Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, przepraszam polubiłam niechcący wcześniejsze wpisy bo czytałam z małym na ręku.
Ekta, bardzo mi przykro. Trzymam kciuki za Wam ❤️
U nas w porządku tylko na nic nie mam czasu. Mały wisi na mnie albo rozrabia i trzeba za nim biegać. Ale co najważniejsze to czworakuje i w końcu zaczął sam siadać z czworaków 🥰 jestem mega szczęśliwa bo bardzo mnie już to wszystko przytłaczało. Mały jest ogólnie słodki i bardzo kumaty 🙂 No tylko ze absorbujący bardzo, wszystko chce ze mną robić.
U nas rd idzie dobrze, aż nawet za dobrze, bo cycka nadal mało pije w dzień, widocznie nie ma potrzeby pic więcej mleka skoro najada się stałymi.
Co do zabawek to nie mamy jakoś tak dużo, więcej mamy użyczonych po innych dzieciach, ja mu kupuje dużo książeczek bo on bardzo lubi, sam sobie ściąga z półek, siada i ogląda wydając przy tym dziwne dźwięki wiec zakładam ze czyta po swojemu.
Na roczek tez wolałabym żeby dostał pieniążki. Kupiliśmy mu teraz przyczepkę do roweru a to spory wydatek. A jeśli ktoś będzie wolał kupić prezent to mam kilka upatrzonych typu kitchen helper czy drewniany bujak wiec jeśli zapytają to powiem co by się przydało bo tez nie lubię nie trafionych prezentów bo później to ląduje w piwnicy albo trzeba komuś oddać, bez sensu.Ekta lubi tę wiadomość
-
Agrafka brawa dla Twojego synka, każdy rozwija się swoim tempem, a my matki się martwimy 🙈 Ja za to bardzo zazdroszczę każdej, której dziecko "czyta" książeczki. Jakiś czas temu kupiłam taką z lektorem ( czy jak to nazwać 🤣) i odgłosami zwierząt. Wczoraj w końcu kupiłam baterie i co, Lisę najbardziej interesowało żeby móc ją pogryź, albo chociaż rozszarpać 🤦♀️ Niestety nie zrobiła żadnego wrażenia.
-
Nikola u nas była przerwa w rd własnie jak wychodziły zeby ale wtedy też była 3dniowka, covid i czworakowanie. W trakcie mały nie jadł nic, może kilka łyzeczek lub z tubki udało mi sie mu wcisnąć i to trwało poltora miesiaca bo te cholerne zebiska u nas wychodzą strasznie wolno. Teraz z łyzeczki znowu be i chce sam kawałki 🤦🏼♀️ a ja zestresowana bo dzis sie znowu zakrztusił, na szczescie nie zadławił.
A ktore u was idą? Gorne jedynki? A jak mały w ciagu dnia?21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Nikola, u nas ostatni tydzień wyrwany z życiorysu przez zęby. Nic nie chce jeść, nawet mleka zje 50ml z 150ml, które mu przygotuje. Ciągle chciałby być na rękach, nawet żelu na dziąsła nie mogę mu zaaplikować bo nie da sobie palca włożyć. Dzis już jest troche lepiej, nie ma gorączki (przez ostatnie 2 dni miał 38st) i chyba apetyt powoli wraca
-
Cyprysek u nas chyba nie było aż tak słonecznie. Miała ubrany krótki rękaw, czy dłonie ma opalone? 😄
Zoe moja odgryza kawałki zębami, np.teraz jadła borówki to przegryzała na pół, a potem to nie wiem co tym robi 🤣🙈
Czy są jakieś zalecenia ile podawać nabiału? U nas ostatnio najlepiej wchodzi jogurcik, serek, twarożek itd. Ale czy można bez ograniczeń podawać? Dzisiaj do borówek dostała łyżkę mascarpone, a teraz zaczęłam się zastanawiać czy nie jest za tłusty dla niemowlaka. Macie jakieś info?
-
Nie znam się na bilansowaniu diet. Jeśli pediatra powie, że ma słabe wyniki wtedy będę myśleć 🙃 sama nie jadam zbyt dużo nabiału. Chociaż mam w lodowce serek homogenizowany i mam zamiar zrobić małemu placuszki z niego. Twarozek tez jest i będzie jako pasta na kanapki ze szczypiorkiem. Jak widzę jak ktoś je ser w plastrach lub inne na żywo (nie takie na zapiekance czy pizzy) to mnie zbiera na 🤢 nie wiem czemu 🤷♀️
-
Mój synek jeszcze się nie opalił, nie było aż takiego słońca u nas a jak było to on się chował 😅
Co do nabiału to jeśli nie ma alergii to chyba nie ma specjalnych zaleceń. Chyba trzeba po prostu pilnować żeby dieta była zbilansowana 🙈
Mój synek gryzie, tzn odgryza kawałki np placuszki i mieli w buzi -
Mama pp chyba są jakieś wytyczne bo jak ostatnio byłam z Olą u lekarza I powiedziałam, że zaczynają nam się robić takie suche placki na rączkach i nóżkach to pierwsze co lekarka mi powiedziała, że przebiałkowana 😱😱😱 aczkolwiek u nas jest w sumie bardzo mało nabiału i to nie to było przyczyną. Potem podała jeszcze 2 możliwości 😁 myślę, że jeśli nic się nie dzieje i 💩 są normalne to jest ok.
Ola nie potrafi niektórych rzeczy odryźć bo górne jedynki przebiły dziąsła ale się jeszcze nie wychyliły i ma trochę z tym problem i wtedy wpycha na raz np gofra. Ale wtedy raczej przeżuwa jak stary. A owoce i warzywka raczej chyba gniecie bo wtedy nie widzę żeby jakoś bardziej pracowała szczeną.
-
Julek znowu złapał jakieś ścierwo. Gorączka drugą dobę. Byliśmy u lekarza, osłuchowo czysto, gardło zawalone. Jutro mamy zrobić morfologię z CRP i zobaczymy co dalej.
Jestem zła bo zaraził się od męża bratanicy, która nie skończyła jeszcze roku a już jest po kilku antybiotykach. Przegrzewają ją, nie chodzą na spacery bo po nich rzekomo dostaje kataru, w domu ukrop. To nie pierwszy raz kiedy sprzedaje małemu wirusa. A najgorsze, że on tak wysoko gorączkuje, nie da się tego zbić poniżej 38°.
I co najgorsze teściowa kłamie kiedy dzwonimy i mówimy, że przyjedziemy i czy mała jest zdrowa. Zawsze mówi, że zdrowa a potem się okazuje, że glut do pasa.
U niej glut a u nas za chwilę gorączka.
Nie wiem jak mam z tymi ludźmi rozmawiać. -
Mama pp ja jestem na grupie z dietetykami i ostatnio była dyskusja o nabiale własnie. Dowiedziałam sie że najlepiej w ogóle nie podawać bo mleko na razie wystarcza jako nabiał no i lepiej żeby dziecko zjadło coś z innych grup spozywczych typu mieso kasza warzywo owoc. Żeby nie zastępować juz tych grup spozywczych nabiałem. Ja nie podaje zupełnie
ostatnio do kanapki była mozarella ale to po prostu na spróbowanie kawałeczek. Czasem mleko do placków dodam. I tyle w sumie.
Baaardzo duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziałam od nich odnośnie zbilansowanej diety niemowląt
Lilak o niee, biedny, i trzeba kłuć na dodatek eech.. mam nadzieje ze nocka bedzie dla was łaskawawkurzyłabym sie na teściową i rodzicow tej małej ze was nie uprzedzili. Chyba wiedzieli ze dziecko ma gluta no..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2022, 22:14
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Zoe, taa gryzie i żuje. Chociaż przez swoje adhd nudzi mu sie podczas żucia wiec zaczyna pakować do buzi pod sam korek a potem sie krztusi 🤦🏼♀️ dziś jakby to rd bardzo dobrze. Z łyżeczki oczywiście już zupełnie nic nie rusza za to obiad opitolił konkretny.. a na kolacje 4 placuszki całe, troche mnie to zszokowało ale no nic, po cichu sie ciesze..
Wolałabym jednak zeby jadł kaszki z łyżeczki bo nie chce mu podawać zbyt dużo smażonych potraw a nie wiem jak inaczej przygotować kaszke żeby mogl ja zjesc sam jesli nie bedą to smażone placki.. 🤷🏻♀️21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi dzięki! To ja już nie wiem co mam jej dawać🤦♀️ kaszek też już teraz nie chce, jajek nie może, a ileż można jeść kanapki z awokado. W ogóle obiadek zje jak zagryzie chlebem, nie wiem co to za taktyka 🤣🙈
Smażysz te placki na tłuszczu?
Lilak może właśnie wcale nie rozmawiać, niech sobie przemyślą swoje niemądre zachowanie 😉