X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza, powodzenia! :)
    A dziewczyny, po co jest to ważenie tak naprawdę? Bo przecież to, czy maluch dobrze rośnie, widać na usg. To nie jest tak, że to po prostu pozostałość z czasów, kiedy usg robiło się raz na ciążę?
    Tak tylko się zastanawiam :) Od jakiegoś czasu staram się bardzo zdrowo jeść i w normalnych warunkach na pewno bym przy tym schudła parę kilo. Więc jak mam traktować wskazania wagi w takiej sytuacji?

calza lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • teqz Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Calza, powodzenia! :)
    A dziewczyny, po co jest to ważenie tak naprawdę? Bo przecież to, czy maluch dobrze rośnie, widać na usg. To nie jest tak, że to po prostu pozostałość z czasów, kiedy usg robiło się raz na ciążę?
    Tak tylko się zastanawiam :) Od jakiegoś czasu staram się bardzo zdrowo jeść i w normalnych warunkach na pewno bym przy tym schudła parę kilo. Więc jak mam traktować wskazania wagi w takiej sytuacji?
    Chodzi tez o to, ze bardzo duży wzrost wagi nie jest czymś dobrym, wiec nie powinno się tez przesadzić i przytyć 40kg ale tez zbyt mały przyrost wagi może być zła rzeczą. Wszystko zależy z jakim BMI zaczynałaś ciąże. Im szczuplejsza kobieta przed ciaza tym więcej przytyje, jeśli ktoś miał przed ciąże nadwagę to powinien przybrać jak najmniej. Tu z neta:

Zbyt mały przybór wagi może spowodować, że dziecko przyjdzie na świat z niską masą urodzeniową (poniżej 2500 g), a takie dzieci częściej chorują – zarówno w niemowlęctwie, jak i w wieku późniejszym. Zwiększa również prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego. Z kolei gdy waga kobiety ciężarnej urośnie nadmiernie, wzrasta ryzyko powikłań: cukrzycy ciążowej, nadciśnienia indukowanego ciążą, porodu przedwczesnego czy cesarskiego cięcia. Duży przyrost wagi wiąże się też po prostu z większą niewygodą (bóle pleców, szybsze męczenie się, obrzęki), no i trudniejszym powrotem do sylwetki sprzed ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2018, 14:33

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko, że waga kobieta to bardzo indywidualna sprawa. Wszystko zalezy ile wazyla przed ciązą, jaka byla aktywna, jak aktywna jest w ciazy, co, jak, ile je, czy zatrzymuje wode, czy ma tendencje do tycia, geny itp itp itp.

A i znalazlam co się składa na wagę w ciązy (na koniec):
    - dziecko 3–4 kg
    - powiększona macica 1 kg
    - łożysko 0,5–1 kg
    - płyn owodniowy 1–2 kg
    - większe piersi 1–2 kg
    - wzrost objętości krwi i innych płynów ustrojowych 3 kg
    - pozostałe kilogramy to tkanka tłuszczowa

dqprqps6kaqxmc83.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że nie ma zasady chyba z wagą...

Ja wpieprzałam całą ciążę bez ograniczeń wszystko co chciałam i ile chciałam i przytyłam 10kg.

Moja koleżanka w pierwszej ciąży zdrowo się odżywiała - sałatki, kasze, mięso gotowane, bez słodyczy, kawy, shake'ów, lodów, napoi gazowanych. Z liczeniem kalorii przytyła aż 18kg!

Także jest to po części kwestia indywidualna, ale przytyć za dużo nie powinno się. To moze oznaczać problemy z np. cukrzycą ciążową.

mjvyi09k1yghelay.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza powodzenia jak to bedzie juz na dniach albo godzinach :)

Ja dzis pozwolilam sobie na Mc Donalda! Kurcze nie moglam przejsc obok i nie zjesc czegos choc ostatnio fast foody mnie odpychaly dzis wrecz odwrotnie.

calza lubi tę wiadomość

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka dzięki :)

Ja McDonalds nie jadłam parę ładnych lat, kijem bym nie chciała tych hamburgerów dotykać! Ale w ciąży Big Mac był moim przysmakiem, śliniłam się na samą myśl <3

mjvyi09k1yghelay.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak narazie jem tyle ile muszę. Jak mnie dzidziuś obudzi o 1 w nocy, że jest głodny, to nie ma bata, nie jestem w stanie pokonać tego ssania, bo m wrażenie że mi strasznie cukier leci. Jem też o 22 codziennie. Jak nie zjem w danym momencie i to na co mam ochotę to zaczęłam odpływać. Na szczęście nie mam ochoty na słodkie i niezdrowe. Ale przez to nie mam żadnego władzy nad moją wagą. Na początku chudłam, a teraz mam ten 1kg na plusie, który jest bardzo niestabilny, bo co któryś dzień waga znowu spada.
    Jak ja się cieszę że nie ciągnie mnie do słodyczy, bo pewnie było by znacznie gorzej.
    Myślę że zwłaszcza na początku, albo jak się źle czujemy lub coś nam nie podchodzi, to mamy słabe możliwości na kontrolowanie wagi.
    Urodzą się nam ruchliwe dzieci, to wszystko za nimi wybiegamy ;-)
    Chociaż mam tez wrażenie że moje cyce ważą z tego wszystkiego najwięcej. Do tej pory miałam marne A, a teraz to już chyba C :-P I to są prawdziwe plusy ciąży! :-D
    A czym się smarujecie? Macie problem z rozstępami?

Decadence lubi tę wiadomość

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • teqz Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ nigdy nie wiesz kiedy Ci się smaki zmienia :D mi miesiąc temu znowu się tak smaki zmieniły, ze masakra.
    U mnie rozmiar z C do E/F wiec ubolewam bo lubię małe piersi :/
    Rozstępów nie mam, ani w rodzinie nikt wiec mam nadzieje, ze genetycznie mnie to ominie, ale smaruje wieczorem kremem dla kobiet w ciąży Elancyl, zobaczymy jak będzie. Póki co brzuch duży, ale zero rozstępów i oby tak zostało.

AniaŁ123 lubi tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruje Bio Oilem i Mustela (kremem i olejkiem)na zmiane, rano i wieczorem. Poki co tez rozstepow nie mam, ale wokol pepka mam sine i nie wiem czy tam sie nie zrobi.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis robie lososia ciekawe czy dam rade zjesc

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wagę trzeba patrzyć ale też bez przesady :) no i ważymy się rano po wstaniu i radze nie częściej niż raz na tydzień bo z dnia na dzień waga może się wahać i takie codziennie ważenie jeszcze o różnych porach dnia jest bez sensu.

A z dietą podejrzewam że bardzo dużo zależy od naszego metabolizmu. Ja jeszcze jestem na minusie ale cycki mam fajne teraz :D Spodnie na brzuchu cisną, a na udach wiszą.. nic się na to nie poradzi :)
    Zaczęłam ćwiczyć (raptem 30min z rozciąganiem) a czuję się po tym o niebo lepiej. Polecam jak ktoś nie ma przeciwwskazań :)

u mojego lekarza waga jest w pokoiku gdzie się przygotowuje i tam każe się zważyć i podać wagę więc przy okazji wchodzę majtach i koszulce na wagę :)
    A co do tego zrzucenia po porodzie to nadal indywidualna sprawa, prawda jest taka, ze nie każda gubi te kilogramy, a na pewno nie ot tak bez kiwnięcia palcem. Z jakiegoś powodu wszędzie piszą, ze jemy dla dwojga, a nie za dwoje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2018, 16:46

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • pilik Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara jak po wizycie?

Całus trzymamy kciuki za dziś <3 jeszcze kilka godzin jest :D

ds022el.png

u4uGp2.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teqz niestety wiedzę że mam coraz większą tolerancję na slodycze, więc niedługo pewnie się zacznie ;-) ale też już przeszłam od buraków, przez ogórki i kapustę, zupę pomidorową, a teraz grejpfruty codziennie i rosół kilka razy w tygodniu, a gdyby był to codziennie :-P

Cierpliwa ja jadłam halibuta i nie bardzo mi podszedł, wolę łososia, ale niestety nie było. A Tobie jak smakował?

Ja też się waże sama i też przed śniadaniem.

Ja jeszcze nie dam rady ćwiczyć, ale już tylko czekam aż mi przejdą całkiem mdłości.

Ja używam pharmaceris i oillan. Jakbyście miały jakieś super sprawdzone metody to piszcie :-)

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały wazy około 220 gramów :) zasłaniał oczka rączkami. Szyjka ponad 4 cm, zamknięta. Mam nie bać się brać nospe. Niestety powoli muszę żegnać się z moim panem doktorem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2018, 18:38

pilik, XKamaCX, Alphelia, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

• pilik Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara to idą równo póki co :)
    A czemu musisz się żegnać ze swoim lekarzem?

ds022el.png

u4uGp2.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kolejna historie wyczytalam w Angorze: 6 lat temu kobitka byla w ciazy, lekarz całą ciąże nie widzial nic niepokojącego, chodzila tylko do niego, na genetyczne tez, nie zlecil zadnych dodatkowych badan, nawet pappy, lezala w szpitalu w Warszawie na ul. Madalinskiego, dziecko urodzilo się z zespolem downa.

Także kolejny raz, dziewczyny, ograniczone zaufanie do swoich lekarzy, genetyczne u najlepszych z certyfikatami, i najlepiej ze 2 razy w calej ciazy isc do innego lekarza na usg, tak w razie W, zawsze to inne spojrzenie...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzę ciągle do lekarza z kliniki leczenia niepłodności. Wiedziałam, ze w końcu nastąpi dzień, ze będę musiała się z nim pożegnać... Doktor powiedział żebym lepiej wybrała kogoś ze szpitala, w którym chce rodzić.

• teqz Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ sposobów na rozstępy jako tako nie ma, tak naprawdę jest to uwarunkowane genetycznie, jedna może się smarować 5 razy dziennie kremami i rozstępy będą, inna ani razu się nie posmaruje i nie będzie miała rozstępów. Dużo zależy od elastyczności skory. Podpytaj mamę, babcie, jeśli one nie miały to jest duża szansa, ze tez Cię to ominie :) smarować zawsze dobrze bo jednak ujędrniamy skore, ale jeśli masz mieć rozstępy to je będziesz mieć i nic kremy ani olejki nie pomogą :(

AniaŁ123, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ jeszcze nie jadlam czekam na meza jak wróci i bedziemy robic... jak on wraca kolo 20 to ja popoludniu cos sobie robie a wieczorem jemy ciepla kolacje...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • welonka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda nie strasz juz tymi historiami bo jak czytam to za każdym razem mam stres czy u nas jest wszystko ok ,ja prenatalnych nie mialam wcale tak bylam u lekarza który ma uprawnienia ale dopiero w 16tc.

Calza powodzenia,życzę ekspresowego porodu :)

Mi dzisiaj caly dzień napinał sie strasznie brzuch w pewnym momencie myślałam ze pojadę na pogotowie bo zaczął bolec mnie brzuch i uda ciężko bylo mi sie wyprostować ale wzięłam nospe poszłam spać ja sie uspokoiłam i przeszło a wszystko bylo spowodowane stresem i nerwami pojechalam dzisiaj wpłacić zaliczkę za lokal a usłyszałam ze nie bylo podpisanej umowy i obi przyjęli większa imprezę (znajomi prezesa)zrobiłam awanturę i wyszłam po godzinie dzwonili z propozycja obnizli cenę dekorację sali i wino gratis

calza, pilik, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 78 79 80 81 82 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ