X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niezmiennie pozostaje Jaś 🥰

Kamkam współczuje sytuacji, niektórzy ludzie to dziwni są i nie mają wyczucia 😳

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas córka miała być Michalina, a dla synka córa z mężem w ciągu dwóch minut wybrali Mikołaj i tak już zostało 😁 od momentu jak lekarz powiedział, że to syn yo tak mówie do brzucha, a i najbliżsi zawsze pytają o Mikołajka 🤪😁

_agrafka_ lubi tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa „bezimienna” tez ładnie 😅🤪

Cccierpliwa, Noelle, Bee, Karolina90, NatkaZ lubią tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _agrafka_ wrote:
    Cierpliwa „bezimienna” tez ładnie 😅🤪
    😂😂😂😂😂😂

NatkaZ lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Zoe, Olaf to piękne imię ! U nas będzie Olaf:) denerwuje mnie tylko gadanie siostrzenic męża, które są wpatrzone w krainę lodu. Wydaje mi się że siostra męża się do tego przyczynia włączając im na okrągło krainę lodu. I jej teksty- ooo patrzcie patrzcie jaki Olaf. Nigdy wcześniej im tego nie włączała, dopiero jak oznajmiliśmy jakie imię będzie miał nasz syn. Aż się we mnie zagotowało jak się zapytały czy w brzuchu mam bałwana.

Co za postawa 😤
    Jakbym miała wybierać z jego dwóch propozycji to też Olaf... ale bez przekonania.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Jakiś czas temu pisałam o mocno napinającym się brzuchu, męczy mnie to od 13 TC. Biorę mega wielką dawkę magnezu. Wrzucam zdjęcia jak moj brzuch wygląda przy napinaniu oraz normalnie 😅 . Zdjęcia są robione w odstępach 10 minut :)
    Ile magnezu bierzesz? :)

Ktoś wie jaka jest maksymalna dawka w ciąży?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe dziewczyny! Fajnie, że jest nas więcej :)

Ja narazie staram się nie myśleć o porodzie. Do czerwca sporo czasu, dużo się jeszcze może zmienić.

Adapter do pasów w aucie mam, kupiłam już w pierwszej ciąży. Ludzie jeżdżą różnie a ja przeważnie w życiu mam mniej szczęścia ;-)

Ja do tej pory przytyłam 3,5kg. Startowałam z wagi 52kg, więc tragedii nie ma chociaż brzuch mam już spory. Podobno ilość kg zależy od wagi sprzed ciąży i więcej tyją szczupłe dziewczyny. Ale to jak ze wszystkim, u każdej z nas może być inaczej. Ja się zbytnio nie przejmuje :)
    Zamówiłam wczoraj jeansy ciążowe z hm, obym trafiła z rozmiarem 🙏🏼

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola wrote:
    Dziewczyny ja znów nie czuje ruchów maluszka....to może być Przemek to łożysko z przodu? Żniw zaczynam się martwić:/
    Ja jestem 18t5d, mam łożysko z przodu i pierwsze ruchy poczułam dopiero wczoraj, a i to muszę się porządnie wsłuchać w brzuch, żeby wiedziec że to to. A to moja druga ciąża. Wczoraj lekarz na usg powiedział, że oprócz łożyska z przodu przyczyną może być ułożenie dziecka, moja córeczka ułożona była akurat poprzecznie podczas badania

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadążam za Wami, nie mogę nadrobić😄

Noelle piękne zdjęcie! Mi kot w pierwszej ciąży masował kręgosłup 🤗 kładł się za mną i cudownie uganiał łapami, masował lepiej niż mój mąż 😄 w tej ciąży też na to liczę 🤗

U nas chyba będzie Laura. Tylko na to oboje możemy się zgodzić :) podobała mi się jeszcze Lilianna ale mąż nie chce o tym słyszeć 🙈

Kamkam co za masakra! Nie dziwie się, że się zdenerwowałaś, to mocno nie na miejscu. Swoją drogą zawsze dziwi mnie to, że można głośno i otwarcie krytykować imię dziecka w brzuchu a jak kogoś nowego poznajemy i się nam przedstawia to komentarzy nie ma 🤔

Noelle lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Zoe, Olaf to piękne imię ! U nas będzie Olaf:) denerwuje mnie tylko gadanie siostrzenic męża, które są wpatrzone w krainę lodu. Wydaje mi się że siostra męża się do tego przyczynia włączając im na okrągło krainę lodu. I jej teksty- ooo patrzcie patrzcie jaki Olaf. Nigdy wcześniej im tego nie włączała, dopiero jak oznajmiliśmy jakie imię będzie miał nasz syn. Aż się we mnie zagotowało jak się zapytały czy w brzuchu mam bałwana.

Co za wredota! My jeszcze nad imieniem poważniej się zastanowimy jak się w końcu dowiemy kto mieszka w brzuszku, ale nie wiem czy tak od razu powiemy wszystkim, wiadomo, każdy ma inny gust i wszystkim się nie spodoba, a nie chce mi się słuchać tego gadania, więc pewnie przedstawiamy dzidzię jak się urodzi i nie będzie już miejsca na dyskusję.
    Na razie mamy z mężem zgodę co do wstępnych imion, także chociaż tu na plus

relgtv73ymxx11gn.png

• Noelle Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do mamusiek, które karmiły już wcześniej piersią:

Chce karmić głównie piersią chociaż wiadomo jak to bywa. 🤷🏻‍♀️
    Czy jest opcja żeby wystarczył mi pojedynczy ręczny laktator na odciągnięcie nawału i tyle?
    Chcę uniknąć smoczka u malucha i w razie możliwości jak najmniej dokarmiać butelką. 🤦🏻‍♀️
    Zastanawiam się po prostu co muszę kupić, a co mogę sobie odpuścić - przed przyjściem dzidziusia na świat chce kupić totalne minimum i rozeznać się po porodzie co nam służy.
    Jestem jak dziecko we mgle. 😂

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • slodka100 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle tak wystarczy ci spokojnie choć jeżeli miałabyś problemy i musiała dużo odciągnąć w sensie że codziennie przez dłuższy czas to wiem że np. Moją siostra mimo że miała ręczny to wypożyczyła elektryczny bo było jej za ciężko ale np. Ja przy 3 dzieci bez problemu radziłam sobie z 1 ręcznym. Więc zależy ale nie kupowalabym na zapas skoro masz już 1 ręczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:07

Noelle lubi tę wiadomość

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • unify Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka wrote:
    U nas chyba będzie Laura. Tylko na to oboje możemy się zgodzić :) podobała mi się jeszcze Lilianna ale mąż nie chce o tym słyszeć
    U nas tez Laura 😍 od 15 lat mam wybrane te imie. Albo Leon :) Lubie literę L haha

Ale tez sie boje komentarzy od osob "uprzejmych" na temat imion. Ja nigdy nie skrytykowalam zadnego. Jesli juz to sama sobie w myslach, ale nigdy komus prosto w twarz. Ale nie wszyscy maja tyle taktu :)

atdc2n0a92hantdh.png
  • Edithhh Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle, ja kupiłam laktator jak wyszłam ze szpitala po porodzie, stwierdzialam ze nie wiem czy mi się przyda a do sklepu zawsze może podjechać ktoś.
    Z noworodkiem w aucie z mężem zatrzymaliśmy się pod sklepem i szybko wyskoczyłam kupić 😅 już po szpitalu wiedziałam ze będzie mi potrzebny bo młody nie chciał się dobrze przystawić a ja nie chciałam dokarmiać i wtedy wiedziałam ze to musi być porządny laktator a nie ręczny żebym dała radę.
    W mojej głowie przed porodem oczywiście byłam przekonana, że problemu z karmieniem nie będzie 😅

0d1yskjo9vkqp3l7.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ile magnezu bierzesz? :)

Ktoś wie jaka jest maksymalna dawka w ciąży?

Biorę podwójną dawkę. Teraz mam magne b6 forte i przez cały dzień muszę przyjąć 6 tabletek. Zwykłe magne b6- 12 tabletek. Ale wydaje mi się że na mnie ten magnez nie działa- jak mi się zaczał spinać brzuch w 13 tc tak do tej pory się spina 🤷
    A co do krytyki innych- mam to gdzieś 🤷 każde imię jest ładne, jeśli tylko nie kojarzy się z kimś mniej lubianym. Pamiętam jak przyjaciółka, która pracuje w szkole wybierała imię 🤣 każde kojarzyło z jakimś dzieckiem. Ja miałam sporo śmiechu przy jej komentarzach dotyczących dzieci, ale widziałam że dla niej to wcale śmieszne nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:41

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle, ja byłam po cesarce i dzięki laktatorowi rozkręciłam laktację, później odciągałam jak potrzebowałam zostawić Igę z tatą. Przy tym późniejszym odciąganiu ręczny myślę, że spokojnie dałby radę, ale pierwsze parę dni to było w systemie 7-5-3 co 3 godziny, i wtedy nie wyobrażam sobie żeby robić to ręcznie. No ale jak będzie okazało się dopiero po porodzie. Przy czym w szpitalu korzystałam ze szpitalnego,dopiero w domu miałam własny,więc mąż miał czas zorganizować. Teraz wiem, że chcę mieć własny już w szpitalu, po prostu na wszelki wypadek

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam, oglądałam właśnie weinar z urofizjoterapeutką która dokkładnie wyjaśniła że brzuch w ciąży powinen iść w każdą stroną bo jeżeli idzie tylko do przodu to oznacza nadmierne spięcie mięśni (poprzecznych?) brzucha i może prowadzić do tego że po ciąży one sie rozejdą a to pózniej ciezko naprawić - może przejdz się, lub zapisz online do jakiegoś fizjoterapeuty który pokazałby ci jak rozluźnić te mięsnie?

Natka kochana, rozkurczowe na poziomie 35 to jest strasznie niskie, ja chyba się nigdy z takim nie spotkałam bo jak mam 60 to już odpalam sobie kawe. Może dopytaj ginki czy masz coś robić w takiej sytuacji? A skurczowe jakie masz? :)

Kurcze cos mi pierdzi i pyrga w podbrzuszu pod pępkiem ale to chyba jeszcze nie ruchy bo wątpie abym czuła je już na tym etapie zwłaszcza że łożysko mam z przodu niestety :<

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:48

NatkaZ lubi tę wiadomość

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska wrote:
    Kamkam, oglądałam właśnie weinar z urofizjoterapeutką która dokkładnie wyjaśniła że brzuch w ciąży powinen iść w każdą stroną bo jeżeli idzie tylko do przodu to oznacza nadmierne spięcie mięśni (poprzecznych?) brzucha i może prowadzić do tego że po ciąży one sie rozejdą a to pózniej ciezko naprawić - może przejdz się, lub zapisz online do jakiegoś fizjoterapeuty który pokazałby ci jak rozluźnić te mięsnie?

Natka kochana, rozkurczowe na poziomie 35 to jest strasznie niskie, ja chyba się nigdy z takim nie spotkałam bo jak mam 60 to już odpalam sobie kawe. Może dopytaj ginki czy masz coś robić w takiej sytuacji? A skurczowe jakie masz? :)

Kurcze cos mi pierdzi i pyrga w podbrzuszu pod pępkiem ale to chyba jeszcze nie ruchy bo wątpie abym czuła je już na tym etapie zwłaszcza że łożysko mam z przodu niestety :<

Sumi, dziękuję, czy możesz mi zdradzić kto prowadził webinar ? Może znajdę ciekawe informacje dot. brzucha, które będę pomocne przy ewentualnej konsultacji.

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na imię pierworodnego zdecydowaliśmy się ostatecznie na porodowce, jakos z 2,5h przed jego przyjściem na swiat. Imię którego nie wybraliśmy miało zostać dla drugiego synka i byloby to Bruno. Ale ze bedzie dziewczynka to temat nierozstrzygnięty.. Na liście sa: Pola, Ida, Iga, Hania, Helena, Nina, Natalia. Ale na czym stanie to nie wiem...

Noelle, ja w laktator zaopatrzyłam się przed porodem, bo nie wiedzialam czy nie bedzie potrzebny juz w szpitalu (nie byl). No i wiedziałam, ze potem okazjonalnie tez będę korzystać. Jak masz w domu reczny to bym na tym poprzestala, bo jest od czego zaczac jakby co. A jakby ten, ktory masz nie podolal to kupisz (lub wyslesz kogos) inny, lepszy.

Noelle lubi tę wiadomość

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska ja na tym etapie czułam już małą. 😉

Sumireguska lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ