X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i cmoka tego kciuka już chyba niestety na stałe. Wyjmowałam mu ale jak widze że on sie tym sam uspokaja i jest mu lepiej to odpuszczam, juz chyba z nami zostanie ten kciuk.. :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2021, 20:47

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2021, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 14:53

Sumireguska lubi tę wiadomość

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi dzieci chyba zaczynaja wchodzić powili w ten etap ze rozpoznają twarze i mogą płakać na widok obcych. Tak przynajmniej gdzieś ostatnio wyczytałam o tym co zmienia się u niemowlaków w 5 miesiącu.

My mamy Alilo smarty bunny ale synek jeszcze nie wykazuje zainteresowania, jedyne co to gryzie mu uszy.

Santi mam patent na nocne przesikiwanie - zakładam mu rozmiar większa pieluszkę. Od kilku dni noce bez przebierania.

Ogólnie to u nas poprawa. Tfu tfu. Spacerówka odczarowała nam spacery. Wychodzimy dwa razy dziennie. Nie zdążę wyjść „ za winkiel” a mały już śpi. Bez płaczu, bez bujania, bez śpiewania itp. Oby mu tak zostało. Dzisiaj pierwszy raz odpaliłam sobie muzykę na spacerze i delektowalam się pogoda, w końcu miałam taki spacer bez stresu. Mały spał dwie godziny. Za drugim wyjściem 1,5.

Jutro mamy kolejna wizytę u osteopaty i zastanawiam się czy w ogóle jechać skoro jest taka poprawa. Co prawda wieczorne zasypianie jest trochę gorsze bo zaczął mi płakać przy zasypianiu ale popłacze chwile i bierze cycusia i za chwile jest już spokojny.

Ogólnie to jest niesamowite jak takie dziecko się zmienia. Z dnia na dzień. Z tygodnia n tydzień. Nie to dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 07:44

Santi_14 lubi tę wiadomość

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek u nas podobna sytuacja z kupą. Też jest bardziej wodnista i czuć kwasem. Z tym, że Mikołaj teraz i po trzy dni może nie robić i nic mu nie dolega. A łapki non stop w buzi. Też ciągle jest na tym samym mleko, ale nie mam pojęcia czy to zębybo jakoś przy dziewczynkach nic takiego nie kojarzę 🤔🤷‍♀️

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2-4 bajabongo, 6.30 pobudka. Kroplówkę z kawą poproszę.

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie,odpukać, widzę światełko w tunelu. O 19 odłożyłam do łóżeczka, oczy otworzył, przekręcił się kilka razy i zasnął. Po 15 min musiałam interweniować bo przekręcił się i leżał twarzą w szczebelkach. Odwróciłam i poszedł spać. Kolejna interwencja bez jedzenia ok 23. Bliżej 2 jedzenie i spać. Koło 4 jedzenie i już w łóżko zostawiłam. Jedzenie koło 6 i 7 wstaliśmy. Gdyby nie te obroty i ratowanie go to by było już super.
    Mąż ciągle mi mówi żeby spał z nami. Ale ja nie chce. Nie potrafię się wyspać przy nim u boku i koniec. Ten dupe odwróci i śpi a ja śpię czuwając. Gorzej wstaje zmęczona niż jak muszę na chwile wstać

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio? Dzieci Wam tak poprostu zasypiają? U nas też wszystko cacy do momentu gdy naprawdę oczy jej już lecą to wrzask i nie ważne czy na rękach, w wózku czy w łóżeczku 🤦‍♀️ i wtedy zaczynamy wszystko od nowa. I to nie ma nic wspólnego z przeciąganiem czasu aktywności, bo potrafi grzecznie leżeć pod karuzelą, albo
    bujana bawić się rączkami, ale właśnie gdy przyjdzie ten moment to nie poddaje się, nie zaśnie 🙈

Jak nosicie Wasze dzieci? U mnie najpierw ryk, że na ręce, chwila spokoju i zaraz się wierci, chce się podciągać, to też płacz bo nie idzie.

OrT4p2.png

Wysłany: 25 października 2021, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    2-4 bajabongo, 6.30 pobudka. Kroplówkę z kawą poproszę.

Może Ula nie chce mieć takiej długiej nocy, może spróbuj kłaść ją później spać. Gdzieś czytałam, że nie ma co się sztywno trzymać tej 19-stej.

OrT4p2.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja młoda chodzi spać po starszym, rzadko kiedy padnie wcześniej. A starszak chodzi ostatnio po 20.00, ona chwilę po nim. Budzimy się koło 7.30-8.00. Jeśli nie zaśnie przy cycu to odkładam ją do dostawki i czekam. Odrabiam zaległości na telefonie. Jak już wiem że obydwoje mocno śpią to wychodzę. Na szczęście że spaniem u nas nie ma problemów. Malutka od wakacji ewidentnie wychillowala wiec jedyne awanturki jakie mamy to że starszakiem😅

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Może Ula nie chce mieć takiej długiej nocy, może spróbuj kłaść ją później spać. Gdzieś czytałam, że nie ma co się sztywno trzymać tej 19-stej.
    Ula pada o 19. W zasadzie już od 18 ja przeciągam. Musiałabym ja przesunąć o 3 godziny, żeby zamiast o 2 wstawała o 5. Wtedy najwcześniej dam radę wstawać.
    No , ale litości. Męczyć się z dzieckiem do 21? A gdzie tu czas dla siebie i męża?
    Nawet jeśli by to było rozwiązanie, to niestety odpada. Przez te 2/3 godziny jak siedze sama ze starym ładuje baterie na kolejny dzień.
    Najlepsze,że ona tego praktycznie nie odsypia ostatnio. Śpi 3 razy po godzine. Skąd ona bierze siły?
    Mi się wydaje,że ona tak szybko pędzi z rozwojem ruchowym,że ja to przerasta. Że jak się w nocy budzi na jedzenie, to chce ćwiczyć,sprawdzić,czy dalej umie to,co zeszłego dnia i czy da radę więcej. No, ale kto to wie, co ten mały łepek myśli..
    Ma idealne warunki do snu, wszystkie rady z internetow sprawdzone i nic nie działa. Trzeba przetrwac i liczyć,że to tylko krótki okres przejściowy.

Co do zasypiania, to jak jest dobry moment i jest odpowiednio przygotowana, to zasypia sama w łóżeczku.

• Monia66 Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Waszym maluchom idą juz zeby i czy w związku z tym pogorszyl sie apetyt dziecku? Olgierdowi przebily sie dwa dolne, od 2 tygodni butla jakby go parzyla, potrafi nie jesc i 5 godzin, jest wrzask, krecenie glowa, trzeba poczekac az sie uspokoi i znalezc dogodna dla niego pozycję zeby zalapal smoczek od butli. W nocy ladnie je po 90-120 ml co 3-4 h, ale w dzoen to jest katorga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 10:07

NatkaZ lubi tę wiadomość

qb3cj48ae751dsv6.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tylko na cycku zaśnie (oprócz wózka na zewnątrz). Jak przekladam i się przecknie to jak nie płacze i się nie pręży to go tam zostawiam. Ale to dopiero dwa czy trzy razy zasnął mi tak sam. Ale na pewno nie zrobiłby tego bez wcześniejszego cycka i drzemki. Ja go niechcący wybudzam jak przekładam. Mąż twierdzi żeby przekładać go jak ja przyjdę spać ok 22. Ale mam to w nosie. On się odwróci i śpi a jak mi mały obudzi się o 22 to ja z nim będę tańczyć. Wole załatwić to za raz około 19.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 10:23

Wysłany: 25 października 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa na zewnątrz w wózku też ostatnio dość często robi takie akcje 🤦‍♀️

OrT4p2.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie odniosę do Waszych postów bo mam marudne dziecko na chacie ale spieszę z meldunkiem - mamy pierwszego wyklutego zęba! 🤩 Lewa dolna jedynka opuściła dziąsło. 🥰
    Od kilku dni mamy wysypkę na buzi wokół ust - pamiętam, że ostatnio ktoś o tym pisał więc potwierdzam to info.

Mama po przejściach, NatkaZ, Bajka111, unify, Batylda lubią tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, za chwilę, bo o 12 na kanale Zuzia i Szpinakozerca live o najczęstszych błędach przy rozszerzaniu diety.

Mama po przejściach, Po prostu Zoe lubią tę wiadomość

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zębów brak, ald dziąsła i na górze i na dole od kilku dni mocno rozpulchnione i przekrwione. Ciągle coś musi memlać. Wcześniej to była pielucha owinięta na rączce a od soboty jest wielka miłość z gryzakiem słonikiem firmy GiliGums. I w sumienod dłuższego czasu ma taki sobie apetyt w dzień.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia tak podczas ząbkowania to całkowicie normalne, że jest mniejszy lub brak apetytu. Wiadomo tylko, że trzeba uważać i nie przeoczyć innych oznak chorobowych.

Pierwsze zębiszcza na na wątku, ekstra. Kiedy ten czas tak leci. :D Planujemy wyjazd w marcu i tak sobie myślę, jakie te bobasy już będą wtedy duże! A tak niedaleko się to wydaje. :)

Chaos i apropo tego to alaantkowe mają tydzień rozszerzania diety akurat. Ale wszystkim Mamom co rozszerzają szybciej, niże po skończonym 6 miesiącu lekki dystans się przyda, bo widzę że mocny nacisk na to kładą, chociaż wspominają też o tych zaleceniach 17-26 tydzień. W sensie, żeby nie wpędziły się w jakieś poczucie winy czy coś. :)

U nas Mąż naciska, żeby Małej już coś dać do spróbowania, cwaniaczek. Nie on potem będzie cisnął ten temat dalej. :D

Mała syrenka długo już Ula tak ma te wybryki nocne. Kurcze szkoda mi Ciebie. Mój syn tak miał, no ale jak on był sam no to człowiek jeszcze jakoś przełknął. A u Ciebie jeszcze Iga, z którą tez jesteś cały dzień. Niedługo to kroplówka z redbulla będzie potrzebna, bo kawa to za mało. Trzymaj się.

Ja nie wiem czy zęby u nas idą czy nie, nie znam się na tym. Jestem mocno wyczulona, ale ja to wszędzie chorobę od razu widzę, a nie zęby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 12:28

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Syrenka moje obie koło 21 chodzą spać, później my ze starym siedzimy do północy. Tak czy tak jestem nie wyspana 🙈 moja mała też ma szósty zmysł - każda próba odłożenia kończy się pobudką🤦🏼‍♀️ Nocki nie najgorsze ale ona śpi z nami…
    Współczuje tych nocy, sobie i Wam🙃

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png

Wysłany: 25 października 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ekscytacja pierwszymi ząbkami taka jak była z porodami, u kogo jakie objawy i kto kolejny 🤣 Więc piszcie kobiety 🤣

Będę dalej drążyć temat zasypiania, bo koniecznie musimy u nas wprowadzić jakieś zmiany. Może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi😊 Lisa wstała o 8.30. O 10 zaczęłam usypianie, bo już trochę marudziała na macie. Dwie godziny cudowania i nic, po drodze, kp. kupa, płacz, śmiech, wszytko tylko nie spanie🙈 o 12 zrezygnowana wsadziłam ją do bb by zjeść obiad, posiedziała spokojnie, a potem nim zdążyłam ją ubrać na spacer to zdążyła zasnąć, tak poprostu 😳 To może ja ją za wcześnie próbuję usypiać i dlatego się buntuje i to trwa w nieskończoność? Ale 4 godziny przerwy to wbrew wszelkim zalenenią przecież 🙈
    Jak marudne musi być Wasze dziecko byście uznały, że to już czas spnia a nie np. nuda?

OrT4p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    U mnie ekscytacja pierwszymi ząbkami taka jak była z porodami, u kogo jakie objawy i kto kolejny 🤣 Więc piszcie kobiety 🤣

Będę dalej drążyć temat zasypiania, bo koniecznie musimy u nas wprowadzić jakieś zmiany. Może ktoś bardziej doświadczony mi doradzi😊 Lisa wstała o 8.30. O 10 zaczęłam usypianie, bo już trochę marudziała na macie. Dwie godziny cudowania i nic, po drodze, kp. kupa, płacz, śmiech, wszytko tylko nie spanie🙈 o 12 zrezygnowana wsadziłam ją do bb by zjeść obiad, posiedziała spokojnie, a potem nim zdążyłam ją ubrać na spacer to zdążyła zasnąć, tak poprostu 😳 To może ja ją za wcześnie próbuję usypiać i dlatego się buntuje i to trwa w nieskończoność? Ale 4 godziny przerwy to wbrew wszelkim zalenenią przecież 🙈
    Jak marudne musi być Wasze dziecko byście uznały, że to już czas spnia a nie np. nuda?

Ja już się nauczyłam nie walczyć i jak nie zaczyna usypiać w ciągu 5 minut to kończę usypianie. Czasami jest zmęczona i marudna, więc muszę się wykazać kreatywnością, a czasami daję jej się powkurzać to się bardziej zmęczy, zależy ile ja mam sił i akurat czasu. Nie patrzę na żadne zalecenia, bo moje żadne jeśli chodzi o sen się ich nie trzymało. Dzisiaj wstała o 6 i na pierwszą drzemkę poszła o 11. Wstała po pół godziny. 🤷‍♀️ Usypianie mnie bardzo frustrowało, więc o ile nie ryczy tak, że sąsiedzi mogą wezwać na mnie policję 🤣 to nie usypiam na siłę. I wtedy zaczęło jej się zdarzać usnąć samej. :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
‹‹ 1209 1210 1211 1212 1213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ