X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie będę bawić się w wielorazowe. Bez suszarki bębnowej nawet nie ruszam tematu. Teraz nie było mnie w domu dwa tyg, nadszedł czas na zmianę pościeli, ręczników, pełny kosz i tak już od tygodnia suszarka stoi rozłożona i działa mi na nerwy.
    I do listy wyprawkowej muszę dołożyć kolejną suszarkę wolnostojąca 😩

U mnie na usg I trymestru była dziewczynka. Teraz jestem po usg połówkowym i mam syna (widziałam dowody) 🤪

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

• Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że poruszyłyście ten temat. Sama zaczęłam o tym myśleć i trochę czytać na ten temat, przy pierwszym się nie odważyłam, teraz myślę. Ale chyba też piza aspektem eko więcej widzę minusów niż plusów. Przede wszystkim czytałam, że wypeawka wielopielo to na początek wydatek ok 1500 zł, no i nie bardzo widzę męża, który się tym zajmuje (przy córce jednorazowe zmienia bez problemu, ale na moja sugestię wielopieli tylko się otrząsnął i dziwnie na mnie popatrzył😀), no i co ze żłobkiem (a wiem że u nas po roku tylko to wchodzi w grę)

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli mowa o żłobku... To uważacie, że takiego rocznego malucha bez większych problemów można oddać do żłobka? Nie chodzi mi teraz o konkretne placówki czy przepisy, ale o Wasze odczucia, doświadczenia.
    Ja z góry przygotowuje się, że będę musiała zostać z małą dwa lata w domu a potem dopiero żłobek ale może to wcale nie jest konieczne?

OrT4p2.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach zależy na co możesz sobie pozwolić. 😔
    Jeżeli nie uda nam się zajść w drugą ciąże na macierzyńskim to niestety będę musiała wrócić do pracy chociaż serce będzie mi krwawiło. 🤷🏻‍♀️

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka poszła do żłobka jak miała 15,5 mca i było to dla mnie trudne, ale fajnie się zaadoptowala i taki wiek wydaje mi się ok. Inna rzecz, że pochodziła wszystkiego trzy miesiące i wybuchła pandemia, więc ją wypisaliśmy. Teraz pójdzie na 2,5 roku już do przedszkola. Ja wiem, że nie będę mogła sobie pozwolić na wychowawczy, tylko wracać do pracy po roku i ewentualnym wykorzystaniu zaległego urlopu, więc jak małe będzie miało 14-15 miesięcy max. Niania z różnych względów nie wchodzi w grę, dziadkowie w innym mieście, zostaje prywatny żłobek

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja latem z corka uzywalam czesciowo wielorazowek... bo tak jak sie w jednorazowkach pupa pocila latem to kosmos totalny... na calym obszarze, gdzie byla pieluszka, to dziecko mokre z potu...

Mama po przejsciach, wszystko zalezy od dziecka ;) jedno w wieku roku bedzie sie juz nadawalo, a inne nawet w wieku dwoch latek bedzie ciezko... moja mala poszla do przedszkola 3tyg przed drugimi urodzinami, ale ona tez spokojnie odnalazlaby sie jak ogladalismy placowki bo sama uciekala do dzieci do sali i byl placz, zeby wyszla😂 a miala wtedy rok i 3 miesiace... ale byly u niej w grupie dwulatki, ktore sobie kompletnie nie radzily i musialy byc przerwane adaptacje i innym torem to musiało wszystko isc a nie tradycyjnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 14:21

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że wyślę syna do żłobka jak będzie miał 9 miesięcy. Na pewno będzie płacz i rozpacz, oczywiście u mnie 😅 bo nie wiem jak maluch zareaguje. Babcie obie pracują, jedna za granicą, druga 120 km dalej. Zostajemy sami z mężem. Nawet nie biorę pod uwagę niani.

Chyba planuję drugie dziecko. Dlatego chce w miarę szybko wrócić do pracy, chwilę popracować, dostać podwyżkę i kolejny maluch 😉

Ja mam problem z braniem pieniędzy od męża (on nie ma nic przeciwko, wręcz sam naciska). Niby wspólnota majątkowa, ale wraz mam opory w głowie 😉 opracowałam nowy model wspólnego konta który będzie się sprawdzał jak już będę na „urlopie”, wprowadzę go od lutego.
    Najgorzej mnie boli, że nie będę miała 100% wypłaty a 500+ powstałej luki mi nie załata. A do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja 🤑

• Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe u mnie też wszyscy jeszcze pracują więc nie mam opcji zostawić małej z dziadkami. 😔
    Nie chce wracać do obecnej pracy bo nienawidzę jej nad życie i dlatego chciałabym zajść w ciąże jeszcze na macierzyńskim.
    Po dwóch ciążach sytuacja będzie inna bo chce założyć własną firmę w domu opartą na pracy zdalnej.
    A nie otworze firmy jeśli będę wiedziała, że za chwilę będę w drugiej ciąży. 🤷🏻‍♀️

Po prostu Zoe lubi tę wiadomość

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ginekolog w 13 tygodniu nie miała wątpliwości że chłopak bo pięknie pokazał co ma między nogami ;)
    Ja tak jak i przy pierwszym będę używać pieluch Babydream, nie było przy nich nigdy żadnych problemów skórnych,a mokre chusteczki też Babydream ale zieolone, bo sa różne kolory i mają różne składy. Na wielopieluchy zwyczajnie szkoda mi czasu, a np przy starszym nawet jak bym chciała to bym nie dała rady bo pierwsze 3 miesiące prawie 24/24 spędzał przy piersi wiec zjedzenie czego kolwiek było sukcesem,nie mówiąc o praniu ;)

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siuger wrote:
    3 raz piszę tego posta :/
    Mieszkam w domu i nie muszę używać suszarki. Ale tak czy siak to te pieluchy podobno szybko schną.
    Nie wyobrażam sobie prać tetry z kupki, dostępne są takie rozwiązania, które na pewno znaczenie ułatwiają wielopieluchowanie. Kupkę mleczna można łatwo spłukać prysznicem. Albo wrzucić na pranie wstępne. Na większe kupki daje się bibułkę, więc na pieluszce zostają same siuski. Siuśki do pralki. Na wyjazdy nie wiem jeszcze, ale przecież nie będę jeździć codziennie, więc nawet raz na tydzień można założyć ta jedną czy 2 jednorazówki. :) Ja tam zamierzam spróbować.
    I tak będę siedzieć rok z bobem w domu. Poza tym z tego co czytałam, to wcale nie jest to bardzo uciążliwe.
    Pytam, bo u nas od 6-8 tygodnia było bardzo mało kup (nawet 1 na tydzień), ale za to jak walnęła, to niczym nie mogłam tego doprac. Raz wpadłam na pomysł, że umyję małą pod zlewem i podłożyłam jej tetrę 😂 pielucha do wywalenia.. Istna musztarda, która nie chciała zejść nawet wrzatkiem.
    Myślę, że sporo zależy od mleka matki i bobasa, bo np siostrzeniec robi teraz bardziej wodniste kupki, które raczej na pewno by się bez problemu puściły.
    A z tą watą, to i tak trzeba byłoby chyba nom stop uzupełniać? 🤔 bo nigdy nie wiadomo kiedy akurat kupa będzie.
    Siostrzeniec, mimo, że ma już skonczone 3 miesiące, nadal potrafi robić kupę przy każdym karmieniu :)

Fajnie, że chcesz spróbować. Jakby nie to, że pampki są jednak duzo wygodniejsze, to sama pewnie chciałbym wypróbować :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wszystko zależy od malucha, kwestia indywidualna, w sumie tak jak cała ciąża 😆 Tylko skąd mam wiedzieć czy moje dziecko będzie chciało współpracować już w momencie wypisywania papierów odnośnie macierzyńskiego🙈

Zoe, zaciekawił mnie ten Twój nowy model wspólnego konta 😊 My, jesteśmy 6,5 roku po ślubie i mamy dalej dwa oddzielne konta, bo skoro ta opcja sprawdza się już 10 lat to nie widzę potrzeby zmieniania tego. Na macierzyńskim to jasne, że to na męża spadnie większość rachunków i wydatków związanych z małą, ale zamierzam wrócić do pracy i myślę, że potem wszystko wróci do normy. Dzięki Wam zaczęłam się zastanawiać, czy będzie już to możliwe po roku a raczej po 15 miesiącach ( wraz z nowym rokiem szkolnym od września).

OrT4p2.png

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Zoe u mnie też wszyscy jeszcze pracują więc nie mam opcji zostawić małej z dziadkami. 😔
    Nie chce wracać do obecnej pracy bo nienawidzę jej nad życie i dlatego chciałabym zajść w ciąże jeszcze na macierzyńskim.
    Po dwóch ciążach sytuacja będzie inna bo chce założyć własną firmę w domu opartą na pracy zdalnej.
    A nie otworze firmy jeśli będę wiedziała, że za chwilę będę w drugiej ciąży. 🤷🏻‍♀️
    Noelle, ja dowiedziałam się o ciąży po tygodniu wychowawczego. Zaszłam jeszcze karmiąc piersią, więc troszkę się tego nie spodziewałam. Dla mnie to cud, bo wcześniej kilka ivf nam się nie udało.
    Oczywiście złożyłam wniosek o powrót do pracy, a teraz przechodzę na ZUS i będę miała 100% wypłaty. Także w razie W, podpowiadam, że to też jest jakaś opcja :)

Noelle lubi tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka i taka opcja byłaby nawet najlepsza. 🤷🏻‍♀️
    W pracy wszyscy wiedzą jaki miałam do tego stosunek i od samego początku przygotowywałam ich na to, że po ciąży nie wrócę.
    Mam nadzieję, że wszystko się uda. 🤞🏻

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    No właśnie wszystko zależy od malucha, kwestia indywidualna, w sumie tak jak cała ciąża 😆 Tylko skąd mam wiedzieć czy moje dziecko będzie chciało współpracować już w momencie wypisywania papierów odnośnie macierzyńskiego🙈

Zoe, zaciekawił mnie ten Twój nowy model wspólnego konta 😊 My, jesteśmy 6,5 roku po ślubie i mamy dalej dwa oddzielne konta, bo skoro ta opcja sprawdza się już 10 lat to nie widzę potrzeby zmieniania tego. Na macierzyńskim to jasne, że to na męża spadnie większość rachunków i wydatków związanych z małą, ale zamierzam wrócić do pracy i myślę, że potem wszystko wróci do normy. Dzięki Wam zaczęłam się zastanawiać, czy będzie już to możliwe po roku a raczej po 15 miesiącach ( wraz z nowym rokiem szkolnym od września).
    Ja zawsze podanienpisze na 3 lata ;) a pozniej ewentualnie skracam (teraz wrocilam po 1,5 roku bo mialam fajne warunki zaproponowane...

Rok szkolny, tzn przedszkolno zlobkowy w de jest od 1.08 ;)
    Edit.przynajmniej u nas😂
    I nie ma nic wspolnego z rokiem szkolnym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 15:30

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Ja zawsze podanienpisze na 3 lata ;) a pozniej ewentualnie skracam (teraz wrocilam po 1,5 roku bo mialam fajne warunki zaproponowane...

Rok szkolny, tzn przedszkolno zlobkowy w de jest od 1.08 ;)

To chyba coś pomyliłam , bo byłam pewna, że czytałam na stronie żłobka w mojej miejscowości, że są już zapisy na przyszły wrzesień. Dopytam.

To jak to wyglądało jak po 1,5 roku wróciłaś do pracy? Nadpłacili Ci te pół roku, które tak jakby straciłaś?

OrT4p2.png

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są tu mamy, które mają konflikt serologiczny i będą miały szczepienie immunoglobulina? :)
    U lekarza prywatnie same będziecie kupować immunoglobuline, czy prowadzicie ciążę na nfz?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejsciach, ale ktore pol roku? Bo Elternzeit i Elterngeld to sa troche dwie rozne sprawy ;) mozesz wziac elternzeit na 3 lata, a elterngeld na rok, mozesz wziac elterngeld na dqa lata i praciwac przy tym...
    O elternzeit skladasz u pracodawcy, a o elterngeld w eltrrngeldstelle, pracodawca nie ma z tym nic wspolnego ;)

Niezapominajka, my mamy konflikt, ale nie pomogez u nas jest w standardzie u ginekologa podawana, ja nawet nie musialam pytac, on sam mowil, ze na kolejnej wizycie bedzie podana immunoglobulina...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Nikola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Nikola u mnie na pierwszych prenatalnych lekarz dał 100%, że to dziewuszka ale mam mieć z tyłu głowy, że mylą się 1 na 8 przypadków. 😜
    Między nogami totalnie płasko ale będziemy to potwierdzać 8.02. 😄

Rozumiem, ze na prenatalnych? A w którym tygodniu idziesz na połówkowe?

• siuger Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:

Noelle u mnie podobna sytuacja. Bardzo nie lubię mojej pracy. I bardzo bym chciała nie wracać do niej od razu po macierzyńskim, tym bardziej też dlatego, że jestem po 30 a chce mieć kolejne bobo jak najszybciej się da.

relgdf9hux90d6ak.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Mama po przejściach zależy na co możesz sobie pozwolić. 😔
    Jeżeli nie uda nam się zajść w drugą ciąże na macierzyńskim to niestety będę musiała wrócić do pracy chociaż serce będzie mi krwawiło. 🤷🏻‍♀️
    Ja tak samo, nie będę miała wyjścia i będę musiała wrócić, ale tez sobie tego nie wyobrażam:(

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ