Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Nikola ja jednej nocy w szpitalu sama poprosiłam o trochę mm, bo mała ciągle płakała a nie wiedziałam jak jej pomóc. Położna przyniósła a ona nawet 10 ml z tego nie upiła. Czyli wyszło na to,że dziecko nie jest głodne i "tylko" tak sobie płacze 😄
-
unify wrote:Przemywasz gazikiem? Czy wpuszczasz kropelkę do oczka?
Polewam gazik i przemywam. Mam nadzieję, że obejdzie się bez antybiotyku.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Unify my z synem mieliśmy problem z ropiejącym oczkiem. Niestety kilkukrotnie mieliśmy antybiotyk. Kilka wizyt u okulisty, badanie dna oka. Po antybiotyku było lepiej na chwile a później znowu nawrót. Robiliśmy płukanie solą fizjologiczną i masaże wg zaleceń okulisty. Niestety kanalik nie chciał się odsetkach i dostaliśmy skierowanie na przetykanie (igła wprowadzana do kanalika). Myślałam że umrę na samą myśl. Syn miał wtedy ok pół roczku. W dniu zabiegu pani okulistka tak go wymasowała że nagle woda poszła nosem - kanalik się odetkał i finalnie obyło się bez zabiegu.
Ważny jest ten masaż, niestety trzeba go robić dość mocno żeby przyniósł efekt. Ja robiłam to wg pani okulistki „zbyt delikatnie”. I polecam jeszcze lekko podgrzewać sól fizjologiczną przed zakrapianiem (my mieliśmy polecenie wlewania bezpośrednio do oczka po pół buteleczki do każdego oczka jednorazowo - żeby dobrze wypłukać). Ja sól była cieplejsza to nie było płaczu.
Teraz malutkiej przemywam wacikiem ale zauważyłam ze w ciągu dnia tez jej się czasem po spaniu ropką pojawi więc chyba przejdę do płukania i masażu żeby zapobiec sytuacji z synem. -
Zoe u nas to samo z brzuszkiem. W ciągu dnia kupki robi regularnie i tylko trochę się ponapina. A w nocy a właściwie nad ranem jęczy i stęka i popłakuje. I tak z godzinę zanim naprodukuje pieluchę. Podaje sab simplex (akurat miałam w domu i bio gaje) a sama odstawiłam laktozę na tydzień bo chcę zobaczyć czy to od tego.
No i dalej są zielonkawe, już nie tak bardzo jak wcześniej ale jednak.
Dziś noc była wyjątkowa zjadła mi o 22 i o 22.30 zasnęła. Obudziła się na karmienie chwilę po 4. Przespała 6h od karmienia (ale była pojedziesz pod korek - zjadła o 20.30 przed kąpaniem i dojadała o 22. Jak się obudziła to pieluszka była mokra ale bez kupy.
Zjadła i poszła spać. Następna pobudka była 7:25 przy czym tu już były wyginania, prężenia i popłakiwania bo próbowała zrobić kupkę. Ulegała przy tym mocno. I tak z pół godziny to trwało, może trochę dłużej. Nie chciałam ją karmić od razu bo przy tych spięciach brzuszka zwrotka jest natychmiastowa. Zjadła dopiero ok 8 i teraz śpi na mnie. -
Dziewczyny, na ropiejące oczko polecam przemywanie i zakrapianoe swoim mlekiem
Dani lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja przemywam Małej oko, ale tylko raz dziennie. Gazikiem i solą jak dziewczyny pisały. Bez masażu, bo dla odmiany drugie dziecko już w dniu porodu płakało łzami z obu oczu. 😅 Za to starszak do teraz rzadko płacze z obu oczu.
Gf powodzenia dzisiaj, 30.06 bardzo ładna data. -
U nas też problem ropiejącego oczka. Położna mówiła o tym masażu ale jakoś boje się go wykonać 🙈 mam wrażenie, że wsadzę jej pazura do oka albo że coś jej uszkodze…nie wiem jak się do tego zabrać.
Za to ja najchętniej bym się sklonowała. Laura nadal nieodkładalna a starsza co chwila mnie potrzebuje. Efekt jest taki, że żadna nie jest w pełni zadowolona i ryczą obie🤦🏼♀️ A ja też czuje się jak niezrównoważona - jak bawię się ze starszą to mam poczucie, że powinnam być przy maleństwie, z kolei jak nosze Laure to mam wyrzuty sumienia, bo chciałabym bawić się ze starszą tak jak do tej pory. No dom wariatów…Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 09:41
-
Eh u nas chyba wzdęcia 🙄 od wczoraj Ola jest niespokojna 🙄 i nie czuje jak wcześniej żeby puszczała bąki🙄 w nocy były 3 porządne kupy i było ok. Rano po jedzonku była drzemka 30 min i się zaczęła prężyć, wymasowalam brzuszek na przewijaku i poszła kupa ale nadal jest niespokojna🙄 ona ma 11 dni co jej podać?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 09:41
-
Uff doczytałam was wreszcie
Magda, Gf kciuki!!
Utożsamiam sie z wieloma problemami. U mnie w szpitalu okazało sie że mały ma żółtaczke i musieliśmy zostać dodatkowe 3 dni. Dostałam ataku płaczu, tak bardzo chciałam wrócić do domu wtedy. Poza tym miałam też serie wpadek z dzieckiem i myślałam że sie nie nadaje i popełniłam straszny błąd. Opieka poporodowa była na tak fantastycznym poziomie że ktoś musiał mnie przyuważyć bo po chwili była przy mnie wspaniała pani psycholog. Ale codziennie mam chwile kryzysu i codziennie boje sie czy bedzie ok.
Co do karmienia na szczescie wszystko sie udało od razu. Nie sledze karmień, godzin, kupek, siuśków, wagi bo chyba bym oszalała. Nie wybudzam jak mały czasem śpi 4-5 h ciurkiem.
Bee u nas też trafił sie bardzo spokojny człowiek, głownie śpi i jenie płacze w ogole chyba że chce mleczka. Budzi sie co 2-3 h na jedzenie, nie płacze jak sie go odkłada do snu. Lubi kąpiele. Jest prawdziwym aniołkiem tfu tfu odpukać w niemalowane
Santi_14, Bee, Bajka111, Magdalena29, Dani lubią tę wiadomość
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Ja też myje oczka solą, ale nie ropieją. Często ma powieki czerwone, ale to chyba z gorącą po prostu albo z płaczu.
Nie chcę zapeszac ale chyba mamy postęp w robieniu kup. Mały się naprezal w nocy ale nie płakał. Mam nadzieję, że tak już zostanie.
Jak czyścicie język,? Ja nawijam na palec gazik namoczony przegotowaną wodą ale daleko mu tego nie wkładam a widzę po bokach języka ma białe i to odstaje nie wiem czy to już nie pleśniawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 09:58
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Marta9191 wrote:Ja też myje oczka solą, ale nie ropieją. Często ma powieki czerwone, ale to chyba z gorącą po prostu albo z płaczu.
Nie chcę zapeszac ale chyba mamy postęp w robieniu kup. Mały się naprezal w nocy ale nie płakał. Mam nadzieję, że tak już zostanie.
Jak czyścicie język,? Ja nawijam na palec gazik namoczony przegotowaną wodą ale daleko mu tego nie wkładam a widzę po bokach języka ma białe i to odstaje nie wiem czy to już nie pleśniawki
Marta pelśniawki to raczej białe krostki i pojaeiają się w całej buźce. Przerabiałsm to z najstarszą córą, która wtedy dość mocno darła się przy jedzeniu bo ją bolało.
Teraz młodemu, jak i wcześniej Tosi, myję w buźce mokrą pieluszką tetrową nawiniętą na mały palec. Oprócz języczka zahaczam jeszcze podniebienie, policzki i dziąsełka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 10:07
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
witam się ponownie, powoli wracając do żywych. Wszystkim świeżym mamuśkom ogromnie gratuluje.
Magda, dobrze licze, ze tylko Ty nam pozostałaś? W takim razie trzymam kciuki, 30 czerwca dobra data (ja mam dziś urodziny)
Zoe, pytałaś kilka dni temu o te masaże na ból brzuszka... neurologopeda pokazała nam cos na zasadzie zbierania, szczypania brzuszka na wysokości pępka. przykrywała dłonią cały brzuch i tak jakby szczypała go tą dłonią, poza tym uginanie nóżek i klaskanie stopami nad brzuszkiem, robienie rowerka
Karmienie piersią mnie wykańcza fizycznie i psychicznie. W takim stylu w jakim to się aktualnie odbywa nie wiem czy dotrwam do 6 miesiaca. Mam problem bo młody nie nadąża ze zjadaniem tego co wyprodukuje i jeśli wcześniej nie odciągne troche mleka to się krztusi, usłyszałam ostatnio, że przez to moje dziecko dostaje tylko tłuste mleko drugiej fazy i mam przestać tak robić. Mam już taki mętlik w głowie z tym kp, że chyba oszaleje.
Nam też ropieje lewe oczko, przemywamy solą fizjologiczną przy prawie każdej zmianie pieluchy, lekarka powiedziała, żeby kategorycznie nie przemywać mlekiem bo zakleja. Dostaliśmy też antybiotyk w kroplach i robimy masaże. Ropy jest mniej ale nadal jest.
Dodatkowo wyskoczyły nam krostki na policzkach (teraz nawet na uszach i dekolcie) na początku myślałąm, że to od leżenia na boku i pocenia się w tych temperaturach ale teraz już sama nie wiem, chyba muszę umówić się do pediatryMagdalena29 lubi tę wiadomość
-
Marta ja nie czyszczę języka, słyszałam że przy kp nie ma potrzeby jako tako.
Jlmy zaraz mamy swój pierwszy Patronaż, ale jestem ciekawa jak przebiegnie.
Aha i mam wyrzuty sumienia że nie zainteresowałm się jednak jakimś porządnym fotelikiem do auta tylko liczyłam że ten od wózka 3w1 będzie dobry ale jak widzę pozycję małego to jestem przerażona. To tak nie powinno wyglądać. Nie wiem czy nie kupimy porządnego sprzętu tylko szkoda mi że do mojego stelaża wózka nie będzie pasował.
Same zobaczycie:
https://zapodaj.net/4b63a0202f716.jpg.htmlAdaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A - >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A - >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA - >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB - >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP -> Metotreksat (bez efektu), 09.01.25 usunięcie p.jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
18.07 - 38dpt 7+4 USG - jest ❤️
1.08 - 9+4 USG ok❤️
🔜 20.08 12+3 - USG Prenatalne -
Foxy ja bym nie odciągała na Twoim miejscu, bo tym dajesz sygnał organizmowi, że właśnie tyle mleka potrzebuje i nie zmniejszy ilości. mój też się na początku krztusi.
jeśli mogę coś dodać od siebie - spróbuj nie analizować wszystkiego. daj mleko jak mały chce, jak nie chce nie dawaj, bez zastanawiania się czy odciągać czy nie odciągać, czy mleko chude czy tłuste. karmienie piersią jest w głowie, im więcej siedzisz i analizujesz tym więcej jest wątpliwości, karmienie zmienia się w katorgę i w efekcie może nie wyjść.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 10:41
Dani lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Gratulacje wszystkim świeżym mamuśkom:)
Niestety nie uda mi się nadrobić wszystkiego. Oczy przemywam przegotowaną wodą, jeśli coś zaczyna się dziać- czerwone oko, załzawione, wtedy wkracza sól fizjologiczna i moje mleko.
Jesteśmy po podcięciu wędzidełka. Czy po podcięciu sumiennie wykonujecie codziennie ćwiczenia? Mam problem z włożeniem młodemu palcy pod język i sponizowaniu go... Nie wiem czy jest to skutek wrażliwości rany po podcięciu czy o co chodzi... Młody jakby na złość spina język i nie da się go podnieść. Podczas snu cały czas ma spionizowany.
Dramatyzowałam z wagą, że młody nie przybiera, że nie robi kupek. Wczoraj u położnych ważyłam - 4,9 kg żywej wagi 🥳