Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
O, już mam - Linomag maść, zielona:
http://www.srokao.pl/2012/06/seria-linomag-analiza.html
Parę razy widziałam wzmianki o Linomagu, ale natknęłam się na opis kremu ochronnego z czterema parabenami i mi się to nie spodobało. Ale ta zielona maść ma fajny skład, to w takim razie to wezmę
Jeszcze Sroka pisze o proszku Dermatol w razie, gdyby mąka ziemniaczana nie dawała rady - jest w saszetkach, więc może też dokupię parę.
Tak wygląda moja lista kosmetyków dla maluszka:
1. Olej migdałowy do dodawania do kąpieli
2. W razie potrzeby (włoski, albo maluch ubrudzony kremem z filtrem) - HIPP BabySanft, płyn pielęgnacyjny do kąpieli dla niemowląt, od urodzenia
3. Mąka ziemniaczana i Dermatol na odparzenia
4. Linomag maść zielona
5. Dermedic Sunbrella filtr 50 na spacery
6. Do przemywania pupy - w domu waciki nasączone wodą, a do szpitala/na spacery - kupię water wipes i - w związku z tym, że często dzieci ich nie lubią, bo zimne - któreś z chusteczek z dobrą opinią od Sroki (jeszcze się nie przedarłam przez to podsumowanie)
Z leków kupię na pewno witaminę D i może kilka podstawowych, typu czopki z paracetamolu? W razie czego mam tu apteki całodobowe, więc będzie się dało podjechać po coś konkretnego.
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
U mnie lista pielegnacyjna to
Olej z migdalow do kapieli
Szampon do wloskow hipp
Krem z filtrem od pierwszego dnia zycia Pharmaceris
Bephanten baby extra jesli pupa bedzie zaczerwieniona (na codzien nie bede stosowac zadnych kremow, polozna bardzo polecala dodawac do zalanych wacikow dodawac kilka kropel oleju z migdslow bo wlasnie zostawia taka warstwe ochronna)
Do mycia pupy w domu waciki namoczone z dodatkiem oleju migdalowego a na wyjscia husteczki hipp sensitive niebieskie
Z lekow kupilam
syropek przeciwbolowy i przeciwgoraczkowy od 1 dnia zycia
Dicoflor
BioGaia
Woda morska do noska
Sol fizjologiczna do przemywania oczek
Plasterki aromactiv od 1 dnia zycia
Witamin nie kupuje bo u nas wot d z fluorem daja razem z wypisem ze szpitala a pozniej pediatra recepty i takie leki jak z recepta sa dla dzieci darmowe...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 22:54
mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Mi ja do pupy mam linomag zielony i bepanthen, ale planuje też olejem z migdałów tylko spróbować na początek.
Zdam wkrótce relacje czy się da bez kosmetyków ja sama jestem anty kosmetykowa, kąpie się wodą najczęściej samą, do włosów tylko jakiś ziołowy szampon, zamiast dezodorantu używam sody oczyszczonej i w miarę naturalne pasty do zębów (często sama robię) więc skoro w siebie nie pakuje to i w dziecko nie chce...mi88 lubi tę wiadomość
-
Linomag będę używać na początku żeby ta smółka schodziła bo położna mówiła że ona jest taka lepiąca mocno i żeby nie trzeć za bardzo pupy dziecka (nie podrażniać) to lepiej smarować. Później tylko jeśli będą podrażnienia. Myć będę ciepłą wodą. Chusteczki kupuje tylko na wyjścia.
-
Ja mam z kosmetykow:
Olejek z migdałów,
Hipp do kąpieli albo mydełko z baby dream na większe zabrudzenia
Chusteczki waterwipes i jedne z Rossmanna te zielone bo chciałam pudełko żeby mi w domu nie wysychaly,
W domu waciki plus woda i myślę żeby do niej też tego olejku troszkę dac
Nacl do oczu + jałowe gaziki
Z kremów mam linomag zielony, a na gdyby coś się mocno działo to ja mam akurat sudocrem. To tylko w razie problemów tak nie chce smarować bo będę próbować z pieluszkami wielorwzowymi
+
Wodę morską
Plasterki aromactiv od pierwszego dnia życia
Witamin i leków w żadnym wypadku nie kupuje. Sama i tak takiemu maluchowi bałabym się coś podać. Wszystko za porozumieniem z lekarzem.edwarda20 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja używam bepathenu za każdym razem. Linomag tez podobno super. Jak widzę lekkie zaczerwienienie to smatuje cieniutko sudocremem. Witaminy powinien zalecić pediatra. To samo z lekami.
Eillen przy chlopcu polecam wiecej przescieradel ale zrobisz jak chcesz.
-
Ja już mam Linomag, kupiłam jak kompletowałam zamówienie na gemini. I bephanten i maly sudocrem mam. Dermatol sama używałam - taki żółty proszek na rany? nie wiedziałam że można to stosować u noworodka.
W domu dupkę woda, na wyjścia kupiłam zwykle chusteczki nawilżane, nie szaleje z zakupami bo to wszystko trzeba sprawdzić na dupce Obywatela .
Z leków kupiłam wit D (w sprayu - podobno wygodniejsza niż w kapsułkach), wode morska i sol fizjologiczna. I tak w pierwszych tygodniach nie wolno na własną rękę podawać noworodkowi żadnych leków bez konsultacji z lekarzem i w przypadku gorączki itd jest potrzebna hospitalizacja podobno. Bd potrzebne leki to mam na osiedlu co najmniej 4apteki, w tym całodobową, to nie średniowiecze:).
Ja kupiłam 2przescieradla, dzieki za zwrócenie uwagi edwarda:), dokupię dla siusmajtka.
U nas padalo cala noc i nadal szaro i buro, martwi mnie to bo sesje ciążowa za kilka dni w plenerze umówiliśmy, mam nadzieje ze sie przejasni. -
Ja mam też 2 prześcieradła i 2 te podkłady pod prześcieradło .
Do pupy linomag zielony i bepanthen.
Chusteczki te water... i jakieś inne normalne, chyba coś na k ..
Zamówienie w gemini na 600 zł, w trakcie wysyłki jest
Pieluszki myślę wziac 2 paczki 1 pampers i 2 paczki lidlowych ( mam blisko lidl fajnie jakby pasowaly Agatce ) - i zobacze ktore beda lepsze
Wit D - ponoc warto wziac tą na recepte, bo ona jest bez dodatków oleju, ogolnie zazwyczaj jest wit D plus jakis tluszcz dla lepszego jej wchlaniania, ale czasami niemowlaki maja po niej wzdecia itp bo nie toleruja jeszcze tak dobrze tluszczu, wiec profilaktycznie lepiej samą wit D - nam tak doradzali na szkole rodzenia, recepte moze ponoc wystawic polozna ( nie wiem czy kazda ), no i na bank w szpitalu przy wypisie.
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Loczek prosze. Jak tylko moge to bede doradzac to co juz wiem. U chlopcow siusiaczek lubi sie wywijac w rozne strony ;p Juz pare razy mielismy cale plecki mokre, a przy okazji i przescieradlo i podklad. Lepiej dokupic wiecej i sie nie stresowac, przeciez one nie zginą. Dzieciaczek bedzie spal w lozeczku jeszcze dluuuugooo
Loczek2018 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny!! Widzę, że ogromna większość kosmetyków i sposobów pielęgnacji się powtarza, to super
Paulinaaa, to wit. D nie kupuję w takim razie i poczekam na tę z recepty
Jaszmurka, podzielę się, właśnie ją jakoś rosądnie układam i dopisuję komentarze Sporo dziewczyn już wrzucało swoje, ale wiadomo, że potem zawsze i tak trzeba z takimi listami siąść, przerobić pod siebie i doczytać na temat zalecanych sposobów pielęgnacji, materiałów itd. Więc to i tak masa roboty - ja też się wzorowałam na kilku listach wyprawkowych od dziewczyn, ale to tylko pomoc, nie gotowiecJaszmurka lubi tę wiadomość
Tu moja lista wyprawkowa:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1f7ONRtsSk05Vl-Q0PnSW7nzFwALWbM54wqtkoxGmvr8
Dodałam trochę linków do artykułów głównie z kosmetykami.
Na liście nie ma ubranek - mam sporo kupionych, więc będę musiała przesegregować to najpierw i spisać, co mam, a czego mi brakujeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2018, 14:08
Jaszmurka, agniecha2101, Cukierniczka lubią tę wiadomość
Mi88 dziękuję :* Oczywiście, że trzeba pod siebie, ale dzięki temu może o niczym nie zapomnę Na razie dla mnie to czarna magia i nie bardzo to czuję...
Mąż odebrał wyniki Nifty, jak wróci to razem sprawdzimy. Niby wierzę, że będzie ok, ale stres i tak jest... -
mi88 wrote:Tu moja lista wyprawkowa:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1f7ONRtsSk05Vl-Q0PnSW7nzFwALWbM54wqtkoxGmvr8
Dodałam trochę linków do artykułów głównie z kosmetykami.
Na liście nie ma ubranek - mam sporo kupionych, więc będę musiała przesegregować to najpierw i spisać, co mam, a czego mi brakuje
Mi zerknelam z ciekawosci na liste. Dodaj jeszcze patyczki do uszu z ogranicznikiem, octenisept i gaziki jalowe do oczek. Ewentualnie cos na ciemieniuszke ale to zawsze mozna kupic jak juz dzidzia bedzie.mi88 lubi tę wiadomość