X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia wrote:
    Jak wam zazdroszczę tych mdłości i spotkań z WC..u mnie od kilku dni po prostu nic :(
    Cholernie się martwię,że coś jest źle :( Czuję się tak normalnie ,jakbym w ciąży nie była.
    Nie wiem sama już czy czekać do wizyty czy pojechać do szpitala,żeby się dowiedzieć.

Powiem Ci, że u mnie jeszcze kilka dni temu też tak było, a teraz znów wróciły mdłości i ból wrażliwość piersi i szczerze mówiąc nawet trochę mi ulżyło. Tez panikowałam i myślałam o tym żeby udać się do lekarza żeby się uspokoić, ale o dziwo udało mi się samej uspokoić bo przecież taki stres szkodzi Maluszkowi.
    Dziś w ogóle nie mogę się pozbierać. Normalnie jakaś masakra.
    A tak z innej beczki czy odczuwacie bóle krzyża bo ja od kilku dni wieczorami z tego powodu ledwo mogę się ruszać.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • kiniusia00 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana, u mnnie bez zmian tylko piersi mam nabrzmiale, ale to moze byc od progesteronu. Jeszcze 4 dni i usg. Powiem Wam szczerze, ze od ostatniej wizyty leze, co prawda lekarz nie kazal, ale stwierdzilam , ze zrobie wszystko, zeby pomoc maluszkowi.

Aghata moja corka tez ma tysiac pomyslow na prezenty , co reklama to inny sobie wybiera, a najlepiej to wszystko by chciala. Ach, te Zuzki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 10:02

1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.

• aghata Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mialam bole krzyza, ale to to lazeniu w centrum handlowym, a tak jak leze w domu jedyne co mi dolega to klucia, ciagniecie w dole brzucha.

preg.png[/url]
  • lilirose Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia, na wszelki wypadek możesz sprawdzić, ale pamiętaj też, że powoli zbliża się miesiąc miodowy ciąży, objawy będą zanikać :)

A do tej przezierności to wystarczy zwykłe USG 2D? Bo mój ma takie i jeszcze 4D, ale te 4D to chyba używa dopiero jak dziecko jest duże.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o lekarzy z certyfikatem FMF to znalazłam taką listę https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1 Może komuś się przyda chociaż nie wiem czy są tam wszyscy lekarze z certyfikatem.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno są wszyscy - zresztą im zależy żeby byc w tym rejestrze :)
    Ja właśnie przez rejestr szukałam, zrobiłam sobie listę w Poznaniu i potem szukałam po koleżankach, którego z tej listy polecają :)

Moje objawy falami przychodzą i odchodzą... czuję się dobrze cały dzień, aż tu nagle jak mnie nie zemdli pod wieczór...
    Dziś mnie rano jeszcze zakłuło po prawej stronie tak że łzy mi w oczach stanęły, a potem kłuło ze 2h miarowo.
    Także ja brakiem objawów się nie martwię, chociaż znacznie utrudniają mi funkcjonowanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 10:36

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry !!
    W nocy zaliczyłam rzyganko o.O nie wiem z jakiej to okazji :o
    Od kilku dni mam beznadziejne sny, dziś się obudziłam spłakana o.O

• Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia ja też mam straszneee koszmary i to codziennie :/ ostatnio nawet budzę się w nocy i spać nie mogę :/

f2w3w1d3c12dnook.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to w nocy wstaję po kilka razy na siusiu. Masakra jakaś. Jestem wykończona.
    Cały czas czuję jakby mi coś stało w przełyku i mam lekkie mdłości. Najlepiej wchodzą mi napoje gazowane bo po nich mam chwilową ulgę.

• aghata Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te sny to mam codziennie przerozne, az szok ze w umysle czlowieka takie glupoty siedza. Ale jak pisalam wczesniej, sny sa od progesteronu ktory wydluza faze rem i dlatego snimy i pamietamynte sny.

preg.png[/url]
  • aga87 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy ie mogę sobie znaleźć miejsca, ciągle się wiercę :/ raz góra dwa w tygodniu prześpię noc w spokoju całą, reszta to akrobacje, mój M az się budzi przeze mnie

• kiniusia00 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga moj M tez sie smieje, ze zanim sie uloze do snu to on zdazy zasnac:)

1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też źle śpie. Płacze przez sen, ale pamiętam go przez chwile po przebudzeniu teraz już nie. Wieczorem mnie mdli, wierce się, na prawym boku nie mogę bo mnie boli żebro o.O na lewym nie lubię, więc mi nie wygodnie. Mój R dziś w nocy się za bardzo rozwalił to podobno dostał z łokcia :D

• lilirose Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u gina na nfz i poziom mojego wku*wienia jest taki, że szkoda gadać...
    Wyobraźcie sobie, że babka nie miała zamiaru wypisać mi skierowania na badania (prócz moczu, morfologii i glukozy, nawet na grupę krwi nie chciała!), bo te wszystkie badania z tabelki z rozporządzenia ministra zdrowia robi się wg niej przez całą ciążę, a nie jak wskazuje dokument, do 10 tygodnia :o O mało co nie pokłóciłam się z nią...

Zastanawiam się, czy mogę gdzieś sprawdzić czy ona może odmówić mi tych badań, gdzieś to zgłosić? Poradźcie coś.

Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    3mam kciuki za pozytywne wizyty w tym tygodniu i w każdym kolejnym :)
    My dziś czujemy się rewelacyjnie i gdyby nie częste odbijanie i minimalne mdłości zapomniałabym, że jestem w ciąży :P piersi dziś praktycznie wgl. nie bolą i są jakby oklapłe albo mi się wydaje :P Mam nadzieję, że to zwiastun zbliżającego się II trymestru i tego ponoć "lepszego" okresu w ciąży :)
    Do wizyty w poradni genetycznej pozostało nam 14 dni a do wizyty u ginekologa 20 dni..mam nadzieję, że szybko zlecą i zobaczymy Naszą Perełkę w całej okazałości :)
    Co do spania to ogólnie problem mam tylko z ułożeniem się :| ale jak już złapię pozycję to śpię dość dobrze nie licząc 3/4 razy wstawania na siusiu :P snów jako takich nie mam..ostatni dziwny sen to jak byliśmy u teściów śniła mi się kapusta :O dziwne :P tyle pamiętam :D :D :D ale ogólnie jak mnie sen zmorzy to aż wstyd wczoraj zasnęłam już przed 20 :O a dziś wstałam koło 9...:| no ale co tam trzeba się wyspać na zapas :P
    Pozdrawiam i w miarę pogodnych dni życzę <3

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilirose wrote:
    Jestem po wizycie u gina na nfz i poziom mojego wku*wienia jest taki, że szkoda gadać...
    Wyobraźcie sobie, że babka nie miała zamiaru wypisać mi skierowania na badania (prócz moczu, morfologii i glukozy, nawet na grupę krwi nie chciała!), bo te wszystkie badania z tabelki z rozporządzenia ministra zdrowia robi się wg niej przez całą ciążę, a nie jak wskazuje dokument, do 10 tygodnia :o O mało co nie pokłóciłam się z nią...

Zastanawiam się, czy mogę gdzieś sprawdzić czy ona może odmówić mi tych badań, gdzieś to zgłosić? Poradźcie coś.

Mi gin na NFZ dał te badania, ale płatne. Twierdzi że są to badania zalecane, nie obowiązkowe i są płatne.

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, morfologia, mocz, cukier, vdlr, grupa krwi, i przeciwciała to są badania za które NFZ płaci poradni! Więc was ściemniają, biorą kasę do kieszeni zamiast wam dać wam to co wam przysługuje!

Można, a nawet trzeba, to zgłosić do wojewódzkiego oddziału NFZ.
    Tu info ogólne:
    http://www.nfz.gov.pl/new/?katnr=3&dzialnr=21&artnr=4678

A szczegółowo na stronach poszczególnych oddziałów nfz.

poza tym można skarżyć się do rzecznika praw pacjenta, ja bym uderzyła też na infolinię "Rodzić po ludzku"...

Z. lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilirose wysylam ci lunka do badan jakie masz refundowale. Jakmwejdziesz na strone ministerstwa to masz paragraf 2 odnisnie opieki nad ciezarna

http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m01531&ms=&ml=pl&mi=192&mx=0&mt=&my=251&ma=03678

Z., lilirose lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja na pierwszej wizycie mialam grupe, morfologie, hivy, toxo, mocz itp. I teraz kolejne dostalam na morfologie i mocz więc nie wiem o co kobicie chodzi, z tego co wywnioskowałam od mojego lekarza, te badania robi się przez całą ciąże co miesiąc.

A jedyne co to powiedział, że są bezpłatne ze skierowaniem, ale tylko u nich w laboratorium, bo gdzie indziej mogą chcieć kasę. ???
    Tak robię i nie płacę, nie próbowałam iść gdzie indziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 12:47

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz po wizycie :) okruszek rosnie jak na drozdzach.. ma juz 3.91cm :D serduszko bije mocno. Niespal jak go podgladalismy. Strasznie ruchliwy jest, kopal nozkami i machal raczkami jakby chcial kogos boksowac :D a jaka ksztaltna glowka odzielala sie ladnie od tulowia wraz z cudownym noskiem :)

zycze milego dnia i pomyslnych wizyt! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 12:46

aga87, Aka81, Nieukowa, Z., Gonia123, Inesicia, kasika8303, Truskaweczka250, Alorrene13, A1984, kiniusia00 lubią tę wiadomość

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ