Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Sumireguska dziękuję za słowa otuchy. Konsultowałam to z innym lekarzem ale on tez jest zdania że lepiej to badanie zrobić. Myśle że nie chciał podważać zdania pierwszego. Dla swojego spokoju psychicznego zrobię to badanie bo znam siebie i wiem, że teraz nie byłabym w stanie myśleć o niczym innym.
-
Kryśka wrote:Sumireguska dziękuję za słowa otuchy. Konsultowałam to z innym lekarzem ale on tez jest zdania że lepiej to badanie zrobić. Myśle że nie chciał podważać zdania pierwszego. Dla swojego spokoju psychicznego zrobię to badanie bo znam siebie i wiem, że teraz nie byłabym w stanie myśleć o niczym innym.
Doskonale Cię rozumiem. Ja sama stałam przed tą decyzją. Obecnie jestem trzy dni po amnio i czekam na wyniki.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
NatkaZ wrote:Doskonale Cię rozumiem. Ja sama stałam przed tą decyzją. Obecnie jestem trzy dni po amnio i czekam na wyniki.
Ja byłam w takim szoku że nie zapamiętałam.NatkaZ lubi tę wiadomość
-
Kryśka wrote:Natka a mogę zapytać jaki był u Ciebie powód amnio? I jak długo będziesz czekać na wynik?
Ja byłam w takim szoku że nie zapamiętałam.
U mnie mały ma powiększony układ kielichowo miedniczkowy w nerce, nt mam wpisane 2.6 chociaż pierwsze trzy wyniki były w granicach 2, no i lekarz uważał, że małemu za szybko bije serduszko (174). No i pappa wyszła mi bardzo słabo. T21 1:48 T13 1:78
Wynik ma być w przeciągu dwóch tygodni bo miałam metodą mikromacierzy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 23:21
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
NatkaZ wrote:U mnie mały ma powiększony układ kielichowo miedniczkowy w nerce, nt mam wpisane 2.6 chociaż pierwsze trzy wyniki były w granicach 2, no i lekarz uważał, że małemu za szybko bije serduszko (174). No i pappa wyszła mi bardzo słabo. T21 1:48 T13 1:78
Wynik ma być w przeciągu dwóch tygodni bo miałam metodą mikromacierzy.
Z całego serducha życzę Ci aby maluszek był zdrowy.NatkaZ lubi tę wiadomość
-
Ja nie zdecydowałam się na amnio. Miałam dwa badania genetyczne. U mojego lekarza ryzyko pośrednie i na NFZ t21 Ok. 130. Dodatkowo różnica w pomiarach nt. Kryska Moze skonsultuj się z innym lekarzem nie mówiąc mu o poprzednich badaniach, żeby niczym się nie sugerował
-
Kryska, a na nieinwazyjne badania np nifty albo sanco jest już za późno?
Czy lekarz odradzał z innego powodu?
Może być tak jak piszą dziewczyny. Jedni mają duże nosy, a inni malutkie. Trzymam kciuki, żeby maleństwo było zdrowe ✊
NatkaZ, super, że z maluszkiem wszystko w porządku ❤️
Noelle, moja córa tak się bawiła w chowanego z tatusiem w pierwszej ciąży 😁 ilekroć małż przykładał rękę do brzucha, to z tamtej strony cisza. Zabrał, to znowu szalała 😂NatkaZ, Noelle lubią tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja tą amnio mam jutro i już się oswoiłam z tą myślą. Podobno moja budowa i ułożenie dziecka jest dobre i nie powinno być żadnych powikłań.
Już nie chcę szukać innych testów, czytać, zastanawiać się. Chciałabym już wiedzieć.NatkaZ, Katarzynka1, Noelle lubią tę wiadomość
-
Amnio nie jest taka straszna jak się wydaje. Ważne aby była wykonana przez dobrego lekarza. Ja nie poczułam nawet momentu wkłucia. Daj znać jak już będziesz po.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Natka całe szczęście, że wszystko ok! Dobrze, że pojechałaś, na pewno czujesz się spokojniejsza.
Kryśka trzymam kciuki!
U nas było to samo jak mąż przykładał rękę 😄 albo przestawała kopać albo kopała w innym miejscu. Ale na usg to samo, lekarz zawsze się namęczył żeby ją dobrze obejrzeć. Ja wczoraj w końcu poczułam ruchy! Kamień z serca 🤗Chaos, NatkaZ, Noelle lubią tę wiadomość
-
Dopytałam wczoraj swojej ginekolog o bóle podbrzusza. Ja je czuję jako umiarkowane napięcie, wzdęcie, twardnienie brzucha, ból umiarkowany do zniesienia. Kazała mi się nimi nie martwić dopóki występują sporadycznie, przy silniejszym bólu brać nospe. Nie przedawkować. Jeżeli skurcze będą regularne, tj. W ciągu godziny występują regularnie, jechać na izbę przyjęć.
Jeżeli skurcze pojawiają się sporadycznie, np przy wcześniejszym dużym wysiłku, jak cały dzień przeleżę w jednej pozycji, przechodzę, przesiedzę na krześle lub pojawią się dziś a później za dwa dni, to jest wszystko ok. Brać nospe.
Został poruszony temat szczepienia po 30 tyg na krztusiec. Powiedziała mi dlaczego jest to ważne. Kazała też zacząć rozglądać się za zapisem do najbliższej placówki na NFZ, wybraniem położnej.
Jak później analizowałam te dwie wizyty to w mojej głowie było tylko „o matko! O Boże! Nie zdążę ze wszystkim”. Dziś już na spokojnie wzięłam planner i czynię notatki z listą zadań do wykonania. Weekend poświęcę na przygotowanie listy wyprawkowej (bez ubranek). -
Jeszcze powiem Wam o moim zakupie roku 2020. Robot odkurzający z funkcja mopowania. Było mi szkoda na niego pieniędzy, wymyśliłam że na urodziny/walentynki/święta przyjmuję „only cash”. Uzbierałam, kupiłam i jakbym teraz stała przed wyborem czy kupić ten odkurzacz czy nie. To od razu skierowałabym swoje kroki do sklepu z gotówką w ręku, bez żadnego jęczenia że drogo.
Jakby któraś z Was stała przed taką decyzją to ja mówię idź i kup 😉
Koleżanki mąż stwierdził że jemu nie jest potrzebny taki odkurzacz. Zapytałam koleżanki czy on odkurza w domu. Nie. Stwierdziłam, że w takim razie, faktycznie JEMU nie jest potrzebny 🙈 przecież ma taki który działa 🤷♀️ Żona z odkurzaczemNiezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Po prostu Zoe wrote:Jeszcze powiem Wam o moim zakupie roku 2020. Robot odkurzający z funkcja mopowania. Było mi szkoda na niego pieniędzy, wymyśliłam że na urodziny/walentynki/święta przyjmuję „only cash”. Uzbierałam, kupiłam i jakbym teraz stała przed wyborem czy kupić ten odkurzacz czy nie. To od razu skierowałabym swoje kroki do sklepu z gotówką w ręku, bez żadnego jęczenia że drogo.
Jakby któraś z Was stała przed taką decyzją to ja mówię idź i kup 😉
Koleżanki mąż stwierdził że jemu nie jest potrzebny taki odkurzacz. Zapytałam koleżanki czy on odkurza w domu. Nie. Stwierdziłam, że w takim razie, faktycznie JEMU nie jest potrzebny 🙈 przecież ma taki który działa 🤷♀️ Żona z odkurzaczem
Super, wiele ważnych informacji. My z Cccierpliwą mamy już prawie od początku ciąży wybraną położną, a i tak usłyszałam ,że taki baby boom w czasie korony ,że to już był ostatni moment 🤣
Jakiej firmy masz ten odkurzacz? Ja miałam leifheit i po wypróbowaniu od razu oddałam, nie byłam zadowolona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 12:02
-
Po prostu Zoe wrote:Dopytałam wczoraj swojej ginekolog o bóle podbrzusza. Ja je czuję jako umiarkowane napięcie, wzdęcie, twardnienie brzucha, ból umiarkowany do zniesienia. Kazała mi się nimi nie martwić dopóki występują sporadycznie, przy silniejszym bólu brać nospe. Nie przedawkować. Jeżeli skurcze będą regularne, tj. W ciągu godziny występują regularnie, jechać na izbę przyjęć.
Jeżeli skurcze pojawiają się sporadycznie, np przy wcześniejszym dużym wysiłku, jak cały dzień przeleżę w jednej pozycji, przechodzę, przesiedzę na krześle lub pojawią się dziś a później za dwa dni, to jest wszystko ok. Brać nospe.
Został poruszony temat szczepienia po 30 tyg na krztusiec. Powiedziała mi dlaczego jest to ważne. Kazała też zacząć rozglądać się za zapisem do najbliższej placówki na NFZ, wybraniem położnej.
Jak później analizowałam te dwie wizyty to w mojej głowie było tylko „o matko! O Boże! Nie zdążę ze wszystkim”. Dziś już na spokojnie wzięłam planner i czynię notatki z listą zadań do wykonania. Weekend poświęcę na przygotowanie listy wyprawkowej (bez ubranek).
A mogę dopytać do jakiej placówki na NFZ? W sensie, że do przychodni? Czy jest coś o czym jeszcze nie wiem?
-
Cześć Kochane, odnośnie położnej to zastanawiam się czy jest sens, żeby przychodziła już od razu od 21 tygodnia. Chyba się zdecyduje po 25 tygodniu dopiero.
Od lutego przymierzam się zacząć robic wyprawkę, zacząć kupować niezbędne rzeczy, bo zobaczycie same jak do czerwca nam szybko czas minie 😊
Największe rzeczy typu wózek i łóżeczko zostawiam do kwietnia. Chcemy z moim odnowić i przemalowac komode, bo nie jest zniszczona, a w niej będziemy trzymać rzeczy dla maluszka, planuje też kupić organizer na łóżeczko, żeby mieć wszystko pod ręką, małe mieszkanie, więc trzeba kombinować 😉
U nas jutro równy 20 tydzień, bo wg OM i usg jest tydzień różnicy, ale ostatnio lekarz powiedział, żeby sugerować się data właśnie om. Nawet zgodził się, żeby na następnej wizycie mój przyszedł ze mną 😊😊😊
Cos mi się z wechem porobiło ostatnio (nie, nie mam covida 😜) bo w kuchni wszystko mi śmierdzi. Wczoraj wylalam herbatę do zlewu, bo zalałam woda, poslodzilam, a tak mi cuchnela, że szok. Ostatnio wszystkie sztućce moczylam kilka godzin w wodzie z octem, bo mialam wrażenie, że czymś mi przesmierdly 😂😂😂😂NatkaZ lubi tę wiadomość