Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewuszki moje dziecko podciąga się samo do siadu, puszcza się i siedzi… Pochyla się lekko do przodu i opiera rączkami przed sobą o podłogę. Ja wiem, że ona tak nie powinna bo to nie jest pozycja, z której powinna siadać ale z drugiej strony co ja mam zrobić. 🙄🙄🙄 Kuźwa jestem dumna i przerażona jednocześnie. 🙈Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️
-
Noelle waat? Siada?? Klarcia jest tydzień starsza tylko a u mnie młody to nawet sie nie podciąga
Możesz nam pokazac na filmiku? Jestem taka ciekawa jak ona to robi
Kurcze, masz moze prywatna opieke luxmed albo cos w tym stylu? Mozesz na czacie napisac do pediatry albo położnej..
Ewentualnie moze zapytać fizjo. Ale szczerze mowiac ja bym sie nie martwiła21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Noelle, nieźle! Sumi, nie martw się, Klara jest dzień młodsza od Niny, a ona nawet się nie obraca 😂
Nie chce zapeszyć, ale chyba dziecko mi się naprawiło. Już druga noc śpi 3 godziny na raz i wczoraj to w ogóle zasnęła po 20 i drzemki w dzień i w ogóle chce mi się płakać ze szczęścia, gdyby nie to, że kalendarz skoków rozwojowych zapowiada niebawem kolejną burzę 🙄 No i od 3 dni kisi kupę 🤦♀️
-
Noelle nie martw się! Wczoraj czytałam w " Ksiega dziecka ", ze czteromiesięczne dziecko można posadzić na podłodze, a one podeprze się rączkami z przodu by się nie przewrócić, bo mięśnie w dolnej części pleców są jeszcze zbyt słab, i to oznacza że zmysł równowagi zaczął się rozwijać.
Batylda co, znowu burza przed nami?! 🤦♀️ To już chyba tak będzie, ciągle w kratkę.
-
Po prostu Zoe wrote:Mi tez ktoś uprowadził syna. Wczoraj półtorej godz zanim zasnął. I to wiercił się w łóżeczku ale wyszłam. O 22 przyszłam spać. Na palcach. Klamkę naciskałem 30 sekund żeby nie robić hałasu. I co? Oczywiście obudzony. Zjadł. Zasnął. Przełożyłam do łóżeczka, już po spaniu. Zgasiłam lampkę, wiercił się, coś pojekiwał, puścił kilka bąków, zrobił kupę i od razu zasnął. Za dwie godz już pobudka na jedzenie i tak co dwie godz a od 4 co godzinę. Odkładam do łóżeczka, on brzęczy. Skoro budzi się odłożony do łóżeczka to będę go uczyć zasypiać samemu. Ale nie głaszcze go tak jak Wy ani nie zmieniam pozycji bo tylko cały sztywnieje. Czekam przy łóżeczku. Jak oczekiwanie będzie dochodziło do godziny to wtedy znowu do karmienia.
Nie mam pojęcia dlaczego zaczął tak czujnie spać. W dzień jest to samo. Tylko odwroce się na drugi bok żeby wstać to już oczy otwiera
Zoe no niestety ale przybijamy piątkę ✋😟 no jak bym czytała o swoim wczorajszym wieczorze i nocy... Dziś dzień zaczął już właściwie od 6:00 a z chęcią zacząłby od 5:00 ale jakoś na siłę go uspiłam chociaż całą godzinę okładał mnie rękami po klatce piersiowej niby śpiąć 🤦♀️
A z tą klamka to już w ogóle trafiłaś w dziesiątkę 🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2021, 11:31
Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
01.19 ET 8A - >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius M.P.
09.20 ET 8A -> 8dpt 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻
3️⃣09.2023 IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
10.23 - ET 2x 8A - >2,3I/U❌
12.23 - FET 4AA - >2,3I/U❌
02.24 - FET 4BB - >2,3 I/U❌
11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U,
31.12.24 CP ->usunięcie p.jajowodu❌
4️⃣ 05.2025 IVF Angelius M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
18.07 - 38dpt USG - jest ❤️
-
Noelle jedynie co Ci mogę doradzić to to co moja fizjo, bo syn tak samo non stop się podciągał - zabraniać i unikać okazji do takiego podciągania, bo to robi tylko więcej szkody, niż pożytku. A też cholerę ciężko było upilnować, bo uwielbiał to robić. Ale ja fizjo, ani lekarzem nie jestem, nie znam się. Mówię tylko co sama się dowiedziałam.
Ostatecznie siadał książkowo z pozycji czworaczej jak skończył pół roku.
Dlatego ja bardzo nie lubię tego etapu u dzieci, są nerwowe, bo chcą więcej, niż umieją. I nieba by się im przychyliło, no ale nie przeskoczymy tego.
Czytam o tych Waszych zepsutych dzieciach i totalnie Wam współczuję dziewczyny, mój syn zawsze taki był. Nigdy nie spał, odłożony się budził. Najgorzej jak jakaś kość strzeliła po odłożeniu (a mi często łokcie i kolana strzykają) i już było po wszystkim. Córa też maleńko śpi w dzień, ale jest łatwiejsza w obsłudze to aż tak mi to nie przeszkadza już. Trzymajcie się, to trudny czas dla Was, ale oby się jak najszybciej skończył.
Dziewczyny a jakie są objawy ząbkowania? Ja serio nie wiem, bo no mówię Starszak to był trudny non stop, to nie widziałam różnic. Ale Młoda jeszcze gorzej śpi w dzień, jest troszkę bardziej marudna, znowu jest tona śliny i wszystko ze złością gryzie. Od wczoraj w sumie nic innego nie robi tylko gryzie, nawet nie zabawki, tylko ręce najłatwiej to wystarczają. Ale to wiadomo, normalne rozwojowo. Ale pojawił jej się taki wodnisty lekki katar, no taka sama woda i inna kupa. I ja od razu panikuję, że jest chora, bo i spała do 8 rano dzisiaj (w sensie z przerwami wiadomo, ale normalnei dzień zaczyna o 5:30/6). I jestem przerażona, bo dopiero co wyszłyśmy ze szpitala. A może to jednak zęby mogą być? Ale to jest tak wcześnie, że wydaje mi się niemożliwe. Przez tego RSV boję się, że za bardzo wyczulona jestem i panikuję bez potrzeby. -
Noelle wrote:Dziewuszki moje dziecko podciąga się samo do siadu, puszcza się i siedzi… Pochyla się lekko do przodu i opiera rączkami przed sobą o podłogę. Ja wiem, że ona tak nie powinna bo to nie jest pozycja, z której powinna siadać ale z drugiej strony co ja mam zrobić. 🙄🙄🙄 Kuźwa jestem dumna i przerażona jednocześnie. 🙈
Noelle popatrz tu mój najstarszy syn w wieku 4,5 miesiąca!
W wieku 6 miesięcy pięknie siedział samodzielnie a w wieku 7,5 postawił pierwsze kroki.
Żyje, ma się dobrze i nigdy nie miał żadnych problemów z kręgosłupem.
Julian jest jeszcze daleko w tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2021, 09:18
Noelle, Sumireguska lubią tę wiadomość
-
Dodam, że latałam z nim do ortopedy bo się bałam, że to wszystko za szybko. Powiedział, że jeśli dziecko nie jest zmuszane tylko robi to samodzielnie to sobie krzywdy nie zrobi.
No ale było to 14 lat temu w czasach prehistorycznych w których dokarmianie obowiązkowo zaczynało się w wieku 4 miesięcy, sudocrem był cacy i nikt nie myślał o BLW 🤣🤣🤣 -
Noelle ja mogę podać tylko przykład pierworodnej, jtóra w wieku 5 miesięcy już siadała. A chodzić skubana nauczyła się mając 9.5 miesiąca i to omijając w ogóle raczkowanie. Ale tak jak pisała Lilak, u nas to też czasy prehistoryczne (11 lat temu) 😁Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Noelle, mi się też wydaje,że powinnaś po prostu nie dawać jej okazji do tego. To nie jest prawidłowy siad. Nawet my nie powinniśmy siadać zrywając się, ale przez bok. Ćwicz z nią obroty, kładź na brzuszku, żeby tego wzorca nie utrwalac. Ona może już siedzieć posadzona, ale takie siadanie na pewno nie jest ok. Oczywiście, idź do fizjo, bo my tu ekspertami nie jesteśmy.
Ja też nie wiem jakie są objawy ząbkowania. Moja córka była zawsze wstrętna;D ale na zabkawanie jakby jeszcze bardziej;D
Dzisiaj znowu balanga 2-4. Już ponad tydzień to trwa, więc pewnie jeszcze trochę. Nic nie pomaga,że nie reagujemy na zaczepki. Ona nawet nas do tego nie potrzebuje. Po prostu sobie bryka na brzuszku i radośnie pokrzykuje i piszczy. Nie wiem jakim cudem nie budzi starszej. Ten dźwięk wierci dziurę w mózgu.
Za to starsza nagle z dnia na dzień zrobiła się łatwa. Zachowuje się jak normalne dziecko. Ma humory, histerie, ze wszystkim nadal na nie, ale to jest do ogarnięcia. Nie wiem i nie chce wiedzieć co się stało, ale tak ma zostaći Ula dzisiaj jakaś pogodna. Chociaż jeden dzień
-
U nas przedwczoraj był mega kapryśny dzień. Wszystko było źle, noszenie, leżenie, brzuch. Tylko bziku cały czas. No chyba że była huśtana (jak samolot) to był uśmiech. Od jakiegoś czasu śpi ze mną bo co z tego ze śpi kilka godzin bez jedzenia jak się kręci, kopie nogami i coś tam sobie mruczy. Czasem wystarczy pogłaskać a czasem wcisnąć smoka. Jak śpi ze mną jest mi wygodniej. Zamierzam ją przestawić na jej większe łóżeczko bo w stokke mini już ma malutko miejsca i to tez ją wybudza ale mam obawy przed ciągłym wstawaniem w nocy i czy nie będzie budzić starszaka bo mają pokoje obok siebie.
-
Ja jeszcze wrócę do tematu króliczka alilo. Chciałam wcześniej kupić tego G7 ale nie był dostępny. Później jakoś nie było kasy a teraz zbliża się Mikołaj i rodzinka chce się zrzucić i coś kupić
Pomyślałam o króliku. Tylko niestety dalej nie jest dostępny i w sumie nie wiem czemu. Czy to kwestia ze wycofali czy coś z nim było nie tak. Teraz pojawił się natomiast Bunny baby. Ktoś coś o nim słyszał? Jakie macie swoje króliczki? Został mi do wyboru albo właśnie ten nów albo G6
-
A ja mam pytanie odnośnie💩💩💩.
Wydaje mi się, że od kilku dni nasza kupka jest rzadsza (2dni z rzędu przeszła bokiem pampka co nigdy się nie zdarzało) i przy okazji taka bardziej hmm kwaśna i nie śmierdzi tak jak to wcześniej bywało i są 2 dziennie. Dodam, że karmiona tylko mm i to ciągłe tym samym. Od paru dni też rączki praktycznie nie wychodzą z buzi 🙄🙄🙄 powinno mnie to martwić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2021, 19:22
-
Łeh a my byliśmy na obiedzie rodzinnym i mlody bardzo płakał. Od rana był super, poszłam z nim na spacer, obudził sie u cioci w domu, cała rodzina do niego gadała, brali go na rece.. chyba sie wystraszył
Ale zeby nie było my non stop do kogos chodzimy, tydzien temu pępkowe i było wszystko oki a teraz jak na niego patrzyłamto wzrok miał przestraszony.
Uspokoił sie przy cycku, leżał grzecznie ale zanim sie obejrzałam już go moja mama na rece wzieła i tańczy z nim i śpiewa. A ten w ryk
Tylko wyszliśmy od cioci i sie uspokoił, weszliśmy do domu i znowu śmieszki, pogodne dziecko..
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10