X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niezmiennie pozostaje Jaś 🥰

Kamkam współczuje sytuacji, niektórzy ludzie to dziwni są i nie mają wyczucia 😳

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas córka miała być Michalina, a dla synka córa z mężem w ciągu dwóch minut wybrali Mikołaj i tak już zostało 😁 od momentu jak lekarz powiedział, że to syn yo tak mówie do brzucha, a i najbliżsi zawsze pytają o Mikołajka 🤪😁

_agrafka_ lubi tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa „bezimienna” tez ładnie 😅🤪

Cccierpliwa, Noelle, Bee, Karolina90, NatkaZ lubią tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _agrafka_ wrote:
    Cierpliwa „bezimienna” tez ładnie 😅🤪
    😂😂😂😂😂😂

NatkaZ lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Zoe, Olaf to piękne imię ! U nas będzie Olaf:) denerwuje mnie tylko gadanie siostrzenic męża, które są wpatrzone w krainę lodu. Wydaje mi się że siostra męża się do tego przyczynia włączając im na okrągło krainę lodu. I jej teksty- ooo patrzcie patrzcie jaki Olaf. Nigdy wcześniej im tego nie włączała, dopiero jak oznajmiliśmy jakie imię będzie miał nasz syn. Aż się we mnie zagotowało jak się zapytały czy w brzuchu mam bałwana.

Co za postawa 😤
    Jakbym miała wybierać z jego dwóch propozycji to też Olaf... ale bez przekonania.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Jakiś czas temu pisałam o mocno napinającym się brzuchu, męczy mnie to od 13 TC. Biorę mega wielką dawkę magnezu. Wrzucam zdjęcia jak moj brzuch wygląda przy napinaniu oraz normalnie 😅 . Zdjęcia są robione w odstępach 10 minut :)
    Ile magnezu bierzesz? :)

Ktoś wie jaka jest maksymalna dawka w ciąży?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe dziewczyny! Fajnie, że jest nas więcej :)

Ja narazie staram się nie myśleć o porodzie. Do czerwca sporo czasu, dużo się jeszcze może zmienić.

Adapter do pasów w aucie mam, kupiłam już w pierwszej ciąży. Ludzie jeżdżą różnie a ja przeważnie w życiu mam mniej szczęścia ;-)

Ja do tej pory przytyłam 3,5kg. Startowałam z wagi 52kg, więc tragedii nie ma chociaż brzuch mam już spory. Podobno ilość kg zależy od wagi sprzed ciąży i więcej tyją szczupłe dziewczyny. Ale to jak ze wszystkim, u każdej z nas może być inaczej. Ja się zbytnio nie przejmuje :)
    Zamówiłam wczoraj jeansy ciążowe z hm, obym trafiła z rozmiarem 🙏🏼

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola wrote:
    Dziewczyny ja znów nie czuje ruchów maluszka....to może być Przemek to łożysko z przodu? Żniw zaczynam się martwić:/
    Ja jestem 18t5d, mam łożysko z przodu i pierwsze ruchy poczułam dopiero wczoraj, a i to muszę się porządnie wsłuchać w brzuch, żeby wiedziec że to to. A to moja druga ciąża. Wczoraj lekarz na usg powiedział, że oprócz łożyska z przodu przyczyną może być ułożenie dziecka, moja córeczka ułożona była akurat poprzecznie podczas badania

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadążam za Wami, nie mogę nadrobić😄

Noelle piękne zdjęcie! Mi kot w pierwszej ciąży masował kręgosłup 🤗 kładł się za mną i cudownie uganiał łapami, masował lepiej niż mój mąż 😄 w tej ciąży też na to liczę 🤗

U nas chyba będzie Laura. Tylko na to oboje możemy się zgodzić :) podobała mi się jeszcze Lilianna ale mąż nie chce o tym słyszeć 🙈

Kamkam co za masakra! Nie dziwie się, że się zdenerwowałaś, to mocno nie na miejscu. Swoją drogą zawsze dziwi mnie to, że można głośno i otwarcie krytykować imię dziecka w brzuchu a jak kogoś nowego poznajemy i się nam przedstawia to komentarzy nie ma 🤔

Noelle lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Batylda Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamkam wrote:
    Zoe, Olaf to piękne imię ! U nas będzie Olaf:) denerwuje mnie tylko gadanie siostrzenic męża, które są wpatrzone w krainę lodu. Wydaje mi się że siostra męża się do tego przyczynia włączając im na okrągło krainę lodu. I jej teksty- ooo patrzcie patrzcie jaki Olaf. Nigdy wcześniej im tego nie włączała, dopiero jak oznajmiliśmy jakie imię będzie miał nasz syn. Aż się we mnie zagotowało jak się zapytały czy w brzuchu mam bałwana.

Co za wredota! My jeszcze nad imieniem poważniej się zastanowimy jak się w końcu dowiemy kto mieszka w brzuszku, ale nie wiem czy tak od razu powiemy wszystkim, wiadomo, każdy ma inny gust i wszystkim się nie spodoba, a nie chce mi się słuchać tego gadania, więc pewnie przedstawiamy dzidzię jak się urodzi i nie będzie już miejsca na dyskusję.
    Na razie mamy z mężem zgodę co do wstępnych imion, także chociaż tu na plus

relgtv73ymxx11gn.png

• Noelle Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do mamusiek, które karmiły już wcześniej piersią:

Chce karmić głównie piersią chociaż wiadomo jak to bywa. 🤷🏻‍♀️
    Czy jest opcja żeby wystarczył mi pojedynczy ręczny laktator na odciągnięcie nawału i tyle?
    Chcę uniknąć smoczka u malucha i w razie możliwości jak najmniej dokarmiać butelką. 🤦🏻‍♀️
    Zastanawiam się po prostu co muszę kupić, a co mogę sobie odpuścić - przed przyjściem dzidziusia na świat chce kupić totalne minimum i rozeznać się po porodzie co nam służy.
    Jestem jak dziecko we mgle. 😂

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • slodka100 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle tak wystarczy ci spokojnie choć jeżeli miałabyś problemy i musiała dużo odciągnąć w sensie że codziennie przez dłuższy czas to wiem że np. Moją siostra mimo że miała ręczny to wypożyczyła elektryczny bo było jej za ciężko ale np. Ja przy 3 dzieci bez problemu radziłam sobie z 1 ręcznym. Więc zależy ale nie kupowalabym na zapas skoro masz już 1 ręczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:07

Noelle lubi tę wiadomość

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • unify Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka wrote:
    U nas chyba będzie Laura. Tylko na to oboje możemy się zgodzić :) podobała mi się jeszcze Lilianna ale mąż nie chce o tym słyszeć
    U nas tez Laura 😍 od 15 lat mam wybrane te imie. Albo Leon :) Lubie literę L haha

Ale tez sie boje komentarzy od osob "uprzejmych" na temat imion. Ja nigdy nie skrytykowalam zadnego. Jesli juz to sama sobie w myslach, ale nigdy komus prosto w twarz. Ale nie wszyscy maja tyle taktu :)

atdc2n0a92hantdh.png
  • Edithhh Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle, ja kupiłam laktator jak wyszłam ze szpitala po porodzie, stwierdzialam ze nie wiem czy mi się przyda a do sklepu zawsze może podjechać ktoś.
    Z noworodkiem w aucie z mężem zatrzymaliśmy się pod sklepem i szybko wyskoczyłam kupić 😅 już po szpitalu wiedziałam ze będzie mi potrzebny bo młody nie chciał się dobrze przystawić a ja nie chciałam dokarmiać i wtedy wiedziałam ze to musi być porządny laktator a nie ręczny żebym dała radę.
    W mojej głowie przed porodem oczywiście byłam przekonana, że problemu z karmieniem nie będzie 😅

0d1yskjo9vkqp3l7.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ile magnezu bierzesz? :)

Ktoś wie jaka jest maksymalna dawka w ciąży?

Biorę podwójną dawkę. Teraz mam magne b6 forte i przez cały dzień muszę przyjąć 6 tabletek. Zwykłe magne b6- 12 tabletek. Ale wydaje mi się że na mnie ten magnez nie działa- jak mi się zaczał spinać brzuch w 13 tc tak do tej pory się spina 🤷
    A co do krytyki innych- mam to gdzieś 🤷 każde imię jest ładne, jeśli tylko nie kojarzy się z kimś mniej lubianym. Pamiętam jak przyjaciółka, która pracuje w szkole wybierała imię 🤣 każde kojarzyło z jakimś dzieckiem. Ja miałam sporo śmiechu przy jej komentarzach dotyczących dzieci, ale widziałam że dla niej to wcale śmieszne nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:41

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle, ja byłam po cesarce i dzięki laktatorowi rozkręciłam laktację, później odciągałam jak potrzebowałam zostawić Igę z tatą. Przy tym późniejszym odciąganiu ręczny myślę, że spokojnie dałby radę, ale pierwsze parę dni to było w systemie 7-5-3 co 3 godziny, i wtedy nie wyobrażam sobie żeby robić to ręcznie. No ale jak będzie okazało się dopiero po porodzie. Przy czym w szpitalu korzystałam ze szpitalnego,dopiero w domu miałam własny,więc mąż miał czas zorganizować. Teraz wiem, że chcę mieć własny już w szpitalu, po prostu na wszelki wypadek

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam, oglądałam właśnie weinar z urofizjoterapeutką która dokkładnie wyjaśniła że brzuch w ciąży powinen iść w każdą stroną bo jeżeli idzie tylko do przodu to oznacza nadmierne spięcie mięśni (poprzecznych?) brzucha i może prowadzić do tego że po ciąży one sie rozejdą a to pózniej ciezko naprawić - może przejdz się, lub zapisz online do jakiegoś fizjoterapeuty który pokazałby ci jak rozluźnić te mięsnie?

Natka kochana, rozkurczowe na poziomie 35 to jest strasznie niskie, ja chyba się nigdy z takim nie spotkałam bo jak mam 60 to już odpalam sobie kawe. Może dopytaj ginki czy masz coś robić w takiej sytuacji? A skurczowe jakie masz? :)

Kurcze cos mi pierdzi i pyrga w podbrzuszu pod pępkiem ale to chyba jeszcze nie ruchy bo wątpie abym czuła je już na tym etapie zwłaszcza że łożysko mam z przodu niestety :<

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 19:48

NatkaZ lubi tę wiadomość

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska wrote:
    Kamkam, oglądałam właśnie weinar z urofizjoterapeutką która dokkładnie wyjaśniła że brzuch w ciąży powinen iść w każdą stroną bo jeżeli idzie tylko do przodu to oznacza nadmierne spięcie mięśni (poprzecznych?) brzucha i może prowadzić do tego że po ciąży one sie rozejdą a to pózniej ciezko naprawić - może przejdz się, lub zapisz online do jakiegoś fizjoterapeuty który pokazałby ci jak rozluźnić te mięsnie?

Natka kochana, rozkurczowe na poziomie 35 to jest strasznie niskie, ja chyba się nigdy z takim nie spotkałam bo jak mam 60 to już odpalam sobie kawe. Może dopytaj ginki czy masz coś robić w takiej sytuacji? A skurczowe jakie masz? :)

Kurcze cos mi pierdzi i pyrga w podbrzuszu pod pępkiem ale to chyba jeszcze nie ruchy bo wątpie abym czuła je już na tym etapie zwłaszcza że łożysko mam z przodu niestety :<

Sumi, dziękuję, czy możesz mi zdradzić kto prowadził webinar ? Może znajdę ciekawe informacje dot. brzucha, które będę pomocne przy ewentualnej konsultacji.

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na imię pierworodnego zdecydowaliśmy się ostatecznie na porodowce, jakos z 2,5h przed jego przyjściem na swiat. Imię którego nie wybraliśmy miało zostać dla drugiego synka i byloby to Bruno. Ale ze bedzie dziewczynka to temat nierozstrzygnięty.. Na liście sa: Pola, Ida, Iga, Hania, Helena, Nina, Natalia. Ale na czym stanie to nie wiem...

Noelle, ja w laktator zaopatrzyłam się przed porodem, bo nie wiedzialam czy nie bedzie potrzebny juz w szpitalu (nie byl). No i wiedziałam, ze potem okazjonalnie tez będę korzystać. Jak masz w domu reczny to bym na tym poprzestala, bo jest od czego zaczac jakby co. A jakby ten, ktory masz nie podolal to kupisz (lub wyslesz kogos) inny, lepszy.

Noelle lubi tę wiadomość

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumireguska ja na tym etapie czułam już małą. 😉

Sumireguska lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ