X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola tak na połówkowych. ☺️
    Badanie wypada nam 21+3 więc myślę, że to już będzie pewnie. 🤩

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • siuger Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego zamierzam walczyć o drugie dziecko będąc jeszcze na macierzyńskim. Jakoś tego zapomniałam dopisać :D

Noelle lubi tę wiadomość

relgdf9hux90d6ak.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Ja tez się muszę umówić, ale będę wydłużać, aby dzidzia była jak największa:)

• Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola mi ten czas taaaaak się ciągnie, że najchętniej pojechałabym na to badanie natentychmiast. 😂🙈

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Mama po przejsciach, ale ktore pol roku? Bo Elternzeit i Elterngeld to sa troche dwie rozne sprawy ;) mozesz wziac elternzeit na 3 lata, a elterngeld na rok, mozesz wziac elterngeld na dqa lata i praciwac przy tym...
    O elternzeit skladasz u pracodawcy, a o elterngeld w eltrrngeldstelle, pracodawca nie ma z tym nic wspolnego ;)

Niezapominajka, my mamy konflikt, ale nie pomogez u nas jest w standardzie u ginekologa podawana, ja nawet nie musialam pytac, on sam mowil, ze na kolejnej wizycie bedzie podana immunoglobulina...

Jak się okazuje muszę się jeszcze sporo dowiedzieć w tym temacie 😆🙈 dzięki!
    Sądziłam, że jeśli bierze się Elterngeld na dwa lata to jesli wróci się po np.1,5 roku do pracy to automatycznie Elterngeld zostaje wstrzymany. A jednak nie? Nawet jak się wraca na cały etat?
    Na ile teraz będziesz brała?

OrT4p2.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wielopielo nie planuję, podziwiam rodzicow, ktorzy w to się wkręcili i stosują. Mnie to juz przy samej teorii przerasta😅😅 ale suszarkę i tak planujemy kupic bo nie wyrobie z praniem zwyklych rzeczy i ich suszeniem 🙈

Nasz synek poszedl do zloba na 13 miesięcy, super sie zaadaptowal, potem przyszla pandemia, przez 3 miechy zlobek byl zamkniety, wrocil w czerwcu i tak pomyka do dzis. Mloda pójdzie tak samo, bo 3go bobo juz nie planujemy, wiec do pracy bede musiala wrocic. Ale lubie swoja prace bardzo akurat😊

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:

Napewno. U nas w 16tc ( ponowne usg genetyczne) jak i na usg u mojej ginekolog w 18tc niby nie było już wątpliwości, że dziewczynka 🤗 Połówkowe mam w 20+0 i nie mam ochoty usłyszeć czegoś innego 🤣

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opracowałam algorytm który pozwala wyliczyć ile kto ma wpłacić do wspólnego budżetu względem uzyskiwanego przychodu.
    Z racji tego, że nasze zarobki są równe (premie są nasze, ich nie wliczamy - teraz się to zmieni) to po prostu wydatki wspólne były dzielone na pół i po tyle wpłacaliśmy na konto wspólne. Teraz będzie tak:

Przykład.
    Zarobki męża 2500
    Zarobki żony 1500
    Razem 4000
    Opłaty, zakupy 950

Opłaty/razem = 23,75%

Wkład żony to zarobki żony x 23,75% = 356,26 zł
    Wkład męża to zarobki męża x 23,75% = 593,75 zł

356,26 + 593,75 = 950 😊

Nam ten układ pasuje. Mąż chciałby wziąć wszystko na siebie ale nie pozwolę na to, bo u niego wiąże się to z nadgodzinami a nie zamierzam siedzieć sama z dzieckiem w domu. Co to za życie bez obecności męża 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 16:33

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

• Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach ja bardzo chciałam synka ale teraz już tak się przyzwyczaiłam do myśli, że to dziewczynka....
    Nie może być inaczej. 😂
    Za każdym razem jak dopadają mnie wątpliwości to włączam sobie filmik i mówię sobie, że przecież nic tam nie ma i to niemożliwe żeby coś się zmieniło. 🙈

• Lilak Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Czy są tu mamy, które mają konflikt serologiczny i będą miały szczepienie immunoglobulina? :)
    U lekarza prywatnie same będziecie kupować immunoglobuline, czy prowadzicie ciążę na nfz?

Na tym etapie trudno jest określić konflikt. Ja jestem minusowa, mąż plusowy i już dwa razy w ciąży miałam robione przeciwciała i ich nie wykryto, ale podobno mogą się pojawić później np w 7 miesiącu. Dopiero jak z badania wyjdą przeciwciała to jest konflikt i wtedy podaje się szczepionkę.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dotyczy to tylko mam minusowych.

15b891ccdb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    Na tym etapie trudno jest określić konflikt. Ja jestem minusowa, mąż plusowy i już dwa razy w ciąży miałam robione przeciwciała i ich nie wykryto, ale podobno mogą się pojawić później np w 7 miesiącu. Dopiero jak z badania wyjdą przeciwciała to jest konflikt i wtedy podaje się szczepionkę.
    U mnie podaja bez wzgledu na to, czy sa przeciwciala, czy ich nie ma, bo w kazdej chwili podobno po 18tc moze byc jakis przeciek, a to zapobiega i juz na wszelki wypadek robia...

Ja dodatkowo mialam po porodzie bo corka odziedziczyla rh po mezu

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2022, 11:04

• Lilak Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    U mnie podaja bez wzgledu na to, czy sa przeciwciala, czy ich nie ma, bo w kazdej chwili podobno po 18tc moze byc jakis przeciek, a to zapobiega i juz na wszelki wypadek robia...

Ja dodatkowo mialam po porodzie bo corka odziedziczyla rh po mezu

O ciekawe. W żadnej ciąży nie miałam tej szczepionki, chłopcy mają moją grupę krwi więc nie było potrzeby, teraz mam powtarzać badanie co jakiś czas i kontrolować.

15b891ccdb.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie jak u Lilak; wg ginekologa badamy przeciwciala, jeśli brak nie podaje się szczepionki. Z tym, że ja chodzę prywatnie i jak roznawialam z nim na poczatku ciąży to mowił, że można by wprawdzie podać, ale że jest problem z immunoglobuliną i trzeba by jechać do Czech. Teraz wrócę na wszelki wypadek do tematu na wtorkowej wizycie. Dodam, że ja mam ORh-, mąż ARh+, córka ARh- i po porodzie zbadali mi tylko przeciwciala, immunoglobulina nie była podawana. Co ciekawe miałam ją podawaną parę lat wcześniej jak wylądowałam w szpitalu w 8 tyg. Z krwawieniem, z tym że ta ciąża niestety obumarła w 12 tyg.

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png

Wysłany: 9 stycznia 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży miałam podaną immunoglobulinę profilaktycznie przy amniopunkcji i nawet nie pamiętam żeby mnie pytano jaką grupę krwi ma ojciec dziecka.

Dzisiaj doszła da nas pierwsza paczka z zakupem dla dzidzi😁 dostawka - kołyska. Mąż od razu złożył by sprawdzić czy nie brakuje jakiś części itd. Świetna jest, mam nadzieję że się sprawdzi. I mój Mąż już spokojniejszy, że już coś mamy dla małej, bo ciągle panikuje, że nie zdążymy🤣

OrT4p2.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach zamień się. 😂
    To ja potrzebuje męża panikarza - bo mój ma czas a to ja panikuję. 😂

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

• Veruka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Ja wklejalam link z mojego bloga z lista wyprawkowa... zaraz poszukam i wkleje...

Moze moglby ktos wkleic na pierwsza strone? Albo wkleje u siebie w stopce🤔

Wklejam link i w razie potrzeby zostawiam tez u siebie w stopce ;)

http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1

Pozwoliłam sobie wkleić na pierwszą stronę ☺️ Mój post jest drugi, oznaczyłam ❤️ więc każda znajdzie bez problemu!

Mama po przejściach, Noelle, Ladyo lubią tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do żłobka to zdecydowanie zależy od dziecka...trafił się nam taki egzemplarz, że nie da rady jej zostawić. Mam obawy co do przedszkola, o żłobku nawet nie śmiałam marzyć, mimo, że mała miała miejsce w państwowym. Dopiero mając 2,5 roku udało się ją zostawić na 1,5h z moją siostrą a tak to był kosmos. Od babci czy dziadka nadal się trzyma na bezpieczną odległość mimo, że widzą się 2 razy w miesiącu...nie ma mowy żeby ją na ręce wzięli bo jest histeria a co dopiero jakby miała z nimi zostać 🤦🏼‍♀️ A najgorsze jest to, że obiecałam w pracy, że wrócę po macierzyńskim, bardzo lubię swoją prace i czułam się jakbym kogoś oszukała. No ale nic, podjęliśmy decyzje, że dziecko ważniejsze... teraz już nic nie planuje, nic nie obiecuje bo może być różnie.

Nikola u nas będzie dziewczynka. Mam nadzieje, że nic jej nie wyrośnie ☺️

Narazie jeszcze nic nie kupujemy ale to dlatego, że mamy po pierwszej dużo rzeczy. Mam ochotę już zacząć urządzać pokoik ale mąż okupuje pokój - ma tam swój gabinet i pewnie będzie siedział dopóki się da😐 chyba się skuszę i chociaż jakieś ciuszki kupię...

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    Zawsze potocznie mówiłam konflikt serologiczny, stąd takie moje zapytanie 🙈
    Ale masz rację.
    Chodzi o ryzyko konfliktu serologicznego.
    W każdym bądź razie, w pierwszej ciąży córa urodziła się z innym Rh. Mimo, że miałam podaną immunoglobuline po porodzie, to nie chce ryzykować i tak jak pierwszej ciąży, tak w tej będę chciała wziąć immunoglobuline wcześniej (na razie nie mam przeciwciał) .
    Ginekolog tłumaczył mi, że teraz nie czekają aż pojawią się przeciwciała, bo wtedy już jest za późno żeby szczepić. Szczepią z automatu w 28 tygodniu, jeśli we krwi nie ma przeciwciał.

Widzę, że Tobie dr tłumaczył inaczej :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ