X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • unify Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    Ja na razie mam szyjkę ok, ale nie pamiętam ile dokładnie cm. Co dwa tygodnie lekarz mi ją mierzy przez ten twardy brzuch i ból. Ostatnio była nawet dłuższa niż poprzednio. Zobaczymy co teraz we wtorek powie.
    Unify a Tobie lekarz coś zalecił co do tej szyjki? Przyjmujesz jakieś leki?

Mąż pojechał do mamusi 😉 a ja leżę i uczę się kołysanek 😊
    Dostalam luteine dopochwowo 2 razy dziennie.

Ogolnie jest przyjęte, ze długość poniżej 2,5 cm moze niepokoić. Wtedy zazwyczaj nakazuja leżenie i oszczędzanie się. Ale byly tez historie kobiet, ktore z szyjka 3cm dostały juz takie przykazania od lekarza. Takze co szkola to inna opinia🤷‍♀️

atdc2n0a92hantdh.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Unify może przez infekcję masz bardziej miękką. Nie zamartwiaj się na pewno ten antybiotyk i luteina pomogą 😊

unify lubi tę wiadomość

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • unify Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe,oby tak bylo. Dziękuję 😊 troche mi ulzylo jak sie tu wygadalam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 14:33

atdc2n0a92hantdh.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na ostaniej wizycie szyjka 4 cm Pani doktor powiedziała ze bardzo ładna 😅

Co do farb to my malowaliśmy beckersem te farby nie mają intensywnego zapachu, mimo to wierzyliśmy mieszkanie, nie miałam żadnych dolegliwości z powodu malowania.

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak czytam o Waszych remontach i postanowiłam się wtrącić. W tym wszystkim nie chodzi tylko o to czy zapach farby jest drażniący dla ciężarnej ale o to,że wszystkie te szkodliwe substancje są wdychane co może być niebezpieczne dla dziecka. Mi położna nawet kazała uważać przy sprzątaniu środkami w sprayu, żeby tego nie wdychać.
    Wiadomo, nie można dać się zwariować ale lepiej dmuchać na zimne, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. Powodzenia w urządzaniu 😊

Ps. Mój mąż podpowiada, że warto zainwestować w farby silikatowe (krzemianowe).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 16:39

OrT4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejęciach... o to to konkretnie mi chodzi :) Nie o zapach tylko o te substancje które się wydzielają. Ta moja położna mi to tłumaczyła. O tym całym wietrzeniu dlaczego potrzebne. Bo podobno to ze ściana jest już sucha nie oznacza tez ze już jest wszystko super,bo te substancje ponoć wydzielają się jeszcze jakiś czas, stad ważne jest wietrzenie i nie przebywanie w pobliżu. Ale z drugiej strony mnie np. Lekarz uczulil na to, a już moje znajome nic takiego nie słyszały od swoich. Gdzie uważam ze malowanie przy organizacji pokoju czy kącika dla maluszka jest coraz częściej robione przez przyszłych rodziców a jakoś o skutkach ubocznych głośno nigdzie nie jest. Nawet nie wiem czy na puszkach farby są jakieś ostrzeżenia. W każdym razie u nich malowanie było i to nawet osobiście niektóre malowały a z nimi, tak jak i z dziecmi jest wszystko ok i żadna nawet nie czuła się zle po tym 🙃🤔

Wysłany: 30 stycznia 2021, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate90, ja wolę być ostrożna. Wiele zaniechań skutkuje dopiero w przyszłości, wcale nie musi od razu coś dolegać. To tak jak np. z szkodliwymi substancjami w kosmetykach, niby są dopuszczone do użytku w tych minimalnych ilościach, ale nikt nie zagwarantuje, że po latach stosowania nie przyczynią się do zachorowania na raka. Temat rzeka...
    A to, że nie każdy lekarz mówi na ten temat to już bez komentarza.

OrT4p2.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi piękny wzór! Koniecznie pochwal się efektem końcowym 🤩 ja cały czas szukam inspiracji, koloru nie chcę zmieniać bo malowaliśmy we wrześniu, myśle o jakiejś tapecie albo naklejkach. Dla chłopca bardzo podoba mi się połączenie koloru szarego i musztardowego no ale u nas dziewczynka ☺️

Moja szyjka ma 3,5 i lekarz mówił, że długa...

Santi_14 lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szyjka 3 cm w poniedzialek, lekarz nic nie komentowal. W pierwszej ciazy zaczela mi się niepokojąco skracac ale to bylo kolo 27tc, jeszcze nie pomagaly infekcje, ktore mialam. Przyjmowalam luteinę, oszczedzalam sie bardziej, i mialam wizyty nawet co tydzień (mialam dosc czeste twardnienia brzucha/na ktg w 30tc pisaly sie skurcze, ktore niepokoily juz moja dr), ale ostatecznie obylo sie bez wiekszych przebojow.. Ale stresik byl.

Przy remontach tak jak mowicie, duzo wietrzenia. A w strategicznych momentach jak da radę to najlepiej na kilka dni się przenieść, ja w pierwszej ciazy 2x pojechalam na parę dni do rodziców, wracalam na gotowe i dobrze wywietrzone mieszkanie.

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale powiem Wam, że co lekarz to inne podejście 🤷🏼‍♀️ Ostatnio lekarka (ginekolog!) mojej koleżanki powiedziała jej, że w zasadzie można pić w ciąży, zakaz jest dlatego żeby się masowo ciężarne nie upijały 😐 padłam jak to usłyszałam...

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My u malej tapetowalismy, tzn stary tapetowal, mnie nawet czesciowo w domu w tym czasie nie było a jak bylam to w salonie... malowal za to kuchnie i lazienke dla odswiezenia, ale to ja tam wtedy nie wchodzilam (do lazienki tylko sikac) i ze mielismy letnie dziecko, upaly byly i malowanie w czerwcu, to okna vyly otwarte wszedzie od rana do poznej nocy, takze wszystko porzadnie wietrzone i to całymi dlugimi dniami...
    Tak samo mebelki wczesniej zlozone i pootwierane, bo jednak mimo wszystko to drewno smierdzi i tez wypada mebelki nowe w srodku powietrzyc

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Bee Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi_14 wrote:
    Co do szyjki to ja jeszcze nie miałam jej badanej 🤔 doktor powiedział że na następnej wizycie będziemy na nią patrzeć. Więc nawet nie wiem jak to u mnie wygląda

U mnie ze względu na spięcia brzucha i kłucie w pochwie lekarz bada co wizytę, ostatnio było 4cm i mówił, że ok. Bada ręcznie i na usg. Zalecił odpoczynek, luteinę i magnez.

Dziś po wizycie wszystko ok, szyjka i łożysko w porządku, choć nie mówił ile cm, a ja nie pytałam. Dzidzia ma 250g i na 100% dziewczynka. Brykała, pomimo tego, że jej nie czuję jeszcze 😏

My oddajemy niuni sypialnię, a przenosimy się do głównego, bo niestety sypialnia jest mikro - nie pomieścimy się w trójkę. Mąż zrobi remoncik w marcu, żeby można było dobrze wywietrzyć 😁

EDIT: Dostałam glukometr, ogarnęlam na czwartek wizytę u diabetologa, bo mimo że dietę przy IO mam obcykaną, to w ciąży trochď inaczej to wygląda. Pierwsze kłucie przede mną 💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 20:28

Mama po przejściach, NatkaZ, Santi_14, Bajka111 lubią tę wiadomość

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤

Wysłany: 30 stycznia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka na miejscu Twojej koleżanki to bym chyba natychmiast zmieniała lekarza. Jeśli w takiej kwestii ma brak wiedzy to co dopiero w jakiejś mniej oczywistej sprawie 🙈
    A naklejki do pokoju dziecięcego super sprawa. U nas zagości rodzina króliczków 😁 połowa już jest - słodkie są 🤩

OrT4p2.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas tapetowania i malowania ja wybywam z domu - niech stary sobie radzi. 😉
    Powiedziałam mu co chcę więc zrobiłam wszystko co do mnie należało. 😂
    U nas też miały być naklejki ale będzie sztukateria i obrazki z króliczkami. 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 20:30

Bee lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Veruka na miejscu Twojej koleżanki to bym chyba natychmiast zmieniała lekarza. Jeśli w takiej kwestii ma brak wiedzy to co dopiero w jakiejś mniej oczywistej sprawie 🙈
    A naklejki do pokoju dziecięcego super sprawa. U nas zagości rodzina króliczków 😁 połowa już jest - słodkie są 🤩

Dokładnie! Ale żeby w tych czasach takie herezje głosić to jeszcze się nie spotkałam 🤦🏼‍♀️
    My mamy króliczki u starszej córki, o takie:
    https://allegro.pl/oferta/naklejka-na-sciane-kroliczki-baletki-rozowe-balony-9503007590

U młodszej muszę wymyślić inny motyw 🤔
    Noelle sztukateria mi się bardzo podoba, taka ponadczasowa i elegancka 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 22:01

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2021, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiec postanowione, wybywam z domu zeby nas nie narażać :) Chociaż naprawdę dziwi mnie tak różne podejscie lekarzy do pacjentek 🤷‍♀️ Ja mojego uwielbiam i nie zmienię ale tez nie jest idealny bo w porównaniu do was praktycznie nie zleca mi badań takich jak morfologia czy mocz.
    Tak samo nikt mnie nie uwsiadomil ( tak naprawdę dopiero Wy) o tych spotkaniach z położna od 21tyg. Ciąży. Ten temat tez jest bardzo omijany. Żadna z moich koleżanek jak zapytałam nie była świadoma ze takie coś w ogóle istnieje. I mi wmawiały ze jak rodziły 2 lata temu to jeszcze tego nie było 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 07:50

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2022, 11:09

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle, że sporo osób nie wie o takiej możliwości (darmowe wizyty z położną). Wybierając termin na spotkanie z położną, miała ich dużo, i to już na najbliższy tydzień. przez tel wydawała się bardzo miła, sama informowała o technicznych szczegółach spotkań.

Moja ginekolog uświadamia mnie i przypomina różne rzeczy. Ostatnio przypomniała, że warto już teraz załatwiać sprawę przychodni rejonowej, jeżeli nie jestem zapisana w pobliżu. Zacząć myśleć o szpitalu itp. Zawsze mówi jakie wizyty czekają mnie w najbliższym czasie. Już dostałam skierowanie na usg III trymestru żeby móc zapisać się tam gdzie chce w dogodnym dla mnie terminie. Zawsze jest zlecana pełna morfologia i mocz, toksoplazmoza już dwa razy. W lutym będę miała pełno ciążowych atrakcji 🙃 w sobotę lecę na echo serca, niebawem glukoza, spotkanie z położną i znowu wizyta u mojej prowadzącej. Szybko minie 😊

Wysłany: 31 stycznia 2021, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Kate, 2 lata temu już to było, na 100:)
    Mi się wydaje,że po prostu za mało się mówi o prawach. Tak samo 'za zyciem'. Jako ciężarne mamy prawo do szybszej opieki medycznej. Lekarze przeważnie o tym nie informują, jakby te informacje były jakaś tajemnica państwowa:D
    Z wieloma rzeczami, nie tylko w ciąży, jak sama nie znajdziesz, to się nie dowiesz, a sobie jest. Niestety.

Zgadzam się, trzeba się interesować, dopytywać bo kto o nas lepiej zadba jak nie my same 😊

Dziewczyny dożyłam dnia, gdzie mój brzuch zrównał się rozmiarem z biustem, tzn.tak samo dużo wystają 🙈😂

OrT4p2.png
  • Santi_14 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate90 wrote:
    Wiec postanowione, wybywam z domu zeby nas nie narażać :) Chociaż naprawdę dziwi mnie tak różne podejscie lekarzy do pacjentek 🤷‍♀️ Ja mojego uwielbiam i nie zmienię ale tez nie jest idealny bo w porównaniu do was praktycznie nie zleca mi badań takich jak morfologia czy mocz.
    Tak samo nikt mnie nie uwsiadomil ( tak naprawdę dopiero Wy) o tych spotkaniach z położna od 21tyg. Ciąży. Ten temat tez jest bardzo omijany. Żadna z moich koleżanek jak zapytałam nie była świadoma ze takie coś w ogóle istnieje. I mi wmawiały ze jak rodziły 2 lata temu to jeszcze tego nie było 😄

Mam tak samo że swoim lekarzem, jest świetnym specjalistą i cudownym człowiekiem ale badania podstawowe krwi miałam zlecone tylko raz na początku. A dziewczyny tu piszą że na każdej wizycie badają, więc na ostatniej wizycie sama zapytałam czy mam zrobić badania, powiedział że jeśli nie czuję się osłabiona to nie ma sensu, że według wytycznych zleci mi dopiero na następnej wizycie tym bardziej, że mówi że maluszek jeszcze nie jest na tyle duży żeby że mnie "wysysać" krew😉. Ale ufam mu i myślę że wie co robi. A że faktycznie czuję się zupełnie normalnie to chyba nie ma sensu żebym za jego plecami coś robiła.

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ