X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie stąd moje pytanie, ja nie podaję, nie widzę zbytnio sensu. A sama od lat używam pasty bez fluoru i zęb w jak najlepszym porządku.

Bee a jak wyglądała u Was kąpiel? U nas może być cały dzień ryk, ale czas kąpieli to czas ciszy i relaksu dla małej. Za radą położnej wanienka napełniona prawie pod sam brzeg, mąż trzyma córkę ( tylko główka wystaje ponad wodę) a ja myję i masuję.

OrT4p2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikołaj też kocha się kąpać. To chyba jedyne co spprawia, że nawet najgorszy płacz milknie. Tylko wody musi być tyle żeby ledwo brzuszek wystawał i ma być taka w sam raz. 😁

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrena, rok?! To ja nie dam rady😞 Z takim wyjcem boje się kogokolwiek zostawiać, bo czasem płacze tak jakby go ze skory obdzierali. Wczoraj w kryzysowej sytuacji wyszłam na 30 min spaceru z słuchawkami w uszach. Bee, Veruka, Sumi my już robiliśmy i robimy wszystko… nic nie działa. Wiedziałam ze nie będzie łatwo, ale nie sądziłam ze będzie aż tak ciężko:( A ten całodniowy płacz (wisk, ryk) tylko potęguje kolki. I to co dzieje się w jego brzuszku, to dramat!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 01:13

• slodka100 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 03:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 😉 ponad 20 str no nie dam rady doczytać eh...

Jak ciemieniucha u was na brwiach? Znalazla któraś jakis złoty środek na to cholerstwo?? Jak ja ost tu pisałam to my walczyliśmy z trądzikiem a wy już po i z kolei była ciemieniucha na tapecie u was a teraz my to mamy.
    Od kilku dni robię nawet kilka razy na dzień olejkiem migdałowym a po kąpieli wyczesuje. Coś tam schodzi ale oj długa droga chyba przed nami.

Dziś mam wizytę popologowa u gina ale szczerze??? To ze mnie codziennie coś tam jeszcze poleci w kolorze kremu 🤨

Wogole nie wiem co u nas się dzieje ale od ponad tygodnia codziennie wieczorem po kąpieli a czasem już przed zaczyna się ryk. Mały wrzeszczy i nie idzie go uspokoić. Pije cyca a za chwilę ma takiego nerwa przy nim że z nerwów za lapczywie połyka i ciągle puszcza cyca i się drze i tak w kółko aż jest taki ryk że muszę z nim na piłce skakać. Wczoraj było dopiero lepiej bo zaczęłam na noc jeździć wózkiem i smoczek wcisnęłam a nie chciałam usypiać go w wózku na noc ale co zrobić lepsze to niż to jego darcie ale masakra cały wieczór jeździmy wózkiem eh... Bo zanim on usnie na dobre to jest wieczność
    Nawet kupiłam Wit d bez tłuszczu v gantol bo wcześniej myślałam że może brzuszek go boli no ale jak ost zaczął swój ryk przed podaniem witiminy d no to chyba nie to.
    Wogole mój synek soi praktycznie cały dzień w wózku bo większość dnia śpi jak to się mówi jak Zając i trzeba go ciągle lulać najlepiej przez próg listw. Łóżeczko raczej parzy bo nawet jak go tam wsadzę w dzień i niby śpi to bardzo szybko zaraz wstaje z rynkiem a w wózku jakoś śpi ale jak wywiozę wózek do sypialni to też zaraz wstaje więc muszę z nim wszedzie jeździć. W środę mamy pierwsze szczepienie w przychodni.
    Szczerze to chciałabym żeby już był większy może z 3 miesiące chociaż albo pollnawet pół roku 😁

Dziś moja córka zaczyna żłobek mam nadzieję że jakoś to przejdzie w miarę bo jest bardzo ze mną zżyta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 03:27

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola kupki ma normalne żółte? Moze alergia?

Jak nie to chyba tylko czas pomoze :(
    Poczytaj o historii mamyginekolog, na samym dole artykułu jest "osobista historia".
    Nawet ona sie zalamala ale nagle jak reka odjal wszystko bylo dobrze, moze zlapiesz troche sily od tego artykulu :)

https://mamaginekolog.pl/kolka-niemowleca/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 09:01

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też brak jakiejkolwiek rutyny. Jedynym stałym punktem jest kąpiel o 19 i pobudka przed 6. Widzę też początki ciemieniuchy, czy któraś z Was używała tego zestawu z Musteli?
    My mieliśmy witaminę D w sprayu, odstawiłam na 3 dni i zamieniłam na vigantol i jest poprawa z brzuszkiem. Tylko z podawaniem jest trochę więcej zabawy.
    Dziewczyny, chyba od 2 tygodni miałam sny erotyczne, we wtorek gin powiedział że wszystko ok i współżyć nie tylko można, ale wręcz trzeba (ale USG nie zrobił), wczoraj w końcu mieliśmy taki wieczór, że mała zasnęła przed 21 a my nie padaliśmy na twarz ze zmęczenia, no i powiem Wam że fajerwerków się nie spodziewałam, i słusznie 🥴 gorzej niż pierwszy raz, stary był bardzo delikatny, blizna po nacięciu nie bolała nic a nic, ale było tak ciasno, że nie skończyliśmy 🙄 a byłam napalona jak nastolatka.

relgtv73ymxx11gn.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 14:47

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musicie być oboje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 14:47

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ty się jeszcze dowiedz, czy nie ma zapisów. Poszłam z mężem na pewniaka bez umawiania, a okazało się,że się trzeba na godzinę i dzień umówić i najbliższy wolny termin za 3 tyg. Dobrze,że nam się nie spieszy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 14:48

• Lilak Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po wizycie u pediatry, miało być szczepienie ale jest odroczone bo pani doktor nie podoba się utrzymująca żółtaczka, choć byliśmy w szpitalu i neonatolog dał zielone światło do szczepień bo bilirubina już spada.
    Pani doktor znowu przypieprzyła się do covida w ciąży a na dodatek z racji tego, że mały darł się podczas wizyty stwierdziła, że powinien go obejrzeć neurolog. I w dupie miała to, że już w szpitalu a później w poradni przyszpitalnej miał sprawdzane napięcie. Wyszło na to, że takie małe dzieci nie płaczą a mój jest jakiś nienormalny skoro nie dawał się w ciszy i spokoju zbadać. Wróciłam do domu z płaczem bo już mam dość tego, że przez tego cholernego covida szukają u dziecka problemów. I z tego co mówicie to tylko w mojej przychodni tacy obsrani tym covidem.
    Dodatkowo wymyśliła pani doktor, że skoro ja chcę się zaszczepić to musimy poczekać ze szczepieniem małego minimum 2 tygodnie.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Lilak, faktycznie chyba tylko u Ciebie tak przewrażliwieni są w tej przychodni, chociaż może to i dobrze ? 🤔

Ja tez przeszłam covid w ciąży, a teraz byłam z synkiem już u dwóch pediatrów i na żadnym nie zrobiło to wrażenia. Nie zlecili żadnych badan małemu.

Szczepienie pierwsze na covid miałam 10 lipca a synka szczepiłam 14 lipca w tej samej przychodni, umawiała nas jeszcze położna jak przychodziła na wizyty patronażowe. Ja kiepsko przeszłam szczepienia i synek tez wiec może to i lepiej ze chcą u Ciebie odczekać.

A to ze mały płakał to bym się nie czepiała. Nie wydaje mi się zeby płacz był powodem do konsultacji u neurologa ale ja lekarzem nie jestem…

Spróbuj się nie denerwować. Może warto rozważyć wizytę u innej pediatry ? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2021, 13:42

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak szok jak u Was dziwnie z tym jest. Ja się szczepiłam w tym samym tygodniu co Mała. Moje też się wiecznie darły na wizytach, jak pewnie większość dzieci. U nas nawet zalecenia drukowane dają, bo ciężko czasem usłyszeć co lekarz mówi. 🤷‍♀️ Bardzo współczuję tych nerwów i stresu. :(

Dziewczyny ja mam cały czas problem z Małą i jej nie wiem... przełykiem? Ona często oddycha jakby nie mogła nabrać powietrza, do tego bardzo często ma odruchy wymiotne. Pediatra powiedziała, że wszystko ok, jednak mnie to trochę martwi i się zastanawiam czy nie jestem nadwrażliwa. Nie ulewa, zdarzy się raz na parę dni, nie chlusta, nie wymiotuje. Jednak trochę jej dokucza ten oddech.

A i czy Wasze maluchy już zaczęły produkcję śliny? To już ten etap? 😁

aaZap2.png
    bOz9p2.png

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka moja się strasznie ślini i takie bańki ze śliny się robią 😄

Analizuje akurat temat szczepień, bo jeszcze nas nie umówiłam. Przeczytałam już pół interentu, aż mnie głowa rozbolała. Zaszczepisz może być źle, nie zaszczepisz może być jeszcze gorzej 🙈 Któraś z Was pisała, że dla bezpieczeństwa nie łączyć jakiś szczepionek ,chyba Karolina? O pneumokoki chodziło? Każda szczepi na wszystko możliwe? Zawsze byłam sceptyczna, aluminium w składzie itd.ale jeśli teraz chodzi o moje dziecko to już nie jest tak prosto podjąć decyzję. Mam mętlik w głowie. W Niemczech nie ma obowiązku, ale jaka to odpowiedzialność spada na rodzica 🙈

OrT4p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie na wszystko z kalendarza, plus dodatkowo meningo b...
    Szczepienia corka miala laczone i teraz tez bede raczej szczepic w ten sposob...
    Poerwsze mamy 24.08

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jedna tutaj z nas pamiętam, że szczepiła 5w1 i oddzielnie pneumokoki i chyba rotawirus(?). Fajnie, że pediatrzy w Polsce mimo obowiązków słuchają rodziców i nie każą szczepić na raz, jeśli rodzic nie chce. Mimo że ja sama szczepiłam 6w1, pneumokoki i rota na jednej wizycie. Chodzi o sam fakt, że rozmawiają z tymi co chcą inaczej.

Aaa to luzik, znaczy że to już ten etap. Dzięki! 😁

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bylo rota+6w1 i pozniej 2x pneumo+6w1 jak szczepilam Mie... teraz raczej wszystkie trzy podam, bo teraz mam przedszkolaka w domu i mimo, ze caly poprzrdni rok przedszkolny od sierpnia do lipca Mia chora byla raptem dwa razy, to nie wiem jak bedzie teraz i jakie pozniej beda obsuwy

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Ja szczepie na wszystko z kalendarza, plus dodatkowo meningo b...
    Szczepienia corka miala laczone i teraz tez bede raczej szczepic w ten sposob...
    Poerwsze mamy 24.08

Wiem, że kiedyś pisałyście o różnych szczepionkach, w De też siebie można wybrać, chyba nie 🤔
    Za meningo B płacicie sami?

OrT4p2.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2021, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska wrote:
    Nikola kupki ma normalne żółte? Moze alergia?

Jak nie to chyba tylko czas pomoze :(
    Poczytaj o historii mamyginekolog, na samym dole artykułu jest "osobista historia".
    Nawet ona sie zalamala ale nagle jak reka odjal wszystko bylo dobrze, moze zlapiesz troche sily od tego artykulu :)

https://mamaginekolog.pl/kolka-niemowleca/
    Oo super Dziekuje:)

Tak kupki, ładne.

‹‹ 1030 1031 1032 1033 1034 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ