X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2022
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2022

Oceń ten wątek:
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę miała robionego w ciąży badania glukozy z obciążeniem. Na szczęście jestem z tego zwolniona, z uwagi na dużą hipoglikemię reaktywną. Zamiast obciążenia z będę miała robione tylko badanie na czczo oraz hemoglobinę glikolowana

age.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango44 wrote:
    Hej :)
    Miałam dzisiaj wizytę. Mamy 1,27 cm i pięknie bijące serduszko ❤️😍

Super, gratulacje! Takich wiadomksoci nam trzeba ❤️

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ojej aż tak? Współczuję. Uważaj na siebie!
    A co do pytania - nie, masz na razie na te na czczo :)

Dziękuję za wsparcie! Niestety, dla mnie poczatki ciąży do dosłownie męka, ale żyje nadzieja ze tylko pierwszy trymestr.

Nie pamiętam, ale któraś z Was pisała, że rzadko ale zdarza się, że wymioty zostają dłużej, a nawet do końca ciąży. Jak w pierwszej ciąży miałam też zdiagnozowane niepowsciagliwe wymioty, to lekarz powiedział mi że jeżeli nie przejdą po pierwszym trymestrze, to się kieruje pacjentkę na pewne badania, bo wtedy jest jakaś inna przyczyną niż kolokwialnie mówiąc szok dla organizmu. Zazwyczaj dochodzi się co jest przyczyną i często wdraża leczenie. Więcej nie wiem w temacie, bo na szczęście drugi trymwstr był dla mnie już łaskawy.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kumpela wymiotowała przez całą ciążę. Później to już wyglądało jak przyzwyczajenie... Nie wiem czy miała tak silne mdłości czy rzeczywiście wymiotowała, bo już się organizm przyzwyczaił, że musi zwrócić co zjadła 🙄. W drugiej ciąży już tak nie miała. Żadnych badań w tym kierunku też nie miała

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka 🙂
    Jak Wasze samopoczucie dziś ?

U mnie o dziwo ok ,rano miałam tylko lekkie mdłości ale przeszło po śniadaniu i herbacie z imbirem , imbir to moje drugie imię ostatnio 🤣🤣
    Jutro wizyta ,nie mogę się doczekać aż zobaczę malucha 🥰
    A i naszczescie badania wyszły ok 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 14:09

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Dziękuję za wsparcie! Niestety, dla mnie poczatki ciąży do dosłownie męka, ale żyje nadzieja ze tylko pierwszy trymestr.

Nie pamiętam, ale któraś z Was pisała, że rzadko ale zdarza się, że wymioty zostają dłużej, a nawet do końca ciąży. Jak w pierwszej ciąży miałam też zdiagnozowane niepowsciagliwe wymioty, to lekarz powiedział mi że jeżeli nie przejdą po pierwszym trymestrze, to się kieruje pacjentkę na pewne badania, bo wtedy jest jakaś inna przyczyną niż kolokwialnie mówiąc szok dla organizmu. Zazwyczaj dochodzi się co jest przyczyną i często wdraża leczenie. Więcej nie wiem w temacie, bo na szczęście drugi trymwstr był dla mnie już łaskawy.
    Też tak miałam. Wymiotowałam do połowy ciąży, krótka przerwa i później znowu.
    Tym razem póki co wymiotowałam na razie 2 razy, ale to jest jeszcze wcześnie. Za to mam bardzo silne mdłości i często muszę wyjść na zimne powietrze, żeby nie zwymiotować. Cofa mnie nawet jak poczuje zapach świeżego pieczywa

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango44 wrote:
    Hej :)
    Miałam dzisiaj wizytę. Mamy 1,27 cm i pięknie bijące serduszko ❤️😍
    Ooo :) to chyba miałaś pozna owulację, co?

age.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Też tak miałam. Wymiotowałam do połowy ciąży, krótka przerwa i później znowu.
    Tym razem póki co wymiotowałam na razie 2 razy, ale to jest jeszcze wcześnie. Za to mam bardzo silne mdłości i często muszę wyjść na zimne powietrze, żeby nie zwymiotować. Cofa mnie nawet jak poczuje zapach świeżego pieczywa

Ja też nie mogę znieść zapachu świeżych bułek 🙊

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Hejka 🙂
    Jak Wasze samopoczucie dziś ?

U mnie o dziwo ok ,rano miałam tylko lekkie mdłości ale przeszło po śniadaniu i herbacie z imbirem , imbir to moje drugie imię ostatnio 🤣🤣
    Jutro wizyta ,nie mogę się doczekać aż zobaczę malucha 🥰
    A i naszczescie badania wyszły ok 😃

Oo. To trzymam kciuki. Na która masz? Ja na 12:45 idę 😍
    Ja znowu nie wcisnę w siebie chleba. Na sam zapach mnie odrzuca. Od miesiąca nie było u mnie w domu. Same bułki 😂
    U mnie dzisiaj o dziwo z Mdłościami trochę lepiej ale wczoraj brałam wszystkie dawki leku bo słabo było ze mną…

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Did Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja nie będę miała robionego w ciąży badania glukozy z obciążeniem. Na szczęście jestem z tego zwolniona, z uwagi na dużą hipoglikemię reaktywną. Zamiast obciążenia z będę miała robione tylko badanie na czczo oraz hemoglobinę glikolowana

A jak dbasz o dobre cukry i o to, żeby hemoglobina była w normie? Dieta?
    Też jestem zwolniona z krzywych, itd.z racji cukrzycy typu 1 od 25 lat, na pompie. Za to cukry spadają teraz na maksa, że o dietę ciężko zadbać w tym okresie. :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 15:59

Did
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    Oo. To trzymam kciuki. Na która masz? Ja na 12:45 idę 😍
    Ja znowu nie wcisnę w siebie chleba. Na sam zapach mnie odrzuca. Od miesiąca nie było u mnie w domu. Same bułki 😂
    U mnie dzisiaj o dziwo z Mdłościami trochę lepiej ale wczoraj brałam wszystkie dawki leku bo słabo było ze mną…

U mnie na odwrót sam chleb jem 🤣🤣🤣
    Bułki muszą być bo syn chleba nie bardzo ale to na wdechu otwieram chlebak nawet 😂
    Jej jak fajnie masz ,ja dopiero na 17 🙊
    Jajko zniosę do tej godz 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 17:35

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Alano Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy Wy dzielicie się info z rodziną, znajomymi, czy jeszcze czekacie?
    Jeśli tak, to jakie są reakcje?
    My dzisiaj powiedzieliśmy teściom i za pierwszym razem się popłakali, a teraz tak totalnie bez reakcji i jestem zmieszana trochę...

oar8hgqshs4niyt3.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alano wrote:
    Dziewczyny, a czy Wy dzielicie się info z rodziną, znajomymi, czy jeszcze czekacie?
    My dzisiaj powiedzieliśmy teściom i za pierwszym razem się popłakali, a teraz tak totalnie bez reakcji i jestem zmieszana trochę...

U Nas na początku babcia ,mama i teście szczęśliwi ,że w końcu 😆
    I później stopniowo wychodziło ale do tej pory wie tylko najbliższą rodzina . Ze znajomych tylko kilka osób . Także nie wszyscy 🙂
    Ale jeszcze chwilka i nie ukryje się jak brzucho zacznie odstawac 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 18:20

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alano wrote:

My najpierw powiedzieliśmy rodzicom a po upewnieniu się ze serduszko jest powiedzieliśmy najbliższej rodzinie. Do tego jeden znajomy najbliższy wie. Przed znajomymi jeszcze się nie chwalimy bo wole mieć pewność ze wszystko Ok i będzie troszkę bezpieczniej już.

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Gosiaczkova Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Ja dzisiaj nadprogramowo skoczyłam do ginekologa bo źle mi wystawił l4 i musiał zmienić. Przy okazji mnie zbadał.
    Maleństwo ma już 2,78 cm i robiło taniec brzucha 😅
    Za tydzień idę normalnie na wizytę i dostanę wtedy skierowanie do diabetologa 😖😔
    To moja pierwsza ciąża i nie umiem kłamać wiec dużo osób już wie - rodzina, przyjaciele, w pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 20:30

Annie_, Alimama lubią tę wiadomość

Starania o 🤱👶 od maja 2021

Wcześniej 10 lat tabletek anty ❌

W międzyczasie puste 🥚 płodowe
    (łyżeczkowanie 9 tydz)

Psia mama 🐕🐩 x2

30.09.2021 -> ⏸
    1.10.2021 -> ⏸; beta 85,910 mIU/ml
    2.10.2021 -> beta 142,7 mIU/ml
    6.10.2021 -> 620 mIU/ml
    8.10.2021 -> pęcherzyk 5 mm 🥰
    ...
    12.05.2022 -> Majusia ur 35 tc 💖

Morfologia 👍
    TSH 👍
    Glukoza ❌😔 101,11
    HCV 👍
    HIV 👍
    Toksoplazmoza 👍
    Kiła 👍
    Różyczka👍

w57vdqk3zy4autzb.png
  • Mango44 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ooo :) to chyba miałaś pozna owulację, co?

Nie, owulację 14 dni, ale bardzo późno miałam zagnieżdżenie (ok. 11/12dpo).
    Generalnie nie wiem czy nie taka moja uroda, bo z synem miałam identycznie i wyrównało się gdzieś koło 14 tygodnia dopiero ;)

Mamma-mia lubi tę wiadomość

Syn 2018

zi13vfxmy87wsevh.png
  • Mango44 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alano wrote:
    My ogłaszamy po prenatalnych, w pracy, w domu i znajomym. Nie wiem jak z synem, bo boje się że może się coś zadziac i później ciężko będzie to odkręcić.
    Póki co wie moja mama, moje 2 bliskie koleżanki (one dowiedziały się w sumie prze przypadek :) ), moje 2 przyjaciółki i przyjaciel męża.
    Chociaż przyznaje że coraz ciężej mi ukrywać przez rosnący brzuch (tak, już! 😱) i słabe samopoczucie. Nie wiem czy w pracy się nie domyślają już...

Syn 2018

zi13vfxmy87wsevh.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na razie wiedzą tylko nasze mamy. Coraz gorzej ukryć, bo nie mieszczę się w dżinsy i moje bluzki, więc totalnie przeszłam na oversize.

Jutro robimy urodziny syna. Mam nadzieję, że bede się dobrze czuć, bo w planie mam się ujawnić dopiero po prenatalnych i tylko najbliższym.

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mango44 wrote:
    My ogłaszamy po prenatalnych, w pracy, w domu i znajomym. Nie wiem jak z synem, bo boje się że może się coś zadziac i później ciężko będzie to odkręcić.
    Póki co wie moja mama, moje 2 bliskie koleżanki (one dowiedziały się w sumie prze przypadek :) ), moje 2 przyjaciółki i przyjaciel męża.
    Chociaż przyznaje że coraz ciężej mi ukrywać przez rosnący brzuch (tak, już! 😱) i słabe samopoczucie. Nie wiem czy w pracy się nie domyślają już...

Mam dokładnie to samo wiec już przestałam po prostu ukrywać. Co ma być to będzie. U mnie tez synek z 2018 wiec nie powiem- brzuch do końca do normy nie wrócił wiec może przez to jest większy. Dzisiaj idę do lekarza to wypytał bo z synem miałam taki brzuch dopiero w 4 miesiącu a teraz w 3 już 😂

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2021, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ja po weselu. U nas nie wie nikt poza moją mamą, jedną siostrą, moją przyjaciółką i przyjacielem partnera. Jakoś nie mam potrzeby chwalić się tym na prawo i lewo. Bałam się, że tata sypnie informacją podczas wesela siostry, więc jemu jak dotąd też nic nie mówiłam. Dowie się może po tej następnej wizycie 18ego :) ale im dalej tym mniej mam ochotę mówić komukolwiek 🙈😂

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ