🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Domcia, gratulacje zdrowej córki.

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🩷 CS2:
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
05.01: 15+4 wg USG 16+0 - 10 cm i 130g, chłopiec?
Ciąża z toksoplazmozą.
⸻
❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025
„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
„Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
nie pozwól nam przespać poranka.” -
Hej Dziewczyny! Nieśmiało spróbuję wrócić po tygodniu pełnego odcięcia. Nie nadrobiłam was
więc liczę, że wszystko u was w porządku zwłaszcza u dziewczyn z planowanymi amniopunkcjami!
Ja musiałam ostatecznie brać antybiotyk 11 dni w sumie. Niestety na teście paskowym crp u mnie dalej w przedziale 10-40, także bardzo powoli wychodzę z infekcji. Dziś byłam na wizycie i USG i mała ma się świetnie waży 144 g wg lekarki wszystko jest bardzo dobrze. Badanie połówkowe będę mieć na koniec lutego w skończonym 22 tc, tak chce lekarka.
Mam nadzieję, że będę mogła już ze spokojem ducha wchodzić na forum bardziej regularnie 🩷
EssPee, Madzigaw88, annikana, PandaMała, Kaśq00, GąskaBalbinka, Ann35 lubią tę wiadomość
06.25 💔
18.10.25 ⏸️🌈
29.10 1mm zarodka i pęcherzyk ciążowy 🥰
6.11 0,6cm z 🩷
13.11 (7+3) 1,11cm 🩷 FHR 159
19.11 (8+2) 1,76 cm 🩷 FHR 168
1.12 (10+0) 3,36 cm 🩷 FHR 164 ruszający się płodzik
8.12 NIFTY niskie ryzyka DZIEWCZYNKA 🩷
18.12 (12+3) prenatalne USG idealne CRL 6,39 cm 🩷 FHR 158
29.12 (14+0) CRL 7,94 cm 🩷 FHR 163
12.01 (16+0) 144g 🩷

-
Domcia90 wrote:@Megipta możesz wpisać imię Anastazja 🥰
A mąż wie ? 🫣🫢 żartuje !
Super że zajrzałaś, sama bym w życiu nie wytrzymała !! Gratulacje ❤️ witaj w gronie “córek” 😃
Jeśli chodzi o wyprawkę też się orientuję w temacie, jakie rozmiary itp podobno hm ma zaniżona ? Czyli 50 hm to tak na prawdę 56 innych marek? Czy obeznane mogą się wypowiedzieć ? 🫣
Ja ruchów nie czuję nadal, aż zaczynam się martwić bo tak wiele z was już czuję … Ale tłumaczę sobie że do 20 tyg to na spokojnie mam czas
Kaśq00 lubi tę wiadomość
10.24 💔 7tc
03.25 💔 cb
04.25 💔 7tc
1.10.25 ⏸️
13dpo 130,5
15dpo 564
18dpo 2144
20dpo 3964
22dpo 8038
16.10 CRL 2mm
29.10 CRL 1.28cm, 144 ♥️
17.11 CRL 3.34 cm, 166 ♥️
11.12 CRL 7.71 cm, 155 🩷?
PAI hetero/MTHFR hetero ❌
Kariotypy ✅
Homocysteina✅
B12, D ✅
Kir Bx
2DS1, 2DS5, 3DS1, 4DSnorm ❌
Cytokiny ✅
AlloMLR 0% ❌
Cross match 23,4%
Clexane, acard, pregna start, omega3, accofil, encorton

-
Calineczka, a nie macie w mieście jakiejś placówki prywatnej, realizującej szkołę rodzenia w ramach NFZ? U mnie w mieście są 3, właśnie otworzyli kolejną
Nora, dobrze, że jesteś!
Domcia, piękne imię! Też mamy na liście
ale ostatnio przyśniło mi się imię Klara, a też jest na liście, ciekawe w sumie jak to ostatecznie wyjdzie 🤔
Jeszcze w temacie ubranek to ja nienawidzę wszystkiego, co ma zakryte stopy. Na początek miałam dla dzieci kilka pajacyków, ale potem albo ucinałam stopy 😅 albo wybierałam rampersy.
NoraBlue lubi tę wiadomość
marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
luty 2024 - 18 tc H. 💔
luty 2025 - tęczowy H. 🩵
cudnie nam, chcemy więcej 🥹
19.09 - 10 dpo - ⏸️
beta: 20.09 - 89,7; 22.09 - 222,9; 24.09 - 483,2
10.10 - 0,57 cm bobusiątka z ❤️
31.10 - 3,13 cm 🍒
SANCO - wyniki prawidłowe, dziewczynka 🩷
20.11 - 6,4 cm Maluszka 🧸
8.01 - USG połówkowe - 268g Wisienki ❤️

-
H&M, Next czy lidlowe lupilu większe. Tak samo newbie Taki standard to powiedziałabym smyk (chociaż można trafić też mniejsze) i Coccodrillo. Mniejsze zdecydowanie Sinsay i pepco. Zara wg mnie bardzo wąskie.Blackcurrant wrote:A mąż wie ? 🫣🫢 żartuje !
Super że zajrzałaś, sama bym w życiu nie wytrzymała !! Gratulacje ❤️ witaj w gronie “córek” 😃
Jeśli chodzi o wyprawkę też się orientuję w temacie, jakie rozmiary itp podobno hm ma zaniżona ? Czyli 50 hm to tak na prawdę 56 innych marek? Czy obeznane mogą się wypowiedzieć ? 🫣
Ja ruchów nie czuję nadal, aż zaczynam się martwić bo tak wiele z was już czuję … Ale tłumaczę sobie że do 20 tyg to na spokojnie mam czas
Blackcurrant lubi tę wiadomość
marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
luty 2024 - 18 tc H. 💔
luty 2025 - tęczowy H. 🩵
cudnie nam, chcemy więcej 🥹
19.09 - 10 dpo - ⏸️
beta: 20.09 - 89,7; 22.09 - 222,9; 24.09 - 483,2
10.10 - 0,57 cm bobusiątka z ❤️
31.10 - 3,13 cm 🍒
SANCO - wyniki prawidłowe, dziewczynka 🩷
20.11 - 6,4 cm Maluszka 🧸
8.01 - USG połówkowe - 268g Wisienki ❤️

-
U mnie chyba też będzie dziewczynka... byłam dziś na wizycie na nfz. Dzidziuś nie wspólpracował do końca, ale nie wygląda zeby cos miedzy nozkami się majtało. Wedlug lekarza no raczej dxiewczynka... tylko troche z rezerwą, bo nie idealna perspektywa zeby oglądać te rejony.
A tak poza tym ma już 204g.
Kaśq00, PandaMała, GąskaBalbinka lubią tę wiadomość
2014... and so it begins...
👧 potworniaki jajników
🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe
IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia
2019 rozpoczecie procedury w OA
2020 ❤️ naturalny cud córeczka
2023 ❤️ naturalny cud córeczka
2026 ?

-
Podobno nigdy do końca nie wiadomo co to za zmiana, dopóki nie zrobi się histopatologii. Przenieśliśmy biopsję na następny poniedziałek, a dzisiaj lekarz zrobił bardzo dokładne usg, nadal klasyfikowany jako gruczolakowłókniak ale urósł i podjęłam decyzję że ta biopsja (bo była pod znakiem zapytania) to już na 100proc. Zmiana sie sporo powiekszyła, i tak by mnie ta biopsja czekała kiedyś, tyle że w ciąży to jednak trudniejszy temat i hormony powodują duże skoki wielkości takich zmian. Niektórym znikają, mi rośnie... Sam się nie wchłonie więc wolę wiedziec, że jak za trzy miesiące znowu urośnie to przynajmniej nie będę świrować że jest groźny.Mariola1985 wrote:Domcia gratuluję Ci serdecznie..Teraz możesz cieszyć się wewnętrznie i z nami z całego serca 🩷
EssPee i wszystko jest dobrze 🥰to najważniejsze.
Salea czy wszystko się już wyjaśniło odnośnie tej zmiany? Czy po prostu jest to na czas ciazy pod obserwację? Ja mam takie dziadostwo od kilku lat na wątrobie i dr sprawdza i nic nie robi, najwidoczniej muszę się dostosować 🤷♀️ -
Domcia gratulacje dziewczynki ❤️
I Ajka również ❤️
Domcia, z tymi ryzykami to podeślę co dokładnie piszą na badaniu : "Ryzyko wystąpienia preeklampsji i wewnątrzmacicznego zatrzymania wzrastania płodu jest ocenione na podstawie charakterystyki demograficznej ciężarnej, wywiadu ogólnomedycznego i położniczego, badania dopplerowskiego w tętnicy macicznej, średniego ciśnienia tętniczego i PAPP-A"
Są nawet kalkulatory online, możesz zobaczyć kryteria ale akurat w tym kalkulatorze jest też pole na PLGF (ale tak jak pisze Ajka, można to wyliczyć w tych programach bez tego parametru). (Link: https://courses.fetalmedicine.com/calculator/pe?locale=en)
Z ciekawości wpisałam tam swoje dane i PLGF na 0.0 (bo nie badałam tego) i wynik mi wyszedł na preeklampsje 1:6210. A w badaniach na kartce mam 1:5751 więc trochę się różnią ale podobny zakres (pewnie jakiś trochę inny algorytm/wersja/nie mam pełnych danych bez tego parametru - więc mimo wszystko najlepiej jak Ci to zrobią w ośrodku na programach na których maja)
Szukałam w standardach NFZ czy oni są zobowiązani to podać i poza mutacjami i abberacjami genetycznymi płodu nie wpisują tego nigdzie więc prawdopodobnie faktycznie nie zmusza ich refundacja. Inna kwestia, że z danymi które mają te programy to same powinny liczyć i chyba w większości miejsc to podają.
@Salea trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło z biopsja i wynikami 💚 sama mam coś podejrzanego w piersi ale u mnie stanęło na obserwacji na razie bo się nie zmienia od jakiegoś czasu. Z tego co mówił mi lekarz to w okresie ciąży mocno hormony mogą wpływać, że taki rzeczy rosną, więc pewnie to wpłynęło
@Blackcurrant ja też nic jeszcze nie czuje ale chyba jest czas. Chociaż dzisiaj przy serialu siedziałam z godzinę z rękami na podbrzuszu i się zastanawiam czy nie poczulam 2 razy lekkiego uderzenia od spodu którego normalnie bym zupełnie nie poczuła bez ręki tam 😅 może to jakaś metoda? Ponoć wieczorem i w nocy najłatwiej to wylapac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 22:59
Kaśq00 lubi tę wiadomość
-
annikana wrote:Calineczka, a nie macie w mieście jakiejś placówki prywatnej, realizującej szkołę rodzenia w ramach NFZ? U mnie w mieście są 3, właśnie otworzyli kolejną
Niestety, u nas tylko w szpitalu była. Mam nadzieję że jednak podpiszą umowę z jakąś szkołą rodzenia na ten rok i nie zostanę bez 😵💫 -
PandaMała wrote:@Salea trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło z biopsja i wynikami 💚 sama mam coś podejrzanego w piersi ale u mnie stanęło na obserwacji na razie bo się nie zmienia od jakiegoś czasu. Z tego co mówił mi lekarz to w okresie ciąży mocno hormony mogą wpływać, że taki rzeczy rosną, więc pewnie to wpłynęło
@Blackcurrant ja też nic jeszcze nie czuje ale chyba jest czas. Chociaż dzisiaj przy serialu siedziałam z godzinę z rękami na podbrzuszu i się zastanawiam czy nie poczulam 2 razy lekkiego uderzenia od spodu którego normalnie bym zupełnie nie poczuła bez ręki tam 😅 może to jakaś metoda? Ponoć wieczorem i w nocy najłatwiej to wylapac
To miałaś dziś chyba to samo, co ja wczoraj w nocy. I w ogóle my chyba teraz wszystkie z tymi rękoma na podbrzuszu siedzimy 😅 Bo ja właśnie się wykąpałam. Studiuje forum, ale ręka oczywiście na brzuchu 😅🙈
Salea, nie dziwię się, że zdecydowałaś się na biopsję. Zawsze człowiek będzie spokojniejszy. Wierzymy w to, że to nie będzie nic złego, tylko właśnie powiększyło się że względu na hormony.
Mnie kolejna wizyta u onkologa czeka w lutym. Też mam mieć dokładne usg piersi i wtedy mamy podjąć decyzję co z biopsję. Lekarz właśnie też mówił, że I trymestr to nie jest dobry moment na takie rzeczy.
Ajka, cieszę się też, że u Ciebie wizyta pozytywna 🙂
Nora, fajnie, że jesteś 🙂 Super, że na wizycie wszystko dobrze z maleństwem 🙂 niech spokój powoli wypełnia Cię od środka!
Ja i EssPee po amnio w tamtym tygodniu, sporo przeżyć A teraz wyczekiwanie na wyniki ✊Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 23:19
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH