X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Agrafka, jesli chodzi o sucha skore, to zaraz po porodzie skora dziecka luszczy sie jak waz i to nie jest przesuszenie, to normalne i ta warstwa sobie musi powolutku zejsc... tak tylko pisze, bo to wlasnie naturalne, a czesto wtedy niektórzy ida w tone kosmetykow i w emoilenty bo sucha skora ;)

A widzisz to nie wiedziałam, wiem ze małej tak zaczęła się właśnie łuszczyć skóra i położna powiedziała ze to od olejku.... bepathenem tez kazała smarować po każdej pieluszce

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _agrafka_ wrote:
    A widzisz to nie wiedziałam, wiem ze małej tak zaczęła się właśnie łuszczyć skóra i położna powiedziała ze to od olejku.... bepathenem tez kazała smarować po każdej pieluszce

Bzdury gada ta położna. To przykre,że nawet osobie teoretycznie kompetentnej nie można ufać.
    Jeszcze dodam,że maleństwom wychodzą wypryski, wyglądają jak małe nastolatki w okresie dojrzewania. Nie pamiętam dokładnie kiedy, ani od czego, ale ile ja się przy tym nasłuchałam,że to skaza białkowa. Tylko,że to akurat bardziej od pielęgniarek niż położnych, ale jednak.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Bzdury gada ta położna. To przykre,że nawet osobie teoretycznie kompetentnej nie można ufać.
    Jeszcze dodam,że maleństwom wychodzą wypryski, wyglądają jak małe nastolatki w okresie dojrzewania. Nie pamiętam dokładnie kiedy, ani od czego, ale ile ja się przy tym nasłuchałam,że to skaza białkowa. Tylko,że to akurat bardziej od pielęgniarek niż położnych, ale jednak.
    Oj tak! Ja sie tez nadziwic nie moge, jak wielu bzdur sie nasluchac mozna...
    Co do wypryskow, to zazwyczaj potowki i tradzik niemowlecy, czasem kombo jednego i drugiego i np przy kp czy trzymaniu na rekach, albo placzu sie nasila... szkoda, ze tak malo lekarzy/poloznych o tym mowi, a wiekszosc odrazu latke skazy bialkowej przypina... człowiek sie pozniej strrsuje jeszcze bardziej, jakby stresow bylo malo w pierwszych chwilach macierzynstqa

Mala_syrenka, Dani lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie! Dlatego bardzo się cieszę,że przy pierwszym dziecku trafiłam na forum i wiedziałam,że później też będę zaglądać.
    Bo początki są stresujące, a jakby się człowiek jeszcze musiał zastanawiać, co jest czym, to szło by oszaleć.
    Halo, prawie połowa miesiąca, pora zacząć rodzic!;D

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie ciesze, ze my dodatkowo trafilismy na bardzo fajna pediatre, ktora naprawde nie wciska zadnych dyrdymalow, nie daje tony lekow, antybiotyki tylko w ostatecznosci itp...

Bo np szwagierka to z ledwo kaszlem pojedzie do pediatry i w aptece pekaja 3 stowki za leki🤦🏼‍♀️ ale ona juz sama mimo, ze wyksztalcenie medyczne, to ma wryte, ze ledwo katar/kaszel to odrazu siega po nebudose i najlepiej walilaby antybiotyk...
    Pamietam jak na sile odpieluchowywala na sile, bo jej jakas lekarka powiedziala, ze po roku juz dziecko nie powinno pampersow nosic, bo sie jaderka odksztalcaja🤦🏼‍♀️

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Nikola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Bepanthen baby to krem do stosowania „na codzień” czy jak pojawią się zaczerwienienia?
    Planuję używać linomag zielony co kilka pieluszek, nie przy każdej zmianie. Mam darmową duża próbkę bepanthen i nie wiem kiedy powinnam go stosować. Tak samo jak linomag?
    Zoe na szkole rodzenia położna mówiła, ze na codzień linomag ten wlasnie zielony, ale ja tez wychodzę z założenia, ze jak pupka będzie ładna to tylko conajmiej czas przesmaruje. Bepanten ja już jest jakieś zaczerwienienie, a sudokrem jak już jest problem, bo to już z cynkiem. Jak będę w domu to będę starała się przemywać dupke ciepła woda, a na noc te chusteczki z woda.

Po prostu Zoe lubi tę wiadomość

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina90 daj namiary na jakieś fajne sklepy z akcesoriami czy ubrankami dla dzieci - zauroczyło mnie Twoje zdjęcie, przepiękne rzeczy :)

Co do krwi my też się zdecydowaliśmy - pakiet złoty czyli krew z pępowiny, łożyska i sznur. Przedstawiciele dla mnie dramat, aż mi się telefonów nie chciało od nich odbierać. Ale generalnie mąż był na TAK. Oczywiście mamy nadzieję, że nigdy przenigdy się nie przyda. Ale lżej na sercu, że to jest.
    Ja od siebie mogę tylko powiedzieć, że argumenty, że nikt tego nie używa do mnie akurat nie trafia - w Polsce prawie nikt nie bankuje, więc i użyć nie ma czego. Mam dużą cześć rodziny z USA i tam statystyki już są inne. Więc decydując się lub nie na pewno bym nie patrzyła akurat na to, że w PL jest małe zastosowanie, bo jak widzimy mały % ludzi to stosuje i mimo wszystko mało dzieciaczków jednak finalnie choruje. Tak czy siak oby żadnej z nas czy ma pakiet czy nie się nigdy to nie musiało przydać :)

gf - ja rodzę w Katowicach, ale na łubinowej.

Dzisiaj mam plan się w końcu spakować - trzymajcie kciuki, żeby jak zwykle nie skończyło się na samym planowaniu :D

Maggi, Sumireguska, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• Nikola Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku „juz” mamy ile wy już wiecie!

Ja chustowac raczej nie będę prędzej jakieś nosidełko ergonomiczne czy coś, ale to dopiero jakiś czas po urodzeniu jak zobaczę co będzie dla nas najwygodniejsze.

Ja teraz tak sobie myśle, skoro mój synek w 34tyg miał 2300 to do 40ryg będzie raczej taki ok. 3500, to jak urodzę w 41/42 to przecież będzie juz naprawdę duuuzy😳🙈

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak przy okazji to nie mam pojęcia czy kiedykolwiek miałam skurcz. Jedyne co mnie do dzisiaj spotkało to dwa razy mocny ból podbrzusza. Ale nie zauważyłam wtedy jakiegoś stawiania się brzucha ani nie były to skurcze typu, że chwilę boli przestanie i z powrotem. Tylko bardziej ciągły ból przez 30-45 min jak na okres.
    To wg Was są te skurcze przepowiadające czy nie ?

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wczoraj uświadomiła kolezanka, która w styczniu urodziła, że ból brzucha jak na miesiączkę to skurcze 😊jej to powiedziała położna jak zadzwoniła, że wody jej się sączą- to wtedy wypytywała o jakieś szczególne rzeczy, które się działy parę dni wstecz 😊 więc do wczoraj też bym sądziła, że jeszcze nie mialam skurczy a teraz wiem, ze w majówkę jak mi się brzuch obniżył to miałam pierwszy raz a tej nocy drugi.

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, ja z corka tak naprawdę dopiero pod ktg zaczailam kiedy mam przepowiadajace, ktorych nie czulam specjalnie... dopiero jak skupilam sie na brzuchu w czasie jak ktg pokazywalo skurcze 30-40% to zakapowalam, ktore to te przepowiadajace sa🤣

Teraz dla odmiany mam od jakiegos czasu bole miesiaczkowe czyli tez skurcze i brzuch mi sie czasem wyraznie postawi tzn stwardnieje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 09:11

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Foxy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się w klubie donoszonych ciąż ;)
    I niestety ciężkiej nocy tez :]

Od 1.30 zaczęło mi się wszystko spinać, ból lędźwi i nieregularne skurcze. Niby odczuciowo do przeżycia ale nie na tyle żebym mogła zasnąć. Wzięłam 1 nospe max bo resztę dziennej dawki nospy i paracetamolu wykorzystałam wyciągu dnia na ból nerki. Skurcze przeszły na 2 godziny i wróciły. Chyba z ogólnego zmęczeni zasnęłam o 6. Do kolekcji objawów zabrakło mi tylko biegunki i wymiotów :) Dziś jestem jak zombie.

Ogólnie to wczoraj obmyślilam plan na maj i moje dziecię ma okno na wyjście między 16 a 24 maja. Do niedzieli musi się wstrzymać bo sa ogrodnicy i później będzie narzekać, ze zawsze pada deszcz jak ma urodziny, 25 maja urodziny ma mój brat a 26 dzień matki, nie chce żeby musiał się z kimś dzielić swoim dniem i licytować z innymi kto do kogo pierwszy ma zadzwonić z życzeniami... a po 26 maja to już dla mnie może być ciężko ;)

15.09.20: (I) ET 4.1.1
    bhcg 6dpt 44,7; 9dpt 220; 17dpt 4663
    25+4tc 891g, 29+4tc 1616g, 32+6tc 2230g, 34+4tc 2500g 36+5tc 3025g 38+3tc 3280g
    24.08.23 (II) FET 4.1.1
    bhcg 4dpt 1,1; 6dpt 3,8; 9dpt 6,6
    20.09.23 (III) FET 3.1.1
    39+5tc 3700g

age.png

age.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dla mnie nie ma bólu tak jak na miesiączkę.. Bo przy miesiączkowaniu brzuch mnie raczej nigdy nie bolał, coś tam czułam, ale zupełnie nie tak jak przy skurczach 🙈🤷

To prawda, ze po urodzeniu trzba będzie mocno filtrować to co usłyszymy od rodziny, ale tez niestety wlasnie poloznych czy lekarzy.. Co szokuje, bo powinni mieć aktualna wiedzę, a bazują czesto na starych zaleceniach głównie dotyczacych pielegnacji, żywienia, ubierania.. Dramat. Na szczescie jest w internecie dostepnych wiele rzetelnych, aktualnych zrodel. Nie namawiam oczywiście do niesluchania, ale do zainteresowania tematem. Inaczej władujecie tone pieniedzy na niepotrzrne masci na skazę białkowa, emolienty/sterydy bo "to na pewno azs", będziecie się meczyc na diecie matki karmiacej, a potem zaczniecie wpychac 4miesieczniakowi zupki i soczki, a po 6 wysadzac na nocnik😅🙈 no i czapeczka always and everywhere!🤪

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie donoszona 28 maja bedzie, ale dzien pozniej ma urodziny maz, kolejnego dnia bardzo bliski wujek, takze moje dziecko ma pozwolenie dopiero od 1.06 na wychodzenie... a najlepiej jak poczeka do tp🤣

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja kompletnie tych skurczów nie czaję :D Pewnie też na ktg moze zobaczę - mam zaplanowane na 19 maja.
    Pojutrze też wkraczam w ciążę donoszoną :) Ale brzuch mi się jeszcze nie obniżył, wiec czuję, że malutka nie zbiera się jeszcze do wyjścia. Tak mnie ciekawi kiedy to nastąpi :)

W ogóle wczoraj dostałam od teściowej wielką ale to wielka reklamówkę ubranek. Tylko nic mi się tam nie podoba - może z jeden zestaw. Reszta koszmar jak dla mnie pod kątem kolorystyki i stylu. Samych spodenek jest chyba z 8 par. Wszystko na jeden rozmiar 62/68. Wolałabym dostać 3 fajne rzeczy niż milion nieładnych. Wiadomo, że chciała dobrze i widzę jaka jej wielką przyjemność sprawiają te zakupy... Ale drażni mnie, że mam brzydkie ciuszki. Nie chcę ich na siłę zakładać tylko dlatego, że je już mam ;/

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej daję światełko jakoś od końca maja do terminu czyli 5 czerwca. Do dnia matki chcę odpoczywać, więc niech kolejne 2 tygodnie ładnie siedzi w brzuszku. A przenosić tez nie chcę :P

• Chaos Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaC, mi teściowa też sprezentowała parę razy malo urodziwe ciuszki, nie ubierałam ich, te trochę lepsze ubralam, zrobilam zdjecie, wysłałam zeby sie cieszyla i tyle. Nie czuj się zobowiazana, zeby z nich korzystać. Oddaj lub sprzedaj i kup cos naprawdę ladnego. A tesciowej można zasugerowac ze ubranek macie w opór i zeby juz nic nie kupowala😅🤪

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chaos wrote:
    KasiaC, mi teściowa też sprezentowała parę razy malo urodziwe ciuszki, nie ubierałam ich, te trochę lepsze ubralam, zrobilam zdjecie, wysłałam zeby sie cieszyla i tyle. Nie czuj się zobowiazana, zeby z nich korzystać. Oddaj lub sprzedaj i kup cos naprawdę ladnego. A tesciowej można zasugerowac ze ubranek macie w opór i zeby juz nic nie kupowala😅🤪
    Dokładnie tak zrobiłam i moja teściowa już nic nie kupuję. Ale jej ciuszki nie były brzydkie. One były wstrętne. Serio nie wiem skąd je brała, bo ja takich nawet nigdzie nie widziałam. Milion falbanek i kokardek i nawet jakbym chciała założyć dziecku, to się nie dało, bo miały jakieś ściągacze, co ściskały dziecko.
    Kasia, teściowa i tak się kiedyś obrazi, bo albo nie ubralas jej ubranek albo nie posłuchałas jej rad albo nie pozwoliłas dać czekolady czy telefonu. Patrz na siebie. Wszystkich nie uszczęśliwisz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2021, 09:51

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie już jej przekazałam, że jest za dużo i się do zimy ma wstrzymać :P
    Mam wyrzuty sumienia po prostu, bo się wykosztowała ... ale ja naprawdę przedpotopowych fasonów nie znoszę :D
    Zrobię jej może co jakiś czas fotkę w tych ciuszkach jak piszesz, z dwa razy do niej pójdę w nich i tyle. Ale nawet samo zajmowane miejsce przez nie mnie denerwuje. Lubię mieć mało rzeczy i tylko te potrzebne czy ładne. A nie pół szafy łachów...

Foxy lubi tę wiadomość

• Karolina90 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2021, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł :D u mnie dziś ciężka noc. Mam wrażenie, że spałam tylko 1.5 h. Potem przeniosłam sie na dół do salonu, bo było mi chłodniej. Mąż mówi, żeby pomyśleć o jakimś klimatyzatorze do sypialni, ale nie wiem czy przy bobasie to taki dobry pomysł.

Przyszły mi wczoraj adaptery do fotelika, żeby wpiąć w wózek. Znalazłam używki na OLX i jestem mega zadowolona :D

KasiaC ubranko ze zdjęcia jest z Newbie. Szczoteczki to Lullalove, balonik szyła mi taka dziewczyna z insta "A na prezent", kostki z literkami to allegro (ale są spore, teraz kupiłabym troszkę mniejsze) a otulacz szyła moja mama, ja jej zamówiłam tylko bambus :)

Lilak kojarzysz może z jakich specjalistów możemy skorzystać w ramach NFZ rodząc na Madalińskiego? Wiem, że w trakcie pobytu może przyjsc do nas CDL. I jeszcze obiło mi się o uszy, że przy wypisie można zapisać się do fizjo dziecięcego i wyznaczają wizytę w ciągu 2 tyg.

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
‹‹ 663 664 665 666 667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość: