Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Cierpliwa masz w zupełności rację. Dużo robi najbliższe otoczenie. A że teraz ja jestem jej najbliższym otoczeniem to śpiewam jej te niemieckie piosenki 🤣🤭
Aż mnie zdziwiłaś, myślałam że w każdym rejonie Niemiec jest nas, ludzi z Polski pełno 😅
W naszej grupie żłobkowej najprawdopodobniej jesteśmy jedyni pochodzący z Polski i choćby z tego powodu nie chce by Lisa czuła się gorsza, żeby się nie denerwowała jak nie będą rozumieć co ona tam chce 🤣
-
Mama pp, u Mii w grupie jest jedna dziewczynka polka, a tak to.w ogole w jej przedazkolu nikogo z pl nie kojarzę poza jedna pania, ktora byla w jej grupie, teraz w innej...
Polskiego to sie u mnie malo co slyszy, najczesciej jak na prace sezonowe przyjezdzaja
No a mowie, nawet jesli sa polacy, to my zadnego nie znamy blizej...
Jak tu 9 lat temu przyjechalam to pracowalam w kawiarni z dwiema polkami, pozniej poszlam do Altenheim pracowac, to w tym pierwszym, na cala placowke, 3 oddzialy, byla tylko jedna polka procz mnie i pozniej doszla jeszcze jedna ale na krotko...
Pozniej przenioslam sie do innej placówki i tutaj na 4 oddzialy jestem jedna z dwoch polek... ta deuga to jedna z tych, z ktora w kawoarni pracowalam... wiecej polakow nie ma, a tamta pracuje na innym oddziale...
Teraz zaczelam prace w aptece miesiac temu, na minijob, bo do siebie po rodzicielskim nie chce wracqc, to tez ani jednej polki, poza tym, ze wlaaciciel qpteki ma polskie korzenie...
Serio Polaków tu jak na lekarstwo... mysle ze oni wszyscy to wlasnie bardziej w metropoliqch większych są a ja w malej miescinie mieszkam...
Najwiecej tu jest Rosjanow zdecydowanie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Mama pp moim zdanie dwujęzykowych dzieci super prawa. Moja koleżanka (Polka z Polski) w domu z mężem mówią tylko po angielsku, a wiadomo babcie, przy znajomych, na mieście po polski.Dla dziecka super star odrazu
2 języki. Ja od 2 roku życia Feanka chciałam zapisac na angielski, ale trochę polski nam nie idzie😄 -
Nikola, temqt tego posylania takich maluszkow na jezyki obce byl poruszany przez psycgiloga dzieciecegi na tym zebraniu w szkole na temat gotowosci szkolnej, nawet byl krotki reportaż na ten temat i jakies badania, ze dla dzieci malutkich to jeszcze abstrakcja i i tak nie bardzo cokolwiek ostatecznie z tego wiwdza i wiecej szkody niz pozytku w wieku zlobkowym/wczesnoprzedszkolnym i ostatecznie w poznoprzedszkolnym/szkolnym wieku dzieci sa i tak na tym samym poziomie, bo takie 2-3 latki jeszcze nie maja zadnego zainteresowania takimi zajeciami... oczywiscie sa wyjatki od reguly, ale to sa wlasnie wyjatki...
No i tu tez wlasnie byly pytania o ta wielojezycznosc ze wzgledu na rodzicow i mowili, ze to jest zupelnie cos innego, bo dziecko wyrasta majac na codzien no dwa jezyki, slyszy caly czas jezyk kraju gdzie mieszka + ojczysty rodzicow, a nie np 2x w tygodniu po godzinie i ze sie wtedy dzieci super potrafia przestawiac, bo maja pol dnia np niemiecki w placowce, a pol dnia polski w domu i dla nich jest to naturalne wtedy...
Ja pamiętam jak wlasnie moj wyzej wspomniany kuzyn jak poszedl do przedszkola, to jak tylko moja ciocia wchodzila, odrazu jakby niemieckiego zapominal i juz tylko po polsku, a jak go rano przyprowadzala, to od wejscia tylko niemiecki... dla niego bylo to tak naturalne, jakby to jeden i ten sam jezyk byl... no ale jak juz mial 5-6 lat, to duzo lepiej i swobodniej szedl mu niemiecki i teraz po polsku powie tylko jak juz nie ma qbsolutnie innego wyjścia... nie ze nie potrqfi, bo mowi dobrze, rodzice do niego od urodzenia po polsku mowia, ale on nie chce... moja kuzynka tez po polsku do cioci mowi, jak ktos z pl jest, a tak to niemiecki
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
ale tu pusto. u Was też taki skwar?
Dziewczyny w ciąży jak się czujecie? jak znosicie tę pogodę?
ja ogólnie czuję się dobrze, nic mnie nie boli, ale mnie dopadł kryzys "wyglądu wieloryba". czuję się paskudnie, wielka, ociężała, wszystko robię jakby w zwolnionym tempie, buty to już muszę na siedząco zakładać... czuję się tak cholernie niekobieco w ciąży, że masakra. po cesarce biorę się za siebie, bo pewnie jak zawsze nie zleci mi nic i będę miała +milion kilo pozostałości po ciążach...
no, koniec żal posta. 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2022, 16:23
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
nick nieaktualny
-
Hej hej
Nie odzywałam się tyle, bo nie dawałam totalnie rady. Dopiero dziś moje samopoczucie jest jako takie. No cyrk mówie Wam...😅
Próbowałam trochę nadrobić...
U nas z jedzeniem Ignacego jest okej, głównie pije wodę ale zdarza mu się dzioba zamoczyc w mojej herbacie. A i uwielbia świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ale no raz na ruski rok dam mu się napić. Za to z jedzenia to jak my coś jemy to daje mu spróbować czasami.
GF my mieliśmy z Rossmana. Dla mnie to te pampy może i 💩 trzymają, ale siku to już jakoś wątpię 😅
W ogóle podobno te dwa ostatnie tygodnie sierpnia mają być bardzo gorące.
Kasia C czy ty miałaś już wizytę znów w klinice? Nie znalazłam żadnego info.
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
nick nieaktualnyKarolina90 wrote:Hej hej
Nie odzywałam się tyle, bo nie dawałam totalnie rady. Dopiero dziś moje samopoczucie jest jako takie. No cyrk mówie Wam...😅
Próbowałam trochę nadrobić...
U nas z jedzeniem Ignacego jest okej, głównie pije wodę ale zdarza mu się dzioba zamoczyc w mojej herbacie. A i uwielbia świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ale no raz na ruski rok dam mu się napić. Za to z jedzenia to jak my coś jemy to daje mu spróbować czasami.
GF my mieliśmy z Rossmana. Dla mnie to te pampy może i 💩 trzymają, ale siku to już jakoś wątpię 😅
W ogóle podobno te dwa ostatnie tygodnie sierpnia mają być bardzo gorące.
Kasia C czy ty miałaś już wizytę znów w klinice? Nie znalazłam żadnego info.
Właśnie nie było rozmiaru tych z Rossmana, podjadę jeszcze może będzie. Więc pytam na zapas 😂 ostatnio widziałam filmik, że one właśnie siku nie trzymają.
Zośka je to co my, już jej nie gotuje osobno, tzn nie mam jak gotować bo dalej nie mam kuchni, ale jak gdzieś jedziemy, do dziadków, rodziców , teściow je z nami więc w domu też tak robię. Ostatnio jadła w schronisku pomidorowke. W żłobku je wszystko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2022, 18:16
-
Zadne pampki do wody nie trzymaja siku
one sa tylko po to, zeby 💩 do wody nie wleciala
co do tego ktore lepsze, dlanie wszystkie takie same, kazde tak samo trzymaja tylka i 💩
medimind lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualny
-
Kurde to normalne pampki trzymają siku a tych do wody sie nie da tak zrobić
?
Ale na wakacjach tez zauważyłam ze przesikiwala te pampersy - mieliśmy właśnie z rosska babydream.
Karolina byłam na wizycie w zeszły czwartek. Generalnie mam dużo jakich złych komórek cd dim czy cuś które mogą powodować problemy z utrzymaniem ciąży i poronienia - tak jak to sie właśnie przydarzyło w czerwcu.
Plan jest taki, ze czekam na okres i mam przyjść w 10-11 dniu cyklu. Mam dostać jakies leki encorton i accofil i wlewy kroplowkowe intralipid a potem po kilku dniach transfer. Super dokładnego planu nie mam przekażą ja tej wizycie w 10-11 dc.
Ale przełom sierpnia / września powinien być transfer
Tylko jakos dziwne mam teraz podejście. Przy pierwszej próbie byłam pozytywnie nastawiona i mam z niego Sonie. Drugi transfer w maju tez byłam jakos pewna ze bedzie oki było ale chwile bo pózniej poronienie. a teraz mam jakis stres ze nie pyknie. Ze dużo leków trzeba, ze na cyklu naturalnym, ze 3-dniowy zarodek a nie blastka itp
-
gf95 wrote:Czyli brać jakie tańsze.
One dlatego ze nie lapia sikow i przepuszczaja, to nie nasiakaja w wodzie jak zwykly pampers, bo nie sa chlonne
Ja w ogole polecam wielorazowe, na dluzsza meteniejszy wydatek... my mamy jeszcze stroj uv
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Kasia, no nie da sie
one sa tak samo jakbys majtki ze stronu ubrala
jakby byly chlonne, to nie rozilyby sie od normalnych pampkow, bo miedzy nimi roznica jest tylko taka, ze wlasnie te nie chlona wody/sikow, wiec nie puchna jak zwykle
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyCccierpliwa wrote:Zdecydowanie tak, bo wszystkie maja jedno zadanie - lapac kupe...
One dlatego ze nie lapia sikow i przepuszczaja, to nie nasiakaja w wodzie jak zwykly pampers, bo nie sa chlonne
Ja w ogole polecam wielorazowe, na dluzsza meteniejszy wydatek... my mamy jeszcze stroj uv -
Czy dalej podajecie wit.D? Dzisiaj byłyśmy na szczepieniu i usłyszałam taką sensację, że po roku już nie ma potrzeby suplementacji i recepyty nie dostałam (u nas z receptą, jest za darmo). Jestem innego zdania i kupię i tak i będę podawać dalej. Przecież takie dziecko nie powinno przebywać w pełnym słońcu, a jeśli nawet się zdarzy to okryte i z uv, to skąd ma mieć Wit.D? 🤦♀️
A po szczepieniu na osłodę lekarka zaproponowała ciasteczko Małej 🙈 -
nick nieaktualnyMama po przejściach wrote:Ale chyba Cierpliwej chodzi o taki strój z wkładką😅 Bynajmniej Lisa taki ma, że to jest 2w1, strój i pampers. Jeśli ktoś częściej używa to wychodzi najtaniej 😊
Nie wiedzialam nawet, że takie są. Ja mówię k zwykłych stronach UV.