Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Sumi może być taki etap. Moja jeszcze w tamtym tygodniu budziła się 3-4 w nocy i albo trzeba było ją godzinę nosić, lulać albo przez godzinę kotłowała się po łóżku i nie mogła zasnąć. Cycek nic nie dawał. Więc stwierdziłam, że skoro i tak i tak muszę ją nosić no to odstawiam cycka w nocy 😂
Dziś też miała jedną pobudkę ale szybko usnęła. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy nie ale zaczęła w dzień zjadać takie ilości, że zastanawiam się gdzie ona to wszystko mieści 🤭 wydawało mi się, że niewiele już mam tego mleka w nocy i dużo nie zjada, a jednak teraz chyba nadrabia stałymi. -
No i wstaje teraz po 6. Dla mnie mogłaby pospać jeszcze ale wstaję razem z nią, przebieramy się, zaczynam szykować śniadanie (u nas zwykle jakieś placki, naleśniki, owsianka) po drodze zwykle jest💩 więc znów przebieranie. I tak od pobudki do jedzenia mija zwykle 45 minut i myślę, że to optymalnie. Bałabym się, że dziecko trzymam głodne gdyby wstawała po 5 a śniadanie dopiero po 7, zwłaszcza jak nie je już w nocy. No taki mam schiz, że ja bardzo pilnuję śniadań i ogólnie pór posiłków. A i tak często jak robię śniadanie to stoi mi przy nodze i gada "am am".
-
Ciężko powiedzieć, czy nie potrzebowała. Wytrzymywała bez niej. Nie dała się położyć o żadnej godzinie. Walczyła,żeby nie spać. Jak spala to 15-30 min i potem do 22 skakała. Wyla i jęczała całymi dniami, a jak miała drzemkę, to wstawała w jeszcze gorszym humorze, wtedy nie schodziła mi z rąk. Jak zdarzało się,że drzemka była dłuższa, było tak samo. Też budziła się w podłym nastroju, z krzykiem.
-
Jak sobie przypomnę, to mimo, że Iga dalej jest ciężka, to naprawdę jest łatwo;D
I nie wiem jak ja w ogóle mogłam chociaz pomyśleć po tym wszystkim o drugim;D Ula to jest lux:D i to nie dlatego,że drugie i ja inaczej postępuje. Pewnie trochę. Ale to inne charakterki są. -
Cześć dziewczyny. Jak tam Wasze maluchy sobie radzą. Czy są tu jakieś dziewczyny które się ponownie starają?
Moje małe z 16.06.21 Helusia to mały urwis który matkę niedługo wykończy.
Od dwóch miesięcy znów walczymybo drugie, i mam cichą nadzieję że się udało. -
I tak z innej beczki, bo pewnie nie dam rady nadrobić zaległości.
Co Wasze dzieci zjadają na śniadanie? Chciałabym mojej coś urozmaicić. Ale nie mam pomysłu. Przeważnie jest to chlebek, jajko lub parówka. Pomidor, avocado... Czasem papryka lub ogórek zielony. Na drugie je zazwyczaj biały ser z musem lub jogurt (nabiał) na słodko, więc chciałabym żeby pierwsze było na wytrawno, ale brak pomysłu -
Syrenka to wszystko brzmi na mega ciężki czas, ja też jestem pełna podziwu że sie zdecydowaliście. Mam naprawde ksiazkowe dziecko, nie moge na niego narzekać. A jednak sama wysiadam czasami i mysle ze nie dam rady z dwojką..
Siuger tutaj już 4 dziewczyny w ciąży
Super że sie staracie! Kiedy testujesz?
Co do śniadań to u mnie są kaszki na pierdyliard sposobów. Z suszonymi owocami, mielonymi orzechami itp. drugie śniadanie to wlasnie jogurt/ bułka / jajko/ parowka/ kanapka z dzemem/ ogorek/ pomidorki/ bułka z jakas pastą warzywną.
Staram soe nie dawać smażonych rzeczy typu omlety, placki itp. zreszta nigdy nie pałał miłością do nich21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Mój mały ma duża stopę mimo ze jest bardzo drobny. Zamówiłam mu buciki, te Gucie, właśnie dzisiaj maja przyjść to już rozmiar 22. Wzięłam wersje letnia z dziurkami.
Na śniadania u nas różnie, kanapka z bieluchem, owsianka z owocami, kaszka, jajecznica, placki. Głównie to. Smażę na suchej patelni. Parówek jeszcze nie podawałam ani wędlin ze sklepu.
Jeśli chodzi o sen to u nas się to bardzo zmienia. Ale zwykle wstaje 7-8, staramy się go położyć około 20 w zależności czy miał dwie drzemki czy jedna. Jeśli jedna to przed 19 idzie się kąpać i przed 20 już śpi. Jeśli ma dwie tak jak wczoraj to kąpaliśmy go dopiero o 20:30 i poszedł spać po 21. Tez na urlopie trochę sie rozregulował. Od sierpnia chciałabym wprowadzić mu taki rytm dnia jak będzie miał w żłobku żeby mu trochę ułatwić adaptacje. ( o ile to możliwe 🙈) -
U mnie do niedawna były tylko kaszki. Ale pewnego dnia zaprotestowała i nie chciała wziąć do ust.
Trzeba było kombinować z 'normalnym' jedzeniem i to już wchodziło. Moja jest fanką chleba, bułek wszelakiego rodzaju, klusków, pierogów, kopytek itp...
Co do ciąży to miło słyszeć że ktoś już zakreskował. Może wyłapie żeby czasem poobserwować jak sobie radzą.
Ja w sobotę niby okres powinnam mieć z ale już mnie pokusiło zrobić test. Na jednym jakbym cień cienia już widziała. Ale zrobiłam dwa kolejne i wydaje mi się że nic. I sama już nie wiem... Ale jeszcze mam nadzieję -
Byłam kontrolnie u ginekologa. Ostatnio mało karmie i liczyłam,że może coś ruszyło. Yhy;D endometrium zawrotne 1.5 mm. A bóle w podbrzuszu są, bo być może jajniki chcą już podjąć pracę, może nawet jest owulacja, ale nie ma z czego być menstruacji, bo to Endo takie liche.
Już kilka razy miałam uczucie,że coś się dzieje. Teraz już wiem dlaczego. -
Siuger dawaj znać, trzymamy kciuki ✊
Po tym co moja wyprawia,to ja jestem w stanie zrozumieć, że Iga nie potrzebowała drzemki w tym wieku. Od ok.5 miesiąca życia Lisa śpi 2×30min.i lekarz nie widzi nic w tym dziwnego, matka szuka problemów 🙈 tzn. sypiała, bo teraz zdarzają już się dni kiedy śpi tylko raz 30min. Jak ma zajęcie to nie ma czasu na marudzenie, gorzej jak jest nudno, albo musi się zająć sama sobą.
Piszecie o śniadaniach. U nas zazwyczaj bułka z czymś, a wieczorem kaszki. Ostatnie parę dni, codziennie po kąpieli, gdy już jest w piżamce i o krok do spania to robi kupę, trzecią nadprogramową. Nie wiem czy to nie przez te mleczne kolacje. Robicie jeszcze kaszki na wodzie, czy tak jak ja na mleku krowim? Czy któreś dziecko jeszcze tak reaguje?
Sumi jak idzie picie mleka z kubka? -
Myślę,że 3 kupy w ciągu dnia są ok. Gorzej jakby 3 dni nie robiła.
Ja właśnie po Igusi widzę,że mogą być takie dzieci i Lisa mnie nie zaskakuje. Nie wiem, kiedy to maleństwo się regeneruje.
Dzisiaj w relacji jakiejś trenerki snu znalazłam info,że jeśli dziecko ma 6tyg, a po drzemce, nakarmieniu i zmianie pieluchy nie ulezy samo 10-20 min to trzeba iść do lekarza. Muszę ją odlubic, bo jak ona takie bzdury pisze, to nie wie, jakie mogą być te małe kurczaki;D straciła w moich oczach;D -
Syrenka dobre🙈
Ja też jak gdzieś czytam, że jak np.dziecko drzemało tylko 30min. to zostawić je w łóżeczku niech sobie leży i odpoczywa nawet jak nie śpi to parskam śmiechem. Lisa nawet w środku nocy jak się obudzi to ma odruch wstawania i ryku, wydaje mi się że czasem nawet nieświadomie wstaje🙈 A swoją drogą Ula bardzo ładnie zaczęła spać 👏
A trzy kupy to ok, ale czemu po kąpieli jak jest już czyściutka i pachnąca🙈😅 -
To moje dziecko tylko z spaniem znowu książkowe. Mama pp właśnie ja musze mieć obowiązkowo nianie elektroniczna odpalona zawsze bo bym pojęcia nie miała ze wstała. Ani z drzemek ani po nocy mie płacze tylko sie bawi w łóżeczku.
Ktoś by pomyślał jakie cierpliwe i spokojne dziecko.
I ja sama nie wiem jakim cudem sie sama zabawi jak pózniej diobeł nerwus i „mamicycek” 🤷🏻♀️
Siuger trzymamy kciuki.
Sumi spójrz choćby na espoir i potem uwierz ze z dwójka dasz radę
A tak w ogóle to odstawiasz kp żeby odpocząć czy jakos trzeba ? Mi sie zawsze
Karmienie w tandemie marzyło 😁 -
Sumi, pewnie,że dasz radę. Będą wzloty i upadki, ale będzie dobrze. A może akurat będzie całkiem spoko? Z mojej strony Ci powiem,że jak starsze jest w placówce to jest całkiem ok. Jak jest w domu to gorzej, ale idzie przywyknąć, tylko choroby najgorsze.
Mi dzisiaj dwóch lekarzy poradziło odstawić ze względu na siebie. Pociągnę jeszcze chwilkę i zobaczymy jak w żłobie będzie jadła.
Zoe, dzisiaj środa, a Oliwier zdrowy? Jak to możliwe?! -
Ja odstawiam żeby odpocząć. Tym bardziej że Nina potrafiła wisieć 40 minut i ciumkać na śpiocha, teraz bujam ją na drzemkę na rękach, 15 minut a potem boskie 2 godziny spokoju. W nocy stary do niej wstaje. Lubiłam karmić, ale stało się to dla mnie trochę męczące, zostało nam tylko wieczorne, mam nadzieję że pod koniec sierpnia już będzie koniec.