CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wczoraj 10tc. Suwak mi zamula o jeden dzień. Też jestem w szoku xD
Olciak, PLPaulina, Moniquue lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
nick nieaktualny
-
Glass wrote:Ja czułam się trochę zostawiona sama sobie. Byłam na jedynce, przez cztery dni nikt praktycznie do mnie nie zaglądał. Pokarmu nie miałam więc dziecko się złościło. Sutki mnie bolały tak, że myślałam że będę chodzić po ścianach i musiałam jeszcze za nimi biegać prosić o mleko modyfikowane jak jakiś przestępca. Nawał dopiero miałam w 6 dobie jak już byłam w domu. Umyć to się mogłam dopiero jak przychodził mąż, wtedy on zostawał z małą. Nauczyłam się wszystkiego sama . W domu mąż był ze mną miesiąc i jakoś daliśmy radę we dwójkę.
U mnie było dokładnie tak samo, jedynka i tydzień sama, a potem mąż 😆⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
Dziewczyny, ale dorobiłam. Byliśmy wczoraj na mieście. Taką miałam ochotę na McDonalda. Nie jadłam go już bardzo długo. Stwierdziłam, że raz nie zaszkodzi. Poza tym staram się jeść zdrowo. Wieczorem tak mnie zaczął boleć żołądek, że ledwo zasnęłam. Pospałam 3h i pobudka z bólu. Później po 2 h znowu pobudka. Tak naprawdę więcej nie spałam niż spałam. Do pracy nie poszłam bo niewyspana, a rano brzuch nadal bolał. Zjadłam coś lekkiego z rana i oczywiście zwymiotowałam. Jak żyć? Radzicie coś na niestrawność? Wyczytałam, że mięta, jakieś wywary z imbiru. Tak żałuję teraz tego maca, ale na głupotę nic nie poradzi 🤦♀️06.2020 👶🧚♀️
-
Moniquue mięta i imbir najlepsze na trawienie chyba. Współczuję bardzo
Dziewczyny jak tam Wasza waga? Drgnelo juz coś? Oststnio pisalyscie że sporo z Was schudlo, też mam ten problem. U mnie się zaczął 12 tyg a ja schudłam 1 kg od wagi początkowej zamiast przytyć 🤷♀️17.05.2018 - AMH - 0,946 ng/ml
20.04.2019 - Aniołek 13 tc ❤️
25.09.2019 - II
25.05.2020 - Leon 💙
11.08.2021 - II
13.04.2022 - Iga ❤️ -
Hej Dziewczyny. Jak tam samopoczucie . Ja też dzisiaj 12t0d. W piatek mam prenatalne i już się nastawiam psychicznie. Nie mogę się doczekać . Jestem ciekawa kiedy poznam plec. Gdybym byla z tych modlących to robilabym dzisiaj tylko to za pomyslna piatkowa wizytę. 😁
Jeżeli chodzi o położne to ja mialam ze swojej przychodni . Babeczka przychodziła raz w tygodniu przez 5 lub 6 tyg. Wazyla dzieci, pokazywała pozycję do karmienia i wychwycila zaburzenia chwytania piersi przez synka przez co miałam wiecznie poranione. Po cesarce chyba w 2 czy 3 tyg wyjela mi szwy że nie musiałam nigdzie jeździć. Super babeczka widać że była naprawdę zainteresowana i chciała przekazać wiedzę jak najlepiej. Dużo rzeczy mi podpowiedziałA.
Co do wagi to jak schudłam od początku ciąży 3 kg to tak stoję. Ale fakt że ja z tych dorodniejszych, a drugie to mnie mdli cały dzień w od 17 nie mam siły nic włożyć do ustWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 11:20
-
Ja też jestem narazie 1,5kg do tyłu, ale w sumie się tym nie przejmuje. Czytałam gdzieś, że w sumie w I trymestrze waga nie powinna pójść do góry, a strata 1/2kg nie wydaje mi się dużym spadkiem. Staram się zdrowo odżywiać, wypijać te 2litry wody, a maluch na pewno sobie poradzi i weźmie to czego potrzebuje z naszych zapasów.
-
No dziewczyny czas nam leci ,zaczną sie zaraz prenatalne-fajnie
A ja mam pytanie juz haha jak to jest z badaniami 2 trymestru?
Bo wlasnie czytam ,ze robi sie je pomiedzy 18-23 tc
I wlasnie sobie uzmysłowilam ,ze jak pojde do prywatnego gina to bede juz 14 +4 a nastepna wizyta pewnie 18 jakos wiec musze na tej wizycie 14+4 juz zagadac
Czy te badania tez mi sie naleza na nfz ja prenatalne mam ma nfz ze wzgl na wiek? Czy za te drugie juz musze sobie zaplacic? -
PLPaulina wrote:A ja dziś kończę 12tc 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ szok porostu. Szybko leci.
-
Ja poloznej nie wybieralam wiec zostala mi przydzielona. Mialam bardzo dlugi i ciezki porod. Po wyjsciu ze szpitala lezalam w lozku bo nie moglam chodzic.
Puscily mi szwy i nie chcieli mnie drugi raz zszyc wiec goilo sie “na zywca”. Gdy polozna przyszla do domu sprawdzic jak sie goi to zagladala mi miedzy nogi z daleka i z obrzydzeniem....
No jak tak mozna. Zero empatii....
-
Beti82 wrote:No dziewczyny czas nam leci ,zaczną sie zaraz prenatalne-fajnie
A ja mam pytanie juz haha jak to jest z badaniami 2 trymestru?
Bo wlasnie czytam ,ze robi sie je pomiedzy 18-23 tc
I wlasnie sobie uzmysłowilam ,ze jak pojde do prywatnego gina to bede juz 14 +4 a nastepna wizyta pewnie 18 jakos wiec musze na tej wizycie 14+4 juz zagadac
Czy te badania tez mi sie naleza na nfz ja prenatalne mam ma nfz ze wzgl na wiek? Czy za te drugie juz musze sobie zaplacic?
Te drugie prenatalne są inne. To raczej tylko USG, nie ma czegoś takiego jak teraz, że np. łączy się je z badaniami krwi i ta PAPPA jest za free ze względu na wiek itd. Teraz jest bardzo dobry obraz USG do oceny ryzyka wielu chorób genetycznych i głównie pod tym kątem się szuka. A na tym połówkowym bardziej takie wady rozwojowe, czy żołądek drożny, czy kanaliki nerkowe ok, serce itd. Oczywiście nie ma co uogólniać, to nie jest tak, że teraz lekarz szuka tylko zespołu Downa i na nic innego nie patrzy... Ale dlatego te badania są dwa, bo nie ma takiego wieku ciąży żeby dało się sprawdzić wszystko. Przezierność karkową widać tylko teraz dobrze, a potem jest nie do zmierzenia, za to organy oczywiście lekarz oceni, ale wiadomo, że więcej widać jak są już większe i lepiej rozwinięte i to bardziej na tym połówkowym USG. Jak na pierwszym wyjdzie coś nie teges to z reguły robi się właśnie badania pod kątem genetyki, za to połówkowe jak coś wyjdzie to kierują na kontrolę serca, doppler albo echo, częściej chodzi się te kanaliki sprawdzać... Często po porodzie na podstawie tego badania dostaje się skiero na dodatkowe konsultacje. Także no nie da się jakby porównać tych badań chociaż wszystkie nazywają się prenatalne
08.09.2017 - Staś
Ja na początku przytyłam, potem przez mdłości schudłam, teraz odbiłam i jestem na zero
O płci dowiedzieliśmy się na pierwszych prenatalnych i już zostało tak do końca i teraz bym się też ucieszyła z tego, bo chciałabym ruszyć z wyprawką powoli, a łatwiej jak zna się płeć... ale to bardzo wcześnie jeszcze także liczę się z tym, że może nie być tak łatwo08.09.2017 - Staś
Bunia89 wrote:A właśnie mamuśki w którym tygodniu poznałyście płeć? Obyło się bez pomyłek??
-
Ja waze 49-50 caly czas. Wiec stoje w miejscu
Starania od 6.2017
2xHSG - niedrożność jajowodów
11.2018 - laparoskopia
10.03.2019 - ivf start
25.03.2019 - transfer 4.2.2
1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane
24.09.2019 - transfer 4.2.2
8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔