Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Też uważam,że niektórych dzieci się nie da. Może inaczej, da się, ale jest bardzo trudno. O ile Ule myślę,że dałabym radę ogarnąć, to Ige w życiu.
Kuzynka zawsze się przechwalała,że ona starszą córkę na rękach lulala i młodszego syna odkłada do łóżeczka, bo drugi raz się tak nie wrobi. Ale to żaden wyczyn, on padał, gdzie był, kiedy jego pora się zbliżała. Od urodzenia jak króliczek z reklamy baterii. Nawet później nie miał praktycznie buntu dwulatka, jest taki ugodowy. A Iga? Ona już od urodzenia wiedziała, czego chce;D
A Zoe jest taka uparta, że ogarnęłaby nawet Ige. Jestem pewna. No zazdroszczę konsekwencji bardzo.
Trzymałam Moja małpkę na siłę pod okapem, żeby ją szum ululal. Padła. Ciekawe na jak długo. Od urodzenia takiej akcji mi nie odstawiła. -
Ja też lunatykuje i gadam przez sen. 🙈 Kilka razy łaziłam ale najczęściej po prostu otwieram oczy, siadam na łóżku i gadam z mężem. 🤷🏻♀️
Kilka razy zaliczyłam już zawał jak poszłam sprawdzić czy młoda śpi a ona sobie siedziała i po prostu patrzyła w ścianę. 😂
Mam nadzieję, że nie odziedziczy tych głupot po mamusi.Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
KasiaC wrote:
Jak byłam młodsza i się jeszcze modliłam to pamiętam, że w każdej modlitwie prosiłam, żeby mi się czasem nikt nie objawił bo zejdę z tego świata
KasiaC - HIT
Lilak - masakra! To mi przypomniało że też lunatykowałam jako dziecko, i to bardzo dużo podobno, szczególnie na początku podstawówki - to podobno jest dziedziczne, mam nadzieje ze mlody tego nie będzie po mnie miał, bo serio można zawału dostać...
Noelle - kurcze nawet takie produkty jak śliwka czy wieprzowina, co mozna uwazac za kompletnie bezpieczne i sie okazuja problematycznetrzymam kciuki zeby malutkiej sie zaczęło poprawiać już niedługo, bo to musi byc i dla niej i dla Ciebie męczące
-
Mały tez uparty. Chodzi po łóżeczku, wstaje, brzęczy ale jestem konsekwentna bo wiem, że jak się ugnę to dupa. Gondoli już nie ma. Dziś był dziewiczy rajd spacerówką. Dziecko w 7 niebie.
Ze snem to uważam, że coś długo to trwa. Jeszcze nie zauważyłam efektu wow. Na początku treningu tez potrafił zasnąć w 15 min. Czekam na moment, że położę go do łóżeczka i będę mogła wyjść bo on już sobie poradzi beze mnie. Ciekawe kiedy to nastąpi 🤔
Bratowa dziś pisała, że bratanek 2,5 roku w końcu przestał wstawać w nocy na jedzenie. Teraz planuje wyprowadzić go z ich łóżka bo tam sypia -
Sumi, piona! U nas dzis tez bylo spaghetti dorosle, tylko makaron kokardki mu ugotowalam, zeby latwiej mu bylo lapac...
Wcinal ze smakiem i jaki zdziwiony miesem byl🤣
Ze sniadaniami mega problem mam, bo moje dzieci, oboje preferuja suche bulki🤷🏼♀️ dzis Mia zjadla bulke na sucho a pozniej caly talerz ogorka w plasterkach🤣
I ostatnio ma alergie na maslo... w sensie nie faktyczna, tylko nagle jej sie odwidzialo i jest zawsze afera jak nam sie zapomni i posmarujemy...
No i z nia ten problem, ze ona nawet tak jakas nowosc, ktorej jeszcze nie jadla, to i tak wie, nawet jeszcze nie probujac, ze tego nie lubi
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Jak tam kobietki wasze nocki? Dały maluchy coś pospać? U nas niestety nie szczególnie 🤦🏻♀️ i do tego dzień zaczął już o 5:40 i teraz marudny i chciałby już na drzemkę iść.Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U -
Ja miałam obrzydliwa noc. Niby tylko 2 pobudki ale z wrzaskiem. I była dalej jakaś nadpobudliwa. Jakby się czegoś nacpala. Po tej nocy wstała zmęczona, wsadziłam w wózek wbrew jej woli, zapielam na siłę i idę i udaje,że to nie moje dziecko się drze.
Lilak lubi tę wiadomość
-
U nas może nie było tragedii ale czuję jakieś zmęczenie materiału.
Robię dzisiaj kolejne podejście do drugiej dawki bexsero. Oby tym razem się udało.
Mały jest coraz sprawniejszy, wczoraj byliśmy po długiej przerwie u teściów i wreszcie nie było porównań do starszej siostry. Bardzo byli zaskoczeni jego postępami.
Miłego dnia dziewczyny bez jojczenia 😊 -
U nas nie było dużo pobudek ale strasznie się kręcił i wierzgał nogami. Tak mu przeszkadza kołdra. Wystrczy go odkryć i jest spokój, ale śpi w środku. Poza tym ja mam wrażenie, że jak go zostawię bez okrycia to mu zimno😂
I od rana gada: Nia-nia-nia. Tak mówi na moją siostrę 😂👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Kilka dni temu pisałam że lada moment pojawia się u nas nowe ząbki, ta ... Ten lada moment jeszcze nie nastąpił. Adaś marudny jak nie wiem, coś chcę ale sam nie wie co przez co się złości. Spać chcę ale nie może. Jeść nie chce. Dajcie mi siłę na ten dzień. Po 45 minutach walki o 9:00 zasnął i nawet troszkę zjadł. Kaszka dziś nie podeszła ale zrobię drugie podejście jak wstanie.
Do tego ma stan podgorączkowy ale ewidentnie tylko z zębami to wiąże.
Mała Syrenka u was też takie wrzaski nocne przez ząbki?
Lilak ja też widzę że Adaś jest coraz sprytniejszy, szybszy i stabilniejszy w tym co już potrafi.Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U -
U nas noc okropna, byłam taka zmęczona, że już o północy wzięłam ją do łóżka. Po którymś karmieniu zaczęła się wiercić obracać i myślałam że znowu będzie gimnastyka przez godzinę, a ona popełzła w stronę starego, położyła głowę na jego poduszce i zasnęła. Pierwszy raz to nie ja spałam balansując na krawędzi 🤪
-
Syrenka uwierz, że mimo, że mam ciężko z Sonią to na jeden dzień bym Ci odjęła tych trudów i wzięła na siebie. Naprawdę ciężko to wygląda ostatnio z Twoją Ulcią... do mnie też łazi czasem cały dzień na ręce, potem na nich jednak nie chce, wspina się na mnie, marudzi, na matę nie, spać nie. Ale jednak w między czasie się bawi no i przede wszystkim idzie po 19 spać...
Santi ja już tracę nadzieję na te zębyWiem, że w końcu muszą wyjść, ale qwa ile czasu to się wykluwa ja się pytam? Idę dzisiaj do pediatry, bo liczę na cud, że zajrzy i powie, że tak ząbki wychodzą. Bo ja już pewna nie jestem czy to faktycznie to. Od razu wezmę skierowanie na USG brzuszka i podpytam o badania krwi - to żelazo i ferrytynę. Do tej mam wrażenie, że na dużych paluszkach u stóp i kciukach łamią się jej paznokcie a nawet rozdwajają. Mało mleka ostatnio je. Muszę też spytać o to.
Za to my 1 noc od miesięcy (sic!) w miarę. Wstała o 22, 24 i 3:30 na pierś. I wstała o 7:20. Kręciła sie czasem w między czasie, ale sama usnęła. Wczoraj był u nas sąsiad z góry w jej wieku i może zaraził ja dobrym snem. Bo od kilku dni też przesypia noce z 2 pobudkami. Wcześniej mieli to samo - w kółko pobudka i cycuś, aż w końcu się sąsiadka zawzięła i nie dawała mu w nocy piersi póki nie minęło 3-3,5 h od jedzenia. Darł się podobno z 40 min co noc przy lulaniu, ale w końcu padał i po 2 nocach takich przestał wstawać.
Chora jestem na samą myśl, ale kiełkuje mi jednak by spróbować... -
Taaa mi pediatra tez powiedziała ze już zęby zaraz wyjdą. Zaraz nastąpiło po miesiącu. Jeden ząb, za trzy tyg drugi. Teraz po tygodniu znowu jakieś jęki. Patrzy mi przy tym w oczy takim błagalnym wzrokiem. To straszne. Smaruje mu dziąsła. Rano dałam mu syrop przeciwbólowy bo masc nic nie dała. Językiem zaczepia o górne dziąsła. Zabiera buzie jak chce smarować. Nie widzę po dziąsłach zeby coś miało się zaraz wykluć ale ewidentnie to go boli
-
Z tymi zębami to jak z porodem, lekarze widzą,że zaraz już. Yhy..
U nas nie jest aż tak koszmarnie. Ja się mam komu chwalić, ale żalić już nie, dlatego wszystkie złe rzeczy trafiają tu.
Ulka ogólnie jest cudowna. Ale żeby ją sponiewieraja. Muszę przyznać,że myślałam,że ząbkowanie jest przereklamowane, ale nie. Jeszcze nigdy nie darła się i nie szarpała w nocy, a teraz tak jest. Ja się na to skarze, ale niektóre mamy mają tak tygodniami, a u nas to jednorazowa akcja. I wdrapuje się na mnie, chce na mnie spać.
Tę spacery najbardziej mnie dobijają, ale już trochę przywykłam, że krótko i blisko domu.
Kasia, ja myślę,że to jest metoda, ale jak grubą skórę trzeba mieć,żeby przetrwać te wrzaski i nie czuć się przy tym jak potwór. Dziecku się krzywda nie dzieje, ale nie da się tak myśleć, kiedy patrzy z takimi smutnymi oczkami, drze się j wyciąga ręce. -
Dziewczyny ja od 3 miesiąca życia syna słuchałam, że zęby Filipowi wychodzą. Wyszły na roczek. I fakt, że Filip przestał krzyczeć i płakać przez sen jak Wyszły, ale jak wyszły wszystkie zęby. Jak miał 2.5 roku. Jedna pediatra tylko raz powiedziała, że ciężki przypadek, bo ma bardzo twarde dziąsła, ciężkie do przebicia. Taka starsza lekarka. I tyle. Trwało to wieki. Oby Wasze maluchy szybciej wyskakiwały z zębami.
Ja póki co świętuję cichutko, bo 3 noce starszak przespał. Poza piciem, podniesieniem z podłogi czy przykryciem żadnych aferek. Piękna sprawa. 😍
Na Asię też nie narzekam, wstaje 3/4 razy. Podejrzewam, że gdyby nie katar i od niego kaszel to byłoby jeszcze lepiej. Jak tylko zaczęła płakać przez sen psikam jej dziąsła i przestała krzyczeć aż tak.
Syrenka i jak, Ula zasnęła w wózku?
Za to w dzień to o matko. Chciałabym, żeby miała już te 3 latka. Żeby chodziła i mówiła. Na razie pwooli stoi coraz dłużej bez trzymania i gada totalne pierdolety. No ale wiadomo, czas minie i będą mieć nawet więcej niż parę lat. 😄 -
Kasia, u Was by się przydała eliminacja karmien. Dobrze kojarzę,ze wkrótce chcesz zakończyć,żeby podejść do transferu?
Kończyć z kp łatwiej stopniowo, jak już jest tych karmien mniej i to norma, to myślę,że dziecku łatwiej się pogodzić z utrata cycka. Bo skoro jest tylko 2 razy dziennie, to już nie jest glowna forma bliskości. Jest posiłkiem.
Z Igusia zeszliśmy do karmienia na drzemkę i do snu. I jednego dnia popłakała, ciągnęła za bluzkę, a na drugi dzień już nie chciała. Mi było trudniej. Może po prostu nie sposób taki dobry, a Igusia była gotowa, nie wiem. Ale jak będę chciała zakończyć kp, to tylko małymi kroczkami.
Jak Sonia z kaskiem? Kiedy jakaś kontrola? -
Ach no ale za to nasze maluchy teraz się robią taaakie kumate. Zauważyłyście? Nam najciężej, bo jesteśmy z nimi non stop. Ale czasem tak się łapiemy z mężem na tym, że patrzymy co ona robi i dociera do nas jak te małe człowieki mają szybki rozwój w sobie. Nie tylko fizyczny. Śmiesznie.
Asia zapisana do żłobka, czekamy na 16.05. 🙈 -
Bajka, ja też czekam aż podrośnie. Nie lubię tego etapu. A przecież jest piękny, nie powtórzy się i trzeba się nim nacieszyć. Muszę się na tym skupić, zamiast na czekaniu az minie. Tylko przetrwamy żeby;D
A Ulka ostatecznie padła i spala całą godzinę. A teraz bawi się pięknie sama.Bajka111 lubi tę wiadomość
-
Ja przy synku tez nie kumalam o co tyle narzekan z ząbkowaniem, bo on po po prostu budzil się rano i miał nowego zęba 😂 a mała jęczy, stęka, w nocy pobudka co godzina, CO GODZINA i ni **uja zadnego zeba ni ma🙈
Bajka ja jak patrzę na synka to nie wiem czy chce by młoda miala 3 latka... Ona mnie dobija w nocy, on za to w dzien 😂🙈 takie tam UROKI macierzyństwa 😂🤪