SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
Odpowiedz

🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026

Oceń ten wątek:
  • PandaMała Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to źle przeczytałam, przepraszam. To totalnie dziwne że Ci nie wyliczyli tych ryzyk :/ może da się gdzieś w internecie znaleźć program który to wyliczy na podstawie tego co masz

preg.png
  • Aquafaba Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym spróbowała skontaktować z NFZ co dokładnie powinnaś otrzymać w ramach badań prenatalnych. Jest np. formularz kontaktowy albo telefoniczna infolinia pacjenta (wpisz w google infolinia NFZ). Jak wyślesz zapytanie przez formularz, to będziesz mieć ślad na mailu i później dostaniesz też odpowiedź mailowo. Jeśli oni potwierdzą jaki jest zakres badań - tzn. będziesz mogła od przychdoni wymagać, a jak nie będą chcieli się wywiązać to żądać odmowy na piśmie (pewnie ci z NFZ sami to doradzą), bo oni mają się wywiązywać z tego na co biorą środki. Z przychodnią też bym sprawę prowadziła mailowo, żeby był ślad, załączając odpowiedź, którą dostaniesz z NFZ. Jeśli dalej będą się bronić, przed określeniem tego ryzyka, to nie pozostaje nic innego jak skierować tą sprawę do NFZ.

Ostatnio miałam sprawę (akurat w temacie szczepień) i kontaktowałam się przez formularz, to odpowiedź dostałam bardzo szybko, może 1-2 h po zadaniu pytania. I tam też było twardo o ciśnięciu przychodni i żądaniu odmowy na piśmie.

Madzigaw88 lubi tę wiadomość

👩90 👨84

⏸️ 6.10.2025
    11.10 bhcg 1146,54 mlU/ml
    11.10 progesteron 8,3 ng/ml

18.10 bhcg 14120,04 mlU/ml
    18.10 progesteron 7,7 ng/ml

26.11 nifty - zdrowy chłopak💙

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aquafaba wrote:
    Ja bym spróbowała skontaktować z NFZ co dokładnie powinnaś otrzymać w ramach badań prenatalnych. Jest np. formularz kontaktowy albo telefoniczna infolinia pacjenta (wpisz w google infolinia NFZ). Jak wyślesz zapytanie przez formularz, to będziesz mieć ślad na mailu i później dostaniesz też odpowiedź mailowo. Jeśli oni potwierdzą jaki jest zakres badań - tzn. będziesz mogła od przychdoni wymagać, a jak nie będą chcieli się wywiązać to żądać odmowy na piśmie (pewnie ci z NFZ sami to doradzą), bo oni mają się wywiązywać z tego na co biorą środki. Z przychodnią też bym sprawę prowadziła mailowo, żeby był ślad, załączając odpowiedź, którą dostaniesz z NFZ. Jeśli dalej będą się bronić, przed określeniem tego ryzyka, to nie pozostaje nic innego jak skierować tą sprawę do NFZ.

Ostatnio miałam sprawę (akurat w temacie szczepień) i kontaktowałam się przez formularz, to odpowiedź dostałam bardzo szybko, może 1-2 h po zadaniu pytania. I tam też było twardo o ciśnięciu przychodni i żądaniu odmowy na piśmie.

Ja sobie do Katowic podjadę, niech mi wylicza na podstawie Pappy te ryzyko rzucawki. Juz do tego dopłacę. Dzwoniłam do mojego miasta i tutaj tez sie za to płaci,ale 140 zł. I nie robi sie tego badania juz w II trymestrze,bo trzeba przeliczyć stan rzucawki razem z Pappa a ona jest tylko raz wykonywana.
    Zaraz mi każą sie zapisac na badanie usg,które jest płatne,bo są procedury ze tak sie to wykonuje zeby kasę tylko zgarnąć. Nie zostałam do końca przebadana ani ciśnienia nie miałam sprawdzonego,to sa żarty jakies

preg.png
  • PandaMała Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może oni myślą faktycznie o nadaniu PLGF i stąd ta kwota a nie biorę pod uwagę że mogą podstawowe ryzyka preeklampsji wyliczyć z tego co masz (beta, Pappa, przepływy i ciśnienie które możesz sama zmierzyć)? Może warto ich wprost o to zapytać czy z tych parametrów które już masz nie mogą tego obliczyć?

Madzigaw88 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PandaMała wrote:
    Może oni myślą faktycznie o nadaniu PLGF i stąd ta kwota a nie biorę pod uwagę że mogą podstawowe ryzyka preeklampsji wyliczyć z tego co masz (beta, Pappa, przepływy i ciśnienie które możesz sama zmierzyć)? Może warto ich wprost o to zapytać czy z tych parametrów które już masz nie mogą tego obliczyć?

No właśnie. Zależy mi tylko na tym czy muszę wdrożyć leczenie czy nie

preg.png
  • Aquafaba Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia90 wrote:
    Ja sobie do Katowic podjadę, niech mi wylicza na podstawie Pappy te ryzyko rzucawki. Juz do tego dopłacę. Dzwoniłam do mojego miasta i tutaj tez sie za to płaci,ale 140 zł. I nie robi sie tego badania juz w II trymestrze,bo trzeba przeliczyć stan rzucawki razem z Pappa a ona jest tylko raz wykonywana.
    Zaraz mi każą sie zapisac na badanie usg,które jest płatne,bo są procedury ze tak sie to wykonuje zeby kasę tylko zgarnąć. Nie zostałam do końca przebadana ani ciśnienia nie miałam sprawdzonego,to sa żarty jakies
    Dokładnie, jaja ktoś sobie robi. Ciśnienie powinni ci obowiązkowo zmierzyć. Szkoda, że ktoś bierze kasę z naszych podatków tak naprawdę i nie wywiązuje się z usługi, którą za to powinien wykonać. Ale w pełni rozumiem, że nie masz ochoty się wykłócać o swoje prawa. W naszym stanie czasem lepiej odpuścić, jeśli możesz sobie pozwolić na sprawdzenie tego za dopłatą 🫂

👩90 👨84

⏸️ 6.10.2025
    11.10 bhcg 1146,54 mlU/ml
    11.10 progesteron 8,3 ng/ml

18.10 bhcg 14120,04 mlU/ml
    18.10 progesteron 7,7 ng/ml

26.11 nifty - zdrowy chłopak💙

preg.png
  • annikana Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia, niestety z tego co się orientuję, to w ramach NFZ to wyliczenie stanu przedrzucawkowego niestety właśnie nie jest refundowane. Większość placówek to robi, ale gyncetrum np sobie za to kosi 😑

marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
    luty 2024 - 18 tc H. 💔
    luty 2025 - tęczowy H. 🩵

cudnie nam, chcemy więcej 🥹

19.09 - 10 dpo - ⏸️
    beta: 20.09 - 89,7; 22.09 - 222,9; 24.09 - 483,2
    10.10 - 0,57 cm bobusiątka z ❤️
    31.10 - 3,13 cm 🍒
    SANCO - wyniki prawidłowe, dziewczynka 🩷
    20.11 - 6,4 cm Maluszka 🧸
    8.01 - USG połówkowe - 268g Wisienki ❤️

preg.png
  • GąskaBalbinka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia90 wrote:
    No właśnie taka ciekawostka,że za stan przedrzucawkowy i zahamowanie wzrostu płodu przed 37 tc jest dodatkowo płatne i trzeba wcześniej placówkę poinformować o tym,ze chce sie wykonac 🙈
    Ja zostałam poinformowana o tym przed badaniem, a też robiłam prenatalne i tej samej dr co Ty, tylko w innej placówce. Pani dr tez polecala wykonac te cadania. Płaciłam 250 zł.

• Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annikana wrote:
    Domcia, niestety z tego co się orientuję, to w ramach NFZ to wyliczenie stanu przedrzucawkowego niestety właśnie nie jest refundowane. Większość placówek to robi, ale gyncetrum np sobie za to kosi 😑

Jak pojadę do Katowic to muszą mi wyliczyć ten stan przedrzucawkowy na podstawie Pappy,usg,przepływów prawda?
    No i powinni mi ciśnienie zmierzyć, choć czuje ze nie będzie dzis małe 😑

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GąskaBalbinka wrote:
    Ja zostałam poinformowana o tym przed badaniem, a też robiłam prenatalne i tej samej dr co Ty, tylko w innej placówce. Pani dr tez polecala wykonac te cadania. Płaciłam 250 zł.

A oni do mnie, ze pacjentka sama ma o tym poinformować,ze chce takie badanie

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia90 wrote:
    No ok, tylko najpierw powinni poinformować pacjentkę, że jest opcja wykonania dodatkowo płatnych badań i wtedy pacjentka decyduje, czy chce czy nie. A jak miałaś wyrazić chęć zrobienia takich badań, skoro o tym nie wiedziałaś? Cyrk jakiś. To też w ich interesie, kasę biorą też za to. Ja gdyby mi nie powiedzieli o tym, to też bym nie zrobiła, bo skąd miałabym wiedzieć?

• Eliora Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annikana wrote:

Mi gyncentrum wyliczył ryzyko stanu przedrzucawkowego.

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
    05.01: 15+4 wg USG 16+0 - 10 cm i 130g, chłopiec?

Ciąża z toksoplazmozą.

❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
    🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • Salea Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśq00 wrote:
    Salea, jesteś już po biopsji? 🫂
    Zrobiliśmy dzisiaj tylko bardzo dokladne usg, zmiana sie powiekszyła wiec zapisalismy biopsje już taka na 100 proc na nastepny poniedzialek. Dzisiaj brakło już czasu na to badanie, samo usg lekarz robił 30 min plus wizyta.

Wysłany: Dzisiaj, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia90 wrote:
    https://zapodaj.net/plik-Nbay4CTqKy

Mi dali taka kartkę o tym badaniu przy podpisywaniu dokumentów. W 1 trymestrze 250 zl, w 2 i 3 - 390 zł

• Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GąskaBalbinka wrote:
    https://zapodaj.net/plik-Nbay4CTqKy

Mi dali taka kartkę o tym badaniu przy podpisywaniu dokumentów. W 1 trymestrze 250 zl, w 2 i 3 - 390 zł

To ja tez ją dostałam faktycznie i nie zwróciłam uwagi 🤦‍♀️
    To teraz będę płacić 390 zł zapewne.
    Powiedziala mi w Gyncetrum,że mam przyjsc w środę i bede miala sprawdzane ciśnienie plus usg tętnic

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    Mi gyncentrum wyliczył ryzyko stanu przedrzucawkowego.

I ile płaciłaś za to badanie? 250?

preg.png
  • *Ania* Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia pamiętam że trochę o tym czytałam przed swoimi prenatalnymi. I z tego co kojarzę to zawsze w zakresie prenatalnych pierwszych jest USG, pappa, bhcg. PLGF jest już rozszerzona diagnostyka za którą trzeba zapłacić to nie jest refundowane i chyba żadna placówka nie oferuje tego za darmo.
    Ale nawet bez PLGF lekarz jest w stanie wyliczyć szansę hamowania wzrostu czy preeklampsji. Ja nie miałam plgf a mam te dane, ale to też zależy od placówki niektóre podają tylko dla 37 tyg inne dla 34 i 37 tyg. Ja byłam normalnie na NFZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:04

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Ania* wrote:
    Domcia pamiętam że trochę o tym czytałam przed swoimi prenatalnymi. I z tego co kojarzę to zawsze w zakresie prenatalnych pierwszych jest USG, pappa, bhcg. PLGF jest już rozszerzona diagnostyka za którą trzeba zapłacić to nie jest refundowane i chyba żadna placówka nie oferuje tego za darmo.
    Ale nawet bez PLGF lekarz jest w stanie wyliczyć szansę hamowania wzrostu czy preeklampsji. Ja nie miałam plgf a mam te dane, ale to też zależy od placówki niektóre podają tylko dla 37 tyg inne dla 34 i 37 tyg. Ja byłam normalnie na NFZ

Czyli mój lekarz prowadzący jest w stanie przeliczyć preeklamsje czy zahamowanie wzrostu na podstawie usg z 1 prenatalnych,Pappy i bhcg?

PandaMała, Madzigaw88 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia90 wrote:
    I ile płaciłaś za to badanie? 250?
    Nic nie płaciłam.

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
    05.01: 15+4 wg USG 16+0 - 10 cm i 130g, chłopiec?

Ciąża z toksoplazmozą.

❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
    🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    Nic nie płaciłam.

A robili Ci PLGF?

To czemu mi nie obliczyli stanu przedrzucawkowego i każą placic?

preg.png
‹‹ 505 506 507 508 509
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ