Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Widzę jak męczy się mąż. Jeśli Ula odczuwa coś podobnego, to jest naprawdę dzielna.
Mówią,że niby dzieci bezobjawowo przechodzą. Jasne. Espoir też pisała jak to u nich 'bezobjawowo' przeszło.
Czekam z niecierpliwością na możliwość zaszczepienia dzieci. -
Sumi nasz się urodził z ciemiaczkiem 1x1 a pediatra na bilansie 3 mies.np wpisała 2x2, potem na pół roku 1x1. Wiec oni tak wpisują chyba jak chcą.
Główkę ma 43 cm. Czytałam, że przez pierwsze 6 mies.powinna rosnąć ok 1.5 cm na miesiąc czyli 9 cm przez pół roku pierwsze. Naszemu urosła o 8. A w drugim półroczu chyba po 0.5 cm.
Mała Syrenka męczycie się z tymi chorobami okropniestrasznie współczuję.
A moja teściowa w święta mi wmawiała, że dzieci na piersi wcale nie chorują...ekhm...
Czy któraś z Was robiła bulion warzywny dla dzieci na zaś? Jak przechowujecie?👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Karolina my bulion mrozimy w plastikowych kubeczkach. A kubeczki w pojemniku.
U nas mloda zajmuje sie glownie ja, ale starszaka po robocie ogarnia partner. Poki jestem na macierzynskim to sila rzeczy ja ogarniam większość spraw dzieciowych, ale niektore zaczelam juz teraz delegować bo jednak przy dwójce jest ciężej i tak byl ostatnio z synkiem u dentysty i u fryzjera. Oprocz tego stary duzo ogarnia w domu. Raczej nie moge narzekac... choc pare rzeczy by sie znalazlo😅😅
U nas bexsero 350 dawka, jestesmy po 2, wiec została nam dawka przypominajaca po roczku.
-
Tak pomoc to złe słowo:) Ja znowu muszę mu wszystko mówić. Weź go, zmień pieluszkę, pobaw się, poczytaj książeczkę. Noszzzzzzz irytuje mnie to. Zoe tak często słyszę tekst, ze jest zmęczony lub niewyspany. I zawsze odpowiadam „serio? Ja nie spie już x miesięcy” to wtedy zawsze odpowiada „No do Ciebie nawet się nie porównuje”.
Dziewczyny od kiedy podajecie małym kawałki?
Gdzie kupujecie lepszej jakości rybki?
Karolina ja zawsze robie więcej. Przelewam do woreczkow na mleko które mi zostały i mrożę. -
Nikola w Selgrosie podobno mają nieźle ryby. My tam często kupujemy, ale dorsza z Lidla też już jadł 😁👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Syrenka, ściskam mocno!
Santi, cudo. Uwielbiam patrzeć na wasze dzieciaki. U nas na pierwszy ogień poszedł dorsz a później łosoś
Przy zaostrzeniu AZS też wracam do sprawdzonych produktów, aż objawy nie ustaną. Wczoraj podaliśmy młodemu w południe owsiankę z masłem orzechowym z orzechów arachidowych, a popołudniu wyszła mu wysypka z tak jakby lekko spuchnięta skórą na szyi. Wydaje mi się, ze to wina orzechów, tylko dziwne, ze w jednym miejscu się to pojawiło a nie na całym ciele.
Co do pomocy to tak jak Karolina, u nas nie ma czegoś takiego jak pomoc. Ja nawet czasem mam wyrzuty sumienia, ze 8-9h pracuje a jeszcze w tym czasie Teściowa jak do nas przychodzi to oczom nie wierzy, jak patrzy jak jej syn zajmuje się dzieckiem. U nas autentycznie jest 50/50. Mąż jest cały czas na home office i każdą wolną chwile w pracy mi pomaga. Przygotuje mleko, zmieni pieluchę, pomoże wyprawić nas do samochodu czyt. Zaniesie fotelik z Młodym jak gdzieś jadę. Po pracy jest już dla L. do dyspozycji, w 100% wstaje z dzieckiem rano (a ja jeszcze godzinę dosypiam), a w 90% kładzie go spać. Kąpiemy też zawsze razem.
Czasem aż mam wyrzuty sumienia, bo jeżeli jego praca to praca i moja opieka nad dzieckiem to praca to on robi więcej bo i pracuje i się opiekuje dzieckiem. Mega to doceniam, dziękuję, ale nie przypominam mu za każdym razem, ze robi etat+. Wszystko się pewnie zmieni jak wrócę do pracy i będziemy musieli na nowo wszystko ułożyć.
My 4 stycznia mamy druga dawkę bexero, u nas kosztuje 345zl -
Sumi u nas ciemiączko 3x3 choć też wcześniej było 2x2. Główka 42cm.
Moj mąż robi wszystko przy małym, nie ma dla niego żadnych tematów, których by nie ogarnął. Nawet czasem mnie poucza jak mam małego usypiać żeby było szybciej.
Widzę, że w jego rodzinie to nie spotkało się z entuzjazmem. Mam wrażenie, że oni myślą, że zrobiłam z niego pantofla. Takie zaściankowe myślenie, że chłop po pracy to ma leżeć z piwem w ręku a nie dzieckiem się zajmować. Ehhh. Zwłaszcza, że jego rodzony brat właśnie tak się zachowuje.
-
I pediatra uważa, że ulewanie może być z jakiejś alergii. Więc mam podawać przez 2 tygodnie mleko AR i jeśli nie będzie poprawy to dostanie coś na receptę. Kąpać co 2-3 dni i smarować skórę 2 razy dziennie balsamem bo ma te suche placki na całym ciałku.
-
Ekstra, ze u Was pieką nad dzidzia jest 50/50 u mnie początki były bardzo trudne jeżeli chodzi o meza. No i Franek jest tak absorbujący, ze wymaga naszej uwagi 100% przez cały czas. Przez co ja o 17 jestem już padnięta.
My ogólnie jemy mało ryb….trudno teraz znaleść dobra rybe, bo wszystkie maja w sobie zanieczyszczenia mikro plastikiem i rtęciąSzukając informacji o rybach i tranie , wyczytałam ze najlepszy jest tran z visanto, tylko cały czas niedostępny.
My kolejne szczepienie mamy pod koniec stycznia. Na styczeń umowilam się tez do alergologa, bo ta plam na czole ma cały czas zaognione i słucha. Swoją droga bardzo dużo dzieci na AZS czy problemy skórne / alergiczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2021, 03:53
-
Syrenka, biedna Ula
trzymajcie sie tam!
My mielismy naprawde mase szczęścia, ze Mia przeszla bezobjawowo, jedynie dwa dni temo 38° ale nie bylo po niej nawet widac, miala az nadmiar energii... no i ze Nathan sie nie zarazil...
Karolina, taaaa... Mia karmiona do 3 miesiaca mieszanie, a pozniej wylacznie mm, na palcach jednej reki moge policzyc ile razy byla chora przez 3,5 roku swojego zycia, a juz drugi rok chodzi do przedszkola...
A Nathan poki co byl pol roku wylacznie na piersi, teraz pol na pol, a chorob ma za soba prawie tyle samo co ona za 3 lata...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
A co do opieki, moj maz sie na codzien zajmuje mniej, no ale on o 2 wychodzi do pracy, wraca kolo 16 nawet, a dzieci 18-19 ida apac, wiec nie dziwne... ale jak sie budza, to tez do nich pojdzie, no i przez weekendy/urlop zajmuje sie duzo nimi... qtedy czesto jeden dzien on odaypia rano wstawanie w nocy do pracy, a kolejnego mi daje pospac, a on z dziecmi sie vawic do salonu idzie... albo jak Mia sie obudzi wczesnie, np przed 7 a maly spi to idzie do niej a my dalej spimy... albo zostaje a ja se na zakupy jade itp...
A obwod glowki u nas 44 lub 44,5 musialabym zajrzec, bo nie pamietam, a mierzyli na bilansie 1,5tyg temu
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Rosół mrożę w torebkach strunowych Jana niezbędnego. Kiedyś kupiłam taki pakiet i tam były różnych rozmiarów. Musy najpierw mrożę w pojemniku na kostki lodu. Jak się zrobią to przerzucam do torebek strunowych.
Gęsty bulion warzywny robię w termomix. Tam jest przepis. Robię bez soli, grzybów, sera z niewielką ilością przypraw. Dla nas do dań przyprawiam oddzielnie a dla niego jest ok to co zrobione. Przechowuje w lodowce w słoiku. -
U nas po podaniu kawałków mały kompletnie zrezygnował z papek
Niby fajnie ale jednak karmienie papkami było prostsze. Dzisiaj znowu nie zjadł nic ani owsianki ani musu z awokado i zoltka. Za to wzielam go do siebie do stołu i zaczal wciagać jajo w kawałkach dużych i zagryzać bułka. Na dodatek jajko było w majonezie
Wsadzilam go w fotelik dałam to jajo z bułka i jadł ładnie.. ale Starego dziś w domu nie ma wiec boje sie podawać kawałki jak jestem samaale co zrobić jak to chce jeść
Mysle ze zrobie jakies placki z owsianki jutro zeby dać mu w reke
Zeżarł dużo białka z jajka mam nadzieje że obejdzie sie bez większych przygód.
Syrenka jak tam Ulcia?Jak sie czujecie21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Lilak, serek bieluch👌🏻
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Miło dziewczyny,że pytacie. Najgorsza nasza noc dzisiaj była. Spala tylko na mnie i najlepiej na bujanym fotelu. Za to od rana nie ma gorączki i zachowuje się ładnie. Tylko nie chce cycac. Jak nie ona.
W ogóle zaczynam myśleć,że to przypadek,że jest akurat pozytywna, a objawy ma od zębów. Góry i doliny i jak nic nowego nie wyjdzie to będę zdziwiona.
Wszędzie czuję fajki. Oczywiście nikt nie pali, a mi śmierdzi dymem. To chyba od korony. Aż się niedobrze robi. Stary od rana gada,że chce się bzykać, więc chyba będzie żył. Chyba jesteśmy na dobrej drodze 🙂🙂 -
A właśnie miałam pytać o dziąsła. Czy u wszystkich są takie góry i doliny, bo tak poprostu w tym wieku już wyglądają dziąsła, czy u nas jest coś na rzeczy i wyjdą jej wszystkie zaraz? 🤣🙈🤣 rozpulchnione, zaczerwienione, góry i doliny a od dwóch dni nie mam szans by zajrzeć, zaciska usta i koniec. Płacz przez sen albo budzi się z wrzaskiem, ewidentynie coś ją męczy.
Mała Syrenka a masz węch i smak? Czy tylko fajki czujesz? 😄
Ja podałam kiedyś trochę serka wiejskiego z Piątnicy ode mnie, ale nie czytałam składu 🙈 Dzisiaj manna z musem migdałowym i pięknie jadła. Ogólnie nie mam wielkich obaw o uczulenia, ale wiadomo różnie może być. Za to znowu czerwony tyłek, no to muszą iść zęby.