terminów pracodawca nie może odmówić :)
    Z tego co wiem pracodawca nie może odmówić Tobie urlopu okolicznościowego podobnie jak z ojcowskim tylko trzeba złożyć odpowiednie wnioski wcześniej.
    A i dziecko do ubezpieczenia tez trzeba zgłosić w przeciągu 7 dni

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Z tego co wiem pracodawca nie może odmówić Tobie urlopu okolicznościowego podobnie jak z ojcowskim tylko trzeba złożyć odpowiednie wnioski wcześniej.
    A i dziecko do ubezpieczenia tez trzeba zgłosić w przeciągu 7 dni

Okolicznościowy musisz z nim ustalić tak jak urlop wypoczynkowy.
    Pozostałe napisałam,że nie musisz.
    O tym, że trzeba zgłosić też pisałam. To 7 jest wiążące jak chcesz członka rodziny zgłosić, matkę/ojca/męża itp. przy noworodku możesz nie dostać nr pesel jeszcze w tym czasie. Pracodawca powinien zgłosić go od urodzenia mimo wszystko :)

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Dzięki Edwarda, liczyłam na twoją odp i doświadczenie ;p

Ok czyli USC najpierw i tam też pesel ( a nie w urzedzie miasta jak na starych stronach )

Właśnie ja nie wiem co mam zrobić z zameldowaniem, hmm kupilismy mieszkanie i maz jest juz tu zameldowany, ja dalej u rodzicow ( nie chciałam zmieniac bo po 1. bym musiala zmieniac tez dane w dzialalnosci, 2. rodzice beda mieszkali juz tam zawsze a nasze mieszkanie 2 pokoje wiec na jakies 5-7 lat maks, stad pomyslalam ze po co zmieniac, po 3. zmienialam rok temu prawko po slubie, i teraz mam tam adres rodzicow wiec zmieniajac zameldowanie bym znowu musiala placic za prawko .... ) i chcialam zostawic jak jest, ale z drugiej strony nie wiem teraz czy chcę zeby dziecko bylo zameldowane u moich rodzicow , skoro dostaje meldunek moj hmmm, a mozna ten meldunek dziecka zmienic od reki od razu ? czy nie, bo papiery beda juz na nas czekaly z meldunkiem moim ktory wezma ze szpitala? czy moze w szpitali mozna podac inny meldunek dziecka? Nie wiem jak to rozegrac ;/ zeby bylo dla wszystkich dobrze.

co do przychodni, okej rozejrze sie tutaj, bo tez uwazam ze lepiej jak najblizej miejsca zamieszkania, chociaz zupelnie nie wiem gdzie tu są przychodnie a mieszkam juz pol roku :D a kiedy jest pierwsza wizyta z dzidzia ? bo rozumiem ze zapisac dziecko do przychodni przed porodem, ale potem trzeba zapisac po porodzie sie na jakas pierwsza wizyte? są one narzucone z gory, ze kiedy trzeba isc ? hmm bo pewnie jakies skierowania musza dac przeciez. ;p

Ajjjj pytan jeszcze sporo, dobrze ze jeszcze 2 miesiace :D
    U Nas ja jestem zameldowana u dziadka sprawy mieszkaniowe, mąż u siebie podobnie a tam gdzie mieszkamy nikt. Franka chcemy zameldować i mąż niedługo tez się zamelduje.Albo w szpitalu przed wysłaniem papierów się zapytają o meldunek albo potem w urzędzie trzeba tego przypilnować bo jak nie to z automatu meldują przy matce :)
    Co do przychodzi to wzięłam już papiery w domu jak będę miała chwile to albo w ciąży zaniosę albo później. Położna środowiskowa mamy ze szkoły rodzenia wiec z przychodi nikt nie przyjdzie chyba, ze pediatra na pierwsza wizytę jak się umówimy

v5abi09kg49ph79h.png
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Okolicznościowy musisz z nim ustalić tak jak urlop wypoczynkowy.
    Pozostałe napisałam,że nie musisz.
    O tym, że trzeba zgłosić też pisałam. To 7 jest wiążące jak chcesz członka rodziny zgłosić, matkę/ojca/męża itp. przy noworodku możesz nie dostać nr pesel jeszcze w tym czasie. Pracodawca powinien zgłosić go od urodzenia mimo wszystko :)
    A jak chcesz ustalić termin porodu z pracodawca ? :) Urlop na zadanie trzeba zgłosić wcześniej niektóre okolicznościowe tez jak znasz datę np .pogrzebu, ale w przypadku narodzin dziecka kiedy nie znasz daty porodu tego nie zrobisz chyba, ze podasz przedział od do kiedy dziecko może się urodzić, ale nigdy się z tym nie spotkałam jak brałam okolicznościowe . CHyba, ze nie bierzesz od razu tylko po wykorzystaniu l4 wtedy planujesz jakby wykorzystanie tego urlopu i możesz powiadomić pracodawcę.

v5abi09kg49ph79h.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    A jak chcesz ustalić termin porodu z pracodawca ? :) Urlop na zadanie trzeba zgłosić wcześniej niektóre okolicznościowe tez jak znasz datę np .pogrzebu, ale w przypadku narodzin dziecka kiedy nie znasz daty porodu tego nie zrobisz chyba, ze podasz przedział od do kiedy dziecko może się urodzić, ale nigdy się z tym nie spotkałam jak brałam okolicznościowe . CHyba, ze nie bierzesz od razu tylko po wykorzystaniu l4 wtedy planujesz jakby wykorzystanie tego urlopu i możesz powiadomić pracodawcę.

Chyba mnie nie rozumiesz :)
    Nie napisałam, że później musisz go zabrać, tylko że musisz ten termin z pracodawcą ustalić, co oznacza, że mąż nie może rano zadzwonić i powiedzieć, dzisiaj nie przychodzę bo żona urodziła i biorę okolicznościowy :) tak możesz zabrać urlop na żądanie, czy opiekę z art. 188.

Generalnie pracodawcy nie robią problemów ale są firmy, w których się tego pilnuje i przy urlopie okolicznościowym musisz mieć zgodę pracodawcy, inaczej może to potraktować jak nieobecność nieusprawiedliwioną i nawet zwolnić pracownika z jego winy bez okresu wypowiedzenia. Nie słyszałam, żeby ktoś tak zrobi ale pracodawca ma do tego pełne prawo. Działa to jak urlop wypoczynkowy, jak chcesz mieć wolne to idziesz zapytać pracodawcy, jak otrzymasz zgodę masz wolne, jak nie to nie masz. Wszystko zależy od kultury organizacyjnej i zwyczajów w firmie.
    Co do zasady urlop okolicznościowy powinien być wzięty w związku z tą okolicznością, więc nie musi to być dzień porodu, czy następny ale gdzieś w okolicach, zazwyczaj około miesiąca od porodu najpóźniej, żeby załatwić sprawy w urzędzie itp. Możesz go zabrać nawet przed porodem, pełna dowolność ale za zgodą pracodawcy na konkretny termin.

A te pozostałe, opieka z art. 188, na żądanie, urlop ojcowski (wniosek 7 dni wcześniej) bierzesz i już pracodawca nie ma nic do powiedzenia. A jak uważa, że ma to się myli i może Ci skoczyć :)

edwarda20, Mmma lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak Marta. U mojego męża jest luz. Mowil ze weźmie miesiąc urlopu od poczatku ciąży i to bylo dla nich ok. Akurat dobrze się zlozylo ze urodzilam w nocy z piątku na sobotę to od razu napisal do team leadera. Ale fakt sa firmy, szczególnie mundurowe gdzie trzeba ten tydzień odczekać.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Chyba mnie nie rozumiesz :)
    Nie napisałam, że później musisz go zabrać, tylko że musisz ten termin z pracodawcą ustalić, co oznacza, że mąż nie może rano zadzwonić i powiedzieć, dzisiaj nie przychodzę bo żona urodziła i biorę okolicznościowy :) tak możesz zabrać urlop na żądanie, czy opiekę z art. 188.

Generalnie pracodawcy nie robią problemów ale są firmy, w których się tego pilnuje i przy urlopie okolicznościowym musisz mieć zgodę pracodawcy, inaczej może to potraktować jak nieobecność nieusprawiedliwioną i nawet zwolnić pracownika z jego winy bez okresu wypowiedzenia. Nie słyszałam, żeby ktoś tak zrobi ale pracodawca ma do tego pełne prawo. Działa to jak urlop wypoczynkowy, jak chcesz mieć wolne to idziesz zapytać pracodawcy, jak otrzymasz zgodę masz wolne, jak nie to nie masz. Wszystko zależy od kultury organizacyjnej i zwyczajów w firmie.
    Co do zasady urlop okolicznościowy powinien być wzięty w związku z tą okolicznością, więc nie musi to być dzień porodu, czy następny ale gdzieś w okolicach, zazwyczaj około miesiąca od porodu najpóźniej, żeby załatwić sprawy w urzędzie itp. Możesz go zabrać nawet przed porodem, pełna dowolność ale za zgodą pracodawcy na konkretny termin.

A te pozostałe, opieka z art. 188, na żądanie, urlop ojcowski (wniosek 7 dni wcześniej) bierzesz i już pracodawca nie ma nic do powiedzenia. A jak uważa, że ma to się myli i może Ci skoczyć :)
    To pewnie zależy faktycznie od firmy u nas nigdy nie było problemów, dlatego się nad tym nie zastanawiałam:) No nic nie ważne trzeba zrobić tak żeby było dobrze i każdy był zadowolony :)

v5abi09kg49ph79h.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze apropos becikowego. W tym roku zmienili, ze nie trzeba donosic zaswiadczen o zarobkach jak to bylo wczesniej. Trzeba wypelnic obszerny wniosek, pozalaczac dokumenty typu ksera dowodow, oswiadczenie rodzica drugiego ze nie pobral juz becikowego, zaswiadczenie od gina itp. Najlepiej tez dowiedziec sie w urzedzie stosownym do dzielnicy w ktorej mieszkamy bo moga byc jakies roznice czego wymagaja. A no i liczą sie wszystkie zarobki, kazda umowa czy zlecenia czy dzielą, wydaje itp itp. Nam sie nie udalo, mimo ze 2016 r bylam przed wielka podwyżka, ale zarobki męża byly zbyt duże bo on oprócz stalej pracy w korporacji dorabia sobie pisaniem, na umowę o dzielo wlasnie.

Mmma lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A i jeszcze apropos becikowego. W tym roku zmienili, ze nie trzeba donosic zaswiadczen o zarobkach jak to bylo wczesniej. Trzeba wypelnic obszerny wniosek, pozalaczac dokumenty typu ksera dowodow, oswiadczenie rodzica drugiego ze nie pobral juz becikowego, zaswiadczenie od gina itp. Najlepiej tez dowiedziec sie w urzedzie stosownym do dzielnicy w ktorej mieszkamy bo moga byc jakies roznice czego wymagaja. A no i liczą sie wszystkie zarobki, kazda umowa czy zlecenia czy dzielą, wydaje itp itp. Nam sie nie udalo, mimo ze 2016 r bylam przed wielka podwyżka, ale zarobki męża byly zbyt duże bo on oprócz stalej pracy w korporacji dorabia sobie pisaniem, na umowę o dzielo wlasnie.
    U nas np. chcą jeszcze dodatkowo pity i jak zlozy się wniosek do 31 października to biorą dochody za poprzedni rok a jak po 31 to za kolejny

v5abi09kg49ph79h.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    U nas np. chcą jeszcze dodatkowo pity i jak zlozy się wniosek do 31 października to biorą dochody za poprzedni rok a jak po 31 to za kolejny
    U mnie pitow nie chcieli. Dlatego warto wlasnie dowiedziec sie u siebie co trzeba.

A dochody biora wlasnie za poprzedni rok ale rok skarbowy, czyli od listopada do listopada. Dlatego u mnie wypadalo za 2016.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki :)

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głupich pytań z mojej strony ciąg dalszy - opieka na zdrowe dziecko liczy się na rok kalendarzowy? Tzn jak urodzę w październiku i mąż by wziął te 2 dni to potem od stycznia na następne 2 dni?
    I to jest płatne 80%?

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ