Kawka91 wrote:
Hej, nie odzywałam się w zasadzie od zajscia w ciążę, ale śledziłam Was a teraz wracam po radę

Urodziłam przez CC - jednak 29.05, także ostatecznie jestem jednak majowa mama

i niestety zupełnie nie ruszyła mi laktacja. Nie wiem na ile to wina PCOS, na ile CC i inne czynniki? Jak długo się Wam rozkręcało, co pomogło? Jest szansa na prawidłową laktację? Bardzo mi zależy, była u mnie CDL, często się przystawiamy, stymuluje się laktatorem wg wskazań, ale muszę dokarmiać mieszanką po każdym karmieniu piersią bo nie wystarcza. Wprowadziłam to właśnie po wizycie CDL w 6 dobie, bo wcześniej dawałam tylko pierś ale cały czas utrzymywał się spadek wagi. Piję femaltiker i piwo 0, piję ponad 2l wody. Niestety, laktacja nadal bardzo słaba. Obecnie sesja laktatorem 5-3-2 po większości karmień a od wczoraj raz dziennie przez 3-4 dni wieczorem 12-12-12. Może inny schemat byłby skuteczniejszy? Chciałabym przejść na jak najwięcej karmień bez dokarmiania, zależy mi szczególnie w nocy - a teraz karmienie to męka, najpierw piersi, później butla z Laktowitem i na koniec laktator. Podczas sesji odciągania jakiejkolwiek długości udaje mi się odciągnąć max 30ml… samo odciąganie mnie boli chociaż mam lejki różnej wielkości i różnych próbuję, na każdych nie jest dobrze. Mam laktatory neno uno i momcozy s12 pro. Odciągam 4-6x na dobę, tak radziła cdl. Wiem, że niektóre kobietki odciągają nawet i 10-12 ale nie jestem w stanie tak robić plus zaleciła mi to 4-6 razy więc czy to możliwe że to w moim przypadku będzie ok? Widzę, że z dnia na dzień jest tak samo i nic tego pokarmu nie przybywa.. jestem bardzo zmęczona, karmienie to najpierw piersi, potem mm i potem laktator, mycie, wyparzenie. Tracę nadzieję. Wprowadzam od dzisiaj jeszcze nancare z kozieradka.
Czesc,co prawda nie jestem z tego watku,ale poniewaz przeszlam identyczna droge zaledwie 3 miesiace temu to napiszę. Od razu zaznacze,ze u mnie sie nie udalo,poddalam sie i nie pisze tego po to aby Cie zdolowac,ale zauwazyc co byc moze jest nie tak. Uwazam,ze to co u mnie zawalilo laktacje to glowa,bo tez tak samo jak Ty bardzo bylam nastawiona na kp i powiem Ci ze nic w zyciu nie sprawilo mi takiej przykrosci jak to,ze nie moge nakarmic wlasnego dziecka. Dlatego chcialoby sie powiedziec "wrzuc na luz",ale wiem ze to bardzo trudne. Natomiast moze znajdziesz chwile czasu dla siebie zeby np wyjsc na pol godzinny spacer kazdego dnia? Moze masz np mame ktora moglaby zajac sie dzieckiem albo maz? Chodzi o to zebys sie oderwala od tej codziennej rutyny,bo widze ze tak samo jestes zafiksowana a to tez blokuje hormony. Dodatkowo zmeczenie nie pomaga,ja juz nie dawalam rady fizycznie i psychicznie,bo nocami tylko ja wstawalam do malego, maz sie wypiąl,bo chodzi do pracy. Pilam tez kozieradke,piwo,femaltikery,krecilam laktatorem takim samym jak Ty,tylko ze mi polozna zalecila po 15 min kazda piers. To co sama zauwazylam to ze wiecej odciagalam gdy siedzialam prosto. Piszesz ze mimo roznych lejkow bolą Cie sutki,tak nie powinno byc,moze potrzebne Ci sa reduktory,a nie wieksze lejki?a stosujesz jakies kompresy?? One ladnie i szybko regenerują,ale powiem Ci ze mi najbardziej pomoglo jak zrobilam sobie dzien przerwy od laktatora,bo mialam sutki tak poranione,ze mialam w d***co dalej. Podsumowujac,na nic sie to wszystko zdalo bo opadalam z sil a do tego o ironio nigdy nie jadlam tak fatalnie jak w tamtym okresie. Pisalas ze pijesz 2l wody a jak z posilkami,jesz te 5 razy dziennie?
Napisze Ci tez z perspektywy czasu,ze nawet jak sie nie uda to nie miej do siebie pretensji. Ja tez bylam nakrecona mocno na kp,wszystkie moje kolezanki tak karmily,wiec zalozylam ze tez bede. A tymczasem okazalo sie to dla mnie bardzo trudne. I nie powiem,mialam kryzys z akceptacja tego ze nie wyszlo,ale pomoglo mi takie zrozumienie, ze za pare miesiecy bedzie rozszerzanie diety i tu bede sie mogla wykazac,a kp to etap przejsciowy.
👱♀️36l
AMH 1.19
TSH 1.97->1.49
Ft4 16.60
Żelazo 60.8->45.8
Ferrytyna 10.6->22.70
Estradiol 152
FSH 5.43
LH 5.49
Prolaktyna 20.20
Podejrzenie adenomiozy
Kariotypy OK
👦38l
Badanie nasienia morfologia 2%
08.05 kwalifikacja in vitro
11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549, 22dpt beta 9234🍀
16.07. Zarodek z echem 🥳
21.07 CRL 3.7mm i ❤
31.07 CRL 1.13 cm i ❤ 151 ud/min
14.08 CRL 2.60 cm I ❤ 168 ud/min
17.08 CRL 3.07 cm
05.09 CRL 6.07 cm
Prenatalne,Pappa,Sanco ok 👌