X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas papki średnio przechodzą, woli grudkowatą konsystencje, z małymi kawałkami ładnie sobie radzi, ale muszę jej ułamywać i podawać, bo sama jak dostanie większy kawałek to niezbyt sobie radzi, więc póki co BLW odpada.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Ja daje mus, bo kawałków nie chce póki co. U mnie każdy posiłek jest bezmleczny.
    Oo Sarrra a ja się czaje żeby nie dać później niż do 16, więc owoce są do śniadania a obiadek ok 16. Chyba, drzemki zrobi tak, że mogę dać jeszcze coś po obiadku.
    A to nie powinnam owocowych deserów dawać o 19? Pytam bo u nas wygląda to tak że ostatnie mleczne danie dostaje o 22-23. Mleko ma rano ok 7-8 potem kaszka około 11-12 obiadek około 15-16 a deser około 19 no znowu mleko ma już ok 22-23. Nie wiem czy dobrze robie

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały zasypia po 20 i budzi się na mleko około tej 23

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A to nie powinnam owocowych deserów dawać o 19? Pytam bo u nas wygląda to tak że ostatnie mleczne danie dostaje o 22-23. Mleko ma rano ok 7-8 potem kaszka około 11-12 obiadek około 15-16 a deser około 19 no znowu mleko ma już ok 22-23. Nie wiem czy dobrze robie

My dajemy czasem na kolacje owoce i nie ma żadnych problemów.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra nie wiem kochana jak to jest. Nie wiem też dlaczego ja nie podaje. Coś mi się tak uwalilo i już. Mam wrażenie że owoce jakieś za ciężkie na noc. Nie sugeruj się więc tym :) pewnie jak mała zacznie więcej jeść to pozmieniam jej to wszytko :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Hmmm. Tylko ja otwocki daje na deser czyli około 19. Ale wsumie owoców nigdy złamał. A owoce dodajcie na zasadzie musu do tej kaszki?
    Tak w formie musu i mieszam z gotowa kaszka. Czasami do kaszki ścieram kawałek banana, gruszkę itp.
    Ale z kolei dostał kawałek banana to ładnie gryzł. Podczas choroby nie chciał jeść, obecnie stał się zachłanny i jak je sam to napycha na sile do buzi i zaczyna się dławić. Dzisiaj z odruchem wymiotnym - tak się załatwił chrupkiej kukurydzianym.

• Leira Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Wypycha lub mu wypada. Ogólnie też widać że średnio lubi takie jedzenie.

Ogórka kiszonego.? Rozumiem że własnego wyrobu czy jakaś firma że sklepu?

Domowej roboty, ale nie mojej, tylko babci, choć zdarzyło mi się też kupić ;)

W małych warzywniakach można fajne ogóry kupić - byle by były w drewnianej beczce, nie w żadnej folii.

Ja obieram ze skórki i daję małemu do ciumkania. Chociaż w zasadzie to nie daję - on sam się rwie do tego jak szalony, jak tylko zobaczy ogóra to się zaczyna cyrk. Na żaden inny produkt tak nie reaguje - na punkcie kiszonych ogórów ma świra. Wie, że trzeba go chwycić, nigdy nie ma problemu, żeby do buzi trafić i ciumka go jak szalony - aż się ogór zacznie rozpadać i zrobi ciepły. Natomiast podajemy ogóra bardzo okazjonalnie, ze względu na sól, chociaż jak patrzę jak on na tego ogórka się rzuca to się zastanawiam, czy to nie jest naturalna reakcja organizmu, jakiś niedobór czy zapotrzebowanie na ten szczególny produkt, może powinnam podawać częściej - w tej kwestii mam jeszcze wątpliwości, które mam nadzieję, rozwieją się po badaniach, które wkrótce planujemy.

EDIT: nie polecam krojenia ogórków na cienkie paski - popełniłam ten błąd i mały zassał go tak, że wyrwał go sobie z rączki i w całości wessał do buzi. Myślałam, że zawału dostanę. A duży ogór jest niepołykalny :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 22:31

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaję właśnie wieczorkiem owocki, ok. 18 - 19.00. Malutka z brzuszkiem nie ma żadnych problemów. Wręcz jej to pomaga, bo rano jest kupka.
    U mnie rządzą zblendowane obiadki, ale z grudkami. BLW odpada. Na wszystko przyjdzie czas.
    Ale czas nasuwa, nasze forumowe dzieci maja 7-8 miesięcy. Już niedługo nie będzie tego niemowlaczka w domu. Już nawet kupka jak u dorosłego, nie ma tego slodkawo-kwaśnego i delikatnego zapachu ;)
    Coś czuję, że 2 czy maks 3 lata zatesknie za maluszkiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 09:30

• welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tak samo najlepiej smakuje konsystencja grudkowa warzywa do zupki kroje w drobną kostkę makaran łamie w drobne kawałki. Dzisiaj zrobiłam placuszki bananowe mówię dam jej do rączki skoro ładnie radzi sobie z chrupkiem czy biszkoptem niestety ani kawałek nie trafił do buzi od razu rozgniotla w ręce i tylko służył do zabawy, to samo robi z kaszka tylko będzie w tym się ciapac ale nic do byzi nie trafi.
    U nas dalej owoce są be jedynie jak jej obiore całe jabłko, kiwi czy brzoskwinie i dam w całości to trochę zje.

Kiedyś gdzieś czytałam że nie powinno się dawać wieczorem owoców cytrusowych.

Z czym robicie dzieciom twarożek albo z czym najlepiej robić?

age.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrusów nie podaje się na noc ze względu na możliwe reakcje alergiczne. Czasem jest tak, że dziecko w dzień nie zareaguje a w nocy może się tak stać. (tak czytałam).
    A co do owoców na noc to chodzi o to, że owoce jak wiadomo podnoszą poziom glukozy i pobudzają. Ponoć niewykorzystane glukoza zostaje przetworzone w tłuszcz i sprzyja tyciu. Warto też owoc dawać w odpowiednim odstępie od innego posiłku.

Edit. A w ogóle to owoc lepiej zjeść przed posiłkiem :) jak zjadamy obiad a po obiedzie zjemy owoc, treść zablokuje możliwość przesunięcia się owoca do dwunastnicy i zacznie on fermentowac. Wzdęcia i gazy gotowe :) to jak odnośnie naszych dorosłych deserów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 12:53

Kropka89 lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślę w takim razie żeby otwocki czyli deser który robię z jogurtu kefir lub twarogu dawać mu na drugie śniadania a kaskę na 4 danie o tej 19. Potem mleko o 23. Myślicie że dobrze?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam też żeby na 4 danie dawać np jajecznuczke? Na parze zrobiona. Wtedy kaskę o 22. Wtedy mały będzie miał tylko jeden raz mleko podawane rano.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra jesli chodzi o mnie tak bym właśnie zamieniła, ale to moje zdanie.
    To chcesz dawać ja najmniej mleka tak? Dlaczego? Pytam, bo nie znam się na mm.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Sarrra jesli chodzi o mnie tak bym właśnie zamieniła, ale to moje zdanie.
    To chcesz dawać ja najmniej mleka tak? Dlaczego? Pytam, bo nie znam się na mm.
    Tak mi lekarz mówiła żeby zmniejszać ilość mleka. Rozmawiałam z brązowa i ona do 1.5 roku dawała na dwa dania mleko.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MM najlepiej zredukować do jak najmniejszej ilości. Zauważcie, że nawet WHO zaleca rozszerzanie diety dziecka na MM od 4 miesiąca życia, a na piersi od 6 miesiąca. To nie jest przypadek. MM nie jest dobre dla dziecka, syntetyczne składniki, cukier, aluminium.. Dlatego jeśli dziecko chce jeść normalnie to trzeba rozszerzać dietę jak się da.

EDIT: odwrotnie jest w przypadku KP, tutaj zaleca się jak najdłuższe karmienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 16:05

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dokładnie odwrotna sytuacja niż to co piszecie ;) Mi mały odmówił w ostatnich dwóch dniach w ogóle jedzenia łyżeczką :D Chce wszystko absolutnie sam! Także ugotowałam kaszkę na mega gęsto, poczekałam aż się wychłodzi w lodówce, pokroiłam w kostkę, podgrzałam na parze no i podałam do rączki. Teraz muszę być master BLW, chciałam to mam :D Udało mi się podać dwie łyżeczki jogurtu, to był sukces.

Leira, kokkosanka, Magda33 lubią tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas gorączka spadła pojawiła się wysypka i zapalenie gardła . Mała ciągle się budzi z krzykiem w nocy ;( po południu to samo . Zasypia nagle krzyk zasypia krzyk . Zrobiliśmy badania krwi nie są za ciekawe . Czekam.na wyniki moczu ;( ale bidulek ma już antybiotyk bo tak się rozchorowala;(

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola trzymajcie się :* daj znać co jest małej.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa byłam sprawdzić co top były za foteliki. Cybex albo GB. Któryś z tych będziemy brali. Obrotowy fotelik to jest. One są do 18 kilo.

Tròjka lubi tę wiadomość

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    U nas gorączka spadła pojawiła się wysypka i zapalenie gardła . Mała ciągle się budzi z krzykiem w nocy ;( po południu to samo . Zasypia nagle krzyk zasypia krzyk . Zrobiliśmy badania krwi nie są za ciekawe . Czekam.na wyniki moczu ;( ale bidulek ma już antybiotyk bo tak się rozchorowala;(
    Wysoka gorączka przez trzy dni a później wysypka to typowa trzydniówka. Wysypka zazwyczaj pojawia się od szyi w dół. Być może przy okazji załapała jeszcze coś innego :/ bidulka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 19:29

Anitka201, kokkosanka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ