X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XKamaCX gratuluję córeczki! :D Będzie piękna z niej gwiazdeczka haha :D

XKamaCX lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahah :D czy będzie tak pięknie to się okaże jak już teraz tak w dupke daje a co dopiero potem :D

A oto zdjęcie z poniedziałkowej wizyty <3
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/322ce64e6ce8.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 19:29

pilik, acygan, Alphelia, Ineczka, Marta..a lubią tę wiadomość

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama padłam! ;) Gwiazdeczka na całego ;) super! Gratulacje ;) i świetne wieści od gina, że z Małą wszystko ok:)
    Ja też jestem po wizycie. Wszystko ok. Na 95% będzie siusiak ;) zbadał szyjkę ginekologicznie, usg dopochwowo też zrobił, żeby podejrzeć szyjkę i łożysko. W jednym miejscu najprawdopodobniej łożysko styka się z macicą i jak macica będzie rosła to mogę krwawić nawet obficie. Wtedy na IP i na spokojnie. A Maluszka podglądał na usg przez brzuszek.

acygan, pilik, Alphelia, XKamaCX lubią tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dojechalam na szkole, bo 10 min przed obrysowal mi facet auto, policja itp nikt sie nie przyznal, sprawa do sadu. Brawo. Ciekawe czy uwierzan kobicie z wiekim brzuchem, bo nie mam sily sie ciagac wiecej niz po 1 rozprawie. Brzuch mi sie stawia przez ten stres dzisiejszy.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wam :-) fajnie zobaczyć takie zdjęcia :-)

summer86, XKamaCX, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XKamaCX wspaniale! :)
    J.S, nie przejmuj się, maluch jest najważniejszy :)

Dziś przyszedł mi kwas foliowy, a przy okazji zamówiłam jeszcze witaminę D od razu jako 5000j.m. w jednej tabletce.
    https://medpak.com.pl/healthy-origins-witamina-d3-5000-iu-120-kapsulek
    I jestem strasznie zadowolona, bo ta tabletka jest maleńka i miękka, jak połowa D-Vitum. Przypomina mi olej z wiesiołka (miałam taki w zielonym pudełku, z GAL).

Póki co jem magnez, Acard, D3, kwas foliowy i probiotyk. Lekarz, u którego byłam, jest w ogóle przeciwnikiem suplementów innych niż magnez i folik w pierwszym trymestrze. Dlatego nie chcę przesadzić, ale też nie chcę przerywać D3, bo zauważyłam u siebie widoczne efekty stosowania i uważam, że lepiej, jak jest w normie, a nie poniżej. A ten probiotyk z żurawiną - trochę dla komfortu, bo zdarzały mi się tak infekcje pęcherza, jak i pochwy, a w ciąży jesteśmy na to jeszcze bardziej narażone, więc wolę sobie profilaktycznie jeść.

Po genetycznych, w drugim trymestrze dorzucę na pewno proszek z buraka, żeby przypilnować żelaza (morfologia póki co OK, ale ferrytyna coraz słabiej - ginekolog kazał to zignorować, ale hematolog, któremu ufam bardziej, mówił, że koniecznie trzeba podnieść, bo to ważne dla dziecka).

Czytałam artykuł https://mamotoja.pl/5-suplementow-w-ciazy-zalecenia-ekspertow,zdrowie-artykul,16413,r1p1.html i do kompletu brakuje mi jeszcze DHA i jodu. Edwarda, wiem, że Ty na pewno bierzesz - możesz polecić jakieś? Mam problem ze znalezieniem tego w aptece internetowej...

W ogóle mam coś dziwnego z pęcherzem(?) w ciąży. Zaraz na początku ciąży, kilka tygodni temu, czułam przez kilka dni lekki ból na wysokości wzgórka łonowego i nieco powyżej. Nasilał się, kiedy miałam pełny pęcherz, więc myślałam, że zaczyna mi się zapalenie pęcherza. Zbadałam mocz - czysto. Ale dziwne uczucie trwało dalej, kolejna próbka poszła na posiew - też czysto. W końcu przeszło.
    Wczoraj to samo - znowu lekki ból przy pełnym pęcherzu, ale i cały wieczór co jakiś czas czułam, że coś jest nie tak. Najadłam się żurawiny i witaminy C, dużo piłam i czekałam do rana. Rano - wszystko w porządku.
    Sama nie wiem, co o tym myśleć. Traktuję to jako kolejną dolegliwość typowo ciążową, bo infekcja pęcherza mi kompletnie nie pasuje - po tych wszystkich dobrych wynikach badań kiedy trwały objawy, zresztą wczoraj to trwało tylko wieczorem i w nic się nie rozwinęło - a u mnie zapalenie pęcherza potrafiło się nawet w ciągu jednego dnia rozwinąć w krwiomocz z dużym bólem.
    Czy któraś z Was ma coś takiego? Nie przejmuję się, ale jestem ciekawa, bo google konsekwentnie odsyła mnie do zapalenia pęcherza i nie chce podrzucić żadnego innego pomysłu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 23:07

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie pomogę :/ nie mam bladego pojęcia co to może być. :/

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88, ja biore proszek z buraka, moja hemoglobina bardzo spadla, robie powtorke wynikow 24 stycznia, a biore go juz od miesiaca, takze sprawdze czy on cos daje. Kompletnie nie moge soku z buraka, mam odruch wymiotny.

Co do pecherza niestety nie pomoge, bo skoro badania nie wykazaly nic, ani takze posiew - moze taka natura, wspomnij o tym na wizycie. Mnie bola plecy nadal, tez robilam mocz - czysto, spadlo na kregoslup po prostu, czasami w ciazy dokuczaja nam takie rzeczy o ktorych nie mamy pojecia.
    Nie zapomne jak na poczatku mialam zaparcia, tragedia, dopiero minely w 2 trymestrze, choc czasami wracaja, a nigdy nie mialam z tym problemu.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooh nic mi nie mów o zaparciach. :D Miałam tak samo. Choć i teraz czasem się jeszcze zdarzają ale wyjątkowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 23:31

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witam się nowa na wątku :-)

Mam pytanie do Was o ten proszek z buraka: jaki kupujecie i jak go zażywacie i ile na dzień?
    Ja nienawidzę buraków, wiem, że pomagają, a morfologia mi też leci...

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszek z buraka - kupiłam w Rossmannie miesiąc temu. Rozrobiłam z jogurtem naturalnym i byłam w stanie zjeść jedną łyżkę. Najbardziej przystępna forma dla mnie to rozpuszczenie dużej łyżki w 1/3 szklanki wody. Wciąż jest obrzydliwy, ale na wydechu jakoś wchodzi ;)
    Dlatego póki co go odpuściłam i planuję wrócić od drugiego trymestru, kiedy już nie będzie wymówki, że nie chcę przesadzać z suplementami :D
    Tak czy inaczej podobno świetnie działa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 00:26

ka_tarzyna, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie:-)
    Pójdę jutro do Rossmann, mam nadzieję, że z tą woda i na w dechu i u mnie przejdzie ;-)

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 jod, dha, Wit. D, Kwas foliowy i żelazo są w pregna plus. Mi je lekarz polecił. Są malutkie i łatwo się je polyka, mają fajny oplywowy kształt. Niestety wydają mi się strasznie drogie. Powyżej 30zl a w aptekach stacjonarnych kupiłam za prawie 50! Taka mają przebitke za 30 tabletek tylko.

Jaka masz żurawinę w tabletkach? Bo mi wyszły bakterie w moczu a do suszonej nie mogę się przełamać. Jakoś mi nie smakuje a lekarz kazał jeść:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 07:24

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • pilik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi - biorę podobny zestaw. O proszku z buraka nie słyszałam, ale dostałam żelazo w tabletkach na receptę od mojej gin bo morfologia mi leci. Dodatkowo b12 mi straszne spadło i też dostałam preparat jakiś i mam skontrolować za trzy tygodnie poziomy... co do jodu i dha - biorę femibion natal 2 i tam na dzień jest kapsułka i tabletka i tak łykam. Gin mówi że dha z tego starczy, a endokrynolog powiedział że jodu tam wystarczająco. Wolę tak niż rozbijać na części skoro się da... i tak dodatkowo łykam magnez i D3, a ostatnio (przy przeziębieniu męża) rutinoscorbin (gin powiedziała że profilaktycznie można wprowadzić i jak mne coś zbiera to też brać), więc i tam mam strasznie dużo tabletek do łykania...

J.S współczuje sytuacji :( podejrzewam że stresu się sporo najadłaś...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 08:05

ds022el.png

u4uGp2.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:-)
    Mi ja tez polecam pragnę plus bo zawiera kilka najważniejszych składników a osobno łykam pragnę dha to jest sam kwas o-mega3.
    Chciałam zakupić ten proszek z buraka ale jak napisalas ze jest ohydny to chyba daruje sobie.

Czy wam tez tak krwawią dziąsła podczas mycia zębów?na poczatku myślałam ze to wina acardu ale ponad miesiąc juz go nie biorę i dalej okropnie krwawią .

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88, kurde, to ja nie mam tego buraka, ja mam buraka w tabletkach. Koncentrat buraka + wiamina C w kapsulce.

Pilik, wkurzylam sie, ze bede musiala ciagac sie po sadach w takiej glupiej sprawie, ja wyplace sobie pieniadze z autocasco za ta szkode, ale kurcze chodzenie po sadach juz mi sie kompletnie nie podoba.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 przygotowując sie do ciąży, podczas staran i w 1 trymestrze brałam Omegamed Optima Start - jod, dha, foliany i Wit d. W 2 kazano mi przejść na Femibion 2 - caly giga zestaw witamin. Nie jestem do takich bomb przekonana ale póki co morfologia bardzo dobra, mam tylko ciut poniżej normy hematokryt wiec raczej działają :) Endo tez mówi, ze to wystarcza.

Co do pęcherza to ciazowa dolegliwość ale ważne żebyś trzymala rękę na pulsie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie krwawily dziasla strasznie teraz juz przeszlo

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do krwawien dziasel tak to dziala, ze sluzowka jest delikatniejsza. Na kwietniowkach wielu dziewczynom krwawi. Ja używam szczoteczki sonicznej i na szczęście nic. Ale jak pojechalam do rodziców na święta i umylam normalna to tez cos polecialo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ide do dentystki umówić sie mam nadzieje ze wciśnie mnie gdzies bo jak wrócę do acardu to moze odmówić mi leczenia zęba.

Dobra moge brac sie powoli za wyprawkę wczoraj odebrałam pieniadze z ubezpieczenia za pobyt w szpitalu cala kwotę przeznaczam na maluszka . Ciekawe kiedy dojdzie do mnie list ze mam do odebrania pieniadze ,juz raz zostały cofnięte dostałam list 2stycznia i tego dnia zostały cofnięte.

age.png
‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ