Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Alaia77 wrote:Wg formularza, który wypełniasz przed szczepieniem na Covid przyjęcie jakiejkolwiek szczepionki w ciągu 4 poprzedzających tygodni jest przeciwskazaniem do szczepienia, ale ja sie dowiadywałam specjalnie u lekarza od szczepień i wg niego, jeśli nie wystąpiła żadna reakcja poszczepienna wystarczy 2 tygodnie
Dzięki
Edit: na formularzu do szczepienia na COVID pytają czy była podawana inna szczepionka w ciągu ostatnich 14 dni?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2021, 19:50
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Kochane to i ja wreszcie napiszę że jesteśmy po badaniu. Dzisiaj 30+1, waga 1700gram
Wszystko oki, w 2 tygodnie przybrał 380gram to wychodzi ok 190gram na tydzień. Pozostaje w ok 74 centyluCoraz bardziej licze na to że wyjdzie 3-4 tygodnie wcześniej..
Profesorska głowa jest tak wielka że szkoda gadać ale lekarz powiedział żeby sie nie stresować bo teraz już głowa rośnie powolutku a reszta ciałka nadgania..
Buziaka nie dał złapać.. tylko raz udało nam się przez sekundę zobaczyć ale wygąda jakby był jakiś cholernie zły że go męczymy tymi fotkami więc odpuściliśmy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2021, 18:40
Alaia77, Po prostu Zoe, Veruka, Mama po przejściach, Marta9191, Noelle, Chaos, Cccierpliwa, Nitka1, Bee, Nikola, Batylda, Cyprysek89, Karolina90, Bajka111, unify, AśKa31, Mala_syrenka, _agrafka_, NatkaZ, espoir, Lilak lubią tę wiadomość
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
ina-1409 wrote:Dzięki
Edit: na formularzu do szczepienia na COVID pytają czy była podawana inna szczepionka w ciągu ostatnich 14 dni?
-
Gratuluję dobrych wieści i dobrych wizyt.
Aśka, skoro lekarz nic nie mówił to ja bym się nie martwiła. Mój syn całą ciążę tak rósł, bardzo skokowo. To potrafił przez 3 tygodnie tyle co nic przybrać, żeby na następnej wizycie nadrobić z nawiązką. Także, może u Ciebie też tak będzie.
Tak w ogóle z ciekawości spojrzałam na centyle główki mojej Małej i na ostatnim badaniu była w 95 centylu.Reszta na 50 centyl, ale to widzę, że większość ma duże główki.
AśKa31 lubi tę wiadomość
-
Alaia77 wrote:Pytają, czy była podawana jakakolwiek szczepionka w ciagu ostatnich 4 tygodni i jest to pytanie w grupie kilku innych pytań (np. Czy w ciagu ostatnich 4 tygodni chorowałeś na covid)pod którą znajduje się informacja, że odpowiedź twierdząca na którekolwiek pytanie oznacza konieczność odłożenia szczepienia na covid na inny termin
No właśnie o szczepienie jest 14 dni. Ściągnęłam formularz dla teściowej, bo ma za dwa dni szczepienie. Pytanie o test na COVID jest 4 tyg a potem wszystkie dotyczą 14 ostatnich dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2021, 21:13
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Czy Wam też tak wzrok się pogorszył czy tylko mi? Ostatnio podczas nakładania makijażu spostrzegłam, że w łazience ledwo widzę jak oko podmalować. Brzuch opiera się o blat a ja nadal nie widziałam i musiałam wyjść za korytarz do lustra bez przeszkód w postaci blatów.
Byłam dziś u okulistki. Ciśnienie w oczach mam ok. Mówiła, żebym przyszła trzy miesiące po porodzie dobrać nowe szkła bo ta wada może mi się cofnąć. Dostałam jeszcze dwa skierowania, jedno coś mowila o polu widzenia a drugie chyba pod kątem jaskry (niby dla pewności że nic się nie dzieje w lewym oku które mam dwa razy słabsze od prawego). -
My dziś zaliczyliśmy pierwsze stresowe ktg. Ignacy od wczoraj wieczora postanowił nas straszyć i sie prawie nie ruszał. Nawet czekolada nie pomagała. Ale na ktg wyszedl zapis prawidłowy, a na usg wyszło, ze wazy juz 2 kg 🤣 także przez 2 tyg niby przybrał 500 gram 🤔👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Jutro mam wizytę i jestem ciekawa, na ile oszacuje mojego olbrzymka. I jak jest ułożona, wydaje mi się,że dalej miednicowo.
Ciążowych atrakcji mam wiele, ale wzrok jest jaki był. Ale od kilku dni tak mi się zatyka nos do snu,że chyba będę musiała stosować jakieś krople, bo nie jestem w stanie oddychać. -
Ja za wzrokiem tez jak narazie nie mam problemów, ale czytałam tez ze pogorszenie wzroku w ciąży się zdarza.
Za to z nosem i oddychaniem w nocy mam nagminnie problem, nawilżam wodą morską niemal codziennie bo i inaczej ciężko mi się oddycha. Myślałam ze mamy za suche powietrze w sypialni ale wilgotność jest na poziomie 50% przy temperaturze 21-22 stopni wiec chyba Ok -
Po prostu Zoe wrote:Czy Wam też tak wzrok się pogorszył czy tylko mi? Ostatnio podczas nakładania makijażu spostrzegłam, że w łazience ledwo widzę jak oko podmalować. Brzuch opiera się o blat a ja nadal nie widziałam i musiałam wyjść za korytarz do lustra bez przeszkód w postaci blatów.
Byłam dziś u okulistki. Ciśnienie w oczach mam ok. Mówiła, żebym przyszła trzy miesiące po porodzie dobrać nowe szkła bo ta wada może mi się cofnąć. Dostałam jeszcze dwa skierowania, jedno coś mowila o polu widzenia a drugie chyba pod kątem jaskry (niby dla pewności że nic się nie dzieje w lewym oku które mam dwa razy słabsze od prawego). -
Za to ja nie moge z tym bólem bioder promieniujacym do nóg podczas spania na bokach. To jest masakra jakaś, nic nie pomaga. Problem w sumie zaczal sie jakis tydzień temu a ja już sie boje jak noc nadchodzi
co bedzie potem...
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
U mnie wzrok bez zmian.
Suchość w nosie i trudności w oddychaniu są.
Plus od niedawna mam problem podnieść się na raz z pozycji leżącej na plecach, tak mnie łupie w kości ogonowej, muszę wstawać na raty. Nie ma mowy o szybkiej akcji. Nie kojarzę tego z pierwszej ciąży🤔
Aaa i jak obudzę się w nocy, a zdarza się to codziennie miedzy 2, a 3 to mam mega problem zeby ponownie zasnąć. I się rzucam z jednego boku na drugi próbując znaleźć dogodną pozycje. Wciąż nie przywiozłam sobie od rodzicow mojej poduszki ciążowej do spania... 🙈
Także tak, jest coraz ciężej, niech juz ten czerwiec nadchodzi 🙈😅😊
-
Ja problemów ze wzrokiem i oddychaniem nie mam, za to jak zobaczyłam wyniki swojej morfologii to się za głowę złapałam. Dosłownie wszystkie parametry rozjechane 🙈 i cały czas wychodzi mi urobilinogen w moczu. Któraś z was to miała?
dobrze, że wizyta w poniedziałek...🙄
-
Sumi ja z bólem nóg mam dokładnie to samo. W nocy to tragedia, a ba drugi bok przekręcam się jak słoń 😅 mi trochę pomagają ćwiczenia od fizjo z krzesłem.
Co do wzroku również kontrola u okulisty po porodzie będzie koniecznością.
Ja nie wiem jak to będzie skoro po pierwszej ciąży robi się ze mnie takie próchno👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
U mnie rowniez w nocy katar utrudnia oddychanie.
Pojawiło się też drętwienie nóg, ale wczoraj zauważyłam, że pomogły mi ćwiczenia:
kręcenie kółek stopami i poruszanie nimi góra-dół,
prostowanie-zginanie nog w kolanach, bierne napinanie mięśni łydek i ud, można tez pośladki dorzucić.
2 minutki ćwiczenia w łóżku i już było ok.
-
Espoir, moja druga ciąża, a też mam wszystko o czym dziewczyny piszą.
Straszny okres w życiu.
Zauważyłam pogorszenie wzroku, ale ja generalnie nie mam wad wzroku, więc podejrzewam, że unormuje się to po porodzie.
A biodro i miednica to moja zmora. Na ból spojenia to chociaż tejpy trochę pomogły. Ale miednica to jest horror. Chodzenie to masakra. A najgorzej jest w nocy ze wstawaniem do syna, bo to muszę zrobić w miarę szybko, nie ma że boli. No jest dramat. I też zauważyłam, że z tym jest gorzej w tej ciąży, w pierwszej aż takich problemów nie miałam. Teraz co 3 tygodnie fizjo, bo kręgosłup, miednica, spojenie, a i tak jest słabo. -
U mnie okropne drętwienie rąk. Kilka razy wybudza mnie mrowienie, niezależnie w jakiej pozycji śpię. A przecież biorę magnez i piję dużo wody.
Znalazłam za to przez przypadek sposób na zespół niespokojnych nóg. Od kilku dni mąż masuje mi stopy wcierając krem nawilżający bo mi już było coraz trudniej to robić i od tego czasu mam spokój w nocy z nogami.
Wizytę mam przełożoną na jutro 😡