X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Ha Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka gratuluję, cudowna wiadomość!

Kropka89 lubi tę wiadomość

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję!!! :)

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Kilka stówek za to badanie?? Kurcze my mieliśmy już robione ze 3 razy (u starszego) i zawsze lekarz najpierw na gaze lał coś znieczulającego, wkładał do nosa, czekaliśmy chwile i wtedy dopiero kamerka. Starszy miał/ ma przerośnięty 3 migdał. Charakterystyczne spanie z otwarta buzia, chrapanie, katar i infekcje górnych dróg oddechowych. Po odrobaczaniu (2 dawka) migdał wrócił do normalności..czary.
    Jesteśmy pod stała opieka laryngologa, ostatnia wizyta- wczoraj :-) i zawsze wszystkie badania są wykonywane na wizycie prywatnej (150 zł).
    W czwartek młody wyszedł z przedszkola z bolącym uchem, wiec od razu jechałam z nim do laryngologa. Obyło się bez antybiotyku, broni się sam. Zawsze załatwia się w ten sam sposób- zaciąga gila do środka, zalewa trąbkę słuchowa i stad zapalenie ucha środkowego.

Tak, ok 200-270 zł w zależności od lekarza, czy kliniki - oczywiście prywatnie bo na NFZ to mogę sobie czekać. Co lepsze badanie nie jest w cenie wizyty, a u nas ceny wizyt to rozpiętość 180-250 zł - są też tańsi lekarze, za 120-150 zł wizyta, ale oni nie wykonują tego badania (czyżby dlatego niższa cena konsultacji?). Jak sobie pomyślę, że i tak co miesiąc ściągają mi na ten cholerny NFZ kilkaset złotych i mam czekać na specjalistę miesiącami to mnie krew zalewa - może i bym poczekała jakby chodziło o mnie, ale nie o dziecko :/

Tak czy inaczej podjęliśmy decyzję o wstrzymaniu się z badaniem. Za bardzo się boję, że mały będzie miał po tym traumę, a poza spaniem z otwartymi ustami (czasami) to nie mamy innych wskazań, więc nie chcę dziecka stresować.

Byliśmy też u fizjo ws. opóźnienia ruchowego, a fizjo mówi, że neurologopeda mocno przesadziła, bo raczkowanie, zgodnie z wytycznymi, które pokazała mi w materiałach dla rehabilitantów, standardowo zaczyna się w 9 miesiącu życia (może być wcześniej, ale te dane są uśrednione) i przedział jest duży, do 12 miesiąca życia. Powiedziała, że mam się nie stresować, pokazała ćwiczenia wspomagające i zaleciła cierpliwość. To jest osoba, która wzbudza moje zaufanie i wierzę jej, nie chciałabym jej zmieniać. Młody też na rehabilitacji miał dobry humor, zaczepiał naszą fizjo i gaworzył do niej, więc nie wiem, może faktycznie neurologopeda przesadziła.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira moje rehabilitantkirównież potwierdzają ze raczkowanie od 9 miesiąca. Wg mnie wszystko mocno nakręcają rodzice, wjazdem dziecko rozwija się swoim tempem. Wiadomo, jeśli są jakieś nieprawidłowości trzeba je korygować. Mój mały zaczął raczkować miesiąc temu czyli jak skończył 9 miesięcy. Ale u nas była obawa czy pójdzie naprzemiennie. Twój z tego co pamietam pełza naprzemiennie wiec ja bym się nie obawiała. Mam koleżankę, która ze względu na niedotlenienie swojej córki musiała zjeźdic cała Polskę szukając dobrych specjalistów. Nasze dzieci są w podobnym wieku i pamietam ze jak opowiadała co oni powinni już robić (w danym miesiącu) to zastanawiałam się czy z moim synem tez jest wszystko w porządku. Wszystkie te „normy” są mocno naciągane.

Co do cen wizyt to faktycznie bardzo drogo. Widzę ze jakoś to się wyrównuje. U nas są bardzo drodzy ginekolodzy, prowadzenie ciazy. Były miesiące ze zostawialiśmy u samego lekarza 500 zł.

• Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Leira moje rehabilitantkirównież potwierdzają ze raczkowanie od 9 miesiąca. Wg mnie wszystko mocno nakręcają rodzice, wjazdem dziecko rozwija się swoim tempem. Wiadomo, jeśli są jakieś nieprawidłowości trzeba je korygować. Mój mały zaczął raczkować miesiąc temu czyli jak skończył 9 miesięcy. Ale u nas była obawa czy pójdzie naprzemiennie. Twój z tego co pamietam pełza naprzemiennie wiec ja bym się nie obawiała. Mam koleżankę, która ze względu na niedotlenienie swojej córki musiała zjeźdic cała Polskę szukając dobrych specjalistów. Nasze dzieci są w podobnym wieku i pamietam ze jak opowiadała co oni powinni już robić (w danym miesiącu) to zastanawiałam się czy z moim synem tez jest wszystko w porządku. Wszystkie te „normy” są mocno naciągane.

Co do cen wizyt to faktycznie bardzo drogo. Widzę ze jakoś to się wyrównuje. U nas są bardzo drodzy ginekolodzy, prowadzenie ciazy. Były miesiące ze zostawialiśmy u samego lekarza 500 zł.

W sumie bym tak nie panikowała, gdyby nie ta neurologopeda, do której poszłam z wystającym językiem dziecka, a wróciłam z niedorozwojem ruchowym i 10 miesięcznym dzieckiem "zatrzymanym na etapie życia 6 miesięcznego". Masakra. Chyba najlepiej nigdzie nie chodzić i nic nie konsultować, tak długo, jak coś ewidentnie nie jest źle :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest taka sytuacja o której pisalysmy kiedyś przy okazji tego jak zastanawiałam się, że mała nie robi wysokiego podporu. Pisałam wtedy, że poszłabym gdzieś skonsultowac, ale zaraz wynajda coś co i tak przyjdzie za chwilę samo, nasieja paniki ja się zestresuje a niepotrzebnie. Każdy ciągnie w swoją stronę. To tak jak rodzic przychodzi do mnie na konsultacje. Tak naprawdę 90 % mogę powiedzieć, że jego dziecko jest do tyłu bo powinno to i to a nie robi. Każde dziecko inne i jak ewidentnie nie ma podstaw do nastraszenia to nie straszmy.
    Z tymi % nie przesadzam, teraz dzieci przychodzą coraz bardziej ubogie manualnie i ruchowo. Nic im w domu nie wolno bo pobrudza, nie wolno wejść na drabinkę bo spadnie. A nożyczki to jakby piła motorowa. Smutne. Ale smartfon w ręku jest. A później dziecko nie chce rysować bo rączka boli. Albo naciska kredke a ona nie rysuje bo rączka nie ma siły nacisnąć na kredke... O klejeniu zakręconym klejem wstyd wspomnieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 12:08

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy to ja mam brudny dom, bibule przyklejona do stołu w jadalni, rozlane farbki plakatowe, tonę kredek i cała lodówkę w rysunkach syna :-) przestaliśmy z tym walczyć. Trudno kiedyś będziemy mieli czysty/ sterylny dom ale będziemy starzy. Coś za coś.
    Nerwy mnie biorą jak widzę jak moj syn biega, skacze po łóżku i niektóre osoby z rodziny stoją jemu nad głowa i powtarzają „uważaj bo się przewrócisz, uważaj bo się uderzysz”. Ehh na sama myśl podniosłam sobie ciśnienie- już nie potrzebuje kawy.

• welonka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka ja mam tak z teściową Oliwia już od dawna siedzi prosto sztywno a ona ciągle uważaj bo poleci do tyłu, widzi ze
    Wspina się przy meblach o matko trzymaj ja, nawet jak w łóżeczku stoi to ona ja trzyma i zawsze jak wychodzi mówi tylko patrz na nią a i jeszcze w wózku zapinam jej tylko pasy w kroku i jak widzi że mała na bok wychyli się to o matko bo Ci wyleci nie raz aż głos podnosi

age.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Adaś wstaje już przy kanapie na całego i przy meblach też już się zdarza. Z okazji 10 miesięcy był też pierwszy raz u fryzjera. Wychodzą nam górne jedynki. Musiał też pożegnać swojego pierwszego pieska, rozchorowała się strasznie nie było już ratunku. My wizytę w poradni fizjo mamy umówioną na koniec kwietnia, ale do neurologa u nas w mieście podobno ani nie ma za bardzo do kogo iść poza tym terminy na listopad. Więc zostaje nam wizyta w innym mieście, bo prywatnie po 170 zł wizyta i to 60 km od nas u takiego neurologa, którego wszędzie polecają.
    Pozdrawiamy

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a8da8e15d17f.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0744b335cd1b.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c4dcbc48801a.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/172bc61ae70e.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7309c4210419.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd1a6edde843.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6465dd610492.jpg

Kropka89, Leira, Magda33, Anitka201, Annaya, Dika lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna a czemu fizjo i neurolog u Was, jak Adaś się tak szybko rozwija?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego powodu co u Was, że chodzi z językiem na wierzchu i nie łączy żadnych liter. No i ogólnie ma mało siły w rękach, umie nogi przygotować do czworakowania, ale nie umie wyprostować wtedy rąk.

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23 wrote:
    Z tego powodu co u Was, że chodzi z językiem na wierzchu i nie łączy żadnych liter. No i ogólnie ma mało siły w rękach, umie nogi przygotować do czworakowania, ale nie umie wyprostować wtedy rąk.

A u nas znów odwrotnie - ręce silne, a z nogami gorzej. A z tym językiem to też nie ma co panikować, jeden ze specjalistów, chyba laryngolog wspominał mi, że dwójka jego dzieci tak miała i mija to ok 16-18 miesiąca życia, nie musi to być oznaka niczego złego.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz, skierowanie i tak dostaliśmy więc skorzystamy ale nie zależy nam żeby to było mega szybko więc czekamy na terminy z NFZ :)

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna23 wrote:
    Wiesz, skierowanie i tak dostaliśmy więc skorzystamy ale nie zależy nam żeby to było mega szybko więc czekamy na terminy z NFZ :)

W takiej sytuacji to luksus :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania musimy się razem wybrać na spacer, Naszych chłopaków ze sobą zapoznać :)

Dziewczyny Michał raczkuje :D naprzemiennie ;D
    około 10 tygodni od rozpoczęcia pełzania.

Trzymam za Wasze dzieci mocno kciuki. Pisałam już ze raczkowanie według WHO jest między 5,5 a 13 miesiącem. Jeszcze nie ma żadnych nieprawidłowości.

Anitka201, anna23, kokkosanka, Kropka89, summer86, Annaya, Dika lubią tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda cieszę się razem z Wami :-) wiem jaka to radość :-)

U naszego małego regres, wczoraj mocno płakał jak wychodziłam z domu. Tak samo jak przyjechałam z pracy. Dzisiaj jestem w domu i nie odstępuje mnie na krok. Mam nadzieje ze jeszcze kilka dni i znowu będzie cieszył się z przyjścia niani.

Magda33 lubi tę wiadomość

• anna23 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda jak najbardziej :) tylko skończy się nam akcja górne jedynki bo zaczęła się dziś w nocy już strasznie. Po 38.9 miał

Magda33 lubi tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z kolei pobudki zagescily się do częściej niż co godzinę. Oczy na zapałki.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    U nas z kolei pobudki zagescily się do częściej niż co godzinę. Oczy na zapałki.

Podbudki na karmienie, picie, czy po prostu?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko cyc ratuje sprawę bo butla gumowa się nie da oszukać. Ale jak już się budzi po 30 minutach od cyca albo od razu jak zabiorę to M ja bierze i lula. Najchętniej by spała z cycem w buzi. Raz już tak było, nie wiem czy to nie przed zębami dopnymi. Z nocy na noc jest gorzej. Doszło jeszcze darcie się w wózku więc drzemka na dworzu nie istnieje. Jest tylko meczarnia dla mnie iść na dwór.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
‹‹ 1364 1365 1366 1367 1368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ