X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Britty Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oublier wrote:
    Przyszłam się trochę pożalić. Dzisiaj miałam ostatnią wizytę i nastąpiła zmiana planów. W piątek idę na USG aby inny lekarz ocenił wagę dziecka i na tej podstawie zdecydują czy w najbliższy poniedziałek będzie CC czy indukcja. Dzidzia jest duża, szacowana waga 4200g. Jeśli w piątek oceni na 4500g, to CC a jak mniej to spróbujemy SN. Przysięgam, że zrobiło mi się słabo na te rewelacje. Julka na USG to pulpet, może jutro wrzucę foto jak trochę ochłonę. A co pozytywnego? Jak się uda urodzić w poniedziałek to załapie się na wózek z RMF FM :P

Kochana a wolałabyś cc czy Sn? Dziewczynka sliczna ma usteczka jak Angelina :D <3

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodziutka i te urocze pysie <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 15:02

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Kochana a wolałabyś cc czy Sn? Dziewczynka sliczna ma usteczka jak Angelina :D <3

Oj sama nie wiem... Szyjka niegotowa, więc indukcja może być wielodniową drogą przez mękę... no i boję się czy dam radę wycisnąć z siebie tak duże dziecko. Z drugiej strony myśl o rekonwalescencji po CC też mnie przeraża i to, że jest to jednak poważna operacja z ryzykiem poważnych powikłań... i że zaraz po tym jest się odpowiedzialnym za małą istotkę i nie ma czasu na odpoczynek. Ufam mojemu lekarzowi i przyjmę z pokora jego decyzję.

Britty, pilik lubią tę wiadomość

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a podpowiedźcie mi od którego tc lekarz robi usg przez brzuch? I czy badają dodatkowo szyjkę? Wcześniej gin mi nie badała, a dziś idę do nowego gin i jestem ciekawa.

dqpri09kh0x52aib.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Dziewczyny a podpowiedźcie mi od którego tc lekarz robi usg przez brzuch? I czy badają dodatkowo szyjkę? Wcześniej gin mi nie badała, a dziś idę do nowego gin i jestem ciekawa.

W 16tc mialam troche tak, troche tak, polówkowe juz tylko przez brzuch.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od polowkowych dokladnie 13tc mialam badania tylko przez brzuch, szyjka sprawdzana na kazdej wizycie od poczatku ciazy.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.s szyjkę masz sprawdzana przez ust dopochwowe czy przez brzuch ?

W 11 tc mialam usg dopochwowo i przez brzuch od tamtej pory tylko przez brzuch . Mi gin co wizyte sprawdza szyjkę macice ale podczas badania ginekologicznego ,na usg nigdy nic nie wspomniał o szyjce .

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam ostatnio u mamy ginekolog, że prawidłowe USG połówkowe powinno być wykonane brzusznie i dopochwowo.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ja dotychczas nie miałam sprawdzanej szyjki, ale teraz poproszę o sprawdzenie.

dqpri09kh0x52aib.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, zawsze mam sprawdzana szyjke, ale nie przez usg tylko lekarz bada. Mowi ze szyjka dluga, zamknieta, wydzielina sluzowa prawidlowa. Przez usg mi chyba nie badal, nie kojarze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 11:41

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oublier umowna Dzidzia. Dobrze że ufasz lekarzowi, na pewno wie co będzie najlepsze i podejmie dobrą decyzje!
    Mi od 12 tc przez brzuch bada, ale dopochwowe ocenia szyjkę.
    Obowiązkowo mierzy się szyjkę dopiero od 18 tc chyba (tak mamaginekolog pisze), więc może dlatego tylko przez brzuch.
    Ale powiem Wam "ciekawostkę". Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie któremu ufam w 100%, pracuje w szpitalu w którym planuje rodzic i lubię kobitkę, czuję się swobodnie. Chodzę też na lux med i wyobraźcie sobie że od początku ciąży (byłam u niej już trzy razy) nie zważyła mnie, nie zmierzyła ciśnienia i nie zbadała ginekologicznie. Jako że chodzę do innego lekarza jeszcze (ona o tym nie wie) to się nie dopominam a z ciekawością czekam kiedy mnie zbada. I za każdym razem utwierdzam się, że dobrze że chodzę też prywatnie bo nie wyobrażam sobie zeby takie wizyty to było wszystko czego się dowiaduje...! A chodzę do niej tylko po skierowania i dla uspokojenie że dzieciaczek ok (co dwa tygodnie mam usg dzięki temu, a to mnie mocno uspokaja jednak).
    Kupiłam dzisiaj okazyjne Kosz Mojżesza...! Miałam nie kupować jeszcze nic, ale to mój pewniak na liście wyprawkowej, coś co zawsze chciałam mieć, a trafił się ze sprawdzonych rąk i w dobrej cenie... i biorę ta okazje za dobry znak! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 11:52

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, a próbowałaś pić wodę z imbirem? Paskudna, ale mi trochę pomagała. Od cytrusów bardziej mnie mdliło. Pomagały mi też małe porcje, naprawdę małe. Np. drożdżówkę jadłam na 3 razy.

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja poprzednia gin też mnie nie ważyła, ale o wagę pytała. Ciśnienie mierzyła. Raz sprawdzała tylko pH. I tak się zastanawiam czy wtedy mogła wyczuć, że z szyjką wszystko Ok? Chyba nie możliwe co?

dqpri09kh0x52aib.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula mogła sprawdzić że jest ok, w sensie że zamknięta, ale na pewno nie była w stanie jej zmierzyć w ten sposób ;)

ds022el.png

u4uGp2.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak teraz pojade do gina, to zapytam sie jaka dlugosc ma moja szyjka, bo nigdy nie mowi o tym i nie mierzyl, ale dziwna sprawa :/

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na każdej wizycie mnie ważą, mierzą ciśnienie, sprawdzają mocz i pobierają krew. Też na razie mi nikt nie mówił o długości szyjki, ale póki mam ciągle jedną babkę na zastępstwie, która niewiele mi mówi, to pewnie się nie dowiem :/

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Andziula mogła sprawdzić że jest ok, w sensie że zamknięta, ale na pewno nie była w stanie jej zmierzyć w ten sposób ;)
    To pewnie tak było ;)

dqpri09kh0x52aib.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:

Na kzdej wizycie mam usg dopochwowo i przez brzuch od poczatku ciazy. Dopochwowo po to, by spr szyjke,na fotelu bylam badana raz.
    Jesli chodzi o cisnienie i wage, to przed kazda wizyta wchodze do poloznej i ona sie tym zajmuje.

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

• XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula, ja miałam od razu przez brzuch w 10/11 tygodniu i od tej pory głównie tylko w ten sposób. W poniedziałek na wizycie babka mi zrobiła też dopochwowo ale tylko dlatego że nie mogła się dostać do obrazu kości ogonowej dzidziolka bo był taki uparty i nie chciał się przekręcić :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 23:06

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie! Byłam dziś na tej wizycie na którą mnie babka w poniedziałek zapisała. Z dzidzia wszystko ok. Waży 513g. Według tego lekarza nie ma w ogóle powodów do obaw, niby ta klatka piersiowa przy pomiarach jest ciut mniejsza ale jak też powiedział, jak się patrzy tylko na monitor bez mierzenia to nic nie widzi, także według niego dzidzia rozwija się prawidłowo :) mam tylko przyjść do niego rutynowo na kontrolę za miesiąc.
    Ah no tak, dzidzia wkoncu ułożyła się na chwilkę w sposób taki ze mogli zobaczyć co ma między nóżkami :P iii...
    Będziemy mieć córeczkę <3 teraz wszystko jasne dlaczego tak gwiazdorzyla i nie chciała pozwolić sie każdemu podglądać :D
    Też bym nie dała! :P "co mi tu między nogi bedziecie patrzeć!? Nie rozłoże dla każdego!" hahaha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 17:27

Alphelia, pilik, acygan, Andziula_1988, gondi lubią tę wiadomość

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
‹‹ 30 31 32 33 34 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ