Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi88 tez przejzalam i procz rzeczy jakie wymienila edwarda ja dodalabym jeszcze wode morska do noska...
A tak to podobne rzeczy na swojej mam, nie bralam otulacza i poduszka motylek tez dla mnie zbedna...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Jaszmurka, będzie dobrze na pewno
edwarda, Cccierpliwa - dzięki! Część rzeczy, o których piszecie, kłóci mi się z artykułami o pielęgnacji maluszka. Wy pewnie też sporo czytałyście, więc może trafiłyśmy na różne informacje:
Octanisept potrzebny? Bo czytałam, że się już od niego i od spirytusu odchodzi - dlatego nie zapisywałam i stwierdziłam, że ewentualnię dokupię w aptece, jeśli w szpitalu każą.
https://pediatria.mp.pl/pielegnacja/52307,jak-pielegnowac-pepek-noworodka
Woda morska do noska - a efekt nie będzie taki sam, jak z solą fizjologiczną w ampułkach? Bo czytałam, że ją się zakrapia do noska w razie potrzeby.
Patyczki do uszu dla dzieci - na pewno? Wszędzie krzyczą, żeby nie wkładać patyczków do ucha, a myć podczas kąpieli tylko te części, do których jest dostęp za pomocą palców. I ewentualnie mokrym wacikiem, też palcami. Dlatego stwierdziłam, że niepotrzebne
Tu o uszach i nosku:
https://pediatria.mp.pl/pielegnacja/52306,higiena-uszu-noska-i-paznokci
Poduszka motylek - gdzieś tam pisali, że antywstrząsowa, podtrzymuję główkę i pojawia się na wielu listach wyprawkowych. Dlatego ją wpisałam, ale też nie jestem na 100% przekonana. Jak myślicie, faktycznie niepotrzebna?Jaszmurka lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Octaniseptem mozna tez psikac krocze po porodzie sn. Faktycznie rozne szkoly są, nam pepeuszek krwawil wiec octanisept szedl w ruch, spirytusu bym nie uzyla.
Ja uzywam soli fizjologicznej w ampulkach i to jest tak, ze niby ampulka mala ale jednak na oczka zuzyje sie polowe a reszte trzeba wyrzucic. Wiec reszta zakraplam nosek.
Patyczka nie wkladam do srodka Tylko malzowinke wokol. Czasami cos wyciagne z noska jak jest prawie na zewnątrz. Cyscilismy tez kikut. Mysle ze mozna sie bez nich obyc w sumie.
Poduszki wszelkie sa nierekomendowane dla maluszka. Ja bym nie kupowala zeby nie zrobic dziecku krzywdy. A w wozku wstrzasy sa wytlumione przeciez.mi88 lubi tę wiadomość
-
Mi88 czasem octanisept mimo wszystko sie 0rzydaje jak edwarda mowi czy do krocza ja np rany rez zawsze nim psikam wiec przypuszczam ze i po cc by sie do rany nadal bo szwagier tez mial zalecenie szyta reke nim psikac a i z pepuszkiem roznie bywa...
U mnie cały czas w uzyciu bo i stymulacje i teraz zastrzyki z heparyny, psiak mial kleszcza tez do odkazenia ranki sie przydal...
Patyczki niekoniecznie wlasnie do uszek ale chociazby do noska...
Sol fizjologiczna niby ok tez ale jednak woda morska jak sie psiknie to dalej doleci i np u szwagierki sie duzo lepiej przy dwojce sprawdzila bo jedno psikniecie do kazdej dziurki i wyciagala aspiratorkiem duzo wiecej i szybciej jak po soli... sama tez uzywalam przy zatokach soli na zlecenie lekarza a dopiero woda morska cokolwiek dala...
Ci do motylkow to ja osobiscie od nikogo znajomego jeszcze niczego dobrego na ich temat nie slyszalam procz tego ze ewentualnie moga sie nadac dla starszego dziecka jak glowka w pozniejszym foteliku za bardzo lata zeby podtrzymac... ale w wozku nie bardzo ma co amortyzowac bo i wozek ma amortyzacje wiec gora dol on amortyzuje no a napewno nie chodzisz po jakis skalach zeby siecku ba boki gliwa we wszystkie strony miala latac...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zgadzam się z dziewczynami, z tego co położna mówiła octenisept bardziej warto dla nas niż dla malucha, im dopiero jak zacznie się coś złego dziać ja na liście do szpitala mam go w rzeczach dla mamy nie dla dziecka.
Patyczki są potrzebne nie tyle do umycia co wytarcia ucha do sucha i pępka, nam mówiła, że po kąpieli (pępek myć normalnie) patyczkiem na około przelecieć zawsze do sucha, czy po kąpieli czy w trakcie dnia
Do oczy nacl + waciki jałowe, bo zwykłe kosmetyczne będą zostawiać Ci kłaczki.
motylek słyszałam, że jest fajny do spacerówki jak się dziecku przyśnie, w gondoli nie ma sensu, taki maluch nie potrzebuje żadnej poduszki.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Jesteście super!!!
To w takim razie dopisuję to do listy - nie pomyślałam o takim innym niż domyślne zastosowaniu patyczków, czy octaniseptu
A poduszkę wykreślam - dobrze, bo nie znalazłam żadnej fajnej, bo ja anty-minky jestem, a 90% tych poduszeczek to pół-minky (tak zwyczajnie mi się nie podoba ten material wizualnie, chociaż wiem, że ma ogromną liczbę zwolenników )
Mamy już wyniki. Dziewczynka i wszystko dobrze
No to teraz mogę poczytać Wasze listy wyprawkowe i powolutku myśleć nad swojąedwarda20, Eilleen, pilik, agniecha2101, Ineczka, Loczek2018, Alphelia, Paulinaaa, Cccierpliwa, mi88, agaaa90, pumka1990, welonka lubią tę wiadomość
-
Jaszmurka wrote:Mamy już wyniki. Dziewczynka i wszystko dobrze
No to teraz mogę poczytać Wasze listy wyprawkowe i powolutku myśleć nad swoją
Jaszmurka lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Co do wyprawki my mamy zielony linomag, olej migdałowy i kokosowy, płyn do ciała i włosków hipp, octenisept, sól fizjologiczna, gaziki jak zle będzie mi się solą robiło to kupimy wodę morska póki co z różnych warsztatów mam tyle soli, ze wykorzystam. Z leków tylko czopki na paracetamolu i wid d vitrum w tych ampuleczkach reszta jak lekarz powie ,patyczki do uszu, ale będziemy używać do pepuszka i chyba tyle Żadnych motylków, klinów i tego typu rzeczy nie mamy do kupienia mam jeszcze termometr i katarek pod odkurzacz
mi88 lubi tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Jaszmurka to teraz na spokojnie cieszyć się ciąża
Że sprzętów dla dziecka mam aspirator do noska, ale elektryczny. Pod odkurzacz nie chciałam, bo nasz jest wielki i głośny termometr bezdotykowy. Witaminy i leki będziemy kupować jak będzie potrzeba. Wczoraj zrobiłam inwentaryzacje ubranek, za wiele tego nie mamy, ale nie chce mieć zapasu tych małych bo nie wiem jaki Filip się urodzi. Jakoś nie umiem robić zakupów na zapas, teraz mamy mnóstwo innych wydatków, luzniejszy zapowiada się lipiec tylko, więc pewnie wtedy kupię wszystko -
Jaszmurka super!
Ja aspirator do noska tez mam elektryczny... raz ze odkurzacz mamy w planacb wymienic na pionowy wiec odpada s dwa moj pies ma mega spazmy na odkurzacz... a no i w razie potrzeby odciagania katarku w nocy tez slabe rozwiazanie w mieszkaniu...edwarda20 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa dokladnie tak. My mamy ten elektroniczny z beaba i jest super. Wydaje taki szumiący dźwięk przy użyciu ze dziecku sie to bardzo podoba i na spokojnie mogę wszystko powyciągać. Nawet mam wrażenie ze to lubi
Cukierniczka lubi tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Jaszmurka to teraz na spokojnie cieszyć się ciąża
Że sprzętów dla dziecka mam aspirator do noska, ale elektryczny. Pod odkurzacz nie chciałam, bo nasz jest wielki i głośny termometr bezdotykowy. Witaminy i leki będziemy kupować jak będzie potrzeba. Wczoraj zrobiłam inwentaryzacje ubranek, za wiele tego nie mamy, ale nie chce mieć zapasu tych małych bo nie wiem jaki Filip się urodzi. Jakoś nie umiem robić zakupów na zapas, teraz mamy mnóstwo innych wydatków, luzniejszy zapowiada się lipiec tylko, więc pewnie wtedy kupię wszystko
-
Będę pamiętać staram się podejść bardzo racjonalnie do zakupów, no i mój mąż w ogóle nie odczuwa potrzeby kupowania ubranek... Wczoraj zaszlismy do sklepu, wybrałam jednego pajaca, no to stwierdził że ładne i tyle. Sam nic jeszcze nie kupił chcieliśmy tapetę do kącika małego i stanęło na mojej propozycji...
Mnie ciągle zastanawia pogoda w sierpniu i wrześniu, ale na to odpowiedzi nikt nie zna :p -
Pajace tak jak body sa bardzo uniwersalne bo można je zakladac i na dzien i na noc i po domu i na dwór. Tego nigdy nie za dużo. A szczególnie przy chlopcu
A i mój mąż nie za bardzo sie wczuwal. Jedynie co to wybrał misia. Faceci troche inaczej do tego podchodzą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 12:10
-
Edwarda, ja chętnie posłucham o ubrankach, bo tę część wyprawki zostawiłam sobie na koniec
Póki co trochę się obłowiłam w ciucholandach (polecam, sporo się też mówi o tym, że dużo mniej chemii jest w takich, bo już wielokrotnie prane - a z drugiej strony ogromna część jest takich, które wyglądają niemal jak nowe, więc nie wiem, czy ich też się to tyczy, bo one mogły wpaść do ciucholandu od razu z jakichś odrzutów ze sklepu - tak czy inaczej można mieć tanio i dużo ).
Mam też kilka ubranek, które kupiłam przy okazji.
Wszystko to głównie bodziaki (długi i krótki rękaw, celuję w te, których nie trzeba wkładać przez głowę i bez zapięcia na pleckach) oraz śpioszki. Mam też jakieś rampersy i chcę dokupić jeszcze ze dwa - wydaje mi się, że mogą być fajne na lato. Z drugiej strony tego lata u mnie będzie nieco ponad miesiąc, więc nie mogę szaleć.
Myślę dołożyć do tego też trochę spodenek (takich ze stópkami od razu), żeby były do body.
I to planuję jako bazę.
A do tego dosłownie pojedyncze sztuki - grubszy kombinezonik, jakąś bluzę, 1-2 kaftaniki na sam początek, może jakieś jedne spodenki bez stópek, skarpetki i czapeczki. No i parę sukienek, takich szerokich u dołu, żeby nie przeszkadzały nóżkom - ale to bardziej w ramach zakupu dla siebie, niż dla małej
Justa, ciesz się, że nie musisz się kłócić z mężem o wzór tapety i kolor wózka Ja jestem bardzo zadowolona, że mogę sobie wszystko kompletować sama i brać to, co mi się najbardziej podoba. Już wystarczy, że z imieniem trzeba iść na kompromis
Tylko u mnie ze wszystkim tak jest, mój mąż zawsze twierdzi, że on by się nawet do różowego futerka na ubikacji przyzwyczaił po trzech dniach i przestał zauważać, więc mam wolną rękę
Nawet ostatnio, jak Wam pisałam o tych chustach - zastanawiałam się nad jagodową albo tęczową. Wieczorem jeszcze stwierdził, że lepiej ciemną - a rano wstał i powiedział, że tak naprawdę to jemu wszystko jedno i mam sobie kupić ładniejszą. Przyszła mi więc tęczowa w tamtym tygodniu i już testowaliśmy na nim wiązania - zaczął marudzić, że on już chce dzidziusia zamiast poduszki
A aspirator wezmę katarek - bo dużo tańszy, a mój odkurzacz i tak jest malutki i cichutki, więc powinien zdać egzamin
Mi88 z ubrankami to tak naprawde roznie bywa bo kazdej mamie i kazdemu dzuecku co innego pasuje polecam wyprobowac wszystko bo moze sie okazac ze dookola wiekszosc powie np ze spiochy do bani a ty bedziesz uwielbiala bo beda najlatwiejsze w obsludze na twoim dziecku...
Polecam kupic bardzo duzo body bo tego nigdy za wiele zarowno z krotkim jak i dlugim rekawem... mozna ubierac do spania jak goraco, do spidenek, polspioszkow i spioszkow czy jako bielizne pod bluzeczki czy bluzy pozniej zeby plecki nie byly gole...
A jak maluch ulewa przesikuje czy nawet grubsza sprawa wyleci z pamperka to i 3-4 sztuki na dzien spokojnie sie zuzyje...
Ja w sumie mam troche rampersow krotkich, pelno bodziakow krotki i dlugi rekaw i ja akurat mam te wkladane przez glowe bo te kopertowe do mnie nie przemawiaja mam raptem 3 pary bo jak np polozy sie malucha na brzuszku to jak dla mnie to te guziki moga cisnac wiec srednio one dla mnie nawet jesli tak by nie bylo to wole przez glowe a rozne juz malym dzieciom zakladalam... do tego mam troche pajacow gliwnie z mysla jako o pizamce bo malo ktore jako odziez dzienna mi sie widza ale i takie mam ktore sie nadadza na dzien na poczatek, troche polspiochow, spodenek, jakies dwie sukieneczki letnie bo nie wiem ile lata przed nami, bluzy mam trzy dwie na 62 bo nawet jak mala bedzie mniejsza to rekawki podwine a jedna polarkowa na 68 bo juz na pozniejszy okres wiecej narazie nie kupuje tak samo jak nie kupuje zadnych cieplych pajacykow itp bo nie wiem jaka sie urodzi i ile dorosnie do czasu jak beda cieplejsze ubrania potrzebne moze byc ze 62 a moze byc ze dopiero zacznie 56 nosic... albo urodzo sie duza i bedzie juz powoli z 62 wyrastac... a mozna cieplejsze rzeczy w wiekszej ilisci kupic na biezaco... dlatego kupilam tyle zeby w razie czego miec cos ale nie za duzo zeby pozniej sie nie okazalo ze z polowy nawet nie skorzysta...
Spiochow i kaftanikow w ogole nie kupuje bo dla mnie osobiscie kaftaniki beznadzieja a spiochy takie srednio praktyczne... ale np moja kolezanka pierwsze miesiace tylko kaftaniki a kuzynka meza spiochy uwielbia i ma rozne ma dzien i pelno bawelnianych na noc i glownie spiochy malemu ubiera... takze tutaj wlasnie to co pisalam co kto polubi jedni uwielbiaja pajace a znam takich ktorzy nienawidza i ubrali zaledwie ze 3 razy dziecku i tak z kazda czescia garderoby...edwarda20, mi88 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mi88 bardzo dobry plan ubrankowy. Baza to dużo body na krotki i dlugi rękaw i pajacyki - tego po 7 sztuk min według mnie. Ja pajacyki traktuje jak piżamki. Teraz jak jest tak gorąco to zakładam mu rampersy na krótk rekawek i nóżkę. Jakies ze 2 pary spodenek, sweterek i wystarczy. No i sukieneczka dla córci potem można wiecej poszaleć z jakimis koszulkami itp ale to niepraktyczne przy takim maluszku bo tylko plecki i brzuch gole ciągle.
Jakie imię wybraliscie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 16:55
mi88 lubi tę wiadomość
-
Bodziaków mam dużo bo dostaliśmy, spodenek też mam 2-3 sztuki bo dostałam. Z zakupami czekam, bo będzie mi smutno jak kupie coś ładnego i nigdy tego nie ubierzemy :p
Kolor wózka wybraliśmy na zasadzie że nam obojgu się podoba, mi jeszcze szary chodził po głowie, ale mąż się uparł, więc niech ma :p od miesiąca jest mowa o malowaniu pokoju, mąż chce żółty, a ja delikatny szary, beżowy. Nie wiem kiedy zrobimy malowanie :p obecnie jest opcja pasków i kompromisowego połączenia kolorów