Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie się dowiedziałam że nie tylko ja w domu spodziewam się dziecka ale moja sunia też ... Jezu co za mieszanka amstaffka i york oszaleje hehehe
Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
Anialkow w niebie 5 [*] -
simon86 wrote:Dziewczyny Wy wszystkie robicie badania genetyczne? myślałam że robi się je jeżeli są ku temu jakieś konkretne wskazania np.ktoś chory w rodzinie?
Simon ja nie robie badan genetycznych, mój ginekolog powiedział wprost: USG w 13 tygodniu daje 85% pewności co do zdrowia dzidziusia, genetyczne badanie Papa TYLKO 7% wiecej. Badanie Papa moze miec wynik negatywny, wtedy zostaje mi albo czekac nerwowo do konca ciazy, albo wykonac amniounkcje (igla w brzuch), żeby zweryfikowac wynik badania. Powiedzialam mu, ze nie chce ani amniopunkcji ani nerwowego oczekiwania. Spytal, czy gdybym miala pewnosc (np. po amniopunkcji), ze wynik jest negatywny, to zdecydowalabym sie na przerwanie ciąży. Powiedziałam,że nigdy w życiu. Dlatego właśnie nie wykonam badań, że ich wynik niczego oprócz ewentualnego stresu nic mi nie da. -
CaneCorso wrote:Simon ja nie robie badan genetycznych, mój ginekolog powiedział wprost: USG w 13 tygodniu daje 85% pewności co do zdrowia dzidziusia, genetyczne badanie Papa TYLKO 7% wiecej. Badanie Papa moze miec wynik negatywny, wtedy zostaje mi albo czekac nerwowo do konca ciazy, albo wykonac amniounkcje (igla w brzuch), żeby zweryfikowac wynik badania. Powiedzialam mu, ze nie chce ani amniopunkcji ani nerwowego oczekiwania. Spytal, czy gdybym miala pewnosc (np. po amniopunkcji), ze wynik jest negatywny, to zdecydowalabym sie na przerwanie ciąży. Powiedziałam,że nigdy w życiu. Dlatego właśnie nie wykonam badań, że ich wynik niczego oprócz ewentualnego stresu nic mi nie da.
Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
Anialkow w niebie 5 [*] -
A ja w ogóle jeszcze nie rozmawiałam z moją ginekolog o badaniach genetycznych nawet nie wiedziałam ze przezierność to standardowe badanie. nie przypominam sobie zebym to miała w pierwszej ciąży, tak samo jak nie pamiętam żebym miała badanie na Hiv, albo mam problemy z pamięcią albo tego wcześniej tak nie robili? kurcze, muszę w piątek zapytać.
-
kiniusia00 wrote:Kasika wlasnie o to chcialam zapytac czy jesli byly robione kariotypy to czy te badania genetyczne sa potrzebne, bo z tego co mi lekarz tlumaczyl to jesli wyniki kariotypow sa prawidlowe to wady genetyczne sa wykluczone.
Powiedzcie mi jeszcze o jakie podstawowe badania powinnam spytac?
Kiniusia tylko że nie mam jeszcze wyniku kariotypu. Uszkodzone kariotypy powodują poronienia. Są przypadki że ludzie mają dobre kariotypy a dzieci rodzą się chore. Genetyka to ciężki i skomplikowany temat, gin twierdzi że po 2 poronieniach nie ma co się zastanawiać i zrobić badanie prenetalne.
Dobre kariotypy praktycznie powiedzą nam że dziecku nic nie grozi, ale tak jak piszę od gina wiem że różnie bywa.
Jutro będę dzwoniła co z tym wynikiem, od tyg. miał być wysłany a nadal go nie mam. -
aga87 wrote:lilirose, dziekuje ale chodzi mi o to ze IgM mam oznaczone ujemne a przy IgG nie mam nic więc nie moge tego zinterpretować, to już czytałam co mi podałaś tylko nie wiem czy mam dodatnie czy ujemne IgG..
Myślę, że jeśli IgG <0.130 lU/ml
a <1,00 to niereaktywny to IgG jest ujemne.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
lilirose wrote:Myślę, że jeśli IgG <0.130 lU/ml
a <1,00 to niereaktywny to IgG jest ujemne.
Aga, podobnie jak Lilirose uważam, że masz IgG ujemne. Mi wyszło tak samo, IgM i IgG ujemne- dziś idę do gina, jak dowiem się czegoś więcej to wieczorkiem napiszę. -
aga87 wrote:toxo IgM ujemny 0,20COI <0,80 niereaktywny
L >1,00 reaktywny
L 0,80 -1,00 niejednoznaczny
toxo IgG <0.130 lU/ml <1,00 niereaktywny
>30,00 reaktywny
1,00 -30,00 niejednoznaczny
Aga jeśli dobrze czytam, to masz oba ujemne:
toxo IgM ujemny 0,20COI
toxo IgG <0.130 lU/ml
czyli wystrzegasz się kotów, kupujesz szczotkę ryżową do dokładnego mycia surowych warzyw, dokładnie myjesz ręce, gotujesz wodę do spożycia, jesz tylko dobrze wypieczone mięso i nie jadasz surówek w knajpach
Ja przy ujemnym CMV nie mogę się bawić z małymi dziećmi ;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 08:00
-
A propos przezierności karkowej: to prawda że robi to każdy gin, ale nie każdy umie i ma sprzęt taki jaki powinien być do tego badania.
Takie prawdziwe USG genetyczne robi się na dobrym sprzęcie, przez osobę z certyfikatem PTG i FMF. Lekarz ma specjalny kalkulator ryzyka i oblicza jaka jest szansa na chorobę genetyczną. Jeśli do tego robi PAPPA, to szacuje to ryzyko dokładniej.
Na studiach (jestem analitykiem medycznym) miałam zajęcia z genetykami klinicznymi i pokazywali że badanie jak zrobi je specjalista jest ogromnie skuteczne, ale to musi być ktoś kto się zna. I że zwykły ginekolog niewiele jest w stanie wyczytać, co najwyżej jakieś bardzo poważne wady znajdzie i wtedy kieruje na dodatkowe badania.
jestem trochę zboczona na punkcie tego badania, bo widziałam na studiach takie wady że płakać się chciało (cyklopy, bez głów, z odchodzącą płatami skórą od kości itd) . A podobno co 30te dziecko ma chorobę genetyczną. Czasami nieszkodliwą jak np. klinefelter, ale czasami taką która automatycznie po porodzie skazuje dziecko na śmierć... Więc wiecie, wolę to mieć zrobione.Katha81, zyrcia lubią tę wiadomość
-
dba wrote:w końcu Ci się udało mocno trzymam kciuki abyś donosiła ciążę i doczekała się zdrowego i ślicznego maleństwa pozdrawiam ciepło
Ale niespodzianka milo cie czytac i ze pamietasz o mnie tak udalo mi sie! napisz co u Ciebie na priv. Pozdrawiam -
Co tam dziewczynki? Jak samopoczucie? Powiem wam ze fajnie sie siedzi w domu, ale jednak wolalabym troche jeszcze popracowac. We wtorek ide do gina mam nadzieje ze bedzid wszystko ok i w srode wroce do pracy. Moglabym tak tydzien pracowac i tydzien siedziec w domu.
W tv swieta, w marketach swieta, zareaz mikolaj, trzeba prezenty dziecku kupic i kombinowac jak tu pojechac bez niej zeby nie ryczala, list do mikolaja napisalysmy mowilqm jej ze wysle. A w liscie kilka zabawek kazda kosztuje ok 100zl mowilam Zuzce ze mikolaj nie moze tyle kasy przeznaczac na jedno dziecko musze wybrac jedna rzecz z listu.
Mdlosci nadal mam szczegolnie po jedzeniu ale na glodniaka tez sie pojawiaja mam nadzieje ze znikna wraz z drugim trymestrem.kiniusia00 lubi tę wiadomość
[/url] -
Jak wam zazdroszczę tych mdłości i spotkań z WC..u mnie od kilku dni po prostu nic
Cholernie się martwię,że coś jest źle Czuję się tak normalnie ,jakbym w ciąży nie była.
Nie wiem sama już czy czekać do wizyty czy pojechać do szpitala,żeby się dowiedzieć. -
Dzięki dziewczyny za odpowiedź ale ze mnie głupol czasem, zamiast czytać norme 1,00 to ja sobie ubzdurałam że jest 0,1 nie wiem jak mogłam się nie zorientować teraz już widze, jest wszystko ok, hihi sorki! Jutro ide do ginki, zapytam o tą przezierność, ona ma dobre sprzęty w swoim prywatnym gabinecie więc zapytam czy też to robi czy nie a jak nie to kogo poleca w naszej okolicy.