X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe widzę, że my od początku mamy podobne problemy laktacyjne. U nas też wieczorem cycki jakby puste. Zje trochę i drze się z cyckiem w buzi. Dajemy mu wtedy butlę, zjada raptem 30 ml ale widocznie na dobitkę mu to wystarcza i śpi ładnie do 2 w nocy.

Agrafka kiedy ten pierwszy uśmiech się pojawił? Mój potrafi "powtarzać" np pokazywanie języka albo otwieranie szeroko dzioba ale uśmiechnąć się jeszcze nie chce (chyba, że przez sen). A ja codziennie szczerze do niego mordę licząc, że w końcu odwzajemni 🙈

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jestem u mamy to moja mama od razu leci ratować małego jak tylko raz bziuknie i to tak cichutko że nawet ja nie usłyszę 😅od razu rąsie u babci się grzeją. Tylko ona nie da rady. Po usunięciu tarczycy nie doszła jeszcze do siebie. Wapno jej spada i ma drżenia, mrowienia i skurcze rąk. Dzisiaj trafiła do szpitala z tego powodu 😞 szybko się męczy, po spacerze 2 km musi odpocząć. Także tak. Ale zawsze posiedzi pod altanką i przypilnuje małego w wózku. Nie wtrąca się w wychowanie. Jak mały płakał to mi przynosiła „pewnie głodny” 😆

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batylda w nóżki.

Bee u nas też właśnie mały je go znacznie mniej.

My po wizycie u pediatry. Dostaliśmy Debridat. Chwilowo wracamy do poprzedniego mleka i zobaczymy jak mały będzie reagował. Dużo leżenia na brzuszku, okłady termoforkiem z pestek wiśni, masowanie i maaaasssę cierpliwości. W ogóle nasza pediatra była w szoku że od razu małemu wsadzono Pepti bo to podobno ostateczność.

Z dodatkowych mamy zrobić usg brzuszka i nerek i badanie moczu.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak, ja jeszcze zawalczę o to mleko przez tydzień. Jak nic to nie da to pal licho. Mm też jest smaczniusie 🤪 będę popijać po południu felmaltiker i po karmieniu odpalać jeszcze laktator.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu moje dziecie przybrało 560 gram w 6 dni O.o

slodka100 lubi tę wiadomość

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mowia ze nie da sie podobno przekarmic cycem.... Kurde on nie je ani czesto ani dlugo, nie wiem skad taki przyrost masy. Po urodzeniu byl w 5 centylu, po miesoacu jest w 50 centylu..

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak ciężko mi powiedzieć kiedy zaczął się uśmiechać tak świadomie, myśle ze było to zaraz po tym pierwszym skoku rozwojowym, mały miał wtedy jakieś 5 tygodni. Jeśli chodzi o nieświadomy uśmiech to śmiał się pięknie juz 5 dni po porodzie. Teraz to czasem śmieje się juz w głos 🥰

Sumi tak mówią ze nie da się przekarmic a mój tez lekko przekarmiony 😂 ma dwa miesiące a ubranka nosi juz 68 ostatnio ktoś się mnie zapytał czy on juz pół roku ma 🙈 oczywiście przesadził ale synek rzeczywiście wgląda na starszego niż jest

Sumireguska, Dani lubią tę wiadomość

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi u mnie podobnie, malutka na cycu tyje nawet 50 g na dzień. Podobno własnie przy kp to ok to nie ma się o martwić :) jedynie chyba o to, że rosną szybko i daleko im to tego noworodzia :D

Espoir, współczuje dzieciaczkom i Tobie, oby im błyskawicznie minęło od antybiotyku Niestety czasem trzeba go podać.

Dani - może to był też przypadek, że wtedy przy Twoim chłopaku tak płakała. Ale niemniej najlepiej, by jak najwięcej ją brał. Eden będzie już znała mocno jego dotyk i zapach. A on się nauczy uspokajać i będzie pewniejszy siebie. Chociaż też trzeba się nastawić, że czasem dziecka się nie da uspokoić czy to będziesz Ty czy on (przy kolkach tfu tfu, przy skokach rozwojowych itp.) i trzeba być wtedy cierpliwym tulić nosić i przeczekać

Dani lubi tę wiadomość

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka u mnie tak szybko wyrosl z 56 ze szok.. a urodzil sie to mial 50 cm. Mam tyle pieknych ciuszkow pokupowanych przez dziadkow ktorych nawet nie zdazyl zalozyc ze szkoda patrzec. Dlatego mowilam wszystkim zeby nie kupowali tak malych rzeczy ale nikt nie sluchal bo twierdzili że ciuchow nigdy za wiele..
    Ja nie wiem, mój maly potrafi caly dzien w jednym bodziaku chodzić :P

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z teściową na odwrót. Ona się boi dziecko na ręce wziąć... i ogólnie nie umie nic zrobić, twierdzi, że dzieci miała 30 lat temu a w rodzinie dopiero my daliśmy wnuka, więc nic nie pamięta i nie ma wprawy. Wzięła Sonię raz i to w rożku. Oczywiście nie jej wina, że się boi. Ale dla mnie to problem, bo nie mogę z nią nigdy dziecka zostawić. A ona mieszka 1 km od nas a moja mama daleko - 125 km... i moja mama już u mnie była 3 razy od porodu (np. teraz 3 dni bo miałam szczepionkę drugą na COVID i w razie gdybym źle się czuła przyjechała). Mama się nie mądruje (chociaż wiadomo coś doradza, ale nigdy się nie upiera) i robi wszystko przy Soni. W nocy do niej wstaje, nosi jak trzeba, przewija, usypia. Ja mogę na zakupy pójść, nawet w galerii byłam dokupić jej ciuszki. Karmi wtedy odciągniętym mlekiem.
    Tylko mama mieszka daleko i przydałoby się, żeby teściowa, która ma 10 min na nogach do nas mogła czasem podejść popilnować. No ale nic muszę poczekać aż podrośnie :)

Za to moja mama naprawdę jest super, co chwila mówi, że jest na każde zawołanie i nawet jak chcemy wyjść na randkę mam dzwonić i przyjeżdza. Oczywiście nie będę jej tak wykorzystywać :)

• Nikola Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nadrobiłam! Ile mnie omija tematów.

Ja tez karmie tylko cycem i mega mi to pasuje . Ogromna wygoda. Serio nie wiem jak ogarnęłabym życie bez tego.

Co do mamy i teściowej. Obie pomagają szczególnie kiedy my z mężem mamy już kryzys i nie dajemy rady one z anielska cierpliwością lulaja i tuła, mówią, chodzą, lulaja i tuła nie poddając się nawet na chwile. Moja mama w nic się nie wtrąca, a teściowa za dużo narzuca. W końcu mi powiedziała, ze mnie nie rozumie, ale szanuje moje zdanie, wiec odpowiedziałam, ze nie rozumiemy się bo mamy zbyt różne charaktery. A im częściej się widujemy, to nasze relacje na tym bardzo tracą… wiec nie wiem co to będzie.

Wysłany: 23 lipca 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że macie kogoś blisko. Moja teściowa za granicą, mama ponad 100 km dalej i obie pracują. Siostra mieszka blisko ale często pracuje po 10 godz 😞 Teraz siostra ma urlop to przychodzi do mnie od trzech dni na poranny spacer, więc sprzątam jak głupia. W następnym tyg teściowa ma przyjechać do Polski to spodziewam się wizytacji. Wyszoruje mieszkanie że mucha nie siada 😁💪

• slodka100 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też nadrobiłam ale nie dawne 20 stron A ostatnie 5 eh...
    Zawsze to coś 😉

Współczuję dziewczyny problemów brzuszkowych i z laktacja w sumie u nas też się zaczyna ostatnio jazda codziennie wieczorem A dziś nawet przed chwilą że z mały cycka cyca i nagle ryk i tak w kółko ale plesniawek chyba nie ma nie widzę no i cały dzień ładnie puje wiec to chyba nie to. Zauważyłam że z 1 piersi to mi takie ciśnienie ost często leci no ale jak on tak się denerwuje to akurat nie ma tego ciśnienia.

Espoir biedni jesteście mam nadzieję że tetaz już będzie tylko lepiej.

Dziewczyny potówki czy trądzik?? Coś robić? Na karku też ma trochę. Nie przegrzewam jakby co.
    4a022b996ab4.jpg

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slodka u nas podobne i tradzik
    Ja na pewno nie przegrzewam wrecz w druga strone...

• Noelle Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slodka trądzik. 😕

Zaczęliśmy podawać młodej ten espumisan i drugi dzień z rzędu ulewa mi takie ilości, że szkoda gadać… Z pół szklanki jak nic i to leci buzią, nosem i gdzie tylko znajdzie ujście. 🙈 Do kosza z tym dziadostwem…

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, super że możesz tak liczyć na mamę, moja też ogarnia małą doskonale, ale mieszka 350km od nas... Teściowa na miejscu, nie potrafi nawet dobrze pampersa założyć, ale wcale jej to nie przeszkadza w przywłaszczaniu sobie mojego dziecka 🥴

Ja wszystkie krostki na twarzy przemywam rumiankiem, ale też nie mamy ich bardzo dużo.

relgtv73ymxx11gn.png

• marta_kwk Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc dla Miłoszka
    https://www.siepomaga.pl/serce-milka?fbclid=IwAR1crQnH1mqOBAzkOdAqEAjCeGe32yBiMQC9eHxmEf8SIL5V5c3Dft9PFtw

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodka mi też wygląda na trądzik.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba jestem zaborcza. Nikt się moją Małą jeszcze nie zajmował. 😄 Nawet na ręce rzadko daję, bo zaraz ryk. A tylko ja umiem ją uspokoić. 🤷‍♀️ Marzę o chwili bez niej, a jakoś czuję, że to za szybko żeby ktoś się nią zajmował. Z synem tak nie miałam. Może dlatego, że ona mniejsza jest, nie wiem..

Mam problem z kp. Ale tak bardzo o to walczę, żeby jak najdłużej karmić, chociaż psychicznie i fizycznie wysiadam. Wbiłam sobie do głowy, że muszę te 4 miesiące co najmniej, jak starszego. Żeby było sprawiedliwie. 🙈

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle dzisiaj mam zamiar też spróbować Twój sposób i dać butelkę, sprawdzić czy będzie się tak rzucać czy nie. Dalej próbujesz kpi czy zdecydowałaś się na jakieś MM?

aaZap2.png
    bOz9p2.png
‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ