Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Jestem po wizycie, nie zbyt udanej..
NT wyszło 2,2 przy crl 6,34,musze zrobić test podwójny, a zostało nie wiele czasu bo tylko 6 dni.Wiem ze to nt mieści się w normie ale i tak jestem zdenerwowana poprzednio mieliśmy nt 2,0 przy crl 7,3.Szkoda ze mnie szybciej nie skierował na PAPPA bo jestem w grupie ryzyka, w rodzinie mamy ZD, w sumie nic by to nie zmieniło ale nie musiala bym się stresować przez święta. A wy jakie mialyscie wskazania do zrobienia testu podwójnego. ? robilyscie na własną rękę czy ze zlecenia lekarza. ? Czy miał ktoś podobne nt ?
-
Groszka wrote:Ezia90 spokojnie, u mnie rozstępy się już nieźle rozkręciły
mimo codziennego smarowania olejkiem arganowym.
Dziewczyny, mam pytanie, czy używacie może Angelsounds do podsłuchiwania Maleństwa? Jak często go używacie?
Liliaczerwcowa, u nas na genetycznym NT było 2,1. Pappa mieliśmy wskazane przez 2 lekarzy ze względu na obciążony wywiad. Dodatkowo lekarz nie uwidocznil kości nosowej więc mieliśmy stresa bo pappa wyszedł słabo. Okazało się że wszystko jest ok i bobas zdrowy.
-
Megi_Ka wrote:Liliaczerwcowa, u nas na genetycznym NT było 2,1. Pappa mieliśmy wskazane przez 2 lekarzy ze względu na obciążony wywiad. Dodatkowo lekarz nie uwidocznil kości nosowej więc mieliśmy stresa bo pappa wyszedł słabo. Okazało się że wszystko jest ok i bobas zdrowy.
Megika a przy jakiej długości maluszka miałaś to NT?Ja obawiam się ze tez nie widział kości nosowej bo jak pytałam to zmienił temat a widziałam jak kręcił sondom usg przy buzce:(w swoim gabinecie ma przeciętny sprzęt, zwykle te ważne usg robił mi w szpitalu.
-
nick nieaktualny
-
Ulkaa to nie tak. Samo usg daje 70-80% wykrywalnosci wad. W połączeniu z testem podwojnym jest to 90-95%. ALE test podwojny jest nadmiernie czuly i daje ok. 5% falszywie pozytywnych wynikow. Ale wciaz zarowno usg, jak i pappa to tylko statystyki, a nie badania diagnostyczne.
Lila test podwojny robi sie raczej przy prawidlowych wynikach usg, aby zwiekszyc czulosc badania. Przy nieprawidlowych wynikach usg, pappa niewiele da, raczej trzeba dokladniejsza diagnostyke zrobic. Czy Ty mialas badanie u lekarza z certyfikatem fmf? Bo z Twojego postu wynika, ze raczej nie. Wybierz sie moze do takiego lekarza i z nim uzgodnij dzialanie. Moze jeszcze zdazysz zanim malenstwo urosnie powyzej 84mm.
Ale tak na marginesie to raczej wszystko dobrze jest. Te badania sa niedoskonale i czasem strasza niepotrzebnie. Trzymam kciuki! -
Jak rozmawiałam jakiś czas temu z lekarzem to mówiła, że problem z PAPĄ jest taki, że standardy według których są analizowane wyniki są prane z tak zwanej próby (badanej grupy statystycznej, na której przygotowuje się standardy medyczne) przygotowanej w UK. A umówmy się, trochę się różnimy od mieszkańców wysp. Stąd często wychodzą zaburzone wyniki.
Ja się nie zdecydowałam na PAPĘ, była to moja świadoma decyzja, bo przy chorobach które mam była ogromna szansa na to, że badania wyjdą falszywie dodatnie. Dlatego umówiłam się z lekarzem u którego robiłam, że jeżeli poczuje choc cień niepewności to robimy Harmony. -
nick nieaktualnyLiliaczerwcowa wrote:Hej
Jestem po wizycie, nie zbyt udanej..
NT wyszło 2,2 przy crl 6,34,musze zrobić test podwójny, a zostało nie wiele czasu bo tylko 6 dni.Wiem ze to nt mieści się w normie ale i tak jestem zdenerwowana poprzednio mieliśmy nt 2,0 przy crl 7,3.Szkoda ze mnie szybciej nie skierował na PAPPA bo jestem w grupie ryzyka, w rodzinie mamy ZD, w sumie nic by to nie zmieniło ale nie musiala bym się stresować przez święta. A wy jakie mialyscie wskazania do zrobienia testu podwójnego. ? robilyscie na własną rękę czy ze zlecenia lekarza. ? Czy miał ktoś podobne nt ?
Więc spokojnie poczekaj na wyniki pappa, na pewno będzie ok -
Lila crl było wtedy 6,6. Pomyśl o powtorzeniu badania w innym gabinecie. Przy genetycznym sprzęt odgrywa dość sporą rolę. Mój lekarz przyjmuje w kilku gabinetach i na genetyczne kazał zapisać się do jednego konkretnego, bo powiedział że to badanie tylko na dobrym urzadzeniu.
-
nick nieaktualny
-
Ulkaa wrote:Megi Ka nie pamiętam robiłaś aminiopunkcje? Bo wyszło chyba 1:100 czy 200 po pappa?
Tutusia cżyli jak komuś pappa wyjdzie 1: 200 tzn na 90-95% urodzi dziecko z ZD?
ja tego nie rozumiem bo dziewczynom po aminio z fatalnym pappa 1:50 np wychodzą zdrowe dzieci i wcale nie jest ich 5% dlatego ten test mnie tak wkurrr.a
Ulkaa to oznacza, ze 1 dziecko na 200 urodzi sie z ZD. -
Ulkaa nie
90-95% dzieci, ktore maja ZD zostanie wykryte po analizie usg i testu podwojnego (potocznie pappa). Czyli wciaz nawet 10% tych dzieciaczkow nie zostanie wykryte podczas badan. Ale to nie naczy, ze 10% kobiet urodzi z dobrymi wynikami urodzi chore dziecko.
A ryzyko 1:200 oznacza, ze statystycznie 1 na 200 kobiet z takimi wynikami urodzi dziecko z ZD, czyli 199 urodzi zdrowe dziecko!! Dlatego po zlych wynikach tych badan zawsze zalecana jest dalsza diagnostyka i najczesciej okazuje sie, ze wszystko ok. Ale takie jest zadanie tych badan, zeby wykryc podwyzszone ryzyko. Zle wyniki moga wskazywac tez na inne problemy z mama lub maluchem, wiec taka kobieta jest potem dokladniej monitorowana.
W przyszlosci pewnie test podwojny odejdzie do.lamusa i standardem beda testy typu harmony, ale na razie sa zbyt drogie. -
Koleżanka jest ginekologiem i miała przypadek papa 1:4 trisomia i dziecko zdrowe. Wydaje się to wyrokiem a przecież to 75% procent szans ma zdroweslenstwo. Sama pappe robiłam ale jak dokładnie poczytać to trochę robi nam wodę
Z mózgu i wzmaga stres a to tylko czysta statystyka . -
Dziewczyny, nic nie zmienimy jeśli urodzimy zdrowe dziecko, tak samo jeśli urodzi się z wadą. To niepotrzebne zmartwienia, stres i nerwy. Musimy wierzyć, że wszystko będzie dobrze i cieszyć się z ciąży, a później z macierzyństwa.
Sama przeżywałam stres, a teraz staram się cieszyć i myśleć pozytywnie -
Dlatego nie robiłam nigdy tych testów podwójnych, nawet lekarz nie proponował a chodzę do tego samego.Teraz stwierdził że mieszcze się w normie z tym NT ale on chce bym zrobiła pappa.Jestem umówiona na przyszły tydzień, niestety będzie to ostatni dzień 13 tygodnia.
-
nick nieaktualny