Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Oublier wrote:Przyszłam się trochę pożalić. Dzisiaj miałam ostatnią wizytę i nastąpiła zmiana planów. W piątek idę na USG aby inny lekarz ocenił wagę dziecka i na tej podstawie zdecydują czy w najbliższy poniedziałek będzie CC czy indukcja. Dzidzia jest duża, szacowana waga 4200g. Jeśli w piątek oceni na 4500g, to CC a jak mniej to spróbujemy SN. Przysięgam, że zrobiło mi się słabo na te rewelacje. Julka na USG to pulpet, może jutro wrzucę foto jak trochę ochłonę. A co pozytywnego? Jak się uda urodzić w poniedziałek to załapie się na wózek z RMF FM
Kochana a wolałabyś cc czy Sn? Dziewczynka sliczna ma usteczka jak Angelina02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Britty wrote:Kochana a wolałabyś cc czy Sn? Dziewczynka sliczna ma usteczka jak Angelina
Oj sama nie wiem... Szyjka niegotowa, więc indukcja może być wielodniową drogą przez mękę... no i boję się czy dam radę wycisnąć z siebie tak duże dziecko. Z drugiej strony myśl o rekonwalescencji po CC też mnie przeraża i to, że jest to jednak poważna operacja z ryzykiem poważnych powikłań... i że zaraz po tym jest się odpowiedzialnym za małą istotkę i nie ma czasu na odpoczynek. Ufam mojemu lekarzowi i przyjmę z pokora jego decyzję.Britty, pilik lubią tę wiadomość
-
Andziula_1988 wrote:Dziewczyny a podpowiedźcie mi od którego tc lekarz robi usg przez brzuch? I czy badają dodatkowo szyjkę? Wcześniej gin mi nie badała, a dziś idę do nowego gin i jestem ciekawa.
W 16tc mialam troche tak, troche tak, polówkowe juz tylko przez brzuch.
-
J.s szyjkę masz sprawdzana przez ust dopochwowe czy przez brzuch ?
W 11 tc mialam usg dopochwowo i przez brzuch od tamtej pory tylko przez brzuch . Mi gin co wizyte sprawdza szyjkę macice ale podczas badania ginekologicznego ,na usg nigdy nic nie wspomniał o szyjce . -
Oublier umowna Dzidzia. Dobrze że ufasz lekarzowi, na pewno wie co będzie najlepsze i podejmie dobrą decyzje!
Mi od 12 tc przez brzuch bada, ale dopochwowe ocenia szyjkę.
Obowiązkowo mierzy się szyjkę dopiero od 18 tc chyba (tak mamaginekolog pisze), więc może dlatego tylko przez brzuch.
Ale powiem Wam "ciekawostkę". Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie któremu ufam w 100%, pracuje w szpitalu w którym planuje rodzic i lubię kobitkę, czuję się swobodnie. Chodzę też na lux med i wyobraźcie sobie że od początku ciąży (byłam u niej już trzy razy) nie zważyła mnie, nie zmierzyła ciśnienia i nie zbadała ginekologicznie. Jako że chodzę do innego lekarza jeszcze (ona o tym nie wie) to się nie dopominam a z ciekawością czekam kiedy mnie zbada. I za każdym razem utwierdzam się, że dobrze że chodzę też prywatnie bo nie wyobrażam sobie zeby takie wizyty to było wszystko czego się dowiaduje...! A chodzę do niej tylko po skierowania i dla uspokojenie że dzieciaczek ok (co dwa tygodnie mam usg dzięki temu, a to mnie mocno uspokaja jednak).
Kupiłam dzisiaj okazyjne Kosz Mojżesza...! Miałam nie kupować jeszcze nic, ale to mój pewniak na liście wyprawkowej, coś co zawsze chciałam mieć, a trafił się ze sprawdzonych rąk i w dobrej cenie... i biorę ta okazje za dobry znak!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 11:52
-
nick nieaktualny
-
U mnie na każdej wizycie mnie ważą, mierzą ciśnienie, sprawdzają mocz i pobierają krew. Też na razie mi nikt nie mówił o długości szyjki, ale póki mam ciągle jedną babkę na zastępstwie, która niewiele mi mówi, to pewnie się nie dowiem
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Andziula_1988 wrote:Dziewczyny a podpowiedźcie mi od którego tc lekarz robi usg przez brzuch? I czy badają dodatkowo szyjkę? Wcześniej gin mi nie badała, a dziś idę do nowego gin i jestem ciekawa.
Na kzdej wizycie mam usg dopochwowo i przez brzuch od poczatku ciazy. Dopochwowo po to, by spr szyjke,na fotelu bylam badana raz.
Jesli chodzi o cisnienie i wage, to przed kazda wizyta wchodze do poloznej i ona sie tym zajmuje.Andziula_1988 lubi tę wiadomość
-
Andziula, ja miałam od razu przez brzuch w 10/11 tygodniu i od tej pory głównie tylko w ten sposób. W poniedziałek na wizycie babka mi zrobiła też dopochwowo ale tylko dlatego że nie mogła się dostać do obrazu kości ogonowej dzidziolka bo był taki uparty i nie chciał się przekręcić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 23:06
Andziula_1988 lubi tę wiadomość
-
A no właśnie! Byłam dziś na tej wizycie na którą mnie babka w poniedziałek zapisała. Z dzidzia wszystko ok. Waży 513g. Według tego lekarza nie ma w ogóle powodów do obaw, niby ta klatka piersiowa przy pomiarach jest ciut mniejsza ale jak też powiedział, jak się patrzy tylko na monitor bez mierzenia to nic nie widzi, także według niego dzidzia rozwija się prawidłowo mam tylko przyjść do niego rutynowo na kontrolę za miesiąc.
Ah no tak, dzidzia wkoncu ułożyła się na chwilkę w sposób taki ze mogli zobaczyć co ma między nóżkami iii...
Będziemy mieć córeczkę teraz wszystko jasne dlaczego tak gwiazdorzyla i nie chciała pozwolić sie każdemu podglądać
Też bym nie dała! "co mi tu między nogi bedziecie patrzeć!? Nie rozłoże dla każdego!" hahahaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 17:27
Alphelia, pilik, acygan, Andziula_1988, gondi lubią tę wiadomość