X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co masz na myśli opieka nad zdrowym dzieckiem? Te z Art. 188? To są dwa na rok kalendarzowy i są płatne tak jakbyś była w pracy. Jak masz sama stawkę to że stawki jak jakieś premie to powinny proporcjonalnie w to wejść :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jaki to artykuł, tylko że rodzic ma dwa dni tzw opieki nad zdrowym dzieckiem (pamiętam, że moja mama brała taki dzień po mojej komunii haha, nawet nie chcę wiedzieć ile to było lat temu) :P ale jeśli to ten artykuł to dziękuję za odpowiedź!

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, po porodzie i mamie i tacie nalezy sie 2 dni urlopu okolicznosciowego. Jednemu z rodzicow nalezy sie 2 dni opieki na dziecko z art.188 platne 100% i to jest na rok kalendarzowy, czyli jak urodzisz w grudniu to masz 2 dni i od stycznia 2 dni. I jeszcze jest zwolnienie na opieke nad chorym czlonkiem rodziny platny 80%, bodajze 60 dni w roku na dziecko, a 14 dni na innego czlonka, nie pamietam dokladnie, wiec w razie czego sprawdz w kodeksie :)

Cukierniczka lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda a to się dolicza do macierzyńskiego czy jak?Tzn.i ten okolicznosciowy i 2 dni na dziecko?Bo bo ja bede w takiej sytuacji, ze urodze w grudniu. I co mam zlozyc wniosek o te 2 dni a potem o macierzynski?Czy po prostu to sie wszystko sumuje w calosc wolnego po porodzie?Wybaczcie glupie pytanie, ale szkoda by mi bylo tych dni stracic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 16:07

thgfugpjfonf59xe.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlicza sie do puli Twojego urlopu wypoczynkowego. Tzn te 2 dni na dziecko, ale w 1 roku moze ojciec wykorzystac. A urlop okolicznosciowy ??chyba?? przepada, bo po l4 ciazowym od razu masz macierzynski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 16:21

Jaszmurka lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytam dokladniej, moze na blogu matki prawnik jest info.

thgfugpjfonf59xe.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszmurka wrote:
    Poczytam dokladniej, moze na blogu matki prawnik jest info.
    Doczytalam. Tak jak napisalam, mama od razu ma macierzynski, wiec tata wykorzystuje okolicznosciowy. I tata moze wziac 2 dni na opieke nad dzieckiem, a jak mama wroci do pracy to wezmie ona. W pracy sie wypelnia deklaracje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 16:48

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie słyszałam żeby mama wykorzystywała 2 dni urlopu okoliczbisciowego :) bo kiedy niby po macierzyńskim?

Okolicznościowy w okolicach porodu miesiąc w ta lub w ta. A opiekę 2 dni są raz na rok, dla jednego rodzica niewykorzystane przepadają. 2 dni są na rok do ukończenia przez dziecko 14 roku życia.

L4 na dziecko to 60 dni w tym 14 można wykorzystać na członka rodziny :)

Jaszmurka jak godzisz to dzień porodu jest pierwszym dniem macierzyńskiego, można rozpocząć go wcześniej ale szkoda. Np. Jak lekarz nie chce wystawić Ci zwolnienia bo jesteś po terminie albo zwolnienie Ci się skończyło i miałabyś przerwę i nieobecność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 16:55

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dziewczyny, teraz to juz jest jasne :)

thgfugpjfonf59xe.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ,my w końcu wyszliśmy ze szpitala leżenie z tak maleńkim dzieckiem na pediatrycznym to coś okroonego.

My psikamy ociseptem i wiednym i drugim szpitalu tym kazali psikac. Polecam sól fizjologiczna w ampulkach do oczow do nosa też można używać ale czasem może polecieć więcej kropel a w aerozolu psiknie się raz i spokój my mamy tu problem bo w żaden sposób nie możemy odciągnąć gluciorow :(
    Co do ubranek u nas pajace do spania śpiochy sprzydaja się jak jest chłodniej to zaklad na body najlepsze te co mają rozpiecie w kroku , body kopertowe to super sprawa ja teraz w szpitalu tylko tych używałam bo szybko rozpielam i dziecko gotowe do badania na wizyty u lekarza też zakładamy takie kopertowe Bo łatwiej i szybciej ściągnąć.
    My pesel od razu dostaliśmy przy rejstracji dziecka,też mieliśmy problem z meldunkiem ja i córka jesteśmy u moich rodziców zameldowane A mąż u siebie dopiero a październiku przemeldujemy się do męża a wszystko przez to że nie u meza w parafii ksiądz nie ochrzcil by nam dziecka bo mamy ślub cywilny a tak w mojej parafii ochrzcimy bez problemu i gadania.

My przestaliśmy używać czego kolwiek do kąpieli i łapiemy mała w krochmalu bo bardzo luszczy się jej skórka na stołkach racKach .
    Mogę powiedzieć że dla mnie połóg jest dużo gorszy niż sam poród .

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka co się stało ze lezeliscie w szpitalu?

Czemu polog gorszy? Nie wiem jak wygląda polog po sn, podobno gorszy niż po cc. Ja cale cc, polog itp przeszłam jak katar ;) Tylko w szpitalu leciało ciut mocniej, a jak po 3dniach wyszliśmy do domu to używałam juz zwykłych podpasek bo bardziej plamilam niż krwawilam. To plamienie trwalo okolo 3tyg i płynnie przeszlo w pierwszy bezbolesny okres.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda po dwóch dniach trafiliśmy do szpitala bo zoltaczka nasilila się w 6sobie miała birublunine 242 obeszło się bez fototerapii dostawala glukoze i antybiotyk okropnie ja wymeczyli tydzień tam spędziliśmy w środę wyszliśmy więc dopiero uczymy się życia w domu ,
    Po cc dokładniej oczyszczają u mnie było parę dni po porodzie mocniejsze krwawienie później już było mniejsze a w środę zaczęły ze mnie wylatywac skrzepy które wyglądały jak kawał mięsa i od nowa krwawienie jak w pierwszej dobie po porodzie żywa czerwona krwia teraz jus jest mniej ale dalej jest Sporo ja ciagle używam podkładów albo największe podpaski ale tylko w domu.

A mała już waży 3620 z taką waga wyszła ze szpitala a poszła z waga 3100 większość ubrań z 56 jest za mała albo na styk.
    JeszcE jakiś sposób musimy znaleźć na ten nosek żeby ho udroznic ładnie i oduczyć się kapturkow .

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze bidulka. Ale terax bedzie juz tylko lepiej.
    Duza dziewczynka :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie mam żadnych wolnych bo jestem na działalności :( o tyle dobrze, że płaciłam przez jakiś czas wyższe zusy, to kasa jakaś normalna. Ale ogólnie kobitki na działalności to mają przerąbane. Płaci się ZUSY co miesiąc ok 1200 zł, podatki itp, a jak zajdziesz w ciążę i nie będziesz płaciła wysooooooooookich zusów, to wówczas zasiłki są niewiele większe niż te dla bezrobotnych. Nie mogę tego systemu pojąć :p

Ok, ok ale oprócz tych 2 dni okoli, 2 dni na dziecko , to jak się urodzi jest jakiś urlop tacierz 14 dni tak ? bo ja o tym slyszałam i to moj maz ma w planach brac ? tyle ze to 14 dni z sobotami i niedzielami prawda :)?

Welonka, bardzo Ci wspolczuje pologu, oby bylo juz tylko lepiej. Dużo zdrowka !

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • J.S Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, dobrze ze juz jestescie w domu. Wspolczuje pologu, ja w ogole go nie czulam praktycznie, jedynie ze bylam oslabiona i ciagle mialam dreszcze, to taki minus, a tak to spoko.

Duza dziewczynka :)

My jak bylismy na szczepieniu w srode, to maly wazyl juz 4770, takze od wyjscia ze szpitala przytyl 2 kg ale nadal ejst w 10 centylu wiec lekarz mowil ze moze jesc ile chce, a ja sie balam ze bedziemy musieli go odchudzac XD

My dopiero wskoczylismy w rozmiar 62, jeszcze nosi 56 niektore, pozbylam sie jedynie rozmiaru 50 :)

Edwarda ile Henio je mm?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u nas 56 na długość są za krótkie 62 są dobre na długość ale większość trochę luźnych jest długa urodziła się miała 57cm.

Może ten połóg był dla mnie trudniejszy bo byłam w szpitalu .

Mojej zdarzy się wymiotowac mlekiem wtedy boję się ze mi zachlysnie się

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wwlonka, moj dopiero ma 56 :) ale na szerokosc 56 za male juz

Moj tez wymiotuje czasami, ale od 3 dni znowu ulewa zdarza sie nosem

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina tak ojciec ma 14 dni ojcowskiego liczy sie wlasnie 14 kalendarzowych a nie roboczych.

Js Henio je od miesiąca 120 wody czyli 140mieszanki. Ale często nie wytrzymuje 3godz i sie awanturuje. Ale pediatra zabronila wiecej. Daje mu za to duzo wody. Jak to na 10centylu?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, dobrze, że już jesteście w domu! Ale oprócz krwawienia źle się czujesz, czy po prostu krwawienie jest irytujące?

Cccierpliwa - widziałam, że kupujesz Babysense 7. Ja zastanawiam się pomiędzy Babysense a AngelCare (wersje z nianią, bo potrzebujemy) - czy rozważałaś różne opcje i Babysense czymś konkretnym wygrał?

I poległam, jak czytałam Wasze posty o tym, co trzeba zrobić po porodzie, zbyt skomplikowane :D Chyba to zrzucę na męża, niech się męczy.
    Teraz się tylko przejdę do najbliższej przychodni podpytać o pediatrów i położną :)

Zrobiłam ogromne zamówienie w aptece - na prawie tysiąc złotych, głównie przez laktator, termometr bezdotykowy, katarek i rzeczy do prania, ale z tych drobnych rzeczy też się zawsze trochę uzbiera.
    Dziś planuję pozamawiać pieluchy, kocyki, śpiworek, materac...
    Wanienka z Ikei jest fajna, polecam - tania, a inna, niż większość - mi się podoba bardziej.
    Bardzo ładne to Shnuggle, ale kosmicznie drogie, a i podobno dla dziecka niekoniecznie dobre, bo nie leży.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytam Was regularnie, ale czasu brakuje mi na pisanie.

Mi88, ja też się długo wahałam między Babysense a Anglecare. Babysense ma certyfikat medyczny, a Angelcare nie jest dostępny w oficjalnej dystrybucji w Polsce, więc jedyna opcja to zamówienie z Allegro lub kupno gdzieś za granicą. U mnie ta kwestia przeważyła. Choć jeśli chodzi o sposób funkcjonowania to Angelcare z nianią bardziej mi pasował.

mi88 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ