Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEllen, ja kupiłam same kosmetyki babydream po recenzji srokao. Takie minimum: żel i szampon w 1, chusteczki, krem do pupy, lotion do ciała, patyczki do uszu i waciki duże.
My tez zdecydowaliśmy się na sesje, ale zależało mi na naturalnej. Odbyła się w lesie, w naszych ubraniach. Babka miała sukienki, ale wolałam swoje ubranie. Marzyłam o tej sesji od lat, zakochana byłam w zdjęciach tej dziewczyny. Tylko było kilka minusów, jednym z nich jest długi czas oczekiwania na zdjęcia - 6-8 tyg... a wiec jeszcze ich nie dostaliśmy. Na sesje noworodkową wybraliśmy już kogoś innego. Nie będą to moje wymarzone zdjęcia rodzinne w naturalnej scenerii, takie jak właśnie robi ta u której brzuszkową robiłam, a w studio. Mysle, ze to jest wysoki koszt, ale pamiątka piękna.Mmma lubi tę wiadomość
-
Wedlug mnie tu nie o metraz chodzi, czy spanie tam gdzie dziecko. W dzien dziecko jest na oku ale w nocy juz nie. Dla mnie te noce sa najgorsze, nigdy nie wiesz co sie moze wydarzyc. Znam kobitke, ktorej dziecko zmarlo wlasnie we snie, tzw smierc lozeczkowa... Pomimo monitorka pierwsze 2 tyg i tak nie spalam tylko czuwalam ;p A teraz podpinamy i smacznie spimy. Wiadomo, nie mozna panikowac ale dla spokojnego snu warto
mi88, Mmma lubią tę wiadomość
-
Ja sie zgadzam z Edwarda... nawet dziecko spiace w jednym pokoju nie jest przeciez caly czas obserwowane a to wlasnie w czasie bardzo glebokiego znu maluch czasem spi tak mocno ze "zapomina" oddychac dlatego najczesciej slyszy sie o smierci lozeczkowej w nocy...
Ale nawet w dzien wystarczy ze jestesmy chwile w kuchni i robimy sobie kawe a maluch spi w salonie te kilka minut tez czasem wystarczy zeby przegapic bezdech...
U znajomej monitor sie nigdy za noworodzia nie wlaczyl a maly zaliczyl jej bezdech jak mial niespelna rok...
Wiem ze wiekszosc ludzi (przynajmniej tych ktorych znam) nie kupuje/kupowala monitorow ale przyznam szczerze ze raz to dla mojego spokojnego snu sie zdecydowalam a dwa ze jakby cos sie stalo to naoewno nigdy bym sobie nie darowala ze pozalowalam na monitor a moze uchronilby nas przed najgorszym... u mnie czy meza w rodzinie bedziemy jedynymi i pierwszymi ktorzy monitor kupuja i czasem dziwnie na nas niektorzy patrza bo oni nie mieli a dzieci zyja... ja wiem ze ogolnie to naprawde malo prawdopodobne zeby cos sie stalo ale z drugiej strony powiedzielismy ze wolimy żałować wydanych pieniedzy bo nidy sie nie wlaczyl niz zalowac jak cos by sie stalo ze tych pieniedzy nie wydaliśmyedwarda20, Mmma lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Mmma - cala linie babydream kupiłam, niebieska:) tez na srokao sprawdzalam. Jak młody zareaguje, obaczymy .. Kupione po buteleczce, nie bedzie pasowalo to bdmy szukac dalej.
Co do sesji Cccierpliwa to my do ostatniej chwili nie byliśmy pewni pogody:), uroki pleneru, o 18:30 dotarliśmy na miejsce a tu czarne chmury:), na szczęście sie wszystko rozeszło, wyszlo słonko i mamy na zdjęciach piękny zachód
Ja na sesje byłam ubrana w sukienkę ciążowa i trampki po prostu. W ciagu 2tyg dostane zdjęcia to moze się pochwale:).. Sama sie uczesałam i umalowałam. Ale mieliśmy zwykłą naturalna prosta sesje rodzinna, z synem mojego męża, bez gadżetów:), bo na tym mi zależało, głównie bylam nastawiona na wspólne fajne foty, brzuszkowych ujęcia i zbliżenia byly przy okazji - rodzinne zdjęcia pójdą w dużym formacie w antyramy na ścianę żeby starszy brat który z nami nie mieszka czuł się częścią rodziny i nie czul sie odsunięty bo pojawił sie nowy człowiek.Paulinaaa, Mmma, Cukierniczka lubią tę wiadomość
-
Smierc lozeczkowa ma tez inne podloze.
Zespół śmierci łóżeczkowej jest związany z zaburzoną pracą ośrodka oddechowego, mózg nie rejestruje wzrostu dwutlenku węgla
Tzn może rejestruje ale nie wysyła sygnału do wykonania wdechu
Narastanie CO2 sprawia że mózg automatycznie przyspiesza oddech. Na takiej zasadzie ludzie którzy mają bezdech senny nabierają powietrza po epizodzie bezdechu. Inne podloza to wady serca, dziedziczne sklonnosci czyli tzw grupa ryzyka. Taki monitor tez moze usypiac czujnosc a na szkole rodzenia pouczaly ze jak sa zwierzeta w domu to tak samo z dala trzymac od monitora bo zaburzaja jego prace.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2018, 16:37
-
Mmma dla mnie monitor to zadna gwarancja a jedynie pomoc wiec czujnosci uspac nie powinien chyba ze ktis traktuje to na zasadzie mam monitor to sie nic nie stanie bo przeciez to tysiac procent gwarancji
Mmma, mi88, edwarda20 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
U naszych dwóch znajomych par u dzieci wystąpił bezdech (taki, że faktycznie musieli zareagować dmuchaniem w buzię, czy obracaniem dziecka) - jeden to co prawda wcześniak, ale drugi urodził się kilka dni po terminie, zupełnie zdrowy.
Więc u nas to była łatwa decyzja, bo nie dość, że znajomi mają monitory, to i ich przypadki nam sugerowały, że warto.
Ale kiedy wśród znajomych nikt nie używa, to wygląda to jak zbędny wydatek - bo powiedzmy sobie szczerze, jest bardzo niskie ryzyko, że dzięki monitorowi uratuje się dziecko.
Tak więc - my kupujemy, ale według mnie nie jest to niezbędny zakup. Może trochę jak bankowanie krwi pępowinowej (czego akurat robić nie będziemy)
Ale - rzeczywiście, wielkość mieszkania nie ma tu nic do rzeczy raczej.Flowwer, edwarda20 lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi88 o dokladnie tak... tzn ja kupuje i uwazam ze dla mnie jest to must have i koniecznosc natomiast nie uwazam ze jest to cos co kazdy powinien miec bardziej ze to sprawa indywidualna... u mnie znajomych spiro mialo i u niektorych sie przydalo w rodzinie natomiast nikt i tez bez tragedii...
Mysle ze to jest taka delikatna sprawa jsk ocheaniscze na szczebelki itp kazdy ma swoj poglad i kszdy sam wie co powinien robic i miec lub z czego zrezygnować...Flowwer lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMam pytanie do mam planujących używanie pieluch wielorazowych. Odkryłam, że są takie chusteczki biodegradowalne, które wkłada się przy ciele i zatrzymuje ona kupkę. Mieliście, ze sprawdzi się przy tetrze? Warto kupić? Ja zielona jestem w tym temacie.
-
Czara wrote:Mam pytanie do mam planujących używanie pieluch wielorazowych. Odkryłam, że są takie chusteczki biodegradowalne, które wkłada się przy ciele i zatrzymuje ona kupkę. Mieliście, ze sprawdzi się przy tetrze? Warto kupić? Ja zielona jestem w tym temacie.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Czara wrote:Mam pytanie do mam planujących używanie pieluch wielorazowych. Odkryłam, że są takie chusteczki biodegradowalne, które wkłada się przy ciele i zatrzymuje ona kupkę. Mieliście, ze sprawdzi się przy tetrze? Warto kupić? Ja zielona jestem w tym temacie.
Ja dostanę takie próbki bambusowych i kukurydzianych że sklepu gdzie zamówiłam to mogę napisać czy się sprawdza. Ale z tego co mówiły mi już mamy które pieluchowaly noworodki to te papierki nie łapią mlecznych kupek i nie i tak przez nie przelatuja. Więc są fajne dopiero jak te kupy zaczynają przypomina kupy ;p
Więc przy tetrze tak ale przy mlecznej kupie jeszcze nieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 11:24
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ineczka wrote:Zależy jak sobie wybierzesz My jesteśmy po i zależało mi na tym, żeby mi ktoś zrobił makijaż wiec szukałam takiej opcji i żeby miała jakieś sukienki bo ja za dużo nie mam. Robiliśmy w studio i z młodym tez się wybieramy pod koniec lipca 20 zdjęć obrobionych
-
-
Marta..a wrote:Ja dostanę takie próbki bambusowych i kukurydzianych że sklepu gdzie zamówiłam to mogę napisać czy się sprawdza. Ale z tego co mówiły mi już mamy które pieluchowaly noworodki to te papierki nie łapią mlecznych kupek i nie i tak przez nie przelatuja. Więc są fajne dopiero jak te kupy zaczynają przypomina kupy ;p
Więc przy tetrze tak ale przy mlecznej kupie jeszcze nie
-
Ponoć ładnie schodzą te kupki i nie trzeba dodatkowo zapierać, wystarczy płukanie dodatkowe, żeby się nie pracy w nich, a potem 40 stopni proszek plus nappy fresh.
Ja chce w dzień tetre wypróbować do otulacza, mam 3 kieszonki więc też różne wkłady potestuje, a na noc kupiłam dwie formowanki. Mam nadzieję że chociaż na ta dłuższa drzemkę w nocy będzie ok6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Eilleen wrote:I tu się martwię bo ja gabarytowo duża jestem i zapewne takich sukienek nie mają. A widzę jakby się okazało że nie ma nic na mnie dzięki hormonom skończyłoby się na placzu.
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
A kupiłam ten monitor, z tym że używany, babysense 5, na gwarancji jeszcze babka ktora mi sprzedaje mówi że ma wcześniaka i monitor zadziałał, więc że jest pewność ze sprawny.
W ogóle mam pytanko, czy macie w domu bądź kupujecie/ kupiłyście jakieś takie torby na spacer z dzidzia ? Chodzi mi o to, że np idziemy do rodziców, do przyjaciół i żeby tych różnych pierdół dla dziecka nie pakować w torbe netto tylko jakąś fajną torbę, z przegródkami . Czy do takich wyjść to podróżną małą się bierze, taką sportową jak na fitness np i spoko ? Czy są jakieś fajne, sprawdzone przez Was inne ?
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
jeny, tych wydatków jest tyleeeee, że hej. Dziś przychodzi do mnie babka przymierzać suknie ślubną, mam nadzieję że kupi i będzie pare stów na dzidzie
Ale ogólnie już kończę powoli całą wyprawkę więc już w lipcu i sierpniu kasa będzie odkładana, a nie wydawana w takim stopniu jak teraz.
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Paulinaaa wrote:A kupiłam ten monitor, z tym że używany, babysense 5, na gwarancji jeszcze babka ktora mi sprzedaje mówi że ma wcześniaka i monitor zadziałał, więc że jest pewność ze sprawny.
W ogóle mam pytanko, czy macie w domu bądź kupujecie/ kupiłyście jakieś takie torby na spacer z dzidzia ? Chodzi mi o to, że np idziemy do rodziców, do przyjaciół i żeby tych różnych pierdół dla dziecka nie pakować w torbe netto tylko jakąś fajną torbę, z przegródkami . Czy do takich wyjść to podróżną małą się bierze, taką sportową jak na fitness np i spoko ? Czy są jakieś fajne, sprawdzone przez Was inne ?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615