CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Sarrrra wrote:Ja wode daje z butelki i czasami z niekapka. Niekapek uest z loveli . Nie wiem o co chodzi z niekapkiem ale gdy maly z niego pije to j tak jest mokry. Czytalam ze nie powinno sie podawac bidonow i niekapkow bo to wplywa negatywnie na pozniejsza umiejetnosc picia z normalnego kupka.
Hmmm chyba bidon jest lepszy od niekapka
Na naszym przykładzie, syn od początku na bidonie i już jako 1,5-2 lata świetnie pił ze zwykłego kubka. Mamy po nim doidy ale tak na prawdę nie przepadał za nim i wolał szklankę (nie pamietam również zeby jakaś stłukł).
Tu polecam pierwszy lepszy artykuł na temat picia z bidonu:
https://matkawariatka.pl/jak-nauczyc-dziecko-pic-przez-slomke-i-dlaczego-to-takie-wazne/
I ostrzegam przed niekapkami z avent. W internecie jest dużo zdjęć jak wyglada w środku ustnik po kilku tygodniach używani(siedlisko pleśni) . Dziwne ze nic z tym jeszcze nie zrobiono.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 08:00
Magda33 lubi tę wiadomość
-
Wczoraj wystukalam post po czym wylaczyla mi się strona-.-
U nas owocki wszystkie mała wcina A warzywa nie chce .... ani zupki ani pojedynczych warzyw.
My mamy doide i bidon ze slomka . Z doidy lubi pić a bidonu jeszcze nie ogarnia ale zostanie na później .
Mam pytanie czy wasze dzieci też się spinaja (prostuje rączki i nóżki) jak się cieszą? Albo coś in się spodoba ?
Nie wiem czy to prawidłowe ale Misia tak robi i często wtedy ulewa;/ -
Cześć kochane!! Już całkiem Was zaniedbalam
przepraszam postaram się to zmienić
U nas wszystko dobrzeOlivierek jest bardzo spokojnym radosnym chłopcem nie mogę Wogole na niego narzekać. Ma 8500g i 74 cm . Chlopicho wielkie
przesypia całe noce .
Rozszerzamy dietę radzi sobie świetnie i smakuje mu wszystko ale na owoce aż się trzęsietak jak ze starszakiem mamy jedzeniowy problem praktycznie od początku aż do teraz tak myślę ze z Olivierkiem pod tym względem będzie super
Poza tym mały fajnie się rozwija . Cieszę się bo przyjmuje pozycję czworacza i próbuje się przesuwać . Ogólnie tylko jest leniuszkiem ale na to się chyba nakłada też po części jego bardzo spokojne lekkie usposobienie.
Przez ostatni tydzień zaczął coraz więcej gaworzyc no i usłyszałam pierwsze mama
Poza tym wydaje z siebie takie fajne dźwięki piski smiechy a i starszak się śmieje że mówi takie stanowcze krotkie nie jak ten pou z gry jak już nie chce jeśćnie wiem czy znacie
Ja ogólnie jestem mega zestresowana za 2 tyg się wyprowadzamy od soboty zaczęłam już pakować wszystko powoli i jest masakra ... człowiek dopiero sobie wtedy zdaje sprawę ile ma pierdol w domu... no ale myślę że jakoś poradzę ... mam nadzieje w sumie nie mam innego wyjscia hehe
A tutaj moje przystojniaki najwspanialsze
P.S. karmione od poczatku tym swinstwem zwanym inaczej mm haha (leira polecialas po calosci)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 11:22
zielonooka7, Kropka89, welonka, kokkosanka, Magda33, Anitka201, lotka1990, Joaszo, anna23 lubią tę wiadomość
-
Fasola mojej koleżanki córka to samo owoce je warzywa nie jej lekarz kazał na jakiś czas zrezygnować z owoców i podawać same warzywa.
Klaudia fajnie że napisałaśrosnie Ci drugi przystojniak:) super ze wszystko dobrze .
Wczoraj wieczorem chcialam zeby Oliwia zasnela sama w łóżeczku położyłam ją o20zasnela 22.40 ale sama w łóżeczku .
Zaraz zbieramy się na rehabilitacja a później mamy wizytę u drugiego neurologa mam nadzieję że powie to samo co pierwszy .klauuudia lubi tę wiadomość
-
Klauuudia Twoi chłopcy są bardzo podobni do siebie, ładne chłopaki
Gdzie się przeprowadzacie? Do Polski?
Fasola mój też się prostuje, to normalne bo tak ćwiczą mięśnie do wstawania. Bardzo dużo nawet się prostuje i wyciąga nogi. Teraz nawet to robi. Raz mi prawie się wyślizgnął bo się napiął jak go odkładałam do łóżeczka, taki się zrobił opływowy i śliski. Na szczęście nie wypadł i był nad materacem
Welonka powodzenia u neurologa. My mamy jutro rehabilitację i już mamy kwalifikacje na następne 10 sesji.
Lucy u nas sen też bez zmian. Od 4-8 pobudek. Tyle tylko że przed północą teraz więcej się budzi, a potem już śpi po 2-3 godziny.klauuudia lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda przeprowadzamy się 4 domy dalej
zostajemy na tej samej ulicy. Kupiliśmy dom , udało się z kredytem a wynajmowane mieszkanie robiło się już ciasne
także cieszę się jak nie wiem ale z drugiej strony ciągle kłótnie z mężem . Też jest zestresowany czasami lepiej się Wogole nie odzywać ... no ale po części go rozumiem praca od rana do wieczora a później do nocy jeszcze remontuje nasz dom i to już tak trwa pewnie 4 miesiące albo i 5 już nawet nie wiem
także łatwo nie jest... no ale mi samej wiecznie z dwójką dzieci też jest ciężko ... eehh ale będzie dobrze musi być
Jeszcze jakieś chorobsko mnie dopadło na całe szczęście chłopaki narazie zdrowi mam nadzieję że tak zostanie ... -
Oboje macie dużo na głowie. Do tego stres, zmęczenie, kredyt. Zrozumiałe...
Może jak się już przeniesiecie to będzie łatwiej, tego życzęto z jednej strony dobrze że blisko.
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Dokładnie za dużo stresu i później jest tak a nie inaczej... Wogole ten rok jest dla nas jakiś stresujacy piękny bo urodził nam się synek i dostaliśmy po długich staraniach kredyt ale stres stres stres bez końca ... 2019 napewno będzie lepszy
i tak się w sumie mówi co roku ale tym razem naprawdę życzę sobie żeby po prostu był spokojniejszy
-
klauuudia wrote:2019 napewno będzie lepszy
i tak się w sumie mówi co roku ale tym razem naprawdę życzę sobie żeby po prostu był spokojniejszy
Usłyszałaś już mamato takie piękne. A ja pamiętam jak dopiero co lezałaś w szpitalu i wszystkie Ci kibicowałysmy. Wszystko się tak szybko zmienia
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Haha tak lezalam i lezalam w tym szpitalu później już modlilam się żeby mi zrobili jak najszybciej tą cesarke , miałam dość później mój największy na oddziale wczesniaczek nie chciał pić mleka bo wolal spać a teraz taki silny duży wiecznie głodny leniuch
czas tak szybko ucieka
wszystko się zmienia ale swoje trzeba przeżyć ...
-
Fasola a może chodzi o konsystencję tych warzyw. Rozcieńczasz je z wodą? Mój też nie jest chętny na warzywa, ale dzisiaj dałam słoiczek i tam jest wszystko bardzo rzadkie. Zjadł cały słoik i aż byłam zdziwiona. Sama spróbowałam i był bardzo dobry. Postaram się potem pokazać Ci jaki to był dokładnie.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Klauuudia dobrze że tak pięknie i zdrowo rośnieA1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Anitka, szkoda że wcześniej nie pisałaś, bo 2 tygodnie temu zamówiłam Avent
Chodzi o ten?
https://www.aptekagemini.pl/avent-kubek-classic-6m-200ml.html
Docelowo chcę używać bidonu, ale wiem że na początku ciężko bywa z tym, dlatego chciałam mieć niekapek.
Przy okazji poradzę się Was o kojec, macie? korzystacie? Lepszy z siateczki czy po prostu drewniany? -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/746969aae5f4.jpg
Fasola ten dzisiaj zjadł i bardzo mu smakowało
niestety wada jest taka, że to jest słoiczek z serii bio a zawiera skrobie modyfikowanątakże nie namawiam tylko informuję
Nie używam kojca, nie pomogęWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 16:53
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Jesteśmy po wizycie w końcu jestem spokojna , wizyta dokładna ponad 40minut . Neurolog powiedział że fsychicznie wszystko ok ładnie nawiązuje kontakt skupia uwagę itp . Jest notorycznie na 5miesiacu dała popis pierwszy raz u lekarza zrobiła z 10razy takich uniesień na prostych rękach leżąc na brzuszku . Mamy zmniejszyć witaminę d3 i podawać cały czas 400j bo ma zarosmiete ciemiaczka i zaczynają zrastac sie szwy czaszkowe(więc nie warto samemu zwiększać dawki ) Mamy zrobić badanie tsh i d3 Mamy ja kontrolować i przyrost głowy często sprawdzać. Mamy przed rokiem do niego przyjść sprawdzić czy nie ma zaburzenia mowy i jak się zachowuje czy jest podtrzeba odroczenia szczepienia mmr. I jak będzie mieć rok mamy zrobić badanie dna oko przez te szwy czaszkowe. W końcu odetchnelam i jestem spokojna
klauuudia, Anitka201, Magda33, Dika, Kropka89, Joaszo lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja też rozcieńczam warzywa wodą i dodaję kropelkę oleju. Poczytałam skład Hipp i tam wszystkie są z wodą. W Rossmanie obejrzałam sobie te słoiczki i do takiej konsystencji dążę dając coś małej.
Generalnie zalecenia są takie, że najpierw podajemy warzywa, a dopiero po jakimś czasie owoce. Dziecko bardzo szybko przyzwyczaja się do owoców, i później nie chce warzyw...
Ja zastanawiałam się nad schematem rozszerzania i będę się starała iść zgodnie z tą tabelką z hippa, myślę, że jest rozsądna:
https://hipp.pl/zywienie-0-1/poradnik/schemat-zywienia-niemowlat-w-1-roku-zycia/
A poza tym zgodnie też z tym poradnikiem:
https://adst.mp.pl/s/www/pacjenci/poradnik-zywienia-niemowlat-aktualizacja.PDF
Jak się już za to porządnie wezmę, to będę się starała gotować sama, nadwyżki mrozić, a jak będzie trzeba coś na szybko, to słoiczek. Te z Hippa odpowiadają mi składem. Kaszka 5 zbóż też jest spoko.
A tak w ogóle, to mojej małej wychodzą dwie dolne jedynki. I ostatnio nauczyła się też łapać stopy i wkładać do buzi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 18:18
Anitka201, Magda33, klauuudia, Kropka89 lubią tę wiadomość
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Summer mam akurat ten sam niekapek, też nic nie wiedziałam o tych plesniach, ale wydaje mi się, że na plus jest to, że sama końcówka jest przezroczysta to będzie można w porę zareagować.
Klaudia super, że wszystko dobrze u was. A Olivierek taki duży chłopczyk
Co do przeprowadzki życzę powodzenia i wytrwałościteż dopiero co kupiliśmy dom i się przeprowadziliśmy, więc wiem jak dużo to roboty i ile nerwów
Dziewczyny nie wiem czy temat był już poruszany, ale powiedzcie mi czym zapieracie plamy po jedzeniu dzieciaczków?klauuudia lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny bo już myślałam że to znowu jakieś nieprawidłowe napięcie mięśniowe!
Mój dzieć śpi od 17.30 ... Jak się obudzi to pewnie do nocy zero spokoju będzie .
Ja dawalam na początku marchewkę i było okej jadła. Ogólnie ja daje sloiczki. Nie mam czasu na gotowanie dla małej . Czasami jak coś sobie gotuje to coś tam jej odloze.
U nas z jarzyn wchodzi tylko marchewka z jablkiem...
Dawalam z babydream jarzynki z gerbera marchew ze słodkim ziemniakiem i zupa jarzynowa nic nie przeszło . Może rzeczywiście odstawie na jakiś czas owoce . Nie wiem czy to nie kwestia tego że te wszystkie słoiczki nie są w ogóle doprwwione . Bo jak mała dostanie coś z talerza do spróbowania to się cieszy oblizuje. Ostatnio nawet dałam jej ogórka konserwowego do polizania to myślałam że mi to wyrwie i się całego . Ale jeszcze spróbuję jej dać te warzywna bo na samym owocach to ona nie ujedzie;D